Fallout Tactics

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Fallout Tactics
Fejlesztő Micro Forte
Kiadó Interplay
Zeneszerző Inon Zur
Sorozat Fallout-univerzum
Motor Fallout
Platformok Microsoft Windows
Mac OS
MS-DOS
Kiadási dátum 2001. március 15.
Műfaj körökre osztott stratégia
Játékmódok egyjátékos
Korhatár M (Mature)
USK-besorolás USK 16
Adathordozó 3 CD-ROM
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény
300 MHz-es processzor
64 MB RAM
700 MB szabad hely
4 MB-os videókártya

A Fallout Tactics: Brotherhood of Steel egy körökre osztott-valós idejű vegyes üzemmódban működő taktikai stratégia, mely a Fallout-játékok univerzumában játszódik. Fejlesztője az előző részekkel ellentétben a Micro Forte volt, a kiadást pedig a 14 Degrees East végezte, amely az Interplay egyik divíziója volt. Főhősei az Acél Testvérisége néven ismert szervezet, mely nyugatról indulva elhatározza, hogy elhozza a békét a középnyugaton élő amerikaiaknak is. A Fallout első és második része között játszódó játéknak a története több szempontból ellentmond az elődöknek, ezért ma már nem tekintik hivatalos folytatásnak.

Játékmenet[szerkesztés]

Az elődökhöz képest ez a játék szinte csak és kizárólag a körökre osztott harcrendszert használja ki. A játékban felbukkanó nemjátékos szereplőkkel a viszonyunk gyakorlatilag néhány mondat váltására vagy kereskedésre terjed ki. A játék központjai az egyes epizódokhoz kapcsolódó Testvériség-bunkerek. ide térünk vissza minden küldetés után fegyvert és elsősegély-csomagot vételezni, valamint elvállalni a következő küldetést. A korábbi részekből már ismert térképen mehetünk a következő küldetés helyszínére. Ez legtöbbször egy város, de lehet gyártelep vagy Menedék (Vault) is. A harcrendszert is megújították: most már lehetőség van a valós idejű harcra is, ám ez is lehet valós vagy körökre osztott alapú. Ilyenkor a klasszikus akciópontokra épülő harcrendszert használhatjuk. A játék során szabadon variálhatjuk mindkettőt. Szintén nagy újításként mutatkozott be a multiplayer mód. Ennek során minden játékos létrehozhatja a saját csapatát, akiket előre megadott számú pontból generálhat.

Fajok[szerkesztés]

A játékos csak a kezdő karakterét generálhatja le, maga mellé felvehet legfeljebb öt segítőt, akik más-más fajba is tartozhatnak. Ugyanígy ellenfeleink is a legváltozatosabbak lehetnek.

  • Ember: nincs semmilyen erősségük vagy gyengéjük, általános karakterek. Minden harmadik szintlépés után választhatnak egy perket (speciális képzettség)
  • Szupermutáns: az F.E.V. vírus okozta mutációk miatt rendkívül erősek lettek, de mellékhatásként ostobák és lomhák. Nem tudnak kis fegyvereket használni és páncélzatot sem viselhetnek. Minden negyedik szintlépés után választhatnak perket.
  • Ghoul: a nukleáris háborúban erős sugárzás hatására mutálódott emberek, rendkívül hosszú élettartammal. Hasonlóak az emberekhez, de általában szerencsésebbek és az észlelésük is jobb. Minden negyedik szinten választhatnak perket.
  • Halálkarom: óriási mutáns bestiák borotvaéles karmokkal és agyarakkal. Gyakorlatilag semmilyen fegyvert és páncélt nem használhatnak, viszont cserébe ütéseik gyakrabban lesznek kritikusak és bőrük is ellenállóbb. Minden negyedik szinten választhatnak perket.
  • Kutya: hűséges, visszaszelídített állatok. Nem használhatnak semmilyen fegyvert és páncélt, viszont jók a közelharcban. Minden második szinten választhatnak perket.
  • Robot: harcra edzett teremtmények, átlagos szerencsével. Karizmájuk nincs. Erősek és kemények, sok támadás ellen védettek. Cserébe viszont sosem válaszhatnak perket.

Történet[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

A Nagy Háború után egy szervezet volt, mely Kalifornia állam térségében felemelkedett, és feladatául tűzte ki, hogy az elpusztult civilizáció tárgyi emlékeit összegyűjti és védelmezi, valamint fenntartja a rendet és a biztonságot a nukleáris sivatagban: az Acél Testvérisége. A XXII. században sikeresen visszaverték a Mesternek és szupermutáns hadainak a támadásait, de ezután egy szakadás következett be szervezetükben. Egy részük szerette volna, hogy kívülállókat is minden további nélkül besorozzanak a hadtestekbe. Ők végül elhagyták a rendet, és nagy léghajókon megindultak keletnek, hogy az arra vándorló szupermutáns hordákat megfékezzék. Ám egy vihar miatt kényszerleszállást kellett végrehajtaniuk Chicago romjainak környékén. Itt láttak hozzá, hogy megalakítsák az új Acél Testvériségét.

A 2185-ben induló cselekmény során hősünk eleinte még újonc a Testvériség elit alakulatán belül, akinek feladata, hogy csapattársaival együtt fékezzen meg rablóvezéreket vagy renegát kiskirályokat, ám ahogy előrehalad a ranglétrán, megtudja a valódi célt: a Cheyenne-hegységben fekvő Vault Zerohoz kell eljutni. Ez a Menedék a központja az összes többinek, melyben a háború előtti legnagyobb tudósok agyát konzerválták az utókor számára. Barnaky tábornok vezénylete alatt indul meg az összecsapás, eleinte a halálkarmokat irányítani képes Beastlordok ellen, majd a szupermutánsokkal szemben. Hamarosan azonban egy gigantikus robothadsereg jelenik meg, amelyről kiderül, hogy a Vault Zeróból érkezett, és a Calculator névre hallgató szuperszámítógép irányítása alatt áll. Barnaky eltűnik egy ütközetben, és holttestét később az agya nélkül találjuk meg. Hamarosan a Testvériség tagjaival együtt eljutunk a Vault Zeróba, ahol a kiborggá tett Barnaky tábornok vár minket seregei élén. A történet szerint életben is maradhat, célunk a Calculatorhoz való eljutás. A befejezés többféle is lehet, döntésünktől függően.

Ha a Calculator bekapcsolja az önmegsemmisítőt, a Testvériség elfoglalhatja a bunkert, és bázisa központjává teszi. De rá kell jönniük, hogy az igazi érték pont a szuperszámítógép volt, az egész így semmit nem ér. A Calculator meg is javítható, egy agydonor segítségével. Így a Testvériség hasznául veszi a rendszert, és évek alatt helyreállítja a pusztaságot. A játékos cselekedeteitől függően a Calculator viszont ez utóbbi esetben dönthet úgy is, hogy nemkívánatos személlyé teszi a mutánsokat a szervezeten belül. Ha Barnakyt választjuk agydonornak, a Calculator népirtást intéz a valamilyen módon mutálódott lények ellen.

Az ellentmondások miatt gyakorlatilag a teljes történetet nemhivatalossá nyilvánították a Fallout 3 megjelenésekor. Azonban ebben a játékban annyi utalást meghagytak (és így ennyi tekinthető csak hivatalosnak), hogy említés szintjén felbukkan a chicagói Testvériség önállósodása.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Fogadtatás[szerkesztés]

Annak ellenére, hogy az elődöktől teljesen eltérő volt a játék egész felépítése, meglepően jó kritikákat kapott. A felújított grafika és a modernizált harcrendszer mindenki tetszését elnyerte. Sokan kritizálták viszont, hogy a küldetések túl lineárisak, és a szerepjáték-elemek gyakorlatilag csak a szintlépésre és a SPECIAL-rendszer megtartására korlátozódtak. A PC Guru 2001. májusi számában 85%-ra értékelte, 2003 januárjában pedig teljes játékként is megjelentette.

2001-ben megindult a folytatás, a Fallout Tactics 2 fejlesztése is, de azt néhány hónap után, az első rész gyenge eladási mutatóit látva, az Interplay törölte. A játék Floridában játszódott volna, és az ember és az elvadult természet harcára helyezte volna a hangsúlyt.

Hangok[szerkesztés]