A mexikói

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A mexikói
(The Mexican)
2001-es amerikai–mexikói film
RendezőGore Verbinski
ProducerChristopher Ball
John Baldecchi
Lawrence Bender
Műfaj
  • romantikus vígjáték
  • LMBT-témájú film
ForgatókönyvíróJ.H. Wyman
FőszerepbenBrad Pitt
Julia Roberts
James Gandolfini
J. K. Simmons
ZeneAlan Silvestri
OperatőrDariusz Wolski
VágóCraig Wood
JelmeztervezőColleen Atwood
Gyártás
GyártóDreamWorks SKG
Ország USA
Nyelvangol
magyar szinkron
Forgatási helyszín
Játékidő123 perc
Költségvetés57 millió  USD
Képarány2,35 : 1
Forgalmazás
ForgalmazóNewMarket
DreamWorks
Bemutató2001. március 2.  USA
Korhatár16 IV. kategória (NFT/0443/2012)
Bevétel147 845 033 amerikai dollár
További információk
SablonWikidataSegítség

A mexikói (eredeti cím: The Mexican) 2001-ben bemutatott romantikus bűnügyi film. Főszereplők Brad Pitt és Julia Roberts. Rendező Gore Verbinski.

A filmet eredetileg független filmstúdió készítette volna, neves szereplők nélkül. Julia Roberts és Brad Pitt éppen megfelelő forgatókönyvet kerestek a maguk számára, és ráakadtak A mexikóira. A filmet romantikus történetként kezdték reklámozni, bár a történet ugyanannyira bűnügyi film is.

Cselekménye[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Jerry Welbach (Brad Pitt) kisstílű bűnöző, egy szervezet alsó fokán. Mivel a korábbi megbízásokat elhibázta, egy utolsó, egyszerűnek tűnő feladatot bíznak rá: Mexikóban valakitől át kell vennie és illegálisan az Egyesült Államokba kell hoznia egy muzeális értékű, díszesen kidolgozott, baljóslatú legendákkal övezett (egyesek szerint elátkozott) pisztolyt, a mexikóit. Ugyanekkor barátnője, Samantha (Julia Roberts) szakítani akar Jerryvel, mert azt ígérte neki, hogy közösen Las Vegasba mennek, ahol a barátnője dolgozni akar. Samantha azt is felhánytorgatja, hogy Jerry önző, és nem elég elkötelezett a kapcsolatukban. Azonban Jerrynek nincs sok választási lehetősége: vagy utazik vagy meghal.

Öt évvel korábban Jerry véletlenül egy közlekedési balesetet okozott, aminek következtében a rendőrség elfogott egy helyi gengsztert, Arnold Margolese-t (Gene Hackman), akinek a csomagtartójában egy összekötözött embert találtak. Kárpótlásul Jerrynek különböző piszkos ügyeket kellett végrehajtania, amiket a főnök helyettese, Bernie Nayman (Bob Balaban) adott neki.

A pisztolyhoz ellentmondó legendák fűződnek, amiket a film régiesnek ható, tompított színekben látszó jelenetekben mutat be: a pisztolyt hibás volt, ezért az első lövéskor hátrafelé sült el, és megölte a kipróbáló személyt; egy szerelmi háromszögben a fegyverkovács lánya megölte magát vele, mert a szerelme helyett egy gazdag ember fiához akarták adni; a kilőtt golyó visszapattant és megölt egy épületben egy embert.

Samanthát nem sokkal Jerry indulása után egy néger és egy fehér bérgyilkos veszi célba. A fekete férfi a női vécében elkapja Samanthát, de a másik fegyveres több lövéssel leteríti, majd magával vonszolja Samanthát. Kiderül, hogy neki is a pisztolyra van szüksége, és Samantha a biztosíték arra, hogy meg is kapja a díszes fegyvert. Samantha útközben összebarátkozik vele. A férfi párkapcsolati tanácsokat is ad neki. Az egyik büfében elmondja, hogy homoszexuális. A fekete bérgyilkos azonban nem halt meg, mert golyóálló mellényt szokott viselni, ezért követi őket egészen Las Vegasig, ahol kidobja az emeletről azt a férfit, akivel a másik bérgyilkos útközben megismerkedett. A bérgyilkos azonban ezúttal alaposabb munkát végez, és megöli néger vetélytársát.

Jerry a megadott helyen átveszi a fegyvert, majd amikor telefonálni megy, ellopják a kocsiját, benne a fegyverrel. Akitől átvette a fegyvert, azt megöli egy eltévedt golyó a feje tetején, mert a derék mexikóiak a levegőbe lövöldöznek valamilyen ünnep alkalmából.

Jerry egy ócska autót vesz, amiért az automata felhúzású óráját adja oda. A kocsival együtt egy vadnak kinéző, piszkosszürke bundájú, öreg kutyát is kap, ami erősen morog rá és veszettnek néz ki (de senkit sem támad meg). Jerry egy településen észreveszi a kocsiját, ami az út szélén parkol. Színlelt balesetben nekimegy az autónak és amikor a sofőr a kocsihoz rohan, Jerry fegyverrel kényszeríti, hogy adja át neki a muzeális pisztolyt, amit a férfi meg is tesz.

A maffia alfőnök egy embert küld Jerry után, akinek nincs pénze az utazásra és a pisztolyt elvette tőle egy mexikói rendőr. A férfi könnyedén megtalálja Jerryt, aki meghallja, amint a férfi jelent az alfőnöknek, akitől az ő megölésére kap utasítást. A rendőr átadta egy idősebb férfinak a fegyvert, akinél közösen megtalálják. Itt Jerry kihasználja az alkalmat, és miután szembesíti az utána küldött embert azzal, amit hallott, megbilincselve otthagyja őket. A repülőtéren veszi észre, hogy a férfi útlevele van nála, ezért nem tud felszállni a hazafelé tartó gépre.

Jerry megérkezik Las Vegasba, és felveszi Samanthát és a fegyveres férfit a kocsiba, mert azt mondja, hogy a pisztolyt elrejtette valahol (azonban az ott van a kesztyűtartóban, amit a fegyveres nem sokkal később megtalál, amikor Jerry megáll a kocsival és Samantha a kocsi mellett veszekszik). A jobb első kereket ki kell cserélni. A fegyveres először egyszerűen le akarja lőni Jerryt, majd ajánlkozik, hogy ő kicseréli a kereket. A szituációt nem látjuk, de Jerry lelövi a férfit, aki meghal. Samantha visszarohan és megsiratja, bár Jerry mondja neki, hogy a férfi nem „LeRoy” (a férfi ezt a nevet mondta Samanthának), mivel ismer egy olyan nevű bérgyilkost és az néger volt. Samantha haza akar utazni, ezért Jerry kiviszi a reptérre. Amikor azonban Samantha felteszi neki azt a kérdést, amit Winston tett fel neki, hogy miből tudja, hogy a párkapcsolatnak vége van, Jerry „jó” választ ad, mivel szereti Samanthát, ezért Samantha vele marad.

Jerry és Samantha visszamennek abba a mexikói hotelba, ahol Jerry korábban lakott és várják, hogy Jerry útlevele előkerüljön. Jerry felhív valakit telefonon és megtudja, hogy Margolese maffiafőnök letöltötte a büntetését és aznap reggel kiszabadult a börtönből. Amikor a kutya ugatni kezdi az utcán parkoló autójukat, Jerry tudja, hogy baj van, ezért el akarja rejteni a pisztolyt, amit végül Samantha a combjához erősít és az ágy két matraca közé bújik. Jerry eközben lemegy a kocsihoz, amiben egy fiatal férfi fekszik és nem reagál Jerry kiabálására. Eközben egy ismeretlen férfi felforgatja a szobájukat, kihúzgálja a fiókokat, de nem találja meg, amit keres. Végül fütyöl a kocsiban fekvő társának, Jerryt leütik és egy kocsival elviszik.

Meglepetésre Margolese fogadja, aki személyesen akarja megkapni a fegyvert. Elmondja, hogy a börtönben megkedvelt egy mexikóit, aki megvédte egy lövéstől. Ő mondta el neki a pisztoly vészterhes történetét. Margolese azért akarta megszerezni a pisztolyt, hogy visszaadhassa az egykori fegyverkovács unokájának (aki szintén idős ember).

Jerry visszamegy a hotelhez, ott azonban az utcán Bernie Nayman, maffiafőnök-helyettes fogadja, aki személyesen jött el a pisztolyért. Samanthát a csomagtartóba zárta. Amikor kinyitja a csomagtartót, Samantha rászegezi az ócska pisztolyt és rövid szópárbaj után nyakon lövi a férfit, aki meghal. A fegyver csövéről egy fényes gyűrű válik le, amit Jerry felvesz az utca kövezetéről és Samantha ujjára húzza.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereposztás[szerkesztés]

Fogadtatás[szerkesztés]

Bevételi adatok[szerkesztés]

A film első helyen nyitott az észak-amerikai mozifilmek bevételi listáján és az első héten 20 108 829amerikai dollár bevételt generált. A második héten ez visszaesett 39%-kal, de még ekkor is megtartotta első helyét.

Kritikai visszhang[szerkesztés]

Az amerikai filmkritikusok véleményét összegző Rotten Tomatoes 56%-ra értékelte 129 vélemény alapján.[1]

Roger Ebert, a Chicago Sun-Times filmkritikusa 3 csillagot adott a lehetséges 4-ből és azt írta 2001. március 2-án, hogy tetszett neki, ahogy Jerry az angol szavakat megpróbálta spanyolosan kiejteni egy -o hozzáadásával a szavak végén és a mellékszereplők alakítása is, különösen James Gandolfinié. Más kritikusokkal ellentétben úgy gondolja, ha Brad Pitt és Julia Roberts többet lett volna közös jelenetben, a háttérbe szorul James Gandolfini és azt sajnálta volna.[2]

Díjak, jelölések[szerkesztés]

  • Julia Roberts és Brad Pitt jelölést kap a 2001-es Teen Choice Award-ra.
  • James Gandolfini elnyeri a 2002-es Screen Idol Award-ot a Los Angeles Gay & Lesbian Film Festival-on („Los Angeles-i homoszexuális és leszbikus filmek fesztiválja”).
  • A film 2002-ben elnyeri a GLAAD Media Award-ot a „kimagasló film” kategóriában.

Forgatási helyszínek[szerkesztés]

Érdekesség[szerkesztés]

  • A filmben lévő tévéken részletek láthatók a Hazárd megye lordjai (Warner Bros.) és a Todo por Amor (TV Azteca) című tévésorozatokból.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Rotten Tomatoes értékelés
  2. Roger Ebert filmkritikája. [2011. november 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. április 29.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a The Mexican című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a The Mexican című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]