Fallout 4

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Fallout 4
Fallout 4 logo.png
Fejlesztő Bethesda Game Studios
Kiadó Bethesda Softworks
Tervező Todd Howard
Zeneszerző Inon Zur
Sorozat Fallout
Motor Creation Engine
Platformok Microsoft Windows
PlayStation 4
Xbox One
Kiadási dátum 2015. november 10.
Verzió 1.2.37.00 (Windows)
1.02 (PlayStation 4)
1.2 (Xbox One)
Műfaj Akció-szerepjáték
Játékmódok Egyjátékos
Korhatár PEGI 18.svg PEGI: 18+
USK-besorolás USK 18
Adathordozó Digitális terjesztés
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény

Windows

 • 64 bites operációs rendszer
 • Processzor: 2,8 GHz (négymagos)
 • Memória: 8 GB RAM
 • Videókártya: 2 GB VRAM
 • Nvidia GTX 550 Ti / AMD Radeon HD 7870
 • Minimum 30 GB hely a merevlemezen
A Fallout 4 weboldala

A Fallout 4 egy 2015-ben megjelent akció-szerepjáték, melyet a Bethesda Game Studios fejlesztett, és a Bethesda Softworks jelentetett meg. A játék az ötödik szerepjáték a Fallout-sorozatban, mely 210 évvel a Nagy Háború után, 2287-ben játszódik a posztapokaliptikus Bostonban, főhőse pedig a 111-es Menedék egykori lakója. A játékmenet a Fallout 3-hoz hasonló, de az alapok ugyanazok, mint a legelső részekben: küldetések teljesítésével a főhős tapasztalati pontot kap, melyet saját fejlődésére használhat fel. Az abszolút nemlineáris játékmenet során a játékos első- vagy harmadik személyű nézetet is használhat, emellett megmaradt a korábbi epizódokból is ismert körökre osztott harc lehetősége is. Lehetőségünk van csapattársak toborzására is, akik aztán segítenek a harcban. Lényeges újítás az építkezés bevezetése, melynek során különféle nyersanyagok felhasználásával új dolgokat lehet építeni, mely odavonzza a környékbeli, biztonságos helyet kereső lakosokat is, egyfajta új települést alapítva így. Ez az első Fallout-epizód, ahol mindenki, beleértve a főhőst is, teljes mértékben le lett szinkronizálva.

Játékmenet[szerkesztés]

A Fallout 4 játékmenete nagyon hasonló a Fallout 3 és a Fallout: New Vegas játékmenetéhez. Alapvetően első személyű nézetből játszható, opcionálisan harmadik személyű nézőponttal, illetve a játéktérképen való szabad vándorlással. A legfontosabb újítás a rétegenként módosítható és változtatható páncélrendszer, a bázisépítés, a teljes egészében leszinkronizált (de egyben leegyszerűsített) 110 ezer soros párbeszédrendszer, valamint a továbbfejlesztett tárgykészítési rendszer. Az ellenségek nagy része, mint a vakondpatkányok, fosztogatók, szupermutánsok, halálkarmok, és ghoulok visszatérnek az előző részekből - ahogy visszatér a korábbi epizódokból ismerős kutya, akit itt is Dogmeat-nek hívnak.

A játéktéren bármelyik helyszín elérhető felfedezés után gyorsutazással. Alapértelmezésben 50 fegyver van a játékban, de módosításokkal közel 700 féle kombináció érhető el. A játék ikonikus részét képező erőpáncél is átdolgozásra került: alapvetően olyanná vált, mint egy mozgó jármű, amelyet akár már a játék elejétől lehet használni, megfelelő karbantartás segítségével. Egyes helyeken saját településeket építhetünk, megfelelő energiaellátás, vízforrás, és élelemforrás biztosítása mellett lakókat toborozhatunk, a védelmükre pedig külön fegyverrendszert építhetünk ki.

Ebben az epizódban is szerepel a Pip-Boy, mint beépített információs rendszer, amelyet immár egy okostelefonos alkalmazás segítségével is irányíthatunk. A körökre osztott harcrendszer (V.A.T.S.) visszafejlesztésre került annyiban, hogy a játék most már nem áll meg ilyenkor, csak belassul. Ebben a módban lehetőség van előre megadott akciópontok felhasználásával különböző testrészekre célzott lövéseket leadni, és már kritikus találatot is csak ebben a módban vihetünk be.

Megváltoztatták a szintlépés menetét is. A játék elején legenerált karaktert ugyanúgy a SPECIAL-rendszer segítségével lehet létrehozni, de most minden karakter alapvetően alacsonyabb szintről indul, ugyanis szintlépésenként ennek értékei is megváltoztathatók. Emellett 275 féle perket is lehet választani minden szintlépésnél, amelyek továbbfejleszthetőek és új perkeket hozhatnak elő. A szintlépésnek nincs felső határa, és a játék sem ér véget az utolsó küldetés teljesítésével. 13 különféle csapattársat is választhat a játékos, de ebből egyszerre mindig csak egyet vihetünk magunkkal. Némelyikükkel románc kialakítására is lehetőség van, és akárcsak a Fallout 2-ben, ezúttal is el tudnak végezni helyettünk bizonyos feladatot, ha történetesen az ő képzettségük magasabb, mint a miénk.

Cselekmény[szerkesztés]

A Fallout 4 helyszíne Boston és környéke, a "Commonwealth", egész pontosan ami megmaradt belőle 2287-re a 210 évvel korábban történt Nagy Háború után (melynek közvetlen előzményei és történései a korábbi játékokból már ismertek voltak). Az előző epizódokkal ellentétben ez a rész pontosan a háború kitörésének napján, 2077. október 23-án indul, amikor is az általunk generált karakter és családja a közelben lévő 111-es Menedékben vészelik át az atomcsapást, majd egy hibernációs fázis miatt rögtön két évszázadot ugrunk az időben.

Akárcsak a korábbi epizódokban, úgy itt is egy alternatív idősíkon zajlanak az események, de már a múlttól kezdve, ugyanis a 2070-es évekre is az 1940-es, 1950-es évek atomháborús hisztériája volt a jellemző, mégpedig érdekes módon ugyanazokkal a technikai és kulturális vívmányokkal, de modern köntösben. Például a tudomány már elég fejlett ahhoz, hogy lézerfegyvereket gyártsanak, vagy képes legyen az emberiség a génmanipulálásra, vagy akár mesterséges intelligenciák készítésére - ennek ellenére az atomenergia széles körben elterjedt, a nyomtatott áramkörök és a mikroelektronika helyett az elektroncsövek alkalmazása az általános.

Az általunk irányított karakterrel azelőtt csöppenünk a történetbe, mielőtt Kína megtámadja az Egyesült Államokat. Főhősünk a családjával a 111-es Menedék felé tartanak. Még megpillanthatták, ahogy az atombomba becsapódik Boston külvárosába, de a menedék ajtaja megindul, így megmenekülnek a radioaktív sugárzástól. A Vault-Tec nevű szervezet számos bunkert épített az Egyesült Államok területén, de a kormánnyal volt egy szupertitkos szerződésük, miszerint minden egyes bunkerban titkos kísérleteket hajtanak végre, hogy tanulmányozzák a föld alatti élet hatását az emberekre. A 111. számú menedékben a hibernációt tesztelték. Miután főhősünk belép a hibernációs kamrába (amiről azt hitetik el az emberekkel hogy csak pár orvosi vizsgálatot végez el), elsötétül minden. Egy rendszermegszakítás következtében arra eszmél, hogy ébren van, és hogy valaki megöli a feleségét/férjét, a gyerekét pedig elrabolják. Ezek után újra lefagyasztják. Ismeretlen okok miatt a rendszer meghibásodik így ismét felébred. A menedéket elhagyva arra eszmél rá a főhős, hogy 210 évig volt lefagyasztva. Innentől kezdve a történet arról szól hogy a Sole Survivor (Egyedüli Túlélő) minden áron meg akarja keresni a fiát, így elindul Boston maradványai felé. A történet során számos szervezettel találkozik, többet között a korábbi Fallout szériákból ismert Acél Testvérisége, vagy a The Railroad nevű frakcióval, de felbukkan egy rég elfeledett szervezet, a The Minutemen is. Főhősünk nyomozásai során egyre több információ lát napvilágot az Institute titkos szervezetéről és lehetséges bizonyítékot talál arra hogy ők rabolhatták el a fiát.

Fejlesztés[szerkesztés]

Az előző két résszel ellentétben a Gamebyro grafikus motort lecserélték a The Elder Scrolls V: Skyrim-ben használt Creation Engine-re. A játék egy teljesen új karaktertervező felületet kapott, ahol már nem csúszkákon, hanem az egér/gamepad segítségével lehet állítani az egyedi tulajdonságokon. Már a fejlesztés leleplezésekor elárulta a Bethesda, hogy a játék Full HD minőségben fog futni az aktuális konzolgeneráción (PlayStation 4, Xbox One), és hogy mobileszközök segítségével második képernyőn is látható lesz a Pip-Boy tartalma. Az előző részekkel ellentétben a játékos karaktere is teljesen le lett szinkronizálva: Brian T. Delaney és Courtenay Taylor lettek a szinkronhangjai.

Kiegészítők[szerkesztés]

A játékhoz ezidáig hat hivatalos DLC jelent meg

 • Automatron: főhősünkhöz csatlakozik egy robot, aki nem tudta megvédeni gazdáit egy támadástól, ezért bosszút esküszik a gyilkosuk ellen. (2016. február 16.)
 • Wasteland Workshop: játékelemeket nem tartalmaz, hanem helyette rengeteg olyan eszközt és tárgyat, mellyel a játékban található építkezési módot lehet még jobban kihasználni. (2016. április 12.)
 • Far Harbor: egy nyomozós történetben kell megtalálnunk a Nakano család eltűnt kislányát, Kasumit. Hamarosan kiderül, hogy a dolgok komolyabbak, mint amilyennek látszanak, és belebonyolódunk egy helyi konfliktusba. (2016. május 19.)
 • Contraptions Workshop: a kiegészítő szintén csak az építkezést teszi egyszerűbbé, melynek segítségével már különféle elmés szerkezeteket is építhetünk. (2016. június 21.)
 • Vault-Tec Workshop: egy rádióadó a 88-as Menedékbe hív minket, amelynek az egyetlen lakója Barstow, a ghoul, aki a befejezetlen menedék rabja lett. Kérésére neki kell látnunk annak befejezésének, majd fel kell töltenünk emberekkel, akiken el kell végezni a Vault-Tec által korábban megadott feladatokat. (2016. július 26.)
 • Nuka-World: utunk egy háború előtti vidámparkba visz, amelynek rabjaivá válunk, s melyből csak a fosztogatók legyőzése után szabadulhatunk ki. (2016. augusztus 30.)

Fogadtatás[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]