Féktelenül 2. – Teljes gőzzel

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Féktelenül 2. – Teljes gőzzel
(Speed 2: Cruise Control)
1997-es amerikai film
RendezőJan de Bont
ProducerJan de Bont
Mark Gordon
Steve Perry
Michael Peyser
Glenn Salloum
AlapműGraham Yost
Műfaj
ForgatókönyvíróRandall McCormick
Jeff Nathanson
FőszerepbenSandra Bullock
Jason Patric
Willem Dafoe
Temuera Morrison
Brian McCardie
ZeneMark Mancina
OperatőrJack N. Green
Gyártás
Gyártó20th Century Fox
Blue Tulip Productions
Ország USA
Nyelvangol
magyar szinkron
Forgatási helyszín
Játékidő121 perc
Költségvetés160 000 000 $
Forgalmazás
ForgalmazóUSA 20th Century Fox
BemutatóUSA 1997. június 13.
magyar 1997. szeptember 11.
Korhatár16 III. kategória (F/1002/J)
Bevétel164 508 066 $
Kronológia
ElőzőFéktelenül
További információk
SablonWikidataSegítség

A Féktelenül 2. – Teljes gőzzel (eredeti cím: Speed 2: Cruise Control) 1997-ben bemutatott amerikai akció-kalandfilm, a Féktelenül (1994) című film folytatása. Ezt a filmet is az előző részt is rendező Jan de Bont rendezte, főszereplője pedig az ott is szereplő Sandra Bullock, valamint Jason Patric és Willem Dafoe.

Cselekmény[szerkesztés]

Annie Porter nagyon lelkes a korábbi kaland óta, igyekszik újra jogosítványt szerezni (kevés sikerrel), és az új barátjával, Alexszel úgy érzi, megtalálta a tökéletes partnert. Egy véletlen azonban lebuktatja a fiút a lány előtt: a srác a rendőrség különleges egységében dolgozik, ahol kockázatos kalandokba keveredik, noha azt mondta, csak a parti őrség embere, mivel tudja, hogy a lány emiatt szakított korábbi barátjával, Jackkel. Hogy kiengesztelje a lányt, elhívja egy trópusi hajóútra, ahol végre elmélyíthetik a kapcsolatukat, csakhogy Annie-nek nemsokára rá kell jönnie, hogy ismét rossz járműre szállt. Az utasok között ugyanis ott van John Geiger, az őrült számítógép programozó, aki bosszúra készül, amiért kirúgták korábbi cégétől. Mivel ő tervezte a hajó számítógépes programját is, hamar átveszi az irányítást a hajó felett. A célja megszerezni a hajón bemutatásra kerülő ékszereket, és a hajót a pusztulásba küldeni, akár az utasok élete árán is. Alex hamar rájön, hogy Geiger áll a váratlan események mögött, ezért Annie hathatós segítségével igyekszik megakadályozni, hogy a hajó teljes gőzzel a megsemmisülés felé robogjon...

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang
Annie Porter Sandra Bullock Für Anikó
Alex Shaw Jason Patric Stohl András
John Geiger Willem Dafoe Balázsi Gyula
Juliano Temuera Morrison Galambos Péter
Merced Brian McCardie Lippai László

Érdekességek[szerkesztés]

  • A filmben szereplő tengerjáróhajó, a „Tengeri legenda” csak a külső felvételeknél látható, a belső felvételek két másik hajóban készültek.
  • Keanu Reeves azért nem szerepelt a folytatásban, mert épp az együttesével volt koncertkörúton, és akkortájt fejezte be Láncreakció című filmjét is.
  • A film cselekménye eredetileg a harmadik Die Hard-film történeteként merült fel.
  • Eredetileg Matthew McConaughey volt kiszemelve Alex szerepére, Geigerére pedig Gary Oldman.
  • A filmben szerepel az egykori Bond-lány, Lois Chiles is, aki a Moonrakerben szerepelt, ő a siket kislány anyját alakítja.

Díjak[szerkesztés]

A filmet összesen nyolc kategóriában jelölték Arany Málna díjra, köztük a „legrosszabb folytatás”, a „legrosszabb forgatókönyv” és a „legrosszabb rendező” kategóriájában. A legrosszabb folytatásért meg is kapta a díjat.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]