Fallout 2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Fallout 2
Fejlesztő Black Isle
Kiadó Interplay
Rendező Feargus Urquhart
Tervező Feargus Urquhart
Matt Norton
Programozó Chris Jones
Zeneszerző Mark Morgan
Sorozat Fallout-univerzum
Motor Fallout
Platformok Microsoft Windows
Mac OS
Kiadási dátum 1998. szeptember 30.
Műfaj szerepjáték (RPG)
Játékmódok egyjátékos
USK-besorolás USK 16
Adathordozó CD-ROM
A Fallout 2 weboldala

A Fallout 2 egy számítógépes szerepjáték, melyet az Interplay adott ki 1998-ban. A Fallout első részéhez képest nyolcvan évvel később, 2241-ben indul a történet, mely szerint hősünknek éhező faluját kell megmentenie a pusztulástól, és hogy ezt elérje, szüksége van egy Éden Létrehozását Elősegítő Táskára (ÉLET-re, angolul GECK). Bár a történet és a helyszínek java része új, a játékmenet és a játék teljes felépítése ugyanaz maradt. A folytatás tíz évvel később érkezett. A játék, az újabb operációs rendszerekkel és felbontásokkal kompatibilis módon megjelent Steam-en is.

Játékmenet[szerkesztés]

Karaktergenerálás[szerkesztés]

A Fallout 2, csakúgy, mint az elődje, a SPECIAL névre hallgató karaktergeneráló alprogrammal rendelkezik (Strength/Erő, Perception/Érzékelés, Endurance/Kitartás, Charisma/Karizma, Intelligence/Intelligencia, Agility/Ügyesség, Luck/Szerencse). A hét betű a hét képességet jelöli, melyekkel a főhős rendelkezik, és amelyek közvetve megszabják a játékban teljesíthető küldetések módját.

Képzettségek[szerkesztés]

Akárcsak az elődben, itt is tizennyolcféle képzettséggel rendelkezik a játékos, melyek értéke 0 és 300% közötti lehet. A hét alapvető tulajdonság szabja meg az egyes képességek kiindulási értékeit. A képzettségeket a szintlépésekkor kapott pontokkal, szakkönyvek olvasásával, NJK-k segítségével, droghasználattal, valamint speciális tárgyakkal lehet növelni (például tolvajkulcs). A könyvek viszont egy bizonyos százalék felett hatástalanok, a drogok pedig visszaütnek: függőséget, majd elvonási tüneteket alakítanak ki.

A karakter-generálás során választható három speciális képzettség, ami azt jelenti, hogy már a játék elején kétszer annyira képzettek leszünk ezekből. A választott képességek a szintlépés-pontok hozzáadásakor kétszeresen emelkednek. Létezik egy ún. Tag! perk (képesség) is, amivel választhatunk egy negyedik speciális képzettség is.

Minél magasabb azonban egy képzettség, annál többe 'kerül' a további növelése.

 • 6 harci képesség: Small Guns (Kis lőfegyverek), Big Guns (Nagy lőfegyverek), Energy Weapons (Energiafegyverek), Unarmed (Pusztakezes harc), Melee Weapons (Közelharc fegyverek), Throwing (Hajítás)
 • 8 aktív képesség: First Aid (Elsősegély), Doctor (Gyógyítás), Sneak (Lopakodás), Lockpick (Zárfeltörés), Steal (Lopás), Traps (Csapdák), Science (Tudomány), Repair (Javítás)
 • 4 passzív képesség: Speech (Tárgyalás), Barter (Kereskedés), Gambling (Szerencsejáték), Outdoorsman (Vadon ismerete)

Vonások és perkek[szerkesztés]

A játék elején választhatunk kettő darab jellegzetességet, melyek kihatással vannak a karakter általános fizikumára, a képzettségekre, és esetenként a játékmenetre. Jellemző, hogy a nyilvánvaló előnyük mellett valamilyen hátrányos hatásuk is van (például Small frame: gyorsabb mozgásért cserébe csökkentett teherbírás; Kamikaze: több kritikus sebzésért cserébe kisebb védelem).

A perkek viszont csak játék közben szerezhetők. Általában minden harmadik szintlépés után választhatunk egyet, kivéve, ha a Skilled vonást jelöltük meg (ez esetben minden negyedik szinten). Ezek jellemzően pozitív hatásúak, jelentős hátrányuk nincs. (például Packmule, Action Boy, Sniper) De valamilyen tettünkkel is elnyerhetünk belőlük egy-kettőt (például Gecko skinning, Grave Digger, Childkiller).

Történet[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

A cselekmény ott folytatódik, ahol a Fallout első része befejeződött. A Menedéklakót társai elüldözték, aki vele tartó bajtársaival és a hozzájuk csapódó emberekkel megindult észak felé, ahol egy kanyonban megalapította Arroyo falut. Évtizedek teltek el békességben és nyugalomban. Ám 2241-ben szörnyű időket élnek az emberek. Rettenetes a szárazság, a termés elsorvad, az állatok is sorra elpusztulnak, az emberek éheznek. A falu bölcse főhősünket, a Kiválasztottat, aki teljesíti a próbatételeket, bízza meg a feladattal, hogy találjon egy Éden Létrehozását Elősegítő Táskát (ÉLET, angolul GECK - Garden of Eden Creation Kit), amivel a pusztaság Édenkertté varázsolható, és amelyről a régi hololemezek mesélnek. Sajnos semmit nem tudni arról, hol lehet egy ilyet találni, csak egy nevet mond: Vic, a kereskedő talán megmondhatja. Őt a szomszédos településen, Klamathban találhatjuk meg. Ezután megkapjuk a Menedéklakó kezeslábasát, néhány kulacs vizet, melyen a 13-as Menedék száma olvasható, valamint az időközben kicsit megbütykölt PipBoy 2000-et.

Hosszú és viszontagságos út után végül kiderül, hogy őseinek otthonában, a 13-as Menedékben van egy ÉLET, ám senki sem tudja, merre van. Amint rálelünk a menedékre, megtaláljuk, amit keresünk, de kiderül egy újabb sötét gaztett. A Nagy Háború előtt az Egyesült Államok kormánya egy csendes-óceáni olajfúró toronyra, az Enklávéra emigrált, és most jött el az ideje annak, hogy világuralmi terveiket megvalósítsák. A nyolcvan évvel ezelőtt felrobbantott katonai bázis romjai között rábukkannak az FEV-vírusra, és ennek segítségével akarnak megszabadulni az általuk tisztátalannak minősített földlakóktól. Azonban az olyan izolált közösségek lakóit, mint a 13-as Menedék vagy Arroyo, begyűjtik kísérletezés céljából (maga a 13-as Menedék kétszáz évvel ezelőtt, mint utóbb kiderült, pontosan ilyen céllal épült). Így veszi észre főhősünk, hogy a menedéklakókat kicserélték beszélő intelligens halálkarmokra, majd hazatérésekor azt, hogy falujának lakóit helikopterrel elrabolták. Előbb muszáj szereznünk hát egy hajót, hogy elmehessünk az óceán közepén fekvő Enklávéba, majd meg kell mentenünk a foglyul ejtett barátainkat, és végül el kell pusztítanunk az olajfúró tornyot. A küldetésünk sikerrel jár, a 13-as Menedék lakói és Arroyo lakosai közösen építik fel új városukat, a szebb élet reményében.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Karakterek[szerkesztés]

Csakúgy, mint az előző részben, itt is számtalan segítőtársunk lesz utunk során. Ezúttal azonban ők is sokkal lojálisabbak hozzánk, ráadásul az új kezelőfelület segítségével több utasítást adhatunk ki nekik, mint eddig. Sőt, az előző résszel ellentétben olyan kuriózumnak számító karakterek segítenek nekünk, mint Marcus, a szupermutáns, Lenny, a ghoul, valamint Skynet, a szuperintelligens robot. Minden NPC-nek (Nem játékos karakter) megvan a saját egyénisége, amelyek a harci képességeikre is kihatnak.

Maximálisan 5 NPC lehet a játékossal. A csapatba felvehető karakterek számát alapvetően a karizma határozza meg.

Fallout 2 Restoration Project[szerkesztés]

A Fallout első része után alig egyetlen éve volt a fejlesztőcsapatnak arra, hogy befejezze a második részt. Ez sajnos, túl azon, hogy néhány játékhiba is a programban maradt, azzal járt, hogy néhány ötletet nem tudtak befejezni. Ezekkel a játékban is találkozhatunk, néhány különös, de semmire nem használható tárgy képében. Ugyanakkor a játékfájlok között kutakodva számos olyan fájlt, összetevőt találhatunk, amelyek benne lettek volna a játékban, de befejezetlenség miatt kivágták őket. Lelkes amatőrök éppen ezen felbuzdulva készítették el a Restoration Project-et, melynek épp az volt a célja, hogy a félbemaradt küldetéseket befejezzék.

Bekerült a játékba hat új helyszín (vagy helyszín-kibővítés), melyek kimaradtak az eredeti játékból, négy vadonatúj helyszín (ezek nem szerepeltek volna az eredeti játékban, de kisebb küldetésekhez kötődnek), és néhány új karakter. Emellett apróbb grafikai változtatásokat és temérdek hibajavítást is eszközöltek a játékon.[1]

Összefüggések a valósággal[szerkesztés]

 • A második rész Észak-Kalifornia vidékén, Dél-Oregonban, és Nevadában játszódik. Néhány helyszín napjainkban is létezik a valóságban. Ilyen például Klamath, Modoc, Reno, Redding, vagy éppen San Francisco. A többiek is beszédes nevek. Arroyóból például több is található a játék helyszínéül szolgáló vidéken. Broken Hills nevét Broken Hillről, egy ausztrál településről kapta, ahol mellesleg a Mad Max 2 is játszódik. Az Új Kalifornia Köztársaság nevű település pedig az előző részben még Shady Sands volt.
 • A Hubologisták való életben való megfelelői a szcientologisták. Erre olyan beszédes nevekből is rájöhetünk, mint Juan Cruz (Tom Cruise), és Vikki Goldman (Nicole Kidman, bár ez utóbbi nem szcientologista, viszont Tom Cruise neje volt).
 • A Sierra Army Depotban található Skynet robot és mesterséges intelligencia egy utalás a Terminátor-filmek "főgonoszának" számító számítógépre.
 • A véletlenszerű találkozások során továbbra is olyan vicces helyszínekre bukkanhatunk, amelyek visszautalnak a Star Trekre, Godzillára, Doctor Who-ra, a Gyalog galoppra, a Monty Python-ra, az Óz a nagy varázslóra, valamint a Galaxis útikalauz stopposok-ra.
 • Victor Jules Bergeron Jr. után nevezték el Vicet, a kereskedőt, a nevezett illető beceneve ugyanis Trader Vic.
 • Gecko atomreaktorában találkozhatunk egy világító mutánssal, aki azt mondja, "Phone home…" (hazatelefonál, mint E.T.)
 • Két mutáns patkány található eldugva a játékban, az egyiküket Pinkynek, a másikat Brainnek nevezik. Brain Geckóban világuralmi terveket szövöget. Ez egy vicces utalás a Pinky and the Brain (magyarul Bunkó és a Vész néven futott) című Warner-rajzfilmsorozatra.
 • Metzger egy rabszolga-kereskedő Den-ben. A valós Tom Metzger a Fehér Árja Ellenállás vezére. Továbbá a Metzger németül hentest jelent. Mikor betévedünk az ajtón, az egyik embere így szól hozzánk: "Ahh, fresh meat!" amit a Diablo nevű játékban a Hentes (Butcher) névre keresztelt főellenség mond.
 • Cassidy egyszer azt mondja, hogy az apja egy képregényhős után nevezte őt el. A valóságban is létezik egy cowboy-képregényhős, Hopealong Cassidy.
 • Néhány helyen találhatunk egy-egy pakli Tragic-kártyát, amely a Magic: The Gathering paródiája.
 • A világtérképen a logó mellett két kódszámot láthatunk:L5-AA23, TK-421. Mindegyik utalás a Star Wars-ra. A IV. részben Leila hercegnőt az AA23-as cellába zárják az 5. szinten (level 5, L5). A TK-421 pedig annak a rohamosztagosnak a kódneve, akinek a ruhájába Skywalker belebújt. A rádión még meg is szólalnak: "TK-421, mért nem vagy a helyeden?"
 • New Reno egyik fegyverboltjának pincéjében rátalálhatunk Algernonra, a szellemileg visszamaradott fegyverszakértő zsenire, akinél még virágok is vannak - utalás a Virágot Algernonnak c. alkotásra.
 • Richard D. James, más néven Aphex Twin titkon beleszőtte egyik számát a Selected Ambient Works Vol. 2 című albumáról. Az Untitled Disk 2 (Névtelen lemez) 6-os száma, a "Windowsill" tisztán hallható a játék egyes részeinél, és valószínűleg az EFX álnév alatt jelenik meg a játék készítőinek listáján. Nem ismert, hogy miért tette ezt, vagy hogy milyen kapcsolatban állt a Black Isle-val, sőt az sem, hogy egyáltalán fennállt-e bármilyen kapcsolat. Van olyan feltevés is, hogy nem James rakta hozzá a dalt a hanganyaghoz, hanem a Black Isle döntött így.
 • A winnipegi származású breakcore előadó, Venetian Snares (Aaron Funk) felhasználta egy párbeszédrészlet hangját a Fallout 2-ből a Doll Doll Doll nevű albumán, méghozzá a "Befriend a Child Killer" (barátkozz egy gyerekgyilkossal) című számában.
 • Mikor belépünk Reddingbe, megváltozik a háttérzene. Az egyik szám, amit hallhatunk a Stephen King könyve alapján készült The Stand című tv-sorozatban szerepel, ami ugyan nem egy nukleáris háború utáni lepusztult világról szól, hanem egy szuperfejlett influenzavírus hasonló kimeneteléről. A szám címe "Project Blue", és a sorozat elején hallható. A készítő neve W. G. Snuffy Walden.
 • A Jewy Sabatay nevű szerb alternatív rock csapat a Vault 013-ra keresztelt otthoni stúdiójukban vette fel a "Nihilist" nevű albumukat. A stúdió neve utal egyrészt a játékra, másrészt a városuk telefonos körzetszámára.
 • A Ctrl+Alt+Del nevű online képregény egyik főszereplőjét, Ethan-t azért kellett pszichológushoz vinni, hogy kitöröljék a Fallout 2 emlékét az elméjéből, ugyanis soha nem akarta abbahagyni. Ha valami emlékeztette a Fallout 2-re, mindent felforgatott egy példányért, hogy játszhasson vele, mivel a megszállottja volt. Továbbá számtalan alkalommal próbált hozzájutni a Fallout 3 bétaváltozatához.

Érdekességek[szerkesztés]

 • Ha a Shift lenyomására a Készítők feliratra kattintunk, a fejlesztők vicces beszólásait olvashatjuk.
 • Ha a képernyő felbontását 800*600-nál nagyobbra állítjuk, az asztalon a játék "hagyományos" ikonja helyett a játék egyik készítőjének portréját láthatjuk. Ez a mai modern számítógépek korában természetesen már nem működő trükk.
 • "War. War never changes" ("Háború. A háború sosem változik.") Ron Perlman és a játék egyik klasszikus mondatává vált ez a szöveg.
 • Egy vicces jelenet során mi is felfedezhetjük, miért romlott el az első részben a víztisztító chip. Egy véletlenszerű találkozás során rábukkanhatunk egy teleportra, mely visszaküld minket az időben, 2161-be, a 13-as Menedékbe. Innen csak úgy juthatunk ki, ha használjuk a számítógép-terminált, ám ezzel tönkretesszük a chipet is.
 • A 8-as Menedék a tartalék GECK helyett több ezer víztisztító chipet kapott, mivel összekeveredtek a 8-as és a 13-as szállítólevelei.
 • A játék végigvitele után a New Reno-i pap ad a főhősnek egy könyvet, a Fallout 2 Hintbook-ot. Ez minden képzettségünket a maximumra növelheti.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

 1. A Restoration Project teljes hibajavítási jegyzőkönyve