Ugrás a tartalomhoz

A hazafi (film, 2000)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A hazafi
(The Patriot)
2000-es német–amerikai film

RendezőRoland Emmerich
Producer
  • Dean Devlin
  • Mark Gordon
  • Gary Levinsohn
Vezető producerGary Levinsohn
Műfaj
ForgatókönyvíróRobert Rodat
Főszerepben
ZeneJohn Williams
OperatőrCaleb Deschanel
VágóDavid Brenner
Gyártás
Gyártó
Ország Németország
Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínDél-Karolina
Játékidő175 perc
Költségvetés110 000 000 $
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • 2000
  • 2000. augusztus 3. (Németország)[1]
Korhatár16 III. kategória (F/5396/J)
Bevétel215 294 342 $
További információk
SablonWikidataSegítség

A hazafi (eredeti cím: The Patriot) 2000-ben bemutatott amerikai fikciós–háborús történelmi film, melyet Roland Emmerich rendezett és Robert Rodat(wd) írt. A film főszereplői Mel Gibson, Chris Cooper, Heath Ledger és Jason Isaacs. A film zenéjét John Williams szerezte, operatőre Caleb Deschanel volt. A film főszereplőit valós történelmi személyekről mintázták.

Cselekmény

[szerkesztés]

Benjamin Martin (Mel Gibson) korábban elszánt, rettenthetetlen harcos volt, a hétéves háború hősévé vált. A háború után a békét és a nyugalmat választja, felesége meghalt, emiatt egyedül neveli gyermekeit. A pattanásig feszülő politikai helyzet – majd az emiatt kirobbanó függetlenségi háború – miatt legidősebb fia, Gabriel (Heath Ledger) beáll katonának, apja akaratának ellenére. Szerencsére Benjamin régi barátja és harcostársa, Harry Burwell (Chris Cooper) a szárnyai alá veszi a legidősebb Martin-fiút.

A háború fokozódik és az amerikai patrióták álltak vesztésre. Gabriel elveszíti barátját és súlyosan megsérülve tér haza. Ekkor már a britek bevonultak Dél-Karolina szívébe, ezt az is bizonyítja, hogy egyik éjszaka Benjamin szemtanúja lesz a háza előtt lezajló brit-amerikai összecsapásnak, amelyben megint az amerikaiak veszítenek. Reggel brit katonák jelennek meg Benjamin házánál. Később megjelenik a kegyetlenségéről hírhedt Tavington ezredes is. Mivel Martin ellátta a sebesült patriótákat, ezért Tavington ezredes ezt ürügynek használja fel, hogy keresztbe tegyen a családnak. A család házát megsemmisítik, az összes vagyonukat elkobozzák, a legfiatalabb gyereket pedig maga Tavington végzi ki. Benjamin bosszútól és a haragtól fűtve fegyvereihez és a tomahawkjához nyúl. Két fiával együtt egy erdei rajtaütésben lemészárolják az angol csapatot. Benjamin a fia elvesztése miatt érzett düh és fájdalom miatt úgy tölti ki a haragját, hogy tomahawkjával feldarabolja az egyik angol katonát.

Az angol táborban híre megy Benjamin rajtaütésének (ekkor még nem tudják, hogy Benjamin követte el, ezért a „Kísértet” becenevet aggatják rá). Az angol hadsereg parancsnoka, Lord Cornwallis tábornok Tavington ezredest bízza meg azzal, hogy keresse meg és fogják el a rejtélyes támadót.

Benjamin elviszi gyermekeit nagynénjük, Charlotte Selton házába. Ekkor Gabriel újra elválik a családjától. Útközben betér egy házba, melynek ablakában végignézi a Camden-i csatát, amelyet az amerikaiak megint elvesztenek. Ekkor határozza el, hogy mégsem megy vissza harcolni. Apjával elmegy a patrióták táborába, ahol találkoznak a megszégyenült Harryvel. A férfi elmondja Benjaminnak, hogy egy utolsó vesztes csata választja el őket a teljes vereségtől, amíg megérkeznek a franciák, addig létre kell hozni egy milíciát, amellyel fel lehet tartóztatni Cornwallis seregét. A franciák Jean Villeneuve (Tchéky Karyo) őrnagyot küldik, hogy segítsen a milícia kiképzésében. Először Jean ellenszenves Martinnal a Fort Wilderness-i hadjáratban történtekért. Martin, Jean és Gabriel sikerrel toboroznak embereket a seregükhöz. Gerilla hadviseléssel vadásszák le a brit egységeket, emiatt hamar hírük megy és még többen csatlakoznak hozzájuk. Tavington ezredes az egyik rojalista amerikai emberétől megtudja, hol lakik Martin sógornője, így az ezredes embereivel elmegy átkutatni a házat. Charlotte a gyerekekkel időben elmenekül Benjamin milíciájához.

Időközben Gabriel feleségül veszi Anne Howardot, akiben már gyerekkora óta szerelmes volt. A család egyesül, Gabriel és Benjamin viszonya újra felhőtlen lesz, az ifjú házasok pedig élvezik az együttlétet. Amikor Benjaminék rajtaütnek az egyik brit konvojon, nem számítottak arra, hogy ezúttal a britek is felkészültek; kétszer annyi embert hoztak magukkal, tovább az elterelés alatt Tavington ezredes bekerítette Benjamin csapatát. Menekülés közben a milícia majdnem felét megölik, Dan Scott, John Billings és Oliver tiszteletes pedig fogságba esik. Benjamin elmegy kiszabadítani őket, így tárgyal Cornwallis-szal, akit sikeresen meggyőz arról, hogy fontos brit tiszteket fogtak el, így fogolycserét kötnek. A tiszteletes és Scott megmenekülnek, azonban Cornwallis rájön, hogy Ben átverte őt és ezért bosszút akar állni, ahogyan Tavington ezredes is. A brit tábornok embereivel elmegy abba a faluba, amely segítséget nyújtott Benjaminnak. Kegyetlenül bosszút állnak: a teljes falut lemészárolják. John Billings öngyilkos lesz családja halála miatt. Időközben a hasonló nézeteket valló Jean Villeneuve és Benjamin Martin jó barátok lesznek.

Mikor a milícia visszatér a faluba, csak a leégett házak maradványait találják. Gabriel pár társával – köztük Oliver tiszteletessel – rajtaütnek Tavington csapatán. Az összecsapásban meghal Oliver tiszteletes és a csapat többi tagja, de a britek is súlyos veszteségeket szenvednek. Csak Gabriel és Tavington marad életben. Gabriel egy lövéssel megsebzi az ezredest, látszólag megölve ellenségét. Mikor odalép hozzá, Tavington orvul megszúrja és kihasználva a sebesült fiú helyzetét, elmenekül. Gabriel a földön fekve haldoklik, mikor az apja és annak kísérete megérkezik. Benjamin kis híján összeroppan, még az is felmerül benne, hogy otthagyja a hadsereget és visszavonul. Harry Burwell sikeresen meggyőzi őt, hogy bosszulja meg a fiát, áldozatot vállalva a családjáért és a hazájáért. Harry és Jean a szétzilált és reményvesztett sereg élén elindul Cowpenshez, hogy megállítsák Cornwallis előretörését. Ekkor Martin lovagol a sereg után, kezében az amerikai zászlót lobogtatva, fellelkesítve és bátorítva honfitársait.

Cowpensnél megsemmisítő vereséget mértek a britekre. A csata végén Tavington és Benjamin összecsapnak egy mindent eldöntő párbajban. Habár Ben súlyos sebeket szerzett, mégis megöli Tavingtont. Cornwallis elmenekül a csata helyszínről, az amerikaiak pedig örömittasan ünnepelnek. Egy évvel később végleg legyőzik és megadásra kényszerítik a briteket, hála a franciák segítségének.

Miután a háború véget ér, a milícia feloszlik és a barátok útjai újra elváltak. Jean visszamegy Franciaországba, Martin pedig új helyre költözik. A ház építésében segítségére vannak régi harcostársai és barátai – például Dan Scott és Occam.

Szereplők

[szerkesztés]
Szereplő Színész Magyar hang
Benjamin Martin Mel Gibson Sörös Sándor
Gabriel Martin Heath Ledger Simonyi Balázs
Charlotte Selton Joely Richardson Gubás Gabi
William Tavington ezredes Jason Isaacs Epres Attila
Harry Burwell ezredes Chris Cooper Haás Vander Péter
Jean Villeneuve Tchéky Karyo Schnell Ádám
Oliver tiszteletes René Auberjonois Garai Róbert
Anne Howard Lisa Brenner Horváth Lili
Lord Charles Cornwallis tábornok Tom Wilkinson Bácskai János
Dan Scott Donal Logue Barabás Kiss Zoltán
John Billings Leon Rippy Harmath Imre
Wilkins százados Adam Baldwin László Zsolt
Occam Jay Arlen Jones Csík Csaba Krisztián
Peter Howard Joey D. Vieira Cs. Németh Lajos
Thomas Martin Gregory Smith
Margaret Martin Mika Boorem Mánya Zsófia

Jegyzetek

[szerkesztés]
  1. Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. április 14.)

További információk

[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek

[szerkesztés]