Van Buren (Fallout 3)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Van Buren (Fallout 3)
Fejlesztő Black Isle Studios
Kiadó Interplay Entertainment
Tervező Josh Sawyer
Sorozat Fallout-univerzum
Motor Jefferson
Platformok Microsoft Windows
Kiadási dátum nem jelent meg
Műfaj szerepjáték
Játékmódok egyjátékos
többjátékos
Adathordozó DVD

A Van Buren volt a Black Isle által fejlesztett Fallout 3 kódneve. A játék végül anyagi okokból sosem készült el. Grafikus motorként a majdani Baldur's Gate III-hoz készítendő Jefferson engine-t használták volna, mely az elődökkel ellentétben teljesen 3D-s volt. Egyjátékos és többjátékos mód s lett volna benne, valamint lehetőség lett volna váltani a valós idejű és a körökre osztott harc között. A projektet 2003-ban állították le végleg, a fejlesztőcég megszűnése miatt, akkor, amikor az engine 95%-a, a párbeszédek 75%-a, és a térképek 50%-a teljesen kész volt. Ezekből egy kivonatos játszható demót hoztak nyilvánosságra 2007-ben. Később a Fallout: New Vegas-ban az eredeti fejlesztők a Van Buren ötleteinek a többségét megvalósították. 2014-ben az eredeti fejlesztőkhöz kapcsolódó inXile Entertainment levédette a "Van Buren"-t, mint játékcímet, esetleges további tervek céljából.

A fejlesztés[szerkesztés]

A Fallout 3 fejlesztése már nem sokkal a második rész befejezését követően, 1999-ben megkezdődött, de az ekkor az Interplayt birtokló Titus Entertainment kétszer is leállíttatta a fejlesztést, a konzolos játékok kiadásának elsődlegessége miatt. Mikor a licenc elvesztése miatt 2003-ban az Interplay kénytelen volt leállítani a Baldur's Gate III fejlesztését, az összes fejlesztőt átirányították a Fallout 3-hoz. Ez nem volt különösebben nehéz, lévén a két játék azonos grafikus motort használt. Az összehangoltabb munkavégzés érdekében a Black Isle Studios és az Interplay házi fejlesztői (a Fallout: Brotherhood of Steel készítői) egy alkalommal összeültek, hogy megbeszéljék a fejlesztés lehetséges irányait. Ennek ellenére hamarosan elkezdték elhagyni a pénzügyi nehézségekkel küzdő Black Isle-t a fejlesztők, akiket Damien Foletto fejlesztő egy nyilatkozata szerint csak a csapat ereje és az a hit tartott sokáig itt, hogy be tudják fejezni a játékot. Végül a Titus pecsételte meg a sorsát azzal, hogy az anyagi gondokkal küzdő Interplayt a konzolos játékok fejlesztésére állította rá, és így a majdnem kész játék a süllyesztőben landolt. A megmaradt fejlesztőket a Fallout: Brotherhood of Steel 2-re és a Baldur's Gate: Dark Alliance II készítésére irányították át, amelyek közül végül csak az utóbbi jelent meg.

Cselekmény[szerkesztés]

Habár a teljes történetet homály fedi, a nyilvánosságra került részletekből nagyjából össze lehetett rakni a történések menetét.

A játék, csakúgy, mint elődei, az Egyesült Államok középnyugati részein játszódik (Arizona, Nevada, Colorado, Utah). A legnyugatabbi terület az előző részekből már ismert Új Kalifornia Köztársaság keleti határa. A cselekmény a felbukkant dokumentációk alapján 2253-ban kezdődött volna. A játékban felbukkant volna Denver, a Hoover-gát, a Grand Canyon, és több katonai objektum.

A játékban egy börtönben sínylődő rabot alakíthattunk volna. Választhattunk volna, hogy ártatlanul vagy bizonyított bűnért ítélték el. Ettől függően alakultak volna a tulajdonságaik. A kezdetekkor úgy ébredtünk volna, hogy semmire sem emlékszünk, ráadásul egy ismeretlen csoportosulás támadása miatt sikerült megszöknünk. Azonban egy tucatra való robot üldözőbe vette volna. S a legfontosabb kérdéseket ez adta volna meg: hogy kerültünk a börtönbe? Van-e összefüggés a támadás és a mi bezártságunk között? Ebben a világban az Új Kalifornia Köztársaság és az Acél Testvérisége hosszú ideje véres háborút vívnak egymás ellen, a játékos pedig tetteivel a régió sorsát is befolyásolhatja. Kisebb frakciók támogatására is lehetőség nyílt volna, mint a korábbról már jól ismert Khans bűnbanda, vagy az újonnan bekerült Caesar Légiói.

A cselekmény hátterében az Új Kalifornia Köztársaság egyik tudósa, Victor Presper állt volna. Egy B.O.M.B.-001 névre hallgató amerikai nukleáris fegyvert kaparintott meg, amellyel egy újabb nukleáris csapást mért volna az emberiségre, hogy másodszor is megtisztítsa a Földet. A bomba kilövését ugyan nem lehetett volna megakadályozni, de csakis a játékos döntésén múlt volna, hogy az hová csapódott volna be.

Néhány elem ebből a történetből megjelent a Fallout: New Vegasban. Abban a játékban utalás történt az Acél Testvérisége és az ÚKK közti harcokra., emellett bekerült egy komplett karakter, Joshua Graham is, valamint Caesar Légiói. A megváltozott helyszín miatt azonban csak a Hoover-gát maradt az egyetlen olyan hely, mely a New Vegasba is bekerült.