Ne nézz fel!

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ne nézz fel!
(Don’t Look Up)
2021-es amerikai film

RendezőAdam McKay
Producer
Műfaj
ForgatókönyvíróAdam McKay
Főszerepben
ZeneNicholas Britell
OperatőrLinus Sandgren
VágóHank Corwin
Gyártás
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínBoston
Játékidő138 perc[1]
Költségvetés75 millió amerikai dollár[2]
Képarány2,39:1
Forgalmazás
Forgalmazó
BemutatóUSA 2021. december 10.
Eredeti adóNetflix
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
SablonWikidataSegítség

A Ne nézz fel! (eredeti cím: Don't Look Up) 2021-ben bemutatott amerikai szatirikus sci-fi, melynek forgatókönyvírója, rendezője és készítője Adam McKay. A főszerepben Leonardo DiCaprio és Jennifer Lawrence látható. A mellékszereplőket Rob Morgan, Jonah Hill, Mark Rylance, Tyler Perry, Timothée Chalamet, Ron Perlman, Ariana Grande, Kid Cudi, Himesh Patel, Melanie Lynskey, Michael Chiklis, Tomer Sisley, Paul Guilfoyle, Robert Joy, Cate Blanchett és Meryl Streep alakítja. A film a média, a kormány és a kultúra közömbösségének szatírája a klímaváltozással kapcsolatban.[3] Grande és Mescudi a Just Look Up című dalban is közreműködött, amely a film zenéjének része.[4]

A Hyperobject Industries és a Bluegrass Films gyártásában készült filmet 2019 novemberében jelentették be, majd néhány hónappal később a Paramount Pictures továbbadta a Netflixnek. Lawrence lett az első szereplő, aki csatlakozott a stábhoz, DiCaprio pedig azután írt alá, hogy McKayjel megbeszélte a forgatókönyv módosításait; a többi szereplő 2020 folyamán került be a stábba. A forgatás eredetileg 2020 áprilisában kezdődött volna az Egyesült Államok Massachusetts államában, de a folyamatban lévő COVID-19 világjárvány miatt novemberre halasztották, majd 2021 februárjáig húzódott.

A Ne nézz fel! 2021. december 10-én kezdte meg korlátozott számú moziforgalmazását, majd 2021. december 24-én a Netflixen is látható volt. Általánosságban vegyes véleményeket kapott a kritikusoktól, akik dicsérték a szereplőket. A kritikák ellenére a National Board of Review és az Amerikai Filmintézet a 2021-es év 10 legjobb filmje közé választotta, és négy jelölést kapott a 79. Golden Globe-díjra, köztük a legjobb film - musical vagy vígjáték kategóriában, valamint hatot a 27. Critics' Choice-díjra, köztük a legjobb film kategóriában.

Rövid történet[szerkesztés]

Két csillagász próbálja figyelmeztetni az emberiséget egy közelgő üstökösről, amely el fogja pusztítani a Földet.

Cselekmény[szerkesztés]

Kate Dibiasky, a Michigani Állami Egyetem csillagászhallgatója felfedez egy ismeretlen üstököst. Professzora, Dr. Randall Mindy kiszámítja, hogy az üstökös pályája keresztezi a Föld pályáját, és hogy a becsapódás körülbelül hat hónapon belül bekövetkezik, ami minden élőlényt elpusztít.

Teddy Oglethorpe kutató kíséretében Kate és Randall a Fehér Házba utazik, hogy bemutassák felfedezéseiket, de Janie Orlean amerikai elnökasszony, és munkatársai, köztük fia, Jason kabinetfőnök közömbösen fogadják őket. A lakosság televíziós műsoron keresztül történő tájékoztatási kísérlete is kudarcba fullad, bár Kate kamerás jelenetei vírusként terjednek az interneten. Amikor Orlean szexbotrányba keveredik, az üstökös fenyegetését bejelenti, hogy elterelje a figyelmet.

A hírt végül elterjeszti a média, és elindítanak egy űrhajót, amely képes eltalálni és eltéríteni az üstököst, megmentve ezzel a bolygót. A műveletet azonban a felszállás közepén félbeszakítják, amikor Peter Isherwell, a technológiai milliárdos és Orlean prominens támogatója felfedezi, hogy az üstökös trillió dollár értékű ásványi anyagokból áll, amelyek a Földön már hiánycikké váltak.

A Fehér Ház azt tervezi, hogy az üstököst kereskedelmi céllal felhasználja, mégpedig úgy, hogy a méretének csökkentéséhez széttörik, és a darabokat összegyűjtik. Kate és Teddy tiltakozásul azonnal lemondanak a műveletről, míg Randall engedelmesen az üstökös kereskedelmi lehetőségei mellett érvelő prominens személlyévé válik, és viszonyt kezd Brie Evantee talk-show műsorvezetővel.

A világ ideológiailag megosztottá válik azok között, akik az üstökös teljes megsemmisítését követelik, azok között, akik elítélik az indokolatlan pánikkeltést, és azok között, akik tagadják, hogy az üstökös egyáltalán létezik. Eközben Kate hazatér Michiganbe, és kapcsolatot kezd egy Yule nevű fiúval.

Miután felesége, June rájön a hűtlenségére, Randall feldühödik, és élő adásban ad kifejezést csalódottságának, és szónoklatba kezd, amelyben kritizálja Orlean kormányát a közelgő apokalipszis elhanyagolása miatt, és megkérdőjelezi az emberiség közönyét, mielőtt elhagyja az épületet, és kibékül Kate-tel.

Orlean és Isherwell terve az üstökös anyagainak visszaszerzésére kudarcba fullad, így egy csapat gazdag amerikaival együtt menekülniük kell egy űrhajóval, amelyet arra terveztek, hogy megtalálják a legközelebbi Föld-szerű bolygót. Ennek során azonban véletlenül hátrahagyják Jasont. Indulás előtt Orlean helyet ajánl Randallnak az űrhajón, de a férfi visszautasítja, és inkább Kate, a családja, Yule és Teddy társaságában tölti utolsó pillanatait.

Az üstökös végül becsapódik a bolygóba, és mindenkit megöl. Egy huszonkétezer évvel később játszódó, a stáblista közepén látható jelenetben az elnöki hajó egy virágzó idegen bolygón landol. Az utasok felébrednek a hibernációs álomból, és szemügyre veszik a környezetet, de a bolygó vadállatai a Bronterocok azonnal megtámadják és megölik őket. A stáblista utáni jelenetben látható, hogy Jason túlélte a földi élet kihalását, és azon tűnődik, vajon az anyja még visszajön-e, miközben a telefonján dokumentálja az utóhatásokat.

Szereplők[szerkesztés]

A filmben Leonardo DiCaprio (balra) és Jennifer Lawrence (középen) a bolygóromboló üstököst felfedező csillagászokat, Meryl Streep (jobbra) pedig az Egyesült Államok elnökasszonyát alakítja.
Szerep Színész Magyar hang[5]
Dr. Randall Mindy Leonardo DiCaprio Hevér Gábor
Kate Dibiasky Jennifer Lawrence Földes Eszter
Janie Orlean elnökasszony Meryl Streep Bánsági Ildikó
Brie Evantee Cate Blanchett Bertalan Ágnes
Dr. Teddy Oglethorpe Rob Morgan Kálid Artúr
Jason Orlean kabinetfőnök Jonah Hill Elek Ferenc
Peter Isherwell Mark Rylance Fazekas István
Dr. Calder Hettienne Park Kisfalvi Krisztina
Jack Bremmer Tyler Perry Bognár Tamás
Yule Timothée Chalamet Jéger Zsombor
Benedict Drask Ron Perlman Németh Gábor
Riley Bina Ariana Grande Staub Viktória
DJ Chello Kid Cudi Gacsal Ádám
Phillip Himesh Patel Szvetlov Balázs
June Mindy Melanie Lynskey Bartsch Kata
Dan Pawketty Michael Chiklis Bartók László
Adul Grelio Tomer Sisley Zöld Csaba
Tenant képviselő Robert Joy Csuha Lajos
Paula Woods Chris Everett Nádasi Veronika
Themes tábornok Paul Guilfoyle Törköly Levente
Conlon seriff Erik Parillo Rosta Sándor
Dalia Ashleigh Banfield Szórádi Erika
Evan Mindy Robert Radochia Kenéz Ágoston
Nisha Shimali De Silva Laudon Andrea
Sammy Sarah Nolen Sipos Eszter Anna

Emellett cameoszereplők is feltűnnek: Liev Schreiber mint Bash narrátor, Ashleigh Banfield újságíró mint Dalia Hensfield, Sarah Silverman mint Sarah Benterman és Chris Evans mint Devin Peters.

A film készítése[szerkesztés]

A forgatókönyvíró, rendező és producer Adam McKay

2019. november 8-án bejelentették, hogy a Paramount Pictures fogja forgalmazni a filmet, amelynek írója, rendezője és producere Adam McKay lesz a Hyperobject Industries nevű vállalat alatt.[6] 2020. február 19-én a Netflix megvásárolta a filmet a Paramounttól, Jennifer Lawrence pedig szerepet kapott a filmben.[7] 2020. május 12-én bejelentették, hogy Cate Blanchett csatlakozott a filmhez.[8] 2020 szeptemberében Rob Morgan csatlakozott a szereplőgárdához.[9] 2020 októberében Leonardo DiCaprio, Meryl Streep, Jonah Hill, Himesh Patel, Timothée Chalamet, Ariana Grande, Kid Cudi és Tomer Sisley is csatlakozott.[10][11] McKay kimondottan Lawrence-nek írta Dibiasky szerepét, és négy-öt hónapot töltött DiCaprióval az ötletek átbeszélésével, és a forgatókönyv finomításával, mielőtt a színész végül aláírta a szerződést.[12] 2020 novemberében Tyler Perry, Melanie Lynskey és Ron Perlman is csatlakozott a stábhoz.[13] Mark Rylance és Michael Chiklis 2021 februárjában kerültek be a szereplőgárdába.[14] Paul Guilfoyle-t májusban jelentették be.[15]

A COVID-19 világjárvány miatt a forgatás elmaradt.[16] A forgatás 2020. november 18-án kezdődött a Massachusetts állambeli Boston különböző helyszínein.[17] A film egy része New Yorkban játszódik, ahol Bostont helyettesítik New Yorkkal. A forgatás más massachusettsi városokban is zajlott, többek között Brocktonban, Framinghamben és Westboroughban.[18][19] 2021. február 5-én Jennifer Lawrence forgatás közben kisebb sérülést szenvedett, amikor egy kontrollált üvegrobbanás balul sült el.[20] 2021. február 18-án a forgatás befejeződött.[21]

Megjelenés[szerkesztés]

Február 19-én jelentették be, hogy a Netflix 2020-ra tervezi a film megjelenését. A COVID-19 világjárvány miatt a film forgatása és bemutatása csúszott.[22] A film 2021. december 10-én korlátozott számban került a mozikba, 2021. december 24-én pedig a Netflixen is elérhetővé vált.[23][24] A film premierje 2021. december 5-én volt New Yorkban.[25]

Annak ellenére, hogy a Netflix nem hozza nyilvánosságra a bevételeket, a film az első napon 500 moziból becslések szerint 260 ezer dollárt, a nyitóhétvégén pedig összesen 700 ezer dollárt hozott.[26]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Don't Look Up - Netflix Official Site. Netflix . [2021. július 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. augusztus 2.)
  2. Don't Look Up Cast Has Everyone Convinced Netflix's Budget Limit Does Not Exist. News18 . [2021. szeptember 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. szeptember 29.)
  3. Adam McKay Is Still Trying to See the Funny Side in All This”, Esquire, 2021. november 13.. [2021. november 18-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2021. november 18.) 
  4. Bowenbank, Starr: Hear a Snippet of Ariana Grande & Kid Cudi's 'Just Look Up' From 'Don’t Look Up' Movie. Billboard , 2021. november 18. [2021. november 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. november 27.)
  5. A Ne nézz fel! magyar hangja. ISzDb. (Hozzáférés: 2021. december 30.)
  6. Fleming, Mike Jr.: Adam McKay On New Paramount Film Deal, The Meteor Movie He'll Next Helm & The Superhero As Cinema Argument. Deadline Hollywood , 2019. november 8. [2019. november 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. november 19.)
  7. D'Alessandro, Anthony: Netflix Takes Adam McKay Meteor Movie 'Don't Look Up'; Jennifer Lawrence To Star. Deadline Hollywood, 2020. február 19. [2020. február 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. február 26.)
  8. Edwards, Chris: Cate Blanchett joins Jennifer Lawrence's new Netflix movie. Digital Spy, 2020. május 17. [2020. november 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. december 1.)
  9. Kroll, Justin: Rob Morgan Set To Co-Star Opposite Jennifer Lawrence in Adam McKay And Netflix's 'Don't Look Up'. Deadline Hollywood, 2020. szeptember 9. [2020. szeptember 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. december 1.)
  10. Gemmill, Allie: Meryl Streep to Play Jonah Hill's Mom — & President — in Adam McKay's "Don't Look Up". Collider, 2020. december 8. [2020. december 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. december 10.)
  11. Kroll, Justin: Leonardo DiCaprio, Meryl Streep, Jonah Hill, Timothée Chalamet, Ariana Grande, Cate Blanchett, Others Join Jennifer Lawrence In Netflix's 'Don't Look Up' For Adam McKay. Deadline Hollywood, 2020. október 14. [2020. október 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. december 1.)
  12. Guerrasio, Jason: Leonardo DiCaprio spent 5 months tweaking Netflix's "Don't Look Up" script before signing on. Insider, 2021. április 23. [2021. április 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. április 26.)
  13. Kit, Borys: Tyler Perry, Melanie Lynskey, Ron Perlman Join Adam McKay's 'Don't Look Up' (Exclusive). The Hollywood Reporter , 2020. november 20. [2020. november 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. november 20.)
  14. Kroll, Justin: Mark Rylance And Michael Chiklis Join Adam McKay's 'Don't Look Up' At Netflix. Deadline Hollywood , 2021. február 8. [2021. február 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. február 8.)
  15. 'CSI: Vegas' Jamie McShane To Recur In CBS Sequel, Paul Guilfoyle To Reprise Jim Brass Role. Deadline Hollywood , 2021. május 3. [2021. május 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. május 28.)
  16. Moore, Kasey: Every Netflix Production Halted Due to Coronavirus. What's on Netflix , 2020. április 22. [2020. augusztus 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. augusztus 16.)
  17. Kit, Borys: Leonardo DiCaprio, Meryl Streep Join Jennifer Lawrence in Adam McKay's "Don't Look Up". The Hollywood Reporter, 2020. október 14. [2020. november 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. december 1.)
  18. Slane, Kevin: 'Don't Look Up' continues to film all over Massachusetts. Here's the latest on the Netflix blockbuster.. Boston.com , 2021. február 5. [2021. február 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. február 7.)
  19. Slane, Kevin: Downtown Boston is transformed into New York City as Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence film "Don't Look Up". Boston.com, 2021. január 4. [2021. január 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. január 5.)
  20. Wilkinson, Joseph: Jennifer Lawrence injured on "Don't Look Up" set in Boston. New York Daily News, 2021. február 5. [2021. február 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. február 5.)
  21. Slane, Kevin: "Don't Look Up" wraps filming after 3 months in Massachusetts. Boston.com, 2021. február 18. [2021. február 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. február 18.)
  22. Furn, Daniel: When is Don't Look Up release date? Netflix cast, plot and latest news. Radio Times, 2020. október 15. [2020. október 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. december 1.)
  23. Rubin, Rebecca: Netflix Releases Dates for Leonardo DiCaprio and Jennifer Lawrence's 'Don't Look Up,' Jane Campion's 'The Power of the Dog' and More, 2021. augusztus 23. [2021. augusztus 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. augusztus 23.)
  24. Brockington, Ariana: Netflix Reveals Premiere Dates for Adam McKay's 'Don't Look Up,' Sandra Bullock Starrer 'The Unforgivable,' More Fall Movies, 2021. augusztus 23. [2021. augusztus 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. augusztus 23.)
  25. Chuba, Kirsten: Events of the Week: ‘And Just Like That,’ ‘Don’t Look Up’ and More, 2021. december 10. [2021. december 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. december 12.)
  26. D'Allesandro, Anthony. „West Side Story Isn't Kicking Up With $10M+ Opening: What That Means Right Now During Another Pandemic Holiday”, 2021. december 11.. [2021. december 10-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2021. december 11.) 

További információk[szerkesztés]