Blair Witch – Ideglelés 2.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Blair Witch – Ideglelés 2.
(Book of Shadows: Blair Witch 2)
2000-es amerikai film

RendezőJoe Berlinger
Műfaj
Forgatókönyvíró
  • Dick Beebe
  • Joe Berlinger
Főszerepben
ZeneCarter Burwell
OperatőrNancy Schreiber
VágóSarah Flack
Gyártás
Gyártó
  • Artisan Entertainment
  • Haxan Films
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő86 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató2000
Korhatár16 IV. kategória (NFT/0881/2013)
Kronológia
ElőzőIdeglelés
További információk
SablonWikidataSegítség

A Blair Witch – Ideglelés 2. (eredeti címe: Book of Shadows: Blair Witch 2) 2000-ben bemutatott amerikai horrorfilm, melyet Joe Berlinger rendezett. A film az 1999-es nagysikerű Ideglelés folytatása. A főbb szerepekben Jeffrey Donovan, Stephen Barker Turner, Erica Leerhsen és Kim Director látható.

2000. október 27-én mutatták be az Egyesült Államokban.[1] Magyarországon 2001. május 10-től vetítették a mozikban.[1] Habár a produkció pénzügyileg sikeres volt, negatív kritikai visszhangot váltott ki a színészi játék és a forgatókönyv miatt.[2] 2001-ben az Ideglelés 2.-nek ítélték a legrosszabb folytatásnak járó Arany Málna díjat.[1]

Cselekmény[szerkesztés]

Az Ideglelés sikere után turisták ezrei özönlenek a világ minden tájáról a film helyszínére, a Maryland állambeli Burkittsville-be, hogy a végére járjanak Elly Kedward, a blairi boszorkány legendájának. A helyi rendőrség nem igazán lelkesedik a felhajtásért, és hiába bizonygatják, hogy a blairi boszorkány nem létezik. Maga a film azt állítja, hogy valóban megtörtént eseményeket mesél el.

A mentálisan instabil Jeff, aki csak nemrég szabadult egy zárt osztályról, megpróbál hasznot húzni az emberek kíváncsiságából, és különféle termékek mellett túrát kínál az erdőben, ahol a boszorkánynak tulajdonított szörnyű gyilkosságok történtek. Első ügyfelei Tristen és Stephen, akik egy könyvhöz kutatnak, valamint a magát wicca követőnek valló Erica és a látnoki képességekkel megáldott Kim.

A kis csapat annak a háznak a romjain tölti az éjszakát, ahol állítólag a remete Rustin Parr 60 évvel ezelőtt hét gyermeket gyilkolt meg a blairi boszorkány megbízásából. Öten féktelenül berúgnak, és csak egyszer zavarja meg őket rövid időre egy másik turistacsoport, akiket, hogy magukénak érezzék a helyet, egy másik tetthelyre, a Coffin Rockra csalogatnak. Ott, úgy tesznek, mintha hátborzongató dolgokat figyeltek volna meg.

Amikor Jeff csoportja másnap reggel felébred, nem emlékeznek semmire. A holmijukat teljesen feldúlták, Tristen és Stephen jegyzeteit teljesen széttépték, és Jeff kamerafelszerelése is eltűnt. Kimnek támad egy megérzése, és elvezeti őket a falazat egy pontjához, ahol a tegnap esti felvételeket tartalmazó videokazetták találhatók.

Hirtelen a hat hetes terhes Tristen elvetél, miután nem sokkal korábban azt álmodta, hogy a folyóba fojtotta gyermekét. A csoport a kórházba megy, ahol Tristennek látomása támad egy lányról, akit Rustin Parr meggyilkolt. Jeff elviszi a csoportot a házába, amely egy régi raktárépület a polgárháború idejéből, hogy ellenőrizzék a videofelvételeket, és kiderítsék, mi is történt pontosan tegnap este. Eközben egyre szörnyűbb látomások gyötrik mindannyiukat, és úgy tűnik, lassan elveszítik az eszüket. Különösen Tristen változik meg egyre inkább, és Elly Kedward, a blairi boszorkány szemén keresztül látja a múlt szörnyű képeit. A lány beszámol arról, hogy 200 évvel ezelőtt Elly Kedwardot egy fához kötözték, egy csapat gyerek megkínozta, majd végül felakasztották.

Eközben Erica nyomtalanul eltűnik, majd nem sokkal később Jeff holtan találja a szekrényben. Szinte ezzel egy időben a csoport megtudja, hogy a többi turistát, akikkel előző este az erdőben találkoztak és elküldték őket, meggyilkolták és kibelezték a Coffin Rocknál. Jeffet és csapatát tartják az első számú gyanúsítottnak.

Amikor Jeff Tristen utasítására visszafelé játssza le a videofelvételeket, a csoport látja, mi történt valójában azon az éjszakán: Tristen vezetésével alkohol és drogok segítségével vad orgiát ünnepeltek, végül vérszomjasan meggyilkolták és kibelezték a többi turistát. Mikor a csapat a nőt kérdőre vonja, Tristen ekkor a raktár egy magasabb részébe menekül. Jeff mindent filmre vesz, remélve, hogy Tristen vallomást tesz. Végül bevallja, hogy ő Elly Kedward, és egy kötelet tesz a saját nyakára, ezzel provokálja Stephent, aki végül dühösen ellöki magától, mire Tristen megfullad.

A rendőrségen Stephent, Jeffet és Kimet most már Tristen, Erica, egy szupermarket eladója és a másik turistacsoport meggyilkolásával vádolják. A bemutatott bizonyítékokra való tekintettel Stephen megkéri a rendőröket, hogy nézzék meg a videofelvételeket, hiszen mindent ők rögzítettek. Ez meg is történik, de ott minden eseményről kiderül, hogy teljesen másképp történt: Látható például, ahogy Jeff Erica holttestét a szekrénybe vonszolja, Tristen provokációja teljesen hiányzik, helyette azt látjuk, ahogy Stephen fanatikusan követeli, hogy végre vallja be, hogy boszorkány, és végül ő maga teszi a nyakába a kötelet, amikor a lány kétségbeesetten, sírva könyörög, hogy hagyja abba.

Mindhárman megdöbbennek, Stephen még azt is állítja, hogy a felvételeket biztosan manipulálták, de minden ellenük szól, és végül a rendőrség elviszi őket.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hangja[3]
Jeffrey Patterson Jeffrey Donovan Kálloy Molnár Péter
Cravens seriff Lanny Flaherty Csankó Zoltán
Tristen Ryler Tristine Skyler Zsigmond Tamara
Stephen Rae Parker Stephen Barker Turner Selmeczi Roland
Erica Geerson Erica Leerhsen Gubás Gabi
Kim Diamond Kim Director Létay Dóra
önmaga Roger Ebert Breyer László

Fogadtatás[szerkesztés]

Kritikai visszhang[szerkesztés]

A kritikusok lehúzták a filmet. A Rotten Tomatoeson 14%-os minősítést ért el 109 értékelés alapján, az összefoglaló szerint: „Az Ideglelés folytatása csupa képlet és semmi kreativitás, mechanikusan kölcsönöz elemeket az eredetiből és más horrorfilmekből.”[4] Jonathan Rosenbaum a Chicago Readertől azt írta: „Az Ideglelés egyik legfontosabb tanulsága, amely az Ideglelés 2. esetében hiányzott, hogy a tájékozódási zavar csak akkor következhet be, ha már megtörtént a tájékozódás.”[4] Mark Caro a Chicago Tribune-től azt írta: „Hiányzik belőle minden olyan karakter, akivel egy percet is szívesen töltenél egy tábortűz körül.”[4] Desmond Ryan a Philadelphia Inquirertől azt írta: „Egy halvány árnyéka annak az ördögien okos videós hókuszpókusznak, ami az Ideglelés volt.”[4]

A MetaCritic 15 pontot adott a 100-ból 34 vélemény alapján.[5] Peter Travers a Rolling Stone-tól azt írta: „Míg az első film folyamatosan feszítette a szorítóját, addig a második megfeszített színészi játékkal és összefüggéstelen cselekményvezetéssel lazítja a szorítását.”[5] Chris Kaltenbach a Baltimore Sun-tól azt írta: „Elismerés jár azért, hogy elkerülte a könnyű utat. Kár, hogy az általa választott út nem vezet oda, ahová mi szeretnénk, hogy vigyenek minket.”[5]

Bevételi adatok[szerkesztés]

A film pénzügyileg nyereséges volt. A Box Office Mojo szerint 47 millió dolláros bevételt szerzett a 15 millió dolláros költségvetésre.[2]

Fontosabb díjak és jelölések[szerkesztés]

Esemény Díj Kategória Jelölt Eredmény
21. Arany Málna-gála Arany Málna díj Legrosszabb film Bill Carraro Jelölve
Legrosszabb remake vagy folytatás Blair Witch – Ideglelés 2. Elnyerte
Legrosszabb filmes páros bármelyik két színész Jelölve
Legrosszabb rendező Joe Berlinger Jelölve
Legrosszabb forgatókönyv Dick Beebe és Joe Berlinger Jelölve
2001-es Teen Choice Awards Teen Choice Awards Legjobb horror/thriller Blair Witch – Ideglelés 2. Jelölve

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Internet Movie Database
  2. a b Box Office Mojo
  3. iszdb.hu
  4. a b c d Rotten Tomatoes
  5. a b c MetaCritic

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]