Ugrás a tartalomhoz

The Last of Us (televíziós sorozat)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
The Last of Us
(The Last of us)
Műfaj
 • televíziós kalandfilm-sorozat
 • televíziós dráma
 • posztapokaliptikus televíziós sorozat

Alkotó
Író
 • Craig Mazin
 • Neil Druckmann
Rendező
Főszereplő
FőcímThe Last of Us
FőcímzeneGustavo Santaolalla
Zeneszerző
 • Gustavo Santaolalla
 • David Fleming

Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Évadok1
Epizódok9
Gyártás
Vezető producer
 • Asad Qizilbash
 • Carter Swan
 • Evan Wells
 • Rose Lam
 • Carolyn Strauss
 • Neil Druckmann
 • Craig Mazin
Producer
 • Greg Spence
 • Cecil O'Connor
Vágó
 • Timothy A. Good
 • Emily Mendez
Forgatási helyszínAlberta
Operatőr
 • Ksenia Sereda
 • Eben Bolter
 • Christine A. Maier
 • Nadim Carlsen
Részenkénti játékidő46–81 perc[1]
Gyártó
 • Sony Pictures Television
 • PlayStation Productions
 • Word Games
 • The Mighty Mint
 • Naughty Dog
ForgalmazóWarner Bros. Television Studios
Sugárzás
Eredeti adóUSA HBO
Eredeti sugárzás kezdete2023. január 15.
Első magyar adóHBO
Magyar sugárzás kezdete2023. január 16.
Státuszfut
KorhatárTizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz The Last of Us témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A The Last of Us 2023-tól vetített amerikai poszt-apokaliptikus drámasorozat, amelyet Craig Mazin és Neil Druckmann alkotott, a 2013-as azonos című videójáték alapján. A főbb szerepekben Pedro Pascal, Bella Ramsey látható.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2023. január 15-én, Magyarországon 2023. január 16-án mutatta be az HBO.[2][3]

Ismertető[szerkesztés]

2003-ban egy tömeges gombafertőzés globális járványt indít el, és áldozatait vérszomjas támadókká változtatja. Joel a lányával, Sarah-val menekül, amikor a gomba terjedni kezd, de a lányt egy rájuk támadó katona megöli, míg Joelt a bátyja, Tommy menti meg.

Szereplők[szerkesztés]

Főszereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang[4] Leírás
Joel Miller Pedro Pascal Varga Gábor Megrögzött középkorú túlélő, akit a múltjának traumája gyötör. Joelt azzal bízzák meg, hogy csempésszen ki egy fiatal lányt, Ellie-t a karanténzónából.
Ellie Williams Bella Ramsey Gyarmati Laura 14 éves lány, aki sok dacot és dühöt mutat, de magánéleti igénye van a rokonságra és az összetartozásra. A lány immunis a Cordyceps-fertőzésre, és ő lehet a kulcs a vakcina létrehozásához..

Mellékszereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang[4] Leírás
Sarah Nico Parker Szűcs Anna Viola Joel lánya.
Dr. Neuman John Hannah Hirtling István Epidemiológus, aki 1968-ban egy talkshow-ban a gombák veszélyére figyelmeztet.
Marlene Merle Dandridge Németh Borbála Egy ellenállási mozgalom vezetője, amely a hadseregtől való szabadulásban reménykedik.
Műsorvezető Josh Brener Ágoston Péter Egy talkshow házigazdája 1968-ban.
Dr. Schoenheiss Christopher Heyerdahl Katona Zoltán Epidemiológus az 1968-as talkshow-ban, aki szkeptikus Neuman figyelmeztetésével kapcsolatban.
Robert Brendan Fletcher Kisfalusi Lehel Gengszter és feketepiaci fegyverkereskedő a bostoni karantén zónában..
Tess Anna Torv Solecki Janka Megrögzött túlélő és Joel csempész társa.
Tommy Gabriel Luna Szabó Máté Joel öccse, egykori katona, aki idealista, mert egy jobb világot remél.
Dr. Ratna Christine Hakim Eredeti hang Indonéziai Egyetem mikológia professzora, aki azt tanácsolja a kormánynak, hogy bombázza le Jakartát a fertőzés terjedésének lassítása érdekében.
Bill Nick Offerman Besenczi Árpád Túlélő, aki Frankkel él együtt
Frank Murray Bartlett Lux Ádám Túlélő, aki egy elszigetelt városban él Billel.
Henry Burrell Lamar Johnson Penke Bence Kansas Cityben bujkált egy forradalmi mozgalom elől öccsével, Sam-mel.
Kathleen Coghlan Melanie Lynskey Sipos Eszter Anna Egy forradalmi mozgalom vezetője Kansas City-ben.
Sam Keivonn Montreal Woodard Nem szólal meg Süket, művészgyerek, akit bátyjával, Henryvel együtt erőszakos forradalmárok üldöznek.
Perry Jeffrey Pierce Dolmány Attila Lázadó a karanténzónában
Eldelstein John Getz Csuha Lajos Kansas City orvosa, aki megvédi Henry-t és Samet Kathleentől és a forradalmi lázadóktól.
Maria Rutina Wesley Bogdányi Titanilla Jackson település vezetője és Tommy terhes felesége.
Marlon Graham Greene Papp János Feleségével, Florence-szel él Wyoming vadonjában.
Florence Elaine Miles Kiss Erika Férjével, Marlonnal él.
Riley Abel Storm Reid Hermann Lilla Árva lány, aki egy poszt-apokaliptikus Bostonban nő fel.
David Scott Shepherd Széles Tamás Prédikátor, aki egy kannibalista szekta vezetője.
James Troy Baker Makranczi Zalán Egy telepesekből álló csoport rangidős tagja.
Anna Ashley Johnson Kelemen Kata Ellie anyja.

Magyar változat[szerkesztés]

A magyar változatot a Masterfilm Digital készítette.

Epizódok[szerkesztés]

Sor. Év. Cím Rendező Író Premier
1. 1. Ha utat tévesztesz a sötétben
(When You're Lost in the Darkness)
Craig Mazin Craig Mazin és Neil Druckmann Egyesült Államok 2023. január 15.
magyar 2023. január 16.
2003-ban a mutálódott Cordyceps gomba tömeges fertőzése globális járványt indít el. Joel lányával, Sarah-val és testvérével, Tommy-val elmenekül texasi otthonukból; Sarah-t egy katona megöli. Húsz évvel később Joel egy bostoni karanténzónában (QZ) él, amelyet a Szövetségi Katasztrófavédelmi Ügynökség (FEDRA) irányít, és csempészként dolgozik társával, Tes-szel. Amikor Tommy nem veszi fel velük a kapcsolatot Wyomingból, fizetnek egy helyi kereskedőnek, Robertnek egy autóakkumulátorért, de az átveri őket, és eladja a Tűzbogaraknak, a FEDRA-val szemben álló lázadó csoportnak. Amikor Joel és Tess megpróbálják visszaszerezni, találkoznak Marlene-nel, a Tűzbogár vezetőjével, aki könyörög nekik, hogy egy Ellie nevű tinédzsert vigyenek a Massachusetts-i Állami Házba egy működő teherautóért cserébe. Miközben kiosonnak a QZ-ből, hárman összefutnak egy kint tartózkodó katonával. Az megvizsgálja őket a fertőzésre, és kiderül, hogy Ellie pozitív. Joel megöli a katonát, Ellie pedig azt állítja, hogy immunis.
2. 2. Fertőzött
(Infected)
Neil Druckmann Craig Mazin Egyesült Államok 2023. január 22.
magyar 2023. január 23.
Két nappal a világméretű járvány kitörése előtt Jakartában egy mikológus értesül a fertőzésről, és azt tanácsolja a kormánynak, hogy bombázzák le a várost, hogy megakadályozzák a fertőzés terjedését. A jelenben Ellie elmagyarázza Joelnek és Tessnek, hogy nyugatra szállítják abban a reményben, hogy felhasználják a gyógymód megtalálásához. Felfedezik, hogy az államházhoz vezető utat ellepik a fertőzöttek, ezért átvágnak egy történelmi múzeumon, ahol "kattogtatóként" ismert vak fertőzöttek támadnak rájuk, és Ellie-t megharapják. Megérkeznek az Állami Házba, de a szentjánosbogarakat halva találják. Tess elárulja, hogy megharapták, míg Ellie harapása gyógyulni kezd, ami bizonyítja az immunitását. Joel lelő egy fertőzöttet, ami figyelmezteti a rajokat, hogy hol vannak. Tess meggyőzi őt, hogy szökjön meg, és vigye Ellie-t a szövetségeseikhez Lincolnba, míg ő ott marad, felrobbantja az épületet, és a hordával együtt végez magával.
3. 3. Hosszú-hosszú ideig
(Long Long Time)
Peter Hoar Craig Mazin Egyesült Államok 2023. január 29.
magyar 2023. január 30.
Joel és Ellie elindulnak, hogy találkozzanak Billel és Frankkel. Ellie bizonyítékot lát arra, hogy a kormány ártatlanokat végzett ki a járvány első napjaiban. 2007-ben Frank elhagyja Baltimore-t, és rábukkan Bill táborára, egy paranoiás túlélőre, aki vonakodva befogadja őt. A férfiak románcot kezdenek, és megosztják egymással a zene és az ételek szeretetét. Évekkel később Frank rádión keresztül felveszi a kapcsolatot Tess-szel, és a két csoport között törékeny barátság szövődik. A jelenben Frank halálos beteg, és megkéri Billt, hogy segítsen az öngyilkosságában, miután összeházasodnak. Bill, aki nem akar Frank nélkül élni, szintén öngyilkos lesz. Amikor Joel és Ellie megérkezik, felfedeznek egy levelet, amelyet Bill hagyott Joelnek. Bill azt írta, hogy Frank védelme adta meg az élete értelmét, és hogy Joelre hagyta a készleteit. Joel tudta nélkül Ellie elveszi Frank pisztolyát. Elveszik Bill teherautóját, és elindulnak Tommy keresésére.
4. 4. Kérlek, fogd a kezem!
(Please Hold My Hand)
Jeremy Webb Craig Mazin Egyesült Államok 2023. február 5.
magyar 2023. február 6.
Útban Wyoming felé, Missourin keresztül utazva Joel és Ellie egy szükséges kitérőt tesz Kansas City romjain keresztül, ahol banditák támadnak rájuk. Joel kettőt közülük megöl, de a harmadik legyűri, és majdnem megfojtja, mielőtt Ellie megmenti őt azzal, hogy Frank pisztolyával lelőtte a férfit. Kathleen vezetésével további banditák találják meg a holttesteket; Kathleen, mivel úgy véli, hogy Joel és Ellie kapcsolatban áll egy Henry nevű, általa keresett férfival, hajtóvadászatot rendel el. Joel és Ellie összebarátkoznak, és a férfi megengedi neki, hogy megtartsa a pisztolyt. Kathleen helyettese, Perry megmutat neki egy szobát, ahol valami nő a föld alatt, de Kathleen megparancsolja neki, hogy rejtse el, amíg meg nem találják Henry-t. Amíg felderítik a városból kivezető utat, egy emeletes lakásban alszanak éjszakára. Arra ébrednek, hogy Henry és a testvére, Sam fegyverrel tartják őket fogva.
5. 5. Tűrd és éld túl
(Endure and Survive)
Jeremy Webb Craig Mazin Egyesült Államok 2023. február 10.
magyar 2023. február 11.
Miután Henry és Sam összecsap Joellel és Ellie-vel, Henry felajánlja, hogy segít nekik elmenekülni a városból a földalatti alagutak segítségével; Joel tétován beleegyezik. Henry bevallja Joelnek, hogy ő volt a felelős Kathleen bátyjának elfogásáért és haláláért, cserébe Sam leukémiájának gyógyszerezéséért. Miután elhagyják az alagutakat, a csoportot egy mesterlövész támadja meg. Joel megöli, de kiderül, hogy Kathleennel dolgozott együtt; a nő rövidesen megérkezik a milíciájával. Miközben Kathleen Henry megölésére készül, a fertőzöttek hatalmas tömege tör be a földre, köztük egy nagy "puffasztó", amely megöli Perryt, és egy gyermekklicker, amely megöli Kathleent. Sam megmutatja Ellie-nek, hogy megharapta egy fertőzött. Ellie megpróbálja a vérével meggyógyítani Samet. Másnap reggel a fertőzött Sam megtámadja Ellie-t, aminek következtében Henry megöli őt. Rájön, hogy mit tett, Henry öngyilkos lesz. Joel és Ellie eltemeti őket, és folytatják útjukat.
6. 6. Rokon
(Kin)
Jasmila Žbanić Craig Mazin Egyesült Államok 2023. február 19.
magyar 2023. február 20.
Három hónappal Henry és Sam halála után Joel és Ellie eljutnak a Jacksonba, ahol Joel újra találkozik Tommyval. Tommy és felesége, Maria gyermeket várnak. Joel bízik Tommyban Ellie védettségéről és saját romló mentális állapotáról. Joel megkéri Tommyt, hogy vigye Ellie-t a Fireflieshez, mivel attól fél, hogy nem tudja biztonságban tartani; Ellie kihallgatja őket. A szembesítés során Joel kijelenti, hogy elválnak útjaik. Reggel Joel meggondolja magát, miután eszébe jut a lánya, és lóháton Coloradóba utaznak. Ott azt találják, hogy a Tűzbogarak elmenekültek, valószínűleg egy Utah állambeli kórházba. Joel és Ellie megpróbálnak elmenekülni, miután meglátnak egy csapat fosztogatót. Az egyik férfi megtámadja Joelt; Joel megöli, de megkéselik. Joel és Ellie elmenekül az üldözők elől. Ezt követően Joel összeesik a lóról.
7. 7. Hátrahagyva
(Left Behind)
Liza Johnson Neil Druckmann Egyesült Államok 2023. február 26.
magyar 2023. február 27.
Ellie és a sérült Joel egy elhagyatott házban húzza meg magát. Ahogy Joel a halálhoz közeledik, arra kéri Ellie-t, hogy hagyja el őt. Eszébe jut a FEDRA katonai iskolában töltött idő, ahová legjobb barátjával, Riley Abellel együtt járt. Míg Ellie bajt okoz és verekedik társaival, Riley megszökött, és három hete eltűnt. Riley visszalopakodik a kollégiumi szobájukba, és elárulja Ellie-nek, hogy csatlakozott a Tűzbogarakhoz. Ellie-t egy elhagyatott bevásárlóközpontba viszi, ahol felfedeznek egy fotóautomatát, egy játéktermet és egy körhintát. Riley elmondja Ellie-nek, hogy a Tűzbogarak egy atlantai posztra osztotta be, és ez az utolsó éjszakája Bostonban. Bár Ellie eleinte feldúlt, meggyőzi Rileyt, hogy maradjon, és megcsókolják egymást. Egy fertőzött megtámadja őket, és Ellie-nek sikerül megölnie, de a küzdelem közben mindkettőjüket megharapja. Könnyek között úgy döntenek, hogy együtt maradnak, és megvárják, amíg a fertőzés elhatalmasodik rajtuk. A jelenben Ellie talál egy varrótűt, és elkezdi összevarrni Joel sebét.
8. 8. Amikor rászorulunk
(When We Are in Need)
Ali Abbasi Craig Mazin Egyesült Államok 2023. március 5.
magyar 2023. március 6.
Miközben Ellie vadászik, hogy élelmet szerezzen a még mindig lábadozó Joel számára, találkozik egy prédikátorral, Daviddel és vadász társával, James-szel. Elcseréli a szarvast penicillinre. David elmagyarázza, hogy az apokalipszis után megtalálta Istent, és most a túlélők egy csoportjának vezetője. Elárulja, hogy a férfi, aki leszúrta Joelt, az ő csoportjának tagja volt. Ellie elmegy, és beadja Joelnek az injekciót. Másnap meglátja Davidet egy csapat férfival, akik bosszút akarnak állni Joel ellen. Ellie elmenekül, hogy elvonja őket Joeltől, de elfogják. David táborában elárulja, hogy emberhússal etette a csoportját. Eközben Joel felébred, és megkínozza David néhány emberét, hogy elárulják neki Ellie hollétét. David és James megpróbálja megölni Ellie-t, de a lány megöli Jamest és megszökik. David levadássza Ellie-t, de a lány legyőzi őt, és egy henteskéssel megöli. Joel megtalálja Ellie-t és megölelik egymást, majd elsétálnak.
9. 9. Keresd a fényt
(Look for the Light)
Ali Abbasi Craig Mazin Egyesült Államok 2023. március 12.
magyar 2023. március 13.
Anna miközben megszüli Ellie-t, megharapja egy fertőzött, akit megöl. Marlene talál rá, aki tétován magához veszi Ellie-t, és Anna kérésére megöli a nőt. A jelenben a Tűzbogarak katonái elfogják Ellie-t, és Joelt eszméletlenre ütik. Miután Joel egy kórházban felébred, Marlene elmagyarázza, hogy az orvosok Ellie-t műtétre készítik elő, hogy gyógymódot hozzanak létre, de a beavatkozás megöli őt. Marlene megparancsolja, hogy Joelt vigyék el, ő azonban visszavág, és megöli a katonák többségét és a vezető sebészt. Joel megtalálja Ellie-t és elhagyja a kórházat. Marlene elfogja őket, mondván, hogy még van idő a gyógymód megtalálására, de Joel lelövi és megöli. Amikor Ellie felébred, Joel hazudik, és azt mondja neki, hogy a Tűzbogarak találtak más immunis embereket, és nem tudtak gyógymódot létrehozni. Miközben Jacksonhoz túráznak, Ellie bűntudatot érez a túlélők iránt. Ragaszkodik hozzá, hogy Joel esküdjön meg, hogy a Tűzbogarakról szóló története igaz. A lány szóban elfogadja a szavait.

A sorozat készítése[szerkesztés]

A Naughty Dog The Last of Us című videojátékának 2013-as megjelenése után két filmadaptációval is próbálkoztak: a játék írója és kreatív igazgatója, Neil Druckmann által írt és Sam Raimi által készített játékfilm a fejlesztési pokolba került, az Oddfellows által készített animációs rövidfilm-adaptációt pedig a Sony törölte.[6] A Naughty Dog másik játéksorozatából, az Unchartedből készülő film átfogó fejlesztése miatt Druckmann a filmes és televíziós stúdiókkal folytatott tárgyalások során gondoskodott arról, hogy a filmes és televíziós stúdiókkal való megegyezés során konkrét cselekménypontok kerüljenek bele; úgy érezte, hogy szorosabban kötődik a The Last of Us megalkotásához és fejlesztéséhez, mint az Unchartedéhez, és mindig is részt akart venni valamilyen módon az adaptációban.[7] 2020 márciusában bejelentették, hogy az HBO-nál tervezik a televíziós adaptációt, amely várhatóan az első játék eseményeit dolgozza fel. Druckmann mellett Craig Mazint nevezték ki a sorozat írójának és vezető producerének.[8] A sorozat zeneszerzője pedig a játékokon dolgozó Gustavo Santaolalla lesz.[9] A sorozatot a Sony Pictures Television, a PlayStation Productions és a Naughty Dog közös produkciójaként jelentették be.[10]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Sepinwall, Alan: 'The Last of Us': A Finer Version of 'The Walking Dead' and HBO's Next Big Hit. Rolling Stone. Penske Media Corporation, 2023. január 10. [2023. január 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. január 17.)
 2. Ivan, Tom: New Last of Us HBO trailer teases what's to come in future episodes. Bideo Games Chronicle. Gamer Network, 2023. január 16. [2023. január 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. január 17.)
 3. Emlékeztető: The Last of Us 1. évad. Sorozatjunkie. (Hozzáférés: 2023. január 17.)
 4. a b A The Last of Us magyar hangjai. Mentrum. (Hozzáférés: 2023. január 17.)
 5. last of us, the on hbo. The Futon Critic. (Hozzáférés: 2023. január 17.)
 6. Avard, Alex: Images from an official The Last of Us animated movie have appeared online. GamesRadar+ . Future plc, 2020. január 24. [2020. január 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. január 17.)
 7. Jarvey, Natalie: The Last of Us Game Creator's Parents Can "Finally Experience" His Work. Vanity Fair. Condé Nast, 2023. január 13. [2023. január 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. január 17.)
 8. Otterson, Joe: 'The Last of Us' Series in Development at HBO From 'Chernobyl' Creator. Variety. Penske Media Corporation, 2020. március 5. [2020. március 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. január 17.)
 9. Reimann, Tom: 'The Last of Us' Game Composer Is Returning to Score the HBO Series. Collider. Valnet, 2020. március 12. [2020. március 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. január 17.)
 10. White, Peter: 'The Last Of Us': HBO Hands Series Order To Video Game Adaptation From Craig Mazin & Neil Druckmann. Deadline. Penske Media Corporation, 2020. november 20. [2020. november 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. január 17.)

További információk[szerkesztés]