Bordélyház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A bordélyház, más néven kupleráj (kupi), nyilvánosház vagy piroslámpás ház a kéjnők lakóhelye, újabban már inkább csak munkahelye; üzlet, vállalat, melynek jövedelmi forrása, árucikke a női szemérem, a kéjelgés.

Története[szerkesztés]

A prostitúció az emberi társadalomban ősrégi, amit megszüntetni az állam, és a társadalom is képtelen volt. Az államok tevékenységei arra irányultak, hogy gátat vessenek a prostitúcióból eredő betegségek elharapózásának, a testi egészség veszélyeztetésének. Legtöbb helyen nem az egyszerű tilalommal lépett fel ellenük a hatóság, hanem gondoskodott arról, hogy a prostituáltakat (kéjnőket) nyilvántartsák. A prostitúció tiltása a tapasztalatok szerint kiirtásához nem, csupán ideiglenes elfojtásához vagy titokban űzéséhez vezet, s ezáltal növekszik a veszélye. A nyilvántartás segítségével a prostituáltak szoros rendőri és orvosi felügyelet alá kerültek. Egyik főkérdése az erkölcsi és egészségügyi rendészetnek az volt, hogy a bordélyházak, a kéjnők tömeges együttlakása, kéjnők tartása és ez általi üzlet megengedhető-e, vagy pedig a prostituáltakat külön magánlakásra kényszerítsék. Később nagyobb szerepet kapott a magánlakásokban zajló prostitúció, amit sokszor harmadik fél (futtató, madam) nélkül maga a prostituált vagy prostituáltak hozott/hoztak létre, bár számos országban, ahol ezt a törvényi keretek megengedik vigalmi negyedekben legális bordélyházak is üzemelnek.

Rendszerei[szerkesztés]

  • Azon rendszert vagy eljárást, amely szerint a kéjnők csak bordélyokban üzemelhetnek, a németek „Kasernirung der Prostitution” névvel nevezik.
  • Ezzel szemben áll a külön lakási rendszer.
  • Néhol mindkettőt megtűrik (pl. hazánkban).

Bordélyház[szerkesztés]

A bordélyház általában kisebb-nagyobb szobákat magába foglaló, szállodaszerű épület, melyben az egyes szobákban fogadják a prostituáltak a vendégeiket. Modern bordélyházban tisztálkodásra is lehetőség van a fertőzések elkerülése és a kulturált higiéniás viszonyok miatt, bár a bordélyházak komfortja elég széles skálán mozog anyagi és helyi viszonyoktól függően. Magánlakások esetén is rendszerint többszobás ingatlanok funkcionálnak ugyanilyen módon, de előfordulhat kisebb ingatlan is, ha csak egy prostituált dolgozik benne. A bordélyházi rendszernek mindenesetre előnye, hogy a hatósági ellenőrzést megkönnyíti, de nagy hátránya - mely miatt különösen ellenzik - abban áll, hogy a Bordélyházba került nők a végleges erkölcsi süllyedés veszélyének vannak kitéve; e nőket a bűn fertőjének légköre annyira megmételyezi, hogy szeméremérzetük elvész és a javulásra való lehetőségük szinte lehetetlen. A helyhatósági rendőri szabályrendeletek főfeladata a bordélyok ügyét a helyi viszonyok szerint közelebbről rendszabályozni, különös figyelemmel a kéjlányok és bordélytulajdonos közötti viszonyokra.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Wikiszótár
Nézd meg a bordélyház címszót a Wikiszótárban!