Interplay Entertainment

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Interplay Entertainment
Interplay Entertainment logo colored.png
Típus Részvénytársaság
Alapítva 1983
Székhely Irvine, Kalifornia
Vezetők Herve Caen
Brian Fargo (alapító)
Alapító Brian Fargo
Iparág videójáték-ipar
Forma nyilvánosan működő részvénytársaság
Termékek MDK
Fallout
Descent
Earthworm Jim
Árbevétel 6,01 millió USD (2008)

Az Interplay Entertainment weboldala

Az Interplay Entertainment egy amerikai játékkiadó- és fejlesztő cég. Fénykorát a kilencvenes évek elején élte. Alapítója Brian Fargo.

Történet[szerkesztés]

A céget egyszerű játékfejlesztő stúdióként alapította 1983-ban négy fiatal: Brian Fargo, Jay Patel, Troy Worrell, és Bill Heineman. A csapat többi részét a korábbi Boone Corporationból csábították át. Első játékaik a The Bard's Tale és a Wasteland voltak, melyeket az Electronic Arts adott ki. Hamarosan azonban ők maguk adták ki saját játékaikat, mint a Neuromancer vagy a Battle Chess, 1988-tól kezdve pedig más fejlesztők játékainak forgalmazásába is belekezdtek. Az első nagyobb sikerük a Parallax Software által fejlesztett Descent volt 1993-ban. Elnyerték a Star Trek-játékok forgalmazási jogát is.

1997-ben jelent meg a cégnek hatalmas sikert hozó Fallout és a folytatása. Nem sokkal később a Baldur's Gate volt az, amely az eladási listák élére emelte őket. Ezekben az években főként PC-re fejlesztettek. Igaz, volt pár konzolos játékuk, de ez sosem volt kiemelt jelentőségű a cégnél. Néhány játékuk megfilmesítését is tervbe vették, de erről utóbb letettek.

1998-ban a cég a tőzsdére került. A kezdeti hatalmas pénzügyi sikerek azonban megszűnni látszottak. A Descent 3 és a FreeSpace 2, amelyek bár jó kritikákat kaptak, fejlesztésük rengeteg pénzt emésztett fel. A pénzügyi csődön úgy sikerült úrrá lenni, hogy felvásárolta őket a konzolos Titus Interactive 2001-ben. Ez együtt járt Brian Fargo távozásával, és azzal, hogy a cég a konzolokra fejlesztést helyezte előtérbe. Rengeteg licencet voltak kénytelenek eladni (többek között a Gyűrűk ura, vagy a Mátrix jogait), és több sikeres stúdiójuk kénytelen volt bezárni, vagy elhagyta őket. 2002-ben a részvényeik értéke olyan alacsony lett, hogy törölték őket a tőzsdéről.

2004-re a cégnek arra sem maradt pénze, hogy kifizesse az alkalmazottakat, akik emiatt sorra kiléptek. Hamarosan már a weboldal fenntartását se vállalták, s az oldal megszűnt. 2005-ben azonban, igaz leegyszerűsítve, de újra elindult. Ekkor törölték számos fejlesztés alatt álló játékukat, majd eladták a Fallout-jogokat (csak az egyjátékost) a Bethesda Softworks-nek. Eközben csődeljárást kezdeményeztek a cég ellen, melyből sikeresen kilábalt.

2006-ban bejelentették, hogy hetvenötmillió dollárból nekiláttak fejleszteni a Fallout MMORPG-t. A Fallout 3 eladott licencéből pedig továbbra is biztos forrása volt a cégnek. 2007-ben büszkén jelentették be, hogy házon belül nekilátnak korábbi nagy neveik folytatásának (Earthworm Jim, MDK, Baldur's Gate: Dark Alliance, Descent). 2008-ban újraindult a weboldaluk is, mely újra ígéretesnek tűnt. A Fallout MMO innentől Project V13 néven futott, melyhez sikerült az egyik régi fejlesztőt, Chris Taylort is megnyerni. A játékot 2011-ig el kellett volna készíteniük, amiért a Bethesda perelni is kezdett. A hosszúra nyúlt eljárásnak végül 2012 elején lett vége, amikor bejelentették, hogy az összes eddigi Fallout-játék forgalmazási jogát és a Fallout MMORPG jogait átadja az Interplay kétmillió dollárért. A korábbi játékokat 2014-ig adhatják ki saját néven, a Project V13-at pedig kiadhatják, de minden Fallout-tal kapcsolatos utalást ki kell belőle venniük.[1]

Interplay-játékok[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Az Interplay elvesztette a Fallout-jogokat. [2012. január 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. január 21.)

További információk[szerkesztés]

  • USA USA-portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap