A magányos lovas (film, 2013)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A magányos lovas
(The Lone Ranger)
2013-as amerikai nagyjátékfilm
RendezőGore Verbinski
ProducerJerry Bruckheimer
Gore Verbinski
Vezető producer
AlapműFran Striker, George W. Trendle: A magányos lovas
MűfajWesternfilm
ForgatókönyvíróJustin Haythe
Ted Elliott
Terry Rossio
FőszerepbenJohnny Depp
Armie Hammer
Tom Wilkinson
William Fichtner
Barry Pepper
James Badge Dale
Helena Bonham Carter
ZeneHans Zimmer
OperatőrBojan Bazelli
VágóJohn Axelrad
JelmeztervezőPenny Rose
Gyártás
GyártóWalt Disney Pictures
Jerry Bruckheimer Films
Infinitum Nihil
Blind Wink Productions
OrszágUSA
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő149 perc[1]
Költségvetés225-250 millió amerikai dollár[2]
Képarány2,35:1
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Walt Disney Studios Motion Picturest
Magyarország Fórum Hungary
Bemutató2013. június 22. (Hyperion mozi)
USA 2013. július 3.
Magyarország 2013. július 11.
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel260,5 millió $[3]
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz A magányos lovas témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A magányos lovas (eredeti cím: The Lone Ranger) 2013-ban bemutatott amerikai western-kalandfilm, melynek rendezője Gore Verbinski, forgatókönyvírója Justin Haythe, Ted Elliott és Terry Rossio. Az azonos nevű címszereplő alapján a film főszereplője Johnny Depp mint Tonto, az események narrátora, és Armie Hammer mint John Reid, a magányos lovas. A karakter 1933-ban tűnt fel először, mint egy rádiójáték szereplője, ezután tévésorozat és rajzfilmsorozat is készült a kalandjaiból. 2013-ban készült először mozifilm belőle.

A film világpremierje a Hyperion moziban volt 2013. június 22-én, az Amerikai Egyesült Államokban 2013. július 3-án mutatták be, Magyarországon egy héttel később szinkronizálva, július 11-én a Fórum Hungary jóvoltából.

Általánosságban negatív kritikákat kapott az értékelőktől, akik kritizálták Hammer és Depp alakítását és a forgatókönyvet, bár egyesek dicsérték a sminket és a vizuális effektusokat. A jegypénztáraknál hatalmasat bukott, a 215 millió dolláros gyártási költséghez, és a legalább ekkorára rúgó promóciós költséghez képest világszerte csak 260,5 millió dollárt hozott, így legalább 190 millió dolláros volt a bukás, amivel az egyik legnagyobb filmes pénzügyi bukást sikerült összehozni.[2][4] A film két Oscar-jelölést kapott – a legjobb vizuális effektek, valamint a legjobb smink és frizura kategóriában, de azokat sem nyerte el.

Cselekmény[szerkesztés]

A történet 1933-ban kezdődik egy San Franciscó-i vidámparkban, ahol egy Will nevű fiú, aki bálványozza a legendás Lone Rangert, találkozik az idős komancs Tontóval, aki elmeséli a vadnyugati kalandorral kapcsolatos élményeit.

1869-ben John Reid ügyvéd hazatér a texasi Colbyba a még be nem fejezett transzkontinentális vasúton keresztül, amelynek építését Latham Cole vasútmágnás irányítja. Reid nem tudja, hogy a vonaton Tonto és a törvényen kívüli Butch Cavendish is utazik, akit akasztásra szállítanak, miután Dan Reid, John Texas Ranger bátyja elfogta. Cavendish bandája megmenti Butchot, és kisiklatja a vonatot. Tontót ezt követően bebörtönzik. Dan helyettesíti Johnt Texas Rangerként, és egy ezüstcsillagos jelvényt kap, amely néhai apjuké volt, és hat másik társával a Cavendish-banda nyomába ered. Cavendish emberei rajtaütnek üldözőiken, és megölik őket, miközben Cavendish a tőrével megöli Dant, és bosszúból a börtönbüntetésért felfalja a szívét. A börtönből megszökött Tonto rátalál a halottakra, és eltemeti őket.

Egy fehér szellemló felébreszti Johnt, mint „szellemjárót”, és Tonto elmagyarázza, hogy Johnt nem lehet megölni csatában. Tonto azt is elmondja, hogy Collins, az egyik erdőjáró elárulta Dant, és Cavendishnek dolgozik. Mivel Johnt halottnak hiszik, maszkot visel, hogy megvédje kilétét az ellenségtől. Tonto átad Johnnak egy ezüstgolyót, amelyet az elesett rangerek jelvényeiből készítettek, és azt mondja neki, hogy használja Cavendish ellen, akiről úgy gondolja, hogy egy wendigo nevű misztikus szörnyeteg.

A Hell on Wheels bordélyházban, ahol Collins nemrég járt, Red Harrington tájékoztatja őket Dan és Collins harcáról egy elátkozott ezüst miatt.

Eközben Cavendish emberei komancsoknak álcázva portyáznak a határ menti településeken. John és Tonto azután érkezik, hogy a fosztogatók elrabolják Dan özvegyét és fiát, Rebeccát és Dannyt. Collins megbánva korábbi tetteit, megpróbál segíteni az anyának és a gyermeknek elmenekülni, de Cole lelövi. Azt állítva, hogy a fosztogatók ellenséges komancsok, Cole bejelenti a vasútvonal építésének folytatását, és Jay Fuller amerikai lovassági századost küldi ki a komancsok kiirtására. Egy komancs törzs elfogja Johnt és Tontót, miután vasúti síneket találnak az indiánok területén. A vezető elmeséli Johnnak Tonto múltját: gyerekkorában Tonto megmentette Cavendish-t és egy másik férfit a közelgő haláltól, később pedig egy zsebóráért cserébe megmutatott nekik egy ezüstérccel teli hegyet. A férfiak meggyilkolták a törzset, hogy titokban tartsák a helyet, így Tonto nagy bűntudatot érzett, ami miatt azt gondolja, hogy ők ketten is wendigók.

Tonto és John elmenekül, miközben a lovasság megtámadja a komancsokat. Az ezüstbányánál a duó elfogja Cavendish-t. Tonto azt követeli Johntól, hogy az ezüstgolyót használja Cavendish megölésére, de John visszautasítja. Miután Cavendish-t visszaadják Cole és Fuller őrizetébe, Cole-ról kiderül, hogy Cavendish társa és testvére. Fuller, attól félve, hogy háborús bűnösnek bélyegzik, amiért ok nélkül lemészárolta a törzset, Cole pártjára áll. Rebeccát túszul ejtik, Johnt pedig visszaviszik a bányába, hogy kivégezzék. Tonto megmenti őt, és mindketten elmenekülnek. Felismerve, hogy Cole túl erős ahhoz, hogy törvényes úton leszámoljanak vele, és megbánva, hogy Tonto semmibe vétele miatt arroganciája a komancsok tömeges lemészárlásához és szerettei elrablásához vezetett, John ismét felveszi a maszkot.

A Promontory-csúcson, a vasút egyesülési ünnepségén Cole felfedi valódi tervét: átveszi az irányítást a vasúttársaság felett, és a bányászott ezüstöt felhasználva még nagyobb hatalomra tesz szert. John és Tonto nitroglicerint lopnak, és azzal elpusztítanak egy vasúti hidat. Red segítségével Tonto ellopja az ezüstöt szállító vonatot, Cole, Cavendish és Fuller pedig üldözőbe veszi egy második vonattal, amelyen Rebecca és ifjabb Dan fogságban van. John lóháton üldözi a vonatot. A vad üldözés és a két vonaton vívott harcok után John megöli Cavendish-t és Fullert, majd megmenti Rebeccát és ifjabb Dant. Tonto visszaadja Cole-nak a zsebórát, amelyet az elmúlt évek alatt őrizgetett, mielőtt a vonat lehajt a lerombolt hídról, és Cole-t a sok ezüst alá temeti.

A város hősként ismeri el Johnt, és felajánl neki egy rendfenntartói állást, de John visszautasítja, és Tontóval együtt ellovagol.

Visszatérve 1933-ba, Will megkérdőjelezi a történet igazságtartalmát, mire Tonto egy ezüstgolyót ad neki, azt mondja, döntse el maga, majd varjú alakjában távozik. Will felbuzdulva maszkot húz az arcára.

Szereplők[szerkesztés]

Johnny Depp és Armie Hammer a film premierjén Disneylandben.
Szerep Színész Magyar hang[5]
John Reid / Magányos lovas Armie Hammer Zöld Csaba
Tonto Johnny Depp Király Attila
Butch Cavendish William Fichtner Epres Attila
Latham Cole Tom Wilkinson Szilágyi Tibor
Rebecca Reid Ruth Wilson Varga Gabriella
Red Harrington Helena Bonham Carter Pikali Gerda
Dan Reid James Badge Dale Kaszás Gergő
Danny Reid Bryant Prince Straub Martin
Jay Fuller kapitány Barry Pepper Stohl András
Will Mason Cook Császár András
Nagy Medve főnök Saginaw Grant Szokolay Ottó
Frank Harry Treadaway Szatory Dávid
Hollis Lew Temple Horányi László
Collins Leon Rippy Varga Tamás
Habberman Stephen Root Szélyes Imre
Barret James Frain Welker Gábor
Ray Damon Herriman Kapácsy Miklós
Jesus Joaquín Cosio Schneider Zoltán

Kritika[szerkesztés]

A kritika itthon és külföldön is elásta a filmet, kiemelték, hogy a film nem találja a helyét, komédiának nem elég vicces, sőt néha kimondottan erőszakos, komolyabb filmnek viszont súlytalan. Kitértek a főszereplők esetlen játékára, és arra is, hogy a címszereplőt egy lényegében ismeretlen színész (Hammer) játssza, meglehetősen sótlanul, de Depp alakításáról sem voltak jó véleménnyel. A filmet pedig sok helyen unalmasnak és klisésnek találták, ami fárasztó viccelődéssekkel akar szórakoztatni, ezen pedig a költséges látványelemek sem tudtak segíteni. A költségek elszállásával pedig jött az anyagi fiaskó is.[6][7][8][9][10][11][12] Depp és Hammer ráadásul légből kapott indokokkal a kritikusokat vádolták a film anyagi kudarcáért.[13]

Médiakiadás[szerkesztés]

A magányos lovast a Walt Disney Studios Home Entertainment 2013. december 17-én adta ki Blu-ray-en és DVD-n.[14] Október 31-én jelent meg Ausztráliában.[15]

Folytatás[szerkesztés]

A film megjelenése előtt, június 3-án Jerry Bruckheimer azt nyilatkozta, hogy szeretné, ha a Magányos lovas újra nyeregbe ülne, és Johnny Deppet ismét a franchise-ba helyezze.[16] A kritikai, de főleg anyagi kudarc után viszont erre nem voltak próbálkozások.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The Lone Ranger. British Board of Film Classification. (Hozzáférés: 2013. június 11.)
  2. a b Graser, Marc. „Disney, Bruckheimer See 'Lone Ranger' as New Genre-Bending Superhero”, Variety , 2013. június 25. (Hozzáférés: 2013. június 26.) „The picture cost approximately $250 million to produce, and more than $150 million to market and distribute around the globe ... Pre-production was halted until the filmmakers could wrangle the cost down to a more manageable $215 million ... Despite all the strife over the budget, the ultimate cost of “The Lone Ranger” ballooned during production. Bruckheimer says he and Disney were responsible for covering the film’s overages. Studio reps say the pic cost around $225 million, but sources say it was considerably higher.” 
  3. The Lone Ranger (2013). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2013. augusztus 18.)
  4. Ezek az évszázad legnagyobb filmes bukásai PORT.hu, 2019. február 3.
  5. ISzDb - A magányos lovas (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. június 1.)
  6. Gyereknek túl véres, felnőttnek túl debil Index, 2013. július 11.
  7. Félhülye Johnny Depp mellett a vérnyúl sem vicces Origo, 2013. július 10.
  8. Mellément – A magányos lovas Filmtekercs, 2013. július 12.
  9. A magányos lovas – Kritika Puliwood, 2013. július 12.
  10. A Karib-vadnyugat kalózai, indiánjai, vagy amit akartok – A magányos lovas-kritika Player.hu, 2013. július 12.
  11. A magányos lovas filmkritika Gamechannel, 2013. július 11.
  12. A magányos semmi Prae.hu, 2013. július 11.
  13. Johnny Depp a kritikusokat hibáztatja A magányos lovas bukásáért Origo, 2013. augusztus 6.
  14. Disney's The Lone Ranger coming to Blu-ray December 17. Cinelinx, 2013. szeptember 20. [2018. augusztus 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. szeptember 20.)
  15. Lone Ranger, The. www.jbhifionline.com.au . [2022. augusztus 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. június 1.)
  16. McNary, Dave: Jerry Bruckheimer Wants 'Lone Ranger' Sequel. The Verge , 2021. június 1. (Hozzáférés: 2021. március 16.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a The Lone Ranger (2013 film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]