Interplay Entertainment

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Interplay Entertainment
TípusRészvénytársaság
Alapítva1983. október
SzékhelyIrvine, Kalifornia
VezetőkHerve Caen
Brian Fargo (alapító)
AlapítóBrian Fargo
Iparágvideójáték-ipar
Formanyilvánosan működő részvénytársaság
TermékekMDK
Fallout
Descent
Earthworm Jim
Árbevétel1 380 000 $ (2010)
Leányvállalatai14 Degrees East

Az Interplay Entertainment weboldala
SablonWikidataSegítség

Az Interplay Entertainment egy amerikai játékkiadó- és fejlesztő cég, mely fénykorát a kilencvenes évek elején élte.

Történet[szerkesztés]

Interplay Productions[szerkesztés]

A céget egyszerű játékfejlesztő stúdióként alapította 1983-ban négy fiatal: Brian Fargo, Jay Patel, Troy Worrell, és Rebecca (Bill) Heineman. A csapat többi részét a korábbi, éppen szétesőben lévő Boone Corporationból csábították át[1][2].

Kezdeti projektjeik elsősorban bérprogramozásból, szoftverek átportolásából álltak, de dolgoztak a Loral Corporationnek is egy katonai jellegű megbízás keretében. Eközben leszerződtek az Activisonnel, méghozzá három, grafikus megjelenítést is használó, de alapvetően szöveges kalandjáték elkészítésére[3]. A három játék: a Mindshadow, a The Tracer Sanction, és a Subway Software 1984-85-ben jelentek meg, és nagymértékben támaszkodtak Fargo korábbi, Demon's Forge című játékára.

Ugyancsak 1985-ben felvették a kapcsolatot az Electronic Arts-szal, akiknek a Racing Destruction Set című játékát portolták át az Atari 8 bites gépeire. Ezt követően a The Bard’s Tale, a Wasteland, és a Dragon Wars című játékaikat adták ki náluk, az Interplay pedig híres lett az általa készített szerepjátékokról.

Hamarosan ők maguk kezdték el kiadni saját játékaikat, mint a Neuromancer vagy a Battle Chess, 1988-tól kezdve pedig más fejlesztők játékainak forgalmazásába is belekezdtek. Az első ilyen jellegű nagyobb sikerük a Parallax Software által fejlesztett Descent volt 1993-ban, később pedig jött a Carmageddon, a Fragile Alliance, a Hardwar és a Redneck Rampage. Elnyerték a Star Trek-játékok forgalmazási jogát is, amely üzletileg rendkívül sikeres volt. Emellett továbbra is adtak ki saját játékokat is, mint az évekig fejlesztett Stonekeep.

A kilencvenes évek végén a szerepjátékok reneszánsza idején is több sikerjátékot adtak ki ebben a műfajban. 1997-ben jelent meg a cégnek hatalmas sikert hozó Fallout és a folytatása, melyet már a házon belül alakított, Black Isle Studios nevű csapatuk fejlesztett. Megvásárolták a Dungeons & Dragons licenszét, amely alapján több játékot is kiadtak, a legnépszerűbb közülük a Baldur's Gate volt, amely több kiegészítőt és folytatást is megélt, valamint Baldur's Gate: Dark Alliance címmel egy spin-off akciójáték-sorozatot. Ezekben az években főként Windowsra fejlesztettek, egy-két konzolos játékot leszámítva, mint a Loaded vagy a ClayFighter.[4]

Interplay Entertainment[szerkesztés]

1998-ban az Interplay komoly pénzügyi nehézségekkel kezdett el küzdeni, ezért a cég a tőzsdére került, és ezzel egy időben nevet is váltott[5]. De a gondok nem szűntek meg, elsősorban azért, mert a vetélytársak egyre erősödtek, a fejlesztések sok pénzt emésztettek fel, és mert a cég hanyagolta az akkoriban már egyre nagyobb konzolos piacot. Így aztán a párizsi Titus Interactive-tól kellett segítséget kérniük: a cég 35 millió dollárral szállt be az Interplaybe. 1999-ben az Interplay megvásárolta a Virgin Interactive 49.9 százalékát, ennek köszönhetően egy nagyobb terjesztői hálózatot szereztek[6]. Ekkoriban kezdték el játékaik licenszjogait is értékesíteni (bundled software), ennek keretein belül jelentek meg Magyarországon is a különféle játékújságokhoz adott Interplay-teljes játékok.

A pénzügyi csődön végül úgy sikerült úrrá lenni, hogy 2001-ben a Titus teljes egészében felvásárolta őket, szinte teljesen megváltak a kiadói tevékenységtől, helyette pedig a Vivendi Universal Games-szel írtak alá egy hosszútávú megállapodást az Interplay saját játékainak forgalmazásáról. 2002-ben Brian Fargo is távozott, és megalapította az inXile Entertainment nevű céget, miután vezetése alatt sikertelen volt a konzolokhoz történő közeledés[7]. Herve Caen lett az új vezérigazgató, rá várt az a dicstelen, de szükséges feladat, hogy a költségek lefaragásával megmentse a céget a csődtől. Rengeteg licencet voltak kénytelenek eladni (többek között a Gyűrűk ura, vagy a Mátrix jogait), és több stúdiójuk kénytelen volt bezárni (BlueSky Software), vagy elhagyta őket (Shiny Entertainment). 2002-ben a részvényeik értéke olyan alacsony lett, hogy törölték őket a NASDAQ tőzsdéről[8]. Az Interplay európai üzletágát teljes egészében átvette a Titus, a Virgin Interactive-ot átnevezték Avalon Interactive-ra, és ezen a néven folyt tovább a forgalmazás.

2003-ban felmondták a Vivendivel kötött szerződést, miután a Vivendi beperelte őket, szerződésszegésre hivatkozva[9]. Az év végén, decemberben megszűnt a Black Isle Studios is, és ezzel törölték két játékukat, a Fallout 3-at és a Baldur's Gate III-at, melyektől jó bevételeket reméltek[10]. Ehelyett közel 20 millió dolláros hiánnyal zárták az évet[11].

2004-re a cégnek arra sem maradt pénze, hogy kifizesse az alkalmazottakat, akik emiatt sorra kiléptek. Hamarosan már a weboldal fenntartását se vállalták, s az oldal egy időre meg is szűnt. 2005-ben a Titus tönkrement, az Interplay végleg finanszírozó nélkül maradt, és ezért csődeljárás indult ellenük. 2007-ben előbb az egyjátékos jogok licenszét, majd később a teljes Fallout-licenszet eladták a Bethesda Softworks-nek, így tudtak kilábalni a csődhelyzetből[12].

2008 szeptemberében több régi játékuk felkerült a GOG-ra, ily módon újra forgalomba kerültek, digitális terjesztés útján.

2013-ban, mindössze 7500 dollárért visszavásárolták a FreeSpace franchise jogait, miután a THQ tönkrement[13].

2016 szeptemberében bejelentették, hogy közel 70 játékuk szellemi tulajdonjoga eladóvá vált.

Eddigi legutolsó kiadott játékuk 2021-ben az újjáalakult Black Isle Studios által modern konzolokra, illetve most már PC-re is átportolt Baldur's Gate: Dark Alliance remastere, de fejlesztés alatt áll Kingpin: Reloaded címmel a Kingpin: Life of Crime felújított változata is.

Perek[szerkesztés]

2003-ban perben álltak a Snowblind Studios-szal, a Dark Alliance Engine grafikus motor miatt, amelyet több játékukhoz is használtak ekkoriban. A jogvitát közös megegyezéssel lezárták.

2009-ben a Bethesda Softworks perelte be őket azért, hogy megállítsa a Fallout Trilogy nevű játékcsomagjuk további értékesítését, illetve hogy leállíttassák a készülő Fallout Online fejlesztését. A két évig tartó pereskedést követően abban állapodtak meg a felek, hogy az Interplay még 2013 végéig forgalmazhatja a saját fejlesztésű Fallout-játékait, a Fallout Online jogait pedig 2 millió dollárért eladták a Bethesdának. A már fejlesztés alatt állt játékot átnevezték Project V13-ra, amelyet bár soha nem töröltek, 2012 óta semmilyen hírt nem adtak ki róla.

2010-ben pert nyertek a TopWare Interactive ellen, akik Battle vs. Chess néven adták ki egyik játékukat, mely név megtévesztően hasonlított az Interplay Battle Chess sorozatára.

Források[szerkesztés]

  1. BartonBloggerDecember 27, Matt: The Burger Speaks: An Interview With An Archmage (angol nyelven). Game Developer, 2010. december 27. (Hozzáférés: 2023. március 27.)
  2. GameSpy:. web.archive.org, 2007. június 9. [2007. június 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. március 27.)
  3. Clipped From The Los Angeles Times”, The Los Angeles Times, 2003. november 9., 42. oldal (Hozzáférés: 2023. március 27.) 
  4. Staff, I. G. N.: E3: Interplay Looks at Shiny's Wild 9 (angol nyelven). IGN, 1997. június 20. (Hozzáférés: 2023. március 27.)
  5. Brian Fargo investigates Interplay acquisition | bit-tech.net (angol nyelven). bit-tech.net. (Hozzáférés: 2023. március 27.)
  6. Staff, I. G. N.: Interplay Buys Half of Virgin (angol nyelven). IGN, 1999. február 17. (Hozzáférés: 2023. március 27.)
  7. The Saga Behind the Sagas: Interplay and the Business of Gaming - Frictionless Insight. web.archive.org, 2011. július 24. [2012. február 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. március 27.)
  8. Interplay Delisted from NASDAQ - News. Nintendo World Report. (Hozzáférés: 2023. március 27.)
  9. Vivendi dumped by Interplay (amerikai angol nyelven). GameSpot. (Hozzáférés: 2023. március 27.)
  10. Interplay shuts down Black Isle Studios - PC News at GameSpot. web.archive.org, 2006. április 24. [2006. április 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. március 27.)
  11. Archivált másolat. [2022. július 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. március 27.)
  12. Interplay Almost Out Of Debt; Searching For 'Fallout'-based MMO Funding - A Forum Post by iTZKooPA. web.archive.org, 2007. szeptember 29. [2007. szeptember 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. március 27.)
  13. Archivált másolat. [2013. augusztus 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. március 27.)

További információk[szerkesztés]