Tom Wilkinson

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Tom Wilkinson
Tom Wilkinson.2822.jpg
Életrajzi adatok
Születési név Thomas Jeffrey Wilkinson
Született 1948. december 12. (69 éves)
Leeds,
 Egyesült Királyság
Házastársa Diana Hardcastle
(1988-napjainkig)
Pályafutása
Iskolái
Aktív évek 1976–napjainkig
Díjai
Golden Globe legjobb férfi mellékszereplő (televíziósorozat, televíziós minisorozat vagy tévéfilm)
2009 John Adams
BAFTA-díj legjobb férfi mellékszereplő
1998 Alul semmi
Emmy-díj legjobb férfi mellékszereplő TV filmben
2008 John Adams

Tom Wilkinson az IMDb-n
PORT.hu-adatlap
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Tom Wilkinson témájú médiaállományokat.

Thomas Jeffrey Wilkinson (Leeds, Anglia, 1948. december 12. –) BAFTA-, Emmy- és Golden Globe-díjas angol színész.

Életrajz[szerkesztés]

A korai évek[szerkesztés]

Tom gyermekkorában a családjával Kanadába költözött, de néhány év múlva visszaköltöztek Angliába. Az ifjú Wilkinson a Canterbury egyetemre iratkozott be angol és amerikai irodalmat hallgatni, ahol aztán végül még 2001-ben díszdoktorrá is avatták. Érdeklődése az irodalom mellett a színjátszásra is kiterjedt, tehetségének köszönhetően fellépett a National Theatreben és a West Enden is. Első filmszerepét Andrzej Wajdától kapta egy lengyel-angol koprodukcióban, a Szélcsendben (Smuga cienia) 1976-ban. Az elkövetkező tizenöt évben szinte csak tévéfilmekben vagy sorozatokban szerepelt, csak a kilencvenes évektől szerepelt folyamatosan a filmvásznon.

Az 1990-es évek[szerkesztés]

1990-ben egy orvost formált meg A papírmaszkban (Paper Mask), majd néhány jelenet erejéig ügyészt az Apám nevében (In the Name of the Father) (1993) című filmdrámában és egy évvel később pedig egy papot a Pap (Priest) című filmben. Ezekután következett 1995-ben a Jane Austen regénye alapján forgatott Értelem és érzelem (Sense and Sensibility), melyben Emma Thompson, Alan Rickman, Kate Winslet és Hugh Grant mellett játszott, de a személyes siker két évre rá érte, amikor BAFTA-díjat kapott a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában az Alul semmi (The Full Monty) című vígjátékban nyújtott alakításáért. Az elismertség után Wilkinson könnyedén válogathatott a jobbnál jobb felkérések között, és Hollywoodba is többször hívták. 1998-ban játszott a hatalmas sikert aratott Szerelmes Shakespeare-ben (Shakespeare in Love) Joseph Fiennes, Gwyneth Paltrow, Geoffrey Rush és Judi Dench mellett és nem mellesleg az alkotás 1999-ben elnyerte a legjobb filmnek járó Oscar-díjat. Még ugyanebben az évben negatív karaktert formált meg a Jackie Chan (Rush Hour) nevével fémjelzett Csúcsformában című akció-vígjátékban.

2000 után[szerkesztés]

2000-ben az Amerikai függetlenségi háborúban játszódó, A hazafiban (The Patriot) volt Mel Gibson ellenfele egy brit tábornok szerepében. Egy évvel később egy erőteljes drámai alakításért Oscar-díjra jelölték, A halószobában ért el átütő hatást Sissy Spacek oldalán. 2002-ben epizódszerepelt a Bunbury, avagy jó, ha szilárd az ember (The Importance of Being Earnest) című Oscar Wilde adaptációban, majd jött a Colin Firth és Scarlett Johansson főszereplésével készült a Leány gyöngy fülbevalóval (Girl with a Pearl Earring), a történetet Johannes Vermeer azonos című festménye ihlette. Fontos szerepet kapott Wilkinson Michael Gondrytól is a keserédes Egy makulátlan elme örök ragyogásában (Eternal Sunshine of the Spotless Mind). 2004-ben ismét a fiatal csinos tehetséggel, Scarlett Johanssonnal dolgozott együtt a Jóasszony (A Good Woman) című romantikus drámában. Christopher Nolan is benne találta meg a Denevérember egyik fő ellenségét, Carmine Falconit a Christian Bale címszereplésével készült Batman: Kezdődik!-ben (Batman Begins). A film az év egyik kasszasikere lett, bár a folytatásban már nem lesz látható Wilkinson. 2005-ben nagyon fontos feladatot kapott még az Ördögűzés Emily Rose üdvéért (The Exorcism of Emily Rose) című pszichothrillerben. 2007-ben ismét Oscar-díjra jelölték, ezúttal a George Clooney főszereplésével készült Michael Claytonban nyújtott alakításáért, de fontos szerepet kapott az Ewan McGregor és Colin Farrell neveivel fémjelzett Kasszandra álma (Cassandra's Dream) című Woody Allen krimiben is. 2008 inkább a sikeres televíziós szerepeiről marad emlékezetes, hiszen előbb a tengerentúlon nagy sikert arató John Adams-ben remekelt, mint Benjamin Franklin szerepet, majd Kevin Spacey oldalán játszott az Újraszámlálás (Recount) című tévéfilmben. Mindkét filmben nyújtott alakításáért Golden Globe-díjra jelölték, sőt a John Adamsért az Emmy-díj mellett, meg is kapta a neves kitüntetést. Még ebben az esztendőben szerepet kapott a Valkűr (Valkyr) című filmben, Tom Cruise oldalán.

Filmjei[szerkesztés]

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Források[szerkesztés]