Horrorra akadva, avagy tudom, kit ettél tavaly nyárson

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Horrorra akadva, avagy tudom, kit ettél tavaly nyárson
(Scary Movie)
2000-es amerikai film

Scary Movie.jpg
Rendező Keenen Ivory Wayans
Producer Eric L. Gold
Lee R. Mayes
Vezető producer
Műfaj ifjúsági film
tragikomédia
Forgatókönyvíró Shawn Wayans
Marlon Wayans
Buddy Johnson
Főszerepben Anna Faris
Regina Hall
Marlon Wayans
Shawn Wayans
Cheri Oteri
Carmen Electra
Zene David Kitay
Operatőr Francis Kenny
Vágó Mark Helfrich
Gyártás
Gyártó Miramax Films
Dimension Films
Brad Grey Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Forgatási helyszín Vancouver
Játékidő 88 perc
Költségvetés 19 millió dollár
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó USA Miramax Films
magyar UIP-Duna Film
BemutatóUSA 2000. július 7.
magyar 2000. október 12.
KorhatárUSA PG-13
magyar 16
Bevétel USA $ 157 019 771
Earth flag PD.jpg $ 278 019 771
Kronológia
KövetkezőHorrorra akadva 2.
További információk

A Horrorra akadva, avagy tudom, kit ettél tavaly nyárson (Scary Movie) egy 2000-es horrorparódia. A Wayans-fivérek filmje a Péntek 13, a Halloween, a Sikoly, a Sikoly 2, a Tudom, mit tettél tavaly nyáron, a Még mindig tudom, mit tettél tavaly nyáron, a Rémálom az Elm utcában, a Mátrix és az Ideglelés című filmeket figurázza ki. A filmnek négy folytatása készült.

A történet[szerkesztés]

A történet kezdetén megölnek egy gyönyörű diáklányt, Drew Deckert. A hat jó barát, Cindy, Bobby, Buffy, Ray, Brenda és Greg soha nem felejti el, hogy egy szörnyű Halloween-éjszakán figyelmetlenségből elgázoltak egy járókelőt. Halálos bűnüket egészen egy éven keresztül sikerül eltitkolniuk, ám ekkor váratlanul lesújt rájuk az ítélet: az addig halottnak hitt áldozat visszatér, hogy elégtételt vegyen, egyesítve magában az összes stílusos kegyetlenséget. Ráadásul a média is üldözi őket egy kotnyeles riporternő, Gail (Cheri Oteri) személyében.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang Szerep
Cindy Campbell Anna Faris Vadász Bea Sidney Prescottnak a Sikoly-filmekből, valamint Julie Jamesnek a Tudom, mit tettél tavaly nyáron filmeknek a paródiakaraktere. A neve Sidney egy svindlije, a vezetékneve pedig Neve Campbellből származik, a színésznőből, aki Sidneyt alakította a Sikoly-trilógiában. Cindy a naiv, ártatlan szűzlány a csapatban. Az apja egy drogkereskedő, aki az Escobar bűnügyi családdal dolgozik (Escobar bácsi, ahogy Cindy ismeri őt), emellett kábítószer elosztó és néha használó is.
Brenda Meeks Regina Hall Szénási Kata Cindy dörzsölt barátnője, a Még mindig tudom, mit tettél tavaly nyáron Karla-jának és a Sikoly 2 Maureen Evans-ének a paródiakaraktere. Ő és Cindy az egyetlen karakterek, akik az összes Horrorra akadva filmben szerepelnek. Az első részben kijelenti, hogy nem ismeri az apját, majd a harmadik részben mindkét szülője ott van a temetésén.
Kurta Meeks Marlon Wayans Hevér Gábor Randy Meeks paródiakaraktere a Sikoly-filmekből és Maxé a Tudom, mit tettél tavaly nyáronból. Ő Brenda testvére, aki előszeretettel füvezik. Később újra megjelenik a film második részében.
Ray Wilkins Shawn Wayans Dózsa Zoltán Phil Stevens paródiakaraktere a Sikoly 2-ből és a film vége felé Stu Machert-é is a Sikolyból. Bár ő Brenda barátja, számos utalás történik a filmben arra, hogy valójában homoszexuális, amit azonban végig tagad. A film végén megölik, bár a folytatás kedvéért később felélesztik. Nevét Ray Bronsonból, a Tudom, mit tettél tavaly nyáron karakteréből vették.
Gail Hailstorm Cheri Oteri Vándor Éva Gale Weathers paródiakaraktere a Sikoly-filmekből. Gailt és béketűrő operatőrét, Kennyt ugyanúgy cserkészi be a gyilkos, mint az Ideglelés című filmben. A film végén kiderül, hogy Lüki bűntársa.
Buffy Gilmore Shannon Elizabeth Kisfalvi Krisztina Tatum Rileynak a Sikolyból és Helennek a Tudom, mit tettél tavaly nyáronból a paródiakaraktere. Neve a Buffy, a vámpírok réme című sorozat előtti tiszteletadásként született.
Bobby Prinze Jon Abrahams Görög László Billy Loomis paródiakaraktere a Sikolyból és Ray Bronsené a Tudom, mit tettél tavaly nyáron-filmekből. Mindkét szereplő jellemvonásaiból kapott, például kényszeríti Cindyt, hogy ő vegye el a szüzességét, azután elismeri, hogy ő és Ray homoszexuálisok voltak és szerették egymást. A nevét Freddie Prinze Jr. nevéből vették, aki Ray Bronsen szerepét alakította a Tudom, mit tettél tavaly nyáron-filmekben.
Greg Phillippe Lochlyn Munro Czvetkó Sándor Barry Cox paródiakaraktere a Tudom, mit tettél tavaly nyáronból. Gregnek Barryként ugyanaz az alapvető személyisége, mint az eredeti filmben. Neve Ryan Phillippe-ből származik, aki Barryt játszotta a Tudom, mit tettél tavaly nyáronban. Greg hajlik arra, hogy olykor harcias és durva legyen Cindy irányába. A filmben Lüki megöli, miközben Barry Cox halálát parodizálja.
Kenny, az operatőr Dan Joffre Kenny Jones paródiakaraktere a Sikolyból, Gail operatőre, aki nagyon rá van állva a riporternőre.
Drew Decker Carmen Electra Oroszlán Szonja Casey Becker paródiakaraktere a Sikolyból. Nevét a Caseyt játszó színésznőről, Drew Barrymore-ról kapta. Kedvenc horrorfilmje a Kazaam. Amikor a gyilkos azt állítja, hogy az nem egy horrorfilm, Drew ennyit reagál: "Csak látnád Shaquille-t játszani.".
Seriff Kurt Fuller Vass Gábor Burke sheriff paródiakaraktere a Sikolyból. Mindig felnőtt témájú vicceket mond.
Doofus Gilmore/Gyilkos/Lüki Dave Sheridan Háda János Dewey Riley paródiakaraktere a Sikoly-filmekből. A karakter szellemi visszamaradottságtól szenved. Buffy 25 éves testvéreként még mindig különleges tanulmányon a B.A. Corpse Középiskolában vesz részt. Lüki egy speciális rendőr, akit senki nem vesz komolyan. Szeret az anyukája porszívójával maszturbálni. A film végén kiderül, hogy ő a gyilkosok egyike, és egyáltalán nem szellemi visszamaradott, mellesleg Gail, a törtető riporternő szeretője.
Cindy apja Rick Ducommun Horányi László Neil Prescott paródiakaraktere a Sikolyból. Drogdíller, aki mindig a lányával végezteti a piszkos munkát, míg ő üzleti útra megy, de ezalatt általában egy prostituáltal van.
Heather Andrea Nemeth Pálfi Kata Az idegesítő okostojás a suliból.
Drew apja Mark McConchie A feleségével mindig a kocsiban közösül, gondatlan vezető.
Drew anyja Karen Kruper Imád a férjével szexelni a kocsiban.
Tanárnő Kelly Coffield Antal Olga Több diákjával folytat szexuális viszonyt, nem egytől gyermeke is van.
'Squiggy' Squiggman igazgató David L. Lander Halmágyi Sándor Himbry igazgató paródiakaraktere a Sikolyból. A suli balfék igazgatója.
Szépségverseny-műsorvezető Reg Tupper Vizy György Vén kéjenc férfi, aki mindig felnőtt témájú verseket szaval a versenyeken.

Filmzene[szerkesztés]

 1. Silverchair – "Punk Song#2"
 2. Bloodhound Gang – "The Inevitable Return Of The Great White Dope"
 3. Paula Cole – "I Don't Want to Wait"
 4. The Black Eyed Peas – "I Want Cha"
 5. Rock, Rah Digga, Rampage – "Feel Me"
 6. 2Pac feat. Snoop Dogg, Nate Dogg és Dru Down – "All Bout U"
 7. Public Enemy – "What What"
 8. Save Ferris – "The Only Way to Be"
 9. Robert Barry és Monet – "It's Raining Men"
 10. The Unband – "Everybody Wants You"
 11. Ant Banks – "Roll 'Em Phat"
 12. Bender – "Superfly"
 13. Oleander – "My Bad"
 14. Da Beat Bros – "Jump Up (If You Feel Alright)"
 15. Jodie Wilson, Lindy Robbins, Marsha Malamet – "Show Me Now"
 16. Radford – "Stay"
 17. Fountains of Wayne – "Too Cool for School"
 18. Lifelong feat. Incident – "I'm the Killer"
 19. Bad Meets Evil feat. Eminem és Royce Da 59 – "Scary Movies"
 20. "Visit to Florida"

Díjak, jelölések[szerkesztés]

Év Díj Kategória Jelölt Eredmény
2001 BMI Film Music Award David Kitay Elnyerte
Blockbuster Entertainment Award Kedvenc női mellékszereplő – vígjáték Cheri Oteri Elnyerte
Kedvenc színész – Vígjáték Marlon Wayans Jelölve
Kedvenc színész – Vígjáték Shawn Wayans
MTV Movie Award Legjobb Cameo James Van Der Beek Elnyerte
Legjobb csók Jon Abrahams
Anna Faris
Jelölve
Áttörő női alakítás Anna Faris
Gold Reel Award Miramax Films Elnyerte
Taurus Award Legjobb munka Leslie McMichael
Yves Cameron
Jelölve
2000 Bogey Award in Silver Highlight (gyártó) Elnyerte
Golden Screen Highlight (gyártó) Elnyerte
Teen Choice Award A nyár legjobb filmje Elnyerte

További információk[szerkesztés]