Ugrás a tartalomhoz

Az átok (film, 1999)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az átok
(The Haunting)
1999-es amerikai film
RendezőJan de Bont
ProducerSusan Arnold
Donna Roth
Colin Wilson
Vezető producerSteven Spielberg
Jan de Bont
Samuel Z. Arkoff
AlapműShirley Jackson - The Haunting of Hill House
Műfaj
 • horrorfilm
 • fantasyfilm
 • regény alapján készült film
 • rejtélyfilm
 • kísértetfilm
 • psychological horror film
ForgatókönyvíróDavid Self
FőszerepbenLili Taylor
Liam Neeson
Catherine Zeta-Jones
Owen Wilson
Bruce Dern
Marian Seldes
Alix Koromzay
Virginia Madsen
Michael Cavanaugh
Tom Irwin
ZeneJerry Goldsmith
OperatőrKarl Walter Lindenlaub
VágóMichael Kahn
JelmeztervezőEllen Mirojnick
DíszlettervezőCindy Carr
Gyártás
GyártóDreamWorks SKG
Roth-Arnold Productions
Ország USA
Nyelvangol
Forgatási helyszínLong Beach
Játékidő112 perc
Költségvetés$ 80 000 000
Képarány2,35:1
Forgalmazás
ForgalmazóUSA DreamWorks
Magyarország UIP-Duna Film
BemutatóUSA 1999. július 20.
Magyarország 1999. október 14.
Eredeti magyar adóTV2
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel$ 177 311 151
További információk
SablonWikidataSegítség

Az átok (eredeti cím: The Haunting) 1999-ben bemutatott horrorfilm, az 1963-as A ház hideg szíve remake-je. A film Shirley Jackson: The Haunting of Hill House című regénye alapján készült.

Történet[szerkesztés]

Amikor az érzékeny Eleanor beteg édesanyja meghal, egy rejtélyes telefonhívást kap, ami egy hirdetésre hívja fel a figyelmét, amelyben dr. David Marrow álmatlansági tanulmányához keresnek alanyokat. A helyszín egy elhagyatott kastély a Hill House, Berkshires-ben Massachusetts nyugati részén. Megérkezésekor rögtön találkozik a ház gondnokaival Mr. és Mrs Dudley-val, akik nem maradnak sötétedés után a kastélyban. Nem sokkal ezután a kísérlet többi résztvevője a nagyvilági Theo, és a 'tapasztalt rossz alvó' Luke Sanderson is megérkezik, majd Dr. Marrow is betoppan.

Dr. Marrow igazi célja nem álmatlanság tanulmányozása, hanem az emberi félelem természetének pszichológiai meghatározása. Minden éjszaka, a gondnokok láncra zárják a kaput, és minden reggel újra kinyitják. A házban nincs telefon és a legközelebbi város is több mérföldnyire van, elszigeteltsége miatt ideális hely.

Az első estén Dr. Marrow elmeséli a kastély történetét. A házat Hugh Crain textil mágnás építette az ipari forradalom idején, remélve hogy majd gyermekeinek zsivaja tölti be a házat. De gyermekei szülés közben meghaltak, ezért felesége öngyilkos lett, mielőtt a ház elkészült volna, és ettől kezdve Crain remeteként élt a házban. Miközben dr. Marrow ezt a történetet meséli, asszisztense Mary egy hárfán játszik, aminek elpattan az egyik húrja és a szemébe csapódik, majd ezek után elhagyja a házat.

Az első éjszaka Theo és Nell furcsa jelenségeket tapasztal a házban: furcsa zajokat, és megmagyarázhatatlan hőmérséklet változásokat. Mind a négyen az egyik festményen a „Welcome home, Eleanor!” feliratot látják. Eleanor nyomozni kezd, és kideríti, hogy Crain elrabolt rabszolga gyerekekkel építtette a házat, majd miután már nem tudta hasznukat venni, megölte őket. Azután elégette a testüket, és a bizonyítékokat a kandallóba rejtette. Azt is kideríti, hogy Crain-nek volt egy második felesége Carolyn, aki az ő üknagymamája.

Amikor kiderül, hogy nincs szó semmiféle álmatlansági kísérletről, Theo és Luke azt javasolja Dr. Marrow-nak, hogy minél előbb menjenek el innen, mert Nell ideg összeroppanást fog kapni a háztól. A félelmetes események tovább folytatódnak: a szökőkútban a szobor életre kel és megpróbálja vízbe fojtani Dr. Marrow-t. Nell-t a saját szobájában csapdába ejti a dühös Hugh Crain szelleme. Miután kiszabadítják Nell-t, úgy döntenek, hogy elhagyják a házat. Nell megkérdezi, Dr. Marrow-tól, hogy miért hívta fel a hirdetéssel kapcsolatban, Dr. Marrow nem tud semmiféle telefonhívásról, és azt állítja, hogy akkor beszélt először vele, amikor a házba lépett. Luke az autó segítségével megpróbál kitörni a kapun, de az nem indul és a benzin is szivárog belőle, majd lezáródik. Theo és Dr. Marrow kiszabadítják Luke-ot. Nell visszamegy a házba, mert tudja, hogy nem hagyhatja egyedül a gyerekeket, Dr. Marrow, Luke és Theo, Nell keresésére indul, miután megtalálják, kiderül, hogy neki kell segítenie kiszabadítani a gyerekeket. A többiek menekülni próbálnak, de a házat ólomzár veszi körül. Megpróbálják betörni az ablakokat, hogy kijussanak, de Crain szelleme megakadályozza őket, eközben Dr. Marrow kezét megvágják az üvegdarabok. Míg Nell és Theo ellátja Dr. Marrow sebeit, addig Luke tönkreteszi Hugh Crain portréját, ezért Luke-ot lefejezi a kandalló oroszlánja.

Nell egy hatalmas vas ajtón ezt a feliratot olvassa: „Mindenki aki ezen ajtó előtt áll örökre megítéltetik”. Az ajtó elé csalják Craint, majd Nell ráolvas, de közben Crain megöli őt. Craint a pokolba hurcolják, Nell szelleme felemelkedik az égbe az gyermekek felszabadult lelkei közé. Már éppen hajnalodik, Theo és Dr. Marrow alig várja, hogy Dudley-ék megérkezzenek jöjjenek és kinyissák a kaput.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész[1] Magyar hangja
(1. szinkron)[2]
Dr. David Marrow Liam Neeson Szakácsi Sándor
Eleanor „Nell” Vance Lili Taylor Antal Olga
Theo Catherine Zeta-Jones Kisfalvi Krisztina
Luke Sanderson Owen Wilson Dévai Balázs
Mr. Dudley Bruce Dern Cs. Németh Lajos
Mrs. Dudley Marian Saldes Gyimesi Pálma
Jane Virginia Madsen Árkosi Kati
Mary Lambetta Alix Koromzay Solecki Janka
Dr. Malcolm Keogh Michael Cavanaugh Izsóf Vilmos
Lou Tom Irwin Megyeri János
Hugh Crain Charles Gunning ?
Todd Hackett Todd Field ?
Ritchie Saul Priever ?
Nagydarab férfi M.C. Gainey Faragó András
Carolyn Crain Hadley Eure ?
Renée Crain Kadina de Elejalde ?

Különbségek[szerkesztés]

A regényhez képest[szerkesztés]

 • Luke Sanderson túléli a Hill House-i kalandot.
 • A regényben Dr. Marrow-t, Dr. Montague-nak hívják

Az 1963-as filmhez képest[szerkesztés]

 • Az 1963-as változatban Hugh Crain-nek van egy Abigail nevű lánya, akit nagyon elszomorított édesanyja halála. Az új változatban pedig, Crain-nek soha nem volt saját gyermeke.
 • Új szereplők lépnek be az új változatban, mint például a Mary Lambetta, az első áldozat.

Érdekességek[szerkesztés]

 • A csikorgásokat és a sóhajokat, amik az egész házban hallatszódnak előre rögzítették, annak érdekében, hogy a szereplők sokkal természetesebben mutassák ki félelmüket.
 • A filmben látható kastély Granthamben, Angliában található, a Evansville Egyetem (Indiana) tulajdona. Diákok használják, akik külföldön folytatnak tanulmányokat.
 • A film a The Haunting (1963) című film remake-je, mely a The Haunting a Hill House című regény alapján készült.
 • Liam Neeson nem fél a magasságtól, így a nem érzett félelmet, amikor a függő lépcsőn lógott, miközben megpróbálja megmenteni Nellt.
 • A Hill House néhány külső, valamint pár belső jelenetet Harlaxton Manorban, Angliában forgattak.
 • Ebben a filmben Owen Wilson egy Luke nevű karaktert játszik, a való életben bátyját (Luke Wilson) is így hívják.

Díjak, jelölések[szerkesztés]

Év Díj Kategória Jelölt Eredmény
2000 BMI Film & TV Awards Jerry Goldsmith Elnyerte
Blockbuster Entertainment Awards Kedvenc színész – Horror Liam Neeson Jelölve
Kedvenc színésznő – Horror Catherine Zeta-Jones
Kedvenc férfi mellékszereplő – Horror Owen Wilson
Kedvenc női mellékszereplő – Horror Lili Taylor
Razzie Awards Legrosszabb színésznő Catherine Zeta-Jones Jelölve
Legrosszabb rendező Jan de Bont
Legrosszabb kép Dreamworks SKG
Legrosszabb filmes páros Lili Taylor
Catherine Zeta-Jones
Legrosszabb forgatókönyv David Self
1999 Bogey Awards Elnyerte

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a The Haunting (1999 film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Szereposztás az IMDb.com szerint
 2. Az átok (The haunting, 1999) 1. szinkron (1999/2000), Balog Mix Stúdió, UIP Dunafilm az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)

További információk[szerkesztés]