Phoebe Buffay

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lisa Kudrow (középen) Phoebe Buffay szerepében

Phoebe Buffay a Jóbarátok című vígjátéksorozat egyik főszereplője. Lisa Kudrow alakítja.

Élete[szerkesztés]

Gyermekkor[szerkesztés]

Családjáról keveset tudunk. Phoebe a sorozat első részében számos részen keresztül bogozza ki a szálakat, szüleiről, testvéreiről, saját életkoráról. A karaktert alakító Lisa Kudrow zsidó származású színésznő, és bár a Jóbarátokban a főszereplők több mint fele zsidó származású (Ross, Monica, Joey, Rachel) vele kapcsolatban semmi hasonló utalás nem történik, ezért valószínűleg csak véletlen egybeesésről van szó. Vér szerinti anyja Phoebe Abott (Teri Garr), de ifj. Phoebe a harmadik évadig úgy tudta, hogy anyja Lily. Abott tizennyolc éves volt mikor Phoebet és ikertestvérét Ursula Pamelát szülte. Megijedt ekkora felelősségtől, így két barátja Lily és Frank Buffay nevelte fel az ikreket. Frank rémes apának tartotta magát, ezért elhagyta családját. Lily valószínűleg ezután kezdett drogot árulni, egyik karácsonykor pedig öngyilkos lett. Phoebe éppen hóembert épített a kertben, és mikor bement a házba, látta, hogy anyja önkezével vetett véget életének, azonmód, hogy a sütőbe téve a fejét elgázosította magát.

Később ezt az élményt egyik dalában is megörökítette:
"Kinn a kertben, énekelve hóembert csináltam, nem sejtettem, hogy az anyám halott a konyhában…"

Élet az utcán[szerkesztés]

Miután Phoebe azt hitte, hogy családja végleg széthullott, New Yorkba utazott, ahol először egy albínó férfivel élt, aki a buszpályaudvar ablakait tisztította. Feltehetően ekkoriban tanult meg olaszul és franciául. Hogy ne haljon éhen, a legalantasabb munkákat vállalta el, például szexuális szolgáltatásokat nyújtott telefonon, (állítólag még Ross Geller is hívta), koldult és kirabolt embereket (ahogyan a tinédzser Ross Gellert (David Schwimmer) is). Egy időt Európában töltött, Prágában élt, majd visszatérve az Államokba végül rendes munkát kapott, és összebarátkozott Monica Gellerrel (Courteney Cox Arquette) és Amanda Buffamonteezivel (Jennifer Coolidge).

Felemelkedés a nyomorból[szerkesztés]

Egy időre elege lesz Monicából és elszakadt tőle. Miután újra hajlandó beszélni vele, összeköltöznek. Csatlakozik Monica baráti köréhez. Később megunja örökös tisztaságmániáját, és apránként kiköltözik tőle, úgy hogy ne vegyék észre. Monica viszont észreveszi. Phoebe kiköltözik, megkeresi nagymamáját, és hozzáköltözik. Nagyanyja, mivel nem akarja megrázni Phoebet, hazudik a múltjáról.

A családfa felkutatása[szerkesztés]

A Buffay családfa

Az apa[szerkesztés]

Phoebe leleplezi nagyanyja hazugságait, és elindul megkeresni az apját. Megtudja a címet, de képtelen becsöngetni. Később újra megpróbálja, ekkor egy kutya akadályozza meg a bejutást. A kutyát véletlenül elüti, ekkor lesz apropója meglátogatni apját. Kiderül hogy apja 2 éve boltba ment, és azóta nem tért haza. Találkozik viszont öccsével, akivel összebarátkozik. Nagymamája temetésénél viszont találkozik apjával (Bob Balaban). Ügyvédnek álcázva magát elcsalja, és szembesíti a tényekkel.

Az anya[szerkesztés]

Phoebe talál egy képet anyja, apja és szülei barátjának érettségijéről. Meglátogatja a családi barátot, aki beavatja a családi titokba, miszerint ő Phoebe Abott az igazi anyja. Ifj. Phoebe először ellenségesen fogadja, de végül megbékél vele.

A testvér[szerkesztés]

Testvére, ifj. Frankről (Giovanni Ribisi) nem volt jó az első benyomás, Phoebe mégis megkedveli. Meglepődik azonban mikor 18 éves öccse bejelenti hogy elveszi 40 éves háztartástan tanárnőjét Alice Knight-ot. Ellenzi a házasságot, végül látva öccse szenvedését, mikor Alice az ő tanácsára elhagyja, mégis enged a kérésnek.

Álneve[szerkesztés]

A sorozat folyamán Phoebe többször használja a "Regina Filengi" álnevet. Például, amikor Joey-t franciául tanítja, így mutatkozik be a rendezőnek illetve a Rachel nagy csókja c. részben is használja ezt a nevet.

Phoebe terhessége[szerkesztés]

Alice és II. Frank nászajándékként egy szokatlan dolgot kér tőle: mivel Alice képtelen teherbe esni, megkérik, hogy hordja ki a gyereküket. Miután kikéri anyja tanácsát, úgy dönt elvállalja. II. Frank az összes spórolt pénzüket (16 000 dollárt) ebbe a műtétbe fektette. Öt petesejtet ültetnek be, ebből három tapad meg. Gyakran és sok helyen megemlíti, hogy az öccse gyerekeivel terhes. Később többször szó esik arról, hogy Phoebe megtartson-e egyet közülük, de végül mégsem teszi meg.

Phoebe mint feleség[szerkesztés]

A sorozat kezdete előtt Phoebe már házas volt, férje egy meleg jégtáncos volt, aki Kanadából vándorolt be, és kellett neki a zöldkártya. 1994/1995 szilveszterekor Phoebet elhagyta David (Hank Azaria) fizikus. Több szerencsétlenül végződött kapcsolat után a véletlen (Joey Tribbiani (Matt LeBlanc) baklövése) folytán Phoebe találkozik Mike Hanigannel (Paul Rudd). Kiderül hogy Mike igazából Joey számára is ismeretlen, Phoebe mégis túlteszi magát rajta. A kapcsolat komolyra fordul, a szülők azonban nem kedvelik meg Phoebet és nyilvánvalóvá válik, hogy Mike előző tönkrement házassága miatt nem akar többé nősülni. Szakítanak, és Phoebe újra összejön Daviddel, akinek karrierje tönkrement, mert ösztöndíját elköltötte, és kísérletei megbuktak. Ross tanulmányi konferenciáján, Barbadoson Mike megakadályozza, hogy David megkérje Phoebet. Újra összejönnek. Mike mindenféle gyenge módszerrel kéri meg Phoebet. Végül felhagy a próbálkozással, és mindenféle bénázás nélkül megkéri. Az esküvő Monica alapos tervezése ellenére összeomlik. Végül megtartják a Central Perk előtt. Ez az első lépés a hat barát szakításához.

Phoebe munkái[szerkesztés]

Miután élete révbe ért, Phoebe rendes állásokat is vállalt: például masszőr, ételkiszállító és csipogóárus. Munkája nagyban befolyásolja életét: szerelmes lesz pácienseibe és megment a haláltól egy irodavezetőt.

Phoebe művei[szerkesztés]

Phoebe munkái alatt érthetjük még a műalkotásait is melyeket, a keretből kiemelkedő babák, némi póthajjal és festékkel. Melyek a barátok és Mike között, nem igazán nyernek tetszést, kivéve Joeyt, akinek eléggé egyedi ízlésvilága van. Mikor nem volt munkahelye, cipőkészítést is vállalt.

Phoeberől általában[szerkesztés]

A Buffay család tragédiái között őrlődve Phoebe mindig képes volt többnyire normális maradni. Hihetetlenül pacifista és rendkívüli módon érdekli az ezoterika. Néha túlságosan naiv, de mivel az utcán élt, kissé erőszakos is. A barátaival töltött tíz év után azonban teljesen megkomolyodott.

Phoebe és a zene[szerkesztés]

Phoebe zenei "pályafutása" végig kíséri a sorozatot.A sorozat első felében rendszeresen fellép vendégművészként a Central Perk kávézóban, később már csak néhányszor szerepel. Kiderül, hogy saját magát tanította gitározni. Az 5. évadban Joeyt is megpróbálja megtanítani gitározni, de ő reménytelen esetnek bizonyul. Kiderül, hogy volt egy társa, a "reklámcsaj", aki elhagyta a reklámszlogen írásért, később egy epizód végéig visszatér hozzá, de megint elhagyja, és eladja a "Büdös macska" című, Phoebe által írt dalt macskaalomkampánynak. A sorozat folyamán megpróbálkozik a "szexi hangú" énekléssel (persze amikor beteg, és rekedt a hangja), illetve mikor terhes, és nem tud gitározni, megpróbál dobolni. Phoebe "Büdös macskáját" annyira jónak találják, hogy klipet készítenek belőle, csak nem Phoebe az énekese a produkciónak, a klip elkészül, de Phoebe nem engedi leadni, mert rájön, hogy "Hangzó nő" a büdös macska. Phoebe jónak találja Ross-t is a zenei tevékenységében(szintetizátorozásában-komponálgatásában), míg a többiek füldugóval menekülnek előle. Ezért amíg Ross játszik, ő addig "visszavonul". Phoebe végül a sors, és a forgatókönyvíróknak köszönhetően egy zenész, zongorista (Mike) mellett találja meg a boldogságot, aki végül a férje lesz.