Fallout Tactics

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fallout Tactics
Fejlesztő Micro Forte
14 Degrees East
Kiadó Interplay
Zeneszerző Inon Zur
Motor Fallout
Platformok Microsoft Windows
Mac OS
MS-DOS
Kiadási dátum 2001. március 15.
Műfaj körökre osztott stratégia
Játékmódok egyjátékos
Korhatár M (Mature)
USK-besorolás USK 16
Adathordozó 3 CD-ROM
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény
300 MHz-es processzor
64 MB RAM
700 MB szabad hely
4 MB-os videokártya

A Fallout Tactics: Brotherhood Of Steel egy körökre osztott-valós idejű vegyes üzemmódben működő taktikai stratégia, mely a Fallout-játékok univerzumában játszódik. Főhősei az Acél Testvérisége néven ismert szervezet, mely nyugatról indulva elhatározza, hogy elhoza a békét a középnyugaton élő amerikaiaknak is. Mindazonáltal a Fallout első és második része között játszódó játéknak a történetében annyi az ellentmondás a klasszikus epizódokhoz képest, hogy nem tekintik a történet hivatalos folytatásának. A Fallout 3-ban a Testvériség tagjai megjegyzést is tesznek erre.

Játékmenet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az elődökhöz képest ez a játék szinte csak és kizárólag a körökre osztott harcrendszert használja ki. A játékban felbukkanó nemjátékos szereplőkkel a viszonyunk gyakorlatilag néhány mondat váltására vagy kereskedésre terjed ki. A játék központjai az egyes epizódokhoz kapcsolódó Testvériség-bunkerek. ide térünk vissza minden küldetés után fegyvert és elsősegély-csomagot vételezni, valamint elvállalni a következő küldetést. A korábbi részekből már ismert térképen mehetünk a következő küldetés helyszínére. Ez legtöbbször egy város, de lehet gyártelep vagy Menedék (Vault) is. A harcrendszert is megújították: most már lehetőség van a valós idejű harcra is, ám ez is lehet valós vagy körökre osztott alapú. Ilyenkor a klasszikus akciópontokra épülő harcrendszert használhatjuk. A játék során szabadon variálhatjuk mindkettőt. Szintén nagy újításként mutatkozott be a multiplayer mód.

Fajok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A játékos csak a kezdő karakterét generálhatja le, maga mellé felvehet legfeljebb öt segítőt, akik más-más fajba is tartozhatnak. Ugyanígy ellenfeleink is a legváltozatosabbak lehetnek.

  • Ember: nincs semmilyen erősségük vagy gyengéjük, általános karakterek. Minden harmadik szintlépés után választhatnak egy perket (speciális képzettség)
  • Szupermutáns: az F.E.V. vírus okozta mutációk miatt rendkívül erősek lettek, de mellékhatásként ostobák és lomhák. Nem tudnak kis fegyvereket használni és páncélzatot sem viselhetnek. Minden negyedik szintlépés után választhatnak perket.
  • Ghoul: a nukleáris háborúban erős sugárzás hatására mutálódott emberek, rendkívül hosszú élettartammal. Hasonlóak az emberekhez, de általában szerencsésebbek és az észlelésük is jobb. Minden negyedik szinten választhatnak perket.
  • Halálkarom: óriási mutáns bestiák borotvaéles karmokkal és agyarakkal. Gyakorlatilag semmilyen fegyvert és páncélt nem használhatnak, viszont cserébe ütéseik gyakrabban lesznek kritikusak és bőrük is ellenállóbb. Minden negyedik szinten választhatnak perket.
  • Kutya: hűséges, visszaszelídített állatok. Nem használhatnak semmilyen fegyvert és páncélt, viszont jók a közelharcban. Minden második szinten választhatnak perket.
  • Robot: harcra edzett teremtmények, átlagos szerencsével. Karizmájuk nincs. Erősek és kemények, sok támadás ellen védettek. Cserébe viszont sosem válaszhatnak perket.

Történet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Nagy Háború után egy szervezet volt, mely Kalifornia állam térségében felemelkedett, és feladatául tűzte ki, hogy az elpusztult civilizáció tárgyi emlékeit összegyűjti és védelmezi, valamint fenntartja a rendet és a biztonságot a nukleáris sivatagban: az Acél Testvérisége. A XXII: században sikeresen visszaverték a Mesternek és szupermutáns hadainak a támadásait, de ezután egy szakadás következett be szervezetükben. Egy részük szerette volna, hogy kívülállókat is minden további nélkül besorozzanak a hadtestekbe. Ők végül elhagyták a rendet, és nagy léghajókon megindultak keletnek, hogy az arra vándorló szupermutáns hordákat megfékezzék. Ám egy vihar miatt kényszerleszállást kellett végrehajtaniuk Chicago romjainak környékén. Itt láttak hozzá, hogy megalakítsák az új Acél Testvériségét.

Hősünk eleinte még újonc a Testvériség elit alakulatán belül, akinek feladata, hogy csapattársaival együtt fékezzen meg rablóvezéreket vagy renegát kiskirályokat, ám ahogy előrehalad a ranglétrán, megtudja a valódi célt: a Cheyenne-hegységben fekvő Vault Zerohoz kell eljutni. Ez a Menedék a központja az összes többinek, melyben a háború előtti legnagyobb tudósok agyát konzerválták az utókor számára. Barnaky tábornok vezénylete alatt indul meg az összecsapás, eleinte a szupermutánsokkal. Hamarosan azonban egy gigantikus robothadsereg jelenik meg, amelyről kiderül, hogy a Vault Zeróból érkezett, és a Calculator névre hallgató szuperszámítógép irányítása alatt áll. Barnaky eltűnik egy ütközetben, és holttestét később az agya nélkül találjuk meg. Hamarosan a Testvériség tagjaival együtt eljutunk a Vault Zeróba, ahol a kiborggá tett Barnaky tábornok vár minket seregei élén. A történet szerint életben is maradhat, célunk a Calculatorhoz való eljutás. A befejezés többféle is lehet, döntésünktől függően.

Ha a Calculator bekapcsolja az önmegsemmisítőt, a Testvériség elfoglalhatja a bunkert, és bázisa központjává teszi. De rá kell jönniük, hogy az igazi érték pont a szuperszámítógép volt, az egész így semmit nem ér.

A Calculator meg is javítható, egy agydonor segítségével. Így a testvériség hasznául veszi a rendszert, és évek alatt helyreállítja a pusztaságot.

A játékos cselekedeteitől függően a Calculator viszont ez utóbbi esetben dönthet úgy is, hogy nemkívánatos személlyé teszi a mutánsokat a szervezeten belül.

Ha Barnakyt választjuk agydonornak, a Calculator népirtást intéz a valamilyen módon mutálódott lények ellen.

Fogadtatás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Annak ellenére, hogy az elődöktől teljesen eltérő volt a játék egész felépítése, meglepően jó kritikákat kapott. A felújított grafika és a modernizált harcrendszer mindenki tetszését elnyerte. Sokan kritizálták viszont, hogy a küldetések túl lineárisak, és a szerepjáték-elemek gyakorlatilag csak a szintlépésre és a SPECIAL-rendszer megtartására korlátozódtak. A PC Guru 2001. májusi számában 85%-ra értékelte, 2003. januárjában pedig teljes játékként is megjelentette.

2001-ben megindult a folytatás, a Fallout Tactics 2 fejlesztése is, de azt néhány hónap után, az első rész gyenge eladási mutatóit látva, az Interplay törölte. A játék Floridában játszódott volna, és az ember és az elvadult természet harcára helyezte volna a hangsúlyt.

Hangok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]