Rambo V. – Utolsó vér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rambo V. – Utolsó vér
(Rambo V: Last Blood)
2019-es amerikai film

A film hazai plakátja
A film hazai plakátja
RendezőAdrian Grunberg
ProducerAvi Lerner
Kevin King Templeton
Yariv Lerner
Les Weldon
Műfaj
ForgatókönyvíróMatt Cirulnick
Sylvester Stallone
FőszerepbenSylvester Stallone
Paz Vega
Sergio Peris-Mencheta
Adriana Barraza
Yvette Monreal
Genie Kim
ZeneBrian Tyler
OperatőrBrendan Galvin
VágóTodd E. Miller
Carsten Kurpanek
DíszlettervezőFranco-Giacomo Carbone
Gyártás
GyártóMillennium Media
Balboa Productions
OrszágUSA
Bulgária
Nyelvangol
Játékidő100 perc[1]
Költségvetés50 millió dollár(becsült)[2]
Képarány2,39:1
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Lionsgate
Magyarország Vertigo Média Kft.
BemutatóUSA 2019. szeptember 20.
Magyarország 2019. szeptember 19.
KorhatárAmerikai Egyesült Államok R (mozi)
Magyarország Tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott (mozi)
Bevétel29,6 millió dollár[3]
Kronológia
ElőzőJohn Rambo (2008)
Kapcsolódó filmRambo-sorozat
További információk
SablonWikidataSegítség

A Rambo V. – Utolsó vér (eredeti cím: Rambo V vagy Rambo V: Last Blood) 2019-es amerikai-bolgár akció-thriller, melyet Adrian Grunberg rendezett. A 2008-ban bemutatott John Rambo című film folytatása, amely a Rambo-sorozat ötödik és egyben utolsó része. A főszerepet Sylvester Stallone, Paz Vega, Sergio Peris-Mencheta, Adriana Barraza, Yvette Monreal, Genie Kim, Joaquín Cosío és Oscar Jaenada alakítja.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2019. szeptember 20-án mutatták be, Magyarországon egy nappal hamarabb szinkronizálva, szeptember 19-én a Vertigo Média Kft. forgalmazásában.

A film általánosságban negatív véleményeket kapott a kritikusoktól, amely az általános forgatókönyvre, a durva erőszakra, valamint a rasszizmusra és az idegengyűlöletre összpontosított.[4][5] A Metacritic oldalán a film értékelése 30% a 100-ból, ami 20 véleményen alapul.[6] A Rotten Tomatoeson a Rambo V: Utolsó vér 35%-os minősítést kapott, 53 értékelés alapján.[7]

A projekt költségvetésére több mint 90 millió dollárt fordítottak. Az otthoni mozikban 23 millió dollárt, világszerte pedig 27 millió dollárt hozott, így jelentős anyagi veszteséget könyvelhettek el a készítők.

Az ötödik film terveit már 2008-ban bejelentették, de különféle iterációkat dolgoztak ki és töröltek, ami miatt nem valósult meg a film elkészítése. Végül hivatalosan bejelentették 2018. májusában, hogy ezúttal elkészül a projekt; októberben megkezdték a forgatási munkálatokat Bulgáriában és december 31-ig fejezték be Tenerifén (Kanári-szigetek). Bryan Tyler is visszatért, mint a film zeneszerzője.

John Rambo Mexikóba utazik, hogy megmentse unokahúgát, akit elrabolt a helyi kartell.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Tizenegy évvel a burmai események után, John Rambo megörökölte néhai apja régi lófarmját az arizonai Bowieban, amiben régi barátja, Maria Beltran és annak unokája, Gabrielle is egyaránt lakik.

Hamarosan Gabrielle tájékoztatja Rambót, hogy az egyik barátnője, Jezel megtalálta a biológiai apját, Miguel-t Mexikóban. Rambo és Maria kérése ellenére, Gabrielle titokban elmegy Mexikóba, hogy megkérdezze apját, miért hagyta el őt és az anyját kislány korában. Jezel elvezeti Miguel lakásához és kiderül, hogy soha nem is akart egyikőjükkel sem törődni.

Gabrielle szomorúan elmegy az egyik helyi klubba Jezellel, ahol bekábítószerezik és a mexikói kartell végrehajtói elrabolják. Időközben Maria tájékoztatja Rambo-t Gabrielle titkos mexikói útjáról és a hirtelen eltűnéséről. Rambo vonakodva utána ered, majd odaérve szóra bírja Miguelt, illetve az áruló Jezelt is Gabrielle tartózkodási helyéről. Jezel végül elvezeti Rambót abba a klubba, ahol utoljára látták; ekkor szembe kell néznie El Flako-val, aki utoljára beszélt Gabriellel. Egy titokzatos nő, Carmen távolról megfigyeli Rambót, miközben El Flako Gabrielle helyszínéhez vezeti. Rambo azonban bajba keveredik és megveri a Hugo és Victor Martinez vezette kartell, akik ezt követően megszerzik a jogosítványát, feltárva a farm helyét, valamint Gabrielleről egy fotót, melyet Victor felismer. A kartell megesküszik, hogy Rambo tettei miatt továbbra is bántalmazni fogják a lányt; ekkor Victor mindkettejük arcába egy v betűt karcol.

Carmen hazaviszi a súlyosan megsebesült Rambót és ápolni kezdi, amíg meggyógyul. Carmenről kiderül, hogy független újságíró és egy ideje a Martinez testvérek után nyomoz, akik elrabolták és meggyilkolták a húgát. Négy nap elteltével Rambo megtámadja az egyik helyi bordélyt, több embert megölve, amíg végül meg nem találja a bekábítószerezett Gabrielle-t. Hazafelé haladva, Rambo megköszöni Gabriellenek, hogy tíz évig reményt adott neki, ám a lány meghal a kényszerített túladagolásban. A feldühödött Rambo elküldi Maria-t a háztól és csapdákkal tele biztosítja be a farmot konfrontáció céljából. Később visszatér Mexikóba, hogy Carmentől kérjen egy utolsó szívességet; Victort segítsen neki megtalálni. Carmen megtagadja, hogy ezzel semmi sem fog megoldódni, de végül látva Rambo csalódását és gyászát, segít neki.

Rambo megtámadja Victor házát, több testőrt megölve, majd a férfit is lefejezi. Megtorlásként Hugo egy osztagcsoporttal megy Rambo farmjára, ahol mindegyik embere a csapdák áldozatává válik: Rambo még a vietnámi háborúban tanulta el földalatti harcot és farmja alatt mesterséges vájatokat alakított ki. Itt csalja aztán tőrbe a fegyveres mexikóiakat különböző cseles csapdák alkalmazásával. Rambo utoljára hagyja Hugo-t; nyilakkal odaszegezi pajtája kapujához, majd a magatehetetlen férfinek kivágja a szívét. A film legvégén a megsérült Rambo az apja házának tornácán üldögél és megfogadja, hogy folytatja a harcot, szeretteinek emlékét megőrizve. Ezt követően lóra száll és elindul a naplemente irányába.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereposztás[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang[8]
John J. Rambo Sylvester Stallone Gáti Oszkár
Carmen Delgado Paz Vega Nagy-Németh Borbála
Hugo Martinez Sergio Peris-Mencheta Varga Rókus
Maria Beltran Adriana Barraza Menszátor Magdolna
Gabrielle Yvette Monreal Csifó Dorina
Yenah Han Genie Kim Lipcsey Colini Borbála
Victor Martinez Óscar Jaenada ?
Miguel Marco de la O Harmath Imre
Jezel Fenessa Pineda Bogdányi Titanilla
Juanita Díana Bermudez Mohácsi Nóra
Alejandra Sheila Shah Nádorfi Krisztina
További magyar hangok
Baráth István, Berkes Bence, Bor László, Bartók László, Fehérváry Márton, Gyurin Zsolt,
Holl Nándor, Hegedüs Miklós, Kossuth Gábor, Sarádi Zsolt, Suhajda Dániel, Tóth Márk

Érdekességek[szerkesztés]

  • Rambo farmján látható egy MTZ típusú traktor. A film külső jelenetei részben Bulgáriában készültek, így kerülhetett a helyszínre ez a jellemzően kelet-európai típusú mezőgazdasági vontató

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Rambo: Last Blood - BBFC. British Board of Film Classification, 2019. szeptember 9. (Hozzáférés: 2019. szeptember 10.)
  2. Rambo 5. Utolsó vér. The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2019. szeptember 25.)
  3. Rambo: Last Blood. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2019. szeptember 25.)
  4. Nick Evans: Rambo: Last Blood Reviews - Here's What Critics Are Saying. Cinema Blend, 2019. szeptember 20. [2019. szeptember 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. szeptember 20.)
  5. Graeme McMillan: 'Rambo: Last Blood' - What the Critics Are Saying. The Hollywood Reporter, 2019. szeptember 19. [2019. szeptember 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. szeptember 20.)
  6. Rambo V. Metacritic. (Hozzáférés: 2019. szeptember 20.)
  7. Rambo: Last Blood. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2019. szeptember 20.)
  8. ISzDb – RAMBO 5. (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2019. szeptember 25.)

További információk[szerkesztés]