Kiscsávó (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kiscsávó
(Little Man)
2006-os amerikai film
RendezőKeenen Ivory Wayans
ProducerKeenen Ivory Wayans
Marlon Wayans
Shawn Wayans
Rick Alvarez
Lee Mayes
Műfajfilmvígjáték
ForgatókönyvíróKeenen Ivory Wayans
Shawn Wayans
FőszerepbenMarlon Wayans
Shawn Wayans
ZeneTeddy Castellucci
OperatőrSteven Bernstein
VágóMike Jackson
Nick Moore
JelmeztervezőJori Woodman
Gyártás
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő90 perc
Költségvetés64 millió amerikai dollár
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Sony Pictures Releasing
HUN InterCom Zrt.
BemutatóUSA 2006. július 14.
HUN 2006. november 23.
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel104 millió amerikai dollár
További információk
SablonWikidataSegítség

A Kiscsávó (eredeti cím: Little Man) 2006-ban bemutatott amerikai bűnügyi-filmvígjáték, amelynek rendezője, forgatókönyvírója, producere, valamint főszereplői a Wayans-fivérek, akiknek a nevéhez olyan filmek fűződnek, mint a Horrorra akadva és a Feketék fehéren. További szerepben Kerry Washington, John Witherspoon, Tracy Morgan és Lochlyn Munro látható.

A filmet 2006. július 14-én mutatták be az Amerikai Egyesült Államokban. Általánosságban negatív véleményeket kapott a kritikusoktól, azonban kereskedelmi sikert aratott. A film három Arany Málna díjat nyert.

Cselekmény[szerkesztés]

Calvin Simms rettenhetetlen, büntetett előéletű, ám mindössze félméteres kisember frissen szabadul a börtönből. Társával, Percy P.-vel egy ékszerüzlet kirablását tervezi, hogy megfújhassanak egy milliókat érő gyémántot, mellyel aztán reményeik szerint jól meghúzzák magukat. Tervük sikerrel jár, ám a rablás során lebuknak, így menekülniük kell. Mivel a rendőrség a nyomukban, Calvinnek nincs más választása, mint elrejtenie a gyémántot egy gyanútlan járókelő kézitáskájába. Követni kezdik őt egészen az otthonáig, ahol rájönnek, hogy ott egy fiatal házaspár lakik, Darryl és Vanessa, akiknek minden vágya, hogy gyerekük legyen. Hogy bejussanak a házba és visszaszerezzék a gyémántot, a páros ravasz tervvel áll elő...

Calvin, apró termete révén, kisbabának álcázza magát, és egy kutyakosárban odaállít a ház elé. Darryl és Vanessa, mivel akarnak egy gyereket, így befogadják őt, de csak egy hétvége erejéig, amíg nem tudják a kicsit átadni a gyámhivatalnak. Így hát Calvin bejut a házba, és a házaspár igazi babaként kezdi gondját viselni, annak minden kellő és kellemetlen velejárójával. Azonban Vanessa apjának rossz érzése van Calvinnal kapcsolatban, kezd egyre inkább gyanakodni furcsa viselkedésére. Ráadásul Calvin és Percy megbízója, Walken, a helyi banditafőnök, mivel nem kapta meg a várt gyémántot, ultimátumot ad; nem több, mint két napjuk van, hogy visszaszerezzék az értékes követ, különben végük.

Ahogy telik a hétvége, Calvin továbbra is azon van, hogy megszerezze a gyémántot, ám idővel kezdi egyre jobban megkedvelni örökbefogadó "szüleit", akik először életében igazi családként veszik őt körül, és törődnek vele. A kemény bűnözőt érzései egyre inkább eltántorítják eredeti feladatától. Végül megszerzi a gyémántot, ám mikor értesül róla, hogy Walken és emberei Darryl életét fenyegetik, mert azt hiszik, ő is benne volt a rablásban, a kisember elhatározza, felelősséget vállal a történtekért. Visszatér a házba, és kisbabának álcázva magát, megannyi trükkel és ravaszsággal, alaposan elbánik a rossz fiúkkal. A rendőrség végül letartóztatja a tolvajokat, de Calvin megmenekül a börtöntől, mert Darryl kiáll mellette, és visszaadatja vele az ellopott gyémántot, amiért így szép kis jutalompénz üti a markát.

A két férfi ezután nehéz búcsút vesz egymástól, de Darryl végül megengedi Calvinnek, hogy velük maradjon, annak ellenére, hogy nem is valódi baba, és ettől fogva ők ketten a legjobb barátok lesznek. Később megszületik Darryl és Vanessa első babája, akinek Calvin lesz a bébiszittere, és a baba pontosan úgy néz ki, mint Darryl.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[1]
Calvin Simms Marlon Wayans Kálloy Molnár Péter
Darryl Edwards Shawn Wayans Dózsa Zoltán
Vanessa Edwards Kerry Washington Németh Borbála
Papa John Witherspoon Beregi Péter
Percy "P Unit" Pryor Tracy Morgan Szabó Győző
Greg Lochlyn Munro Debreczeny Csaba
Walken Chazz Palminteri Ujlaki Dénes
Jimmy David Alan Grier Jantyik Csaba
Rosco Dave Sheridan Bicskey Lukács
Brittany Brittany Daniel Balogh Anna
Janet Alex Borstein Peller Anna
Bruno John DeSantis Albert Péter
focis anyuka Molly Shannon
Dinoszaurusz Rex (cameo) Rob Schneider Józsa Imre

A film készítése[szerkesztés]

A Kiscsávó eredetileg a Feketék fehéren (2004) című film folytatása lett volna, melyben szintén a Wayans testvérek a főszereplők. Végül azonban a folytatás helyett egy új filmötletet valósítottak meg. A forgatás Vancouver területén kezdődött 2005. október 17.-én és 2006. március 1.-én készült el a film. A jelenetek Calvin Sims-szel kétszer voltak játszva: egyszer a 9 éves, 75 cm magas törpe színész Linden Porco által, a többi szereplővel együtt, másodszor pedig Marlon Wayans által, egyedül, egy "bluescreen" technikát használva, zöld háttérrel és ruhákkal. Gyártás után Porco feje a képeken Marlonéval volt kicserélve. Porco teste barnára volt festve azért, hogy összeilljen Marlon fejével... Shawn Wayans feje is rá lett rakva a film végső jelenetében.

Számlista[szerkesztés]

Fogadtatás[szerkesztés]

A legtöbb kritika negatív volt. A Rotten Tomatoes egy 18%-os, gyenge értékelést adott a filmnek, 86 áttekintés alapján. A kritikus megegyezése: „egy másik normális komédia a Wayans testvérektől, a Kiscsávó jön sok nevetéssel, de az izgalmat sajnos elfelejti”.

Bevétel[szerkesztés]

2006. augusztus 4.-re belföldön 58 255 287 dollár, világszerte 101 589 216 dollár volt a bruttó bevétel. A film költségvetése 64 millió dollár volt.[2] 2006. szeptember 1-jén mutatták be az Egyesült Királyságban, és a 2. helyen nyitott az Én, a nő és plusz egy fő mögött.[3]

Médiakiadás[szerkesztés]

A film 2006. november 7-én jelent meg Blu-rayen, UMD-n és DVD-n az Egyesült Államokban, valamint 2007. január 15-én az Egyesült Királyságban, a Sony Pictures Home Entertainment forgalmazásában.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. IszDb - Magyar hangok (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2022. október 19.)
  2. Little Man. Box Office Mojo
  3. UK Weekend Box Office 1st September 2006 - 3rd September 2006. www.25thframe.co.uk. (Hozzáférés: 2018. október 23.)
  4. www.dvdsreleasedates.com - DVD Release Dates - Little Man (2006). June 30, 2018

További információk[szerkesztés]