Leány gyöngy fülbevalóval (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Leány gyöngy fülbevalóval
(Girl with a Pearl Earring)
2003-as brit–luxemburgi film

Scarlett Johansson és Colin Firth
Scarlett Johansson és Colin Firth
RendezőPeter Webber
ProducerAnand Tucker
Andy Paterson
AlapműTracy Chevalier: Girl with a Pearl Earring
Műfaj
ForgatókönyvíróOlivia Hetreed
FőszerepbenColin Firth
Scarlett Johansson
ZeneAlexandre Desplat
OperatőrEduardo Serra
VágóKate Evans
JelmeztervezőDien van Straalen
DíszlettervezőBen Van Os
Gyártás
GyártóArcher Street Productions
Delux Productions
Film Fund Luxembourg
Pathé Pictures International
UK Film Council
Wild Bear Films
Ország Egyesült Királyság
 Luxemburg
Nyelvangol
Forgatási helyszínAmszterdam
Játékidő95 perc
Képarány2,35:1
Forgalmazás
ForgalmazóLions Gate Films
BemutatóUSA 2003. augusztus 31.
Magyarország 2004. június 24.
KorhatárUSA PG-13
Magyarország 14 év
További információk
SablonWikidataSegítség

A Leány gyöngy fülbevalóval (Girl with a Pearl Earring) Tracy Chevalier azonos című regényéből készült angol-luxemburgi filmdráma Peter Webber rendezésében, melyet 2003-ban mutattak be. A főszerepeket Colin Firth (Johannes Vermeer) és Scarlett Johansson (Griet) játssza. Címét a híres holland festő, Jan Vermeer van Delft azonos nevű festménye után kapta.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Griet fiatal lány, aki az 1660-as évek Hollandiájában él. Miután az édesapja, aki csempefestő, megvakul egy kemencerobbanás során, a tizenhét éves Grietnek dolgoznia kell, hogy eltarthassa a családját. Cselédnek szegődik el Johannes Vermeer házába, ahol lassanként magára vonja a festő figyelmét. Habár egy világ választja el őket neveltetésben és társadalmi helyzetükben, Vermeer ráébred, hogy Griet ösztönösen megérti a színek és a fények kompozícióját, és lassanként bevezeti a festményeinek titokzatos világába.

Vermeer maximalista, akinek gyakran hónapokba telik, hogy befejezzen egy festményt. Éles eszű és pragmatikus anyósa, Maria Thins keményen küzd azért, hogy fenntartsa a család pazar életmódját Vermeer festményeinek jövedelméből. Látva, hogy Griet ihletőleg hat Vermeerre, úgy dönt, hogy szemet huny vejének Griettel kialakult kapcsolata felett. Vermeer csintalan, tizenkét éves lánya, Kornélia, aki többet lát és hall a kelleténél, féltékeny lesz apja és Griet bensőséges kapcsolatára és mindenképpen ártani akar Grietnek.

Tovább bonyolítja a történetet Pieter, a helyi mészáros fia, aki hevesen udvarol Grietnek, valamint Vermeer mecénása, a gazdag és kéjvágyó Van Ruijven, akit zavar az a tény, hogy hatalmas vagyona ellenére nem tudja befolyásolni a művészt. Miközben Grietet egyre jobban lenyűgözi a festő, nem lehet biztos ennek iránta való érzelmeiben. Van Ruijven, ráérezve a festő és a lány közötti meghitt kapcsolatra, megrendeli Vermeertől Griet portréját. Vermeer elvállalja a rendelést, de titokba tartja munkáját a féltékeny feleségétől, Catharinatól, valamint azt is, hogy Grietet ennek gyöngy fülbevalójában festi le. Kornélia azonban rájön, hogy Griet modellt ül az apjának és beárulja őket Catharinának, aki őrjöngve követeli Vermeert, hogy láthassa a készülő festményt, majd elbocsátja Grietet szolgálatából. A festő és a lány nem válthatnak búcsúszót egymással, de a film utolsó jelenetében, a már hazaköltözött Grietnek a Vermeer család szakácsnője átadja a gyöngy fülbevalókat, anélkül, hogy megnevezné a küldő személyt.

Szereplők[szerkesztés]

További magyar hangok: Fehér Péter, Hegedüs Miklós, Mandel Helga, Orgován Emese, Seder Gábor, Szabó Máté[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]