Michael Clayton

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Michael Clayton
(Michael Clayton)
2007-es amerikai film
RendezőTony Gilroy
ProducerJennifer Fox
Kerry Orent
Sydney Pollack
Steve Samuels
Vezető producerGeorge Clooney
Műfaj
  • thrillerfilm
  • filmdráma
  • rejtélyfilm
  • legal thriller
ForgatókönyvíróTony Gilroy
FőszerepbenGeorge Clooney
Tom Wilkinson
Tilda Swinton
Sydney Pollack
ZeneJames Newton Howard
OperatőrRobert Elswit
VágóJohn Gilroy
JelmeztervezőSarah Edwards
Gyártás
GyártóCastle Rock Entertainment
Mirage Enterprises
Samuels Media
Section Eight
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínNew York
Játékidő119 perc
Költségvetés25 millió dollár[1]
Képarány2,35:1
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Warner Bros.
magyar Budapest Film
BemutatóUSA 2007. október 5. (limitált)
USA 2007. október 12. (országos)
magyar 2008. február 21.
Díj(ak)1 Oscar-díj
1 BAFTA-díj
KorhatárUSA R
magyar 16
BevételUSA $49 033 882[2]
$89 108 752[2]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Michael Clayton (eredeti cím: Michael Clayton) 2007-ben bemutatott amerikai filmdráma, melyet Tony Gilroy írt és rendezett. A főszerepben George Clooney látható, aki – Anthony Minghella és Steven Soderbergh mellett – vezető producere is volt a filmnek.

Az észak-amerikai bemutató, korlátozott számú filmszínházban, 2007. október 5-én volt, majd október 12-étől országszerte műsorra tűzték a mozik. Magyarországon 2008. február 21-étől volt látható.

A filmet hét Oscar-díjra jelölték, köztük a legjobb film kategóriában; végül a legjobb női mellékszereplőnek járó elismeréssel gazdagodott az egyik szereplő, Tilda Swinton.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Michael Clayton New York egyik legnagyobb vállalati jogi tanácsadó cégének alkalmazottja. A korábban büntetőügyészként tevékenykedő Clayton rendezi el a Kenner, Bach & Ledeen piszkos dolgait a cég társalapítója, Marty Bach megbízásából. A kiégett férfi a legkevésbé sem elégedett munkájával, azonban válása, egy elbukott üzleti vállalkozás és megnövekedett szerencsejáték-adóssága kibogozhatatlanul köti a céghez.

Karen Crowder, az U-North vegyipari cég – egy több millió dollárról szóló csoportos kereset alperese – vezető vállalati jogászának karrierje a per lezárásán múlik, melyet Clayton cége látszólag a sikeres végkifejlet felé irányít. Ám amikor Arthur Edens, a Kenner, Bach & Ledeen briliáns ám bipoláris depresszióban szenvedő ügyvédje szabotálja az ügyet, Clayton pályafutása legnagyobb kihívásával szembesül.

A szenvedélybeteg Michael egy este otthagy egy pókerpartit, hogy egy cserbenhagyásos balesetben érintett ügyféllel foglalkozzon. Hazafelé tartva három lovat vesz észre egy mezőn. Megáll, kiszáll a kocsiból és odamegy hozzájuk. Mögötte egy bomba robban a kocsijában.

Négy nappal korábban egy uzsorás egy hetet ad Michaelnek, hogy összegyűjtsön hetvenötezer dollárt, miután egy étterembe való befektetés sikertelen volt, amit a bátyjával, Timmyvel közösen csináltak. Főnökétől, Marty Bachtól kér kölcsönt a költségek fedezésére; Marty célozgat arra, hogy a cégnek vége, ha Michael nem veszi kézbe Arthur Edenst, a cég egyik vezető ügyvédjét. Arthurnak mániás rohama támad egy vallomástétel alatt Milwaukee-ban. A meghallgatás több milliárd dolláros, hat éve húzódó csoportos perről szól, amelyet az U-North, egy mezőgazdasági termékeket gyártó konglomerátum ellen indítottak, amit Arthur irodája képvisel. Michael megérkezik Milwaukee-ba, és óvadék ellenében kihozza Arthurt a börtönből, miután megtudja, hogy már nem szedi a gyógyszereit, de Arthur az éjszaka folyamán megszökik a szállodai szobájukból és visszatér New Yorkba.

Karen Crowder, az U-North általános jogtanácsosa felfedezi, hogy Arthur birtokában van egy bizalmas U-North-feljegyzés, amely bizonyítja, hogy a vállalat tudta, hogy a gyomirtójuk rákkeltő, ami végül 468 halálesethez vezetett. A nő felhívja erre az U-North vezérigazgatójának, Don Jeffriesnek a figyelmét, akinek szerepel az aláírása a feljegyzésen. Don összeköti őt két bérgyilkossal, akik követik Arthurt, és bepoloskázzák a lakását és a telefonját.

Michael Manhattanben találja meg Arthurt, és szembesíti őt az Anna Kaisersonnal, a per egyik felperesével folytatott telefonbeszélgetéseivel. Arthur ebből rájön, hogy a hívásait lehallgatják. Felhívja a saját hangpostáját a cégnél, és közli, hogy nyilvánosságra hozza a feljegyzést. Karen felhatalmazza a bérgyilkosokat, hogy "drasztikus intézkedéseket" tegyenek. Betörnek Arthur lakásába, megölik, és öngyilkosságnak állítják be a gyilkosságot.

Arthur halála után Michael gyanakodni kezd, amikor rájön, hogy az U-North néhány nappal azelőttre tervezte a megegyezést, és hogy Arthur lefoglalt egy repülőjegyet New Yorkba Annának. Megkeresi Annát, és megtudja, hogy Michael cégét kivéve senki sem tudott Arthurnak az U-North-felperesekkel folytatott beszélgetéseiről. Michael a másik testvére, a rendőrtiszt Gene segítségével betör Arthur lezárt lakásába. A hűtőben pezsgőt és két poharat, egy példányt a saját fia, Henry által is kedvelt fantasy regényből – amelynek több oldalát Arthur kiemelte és megjegyzésekkel látta el – valamint egy fénymásoló üzlet blokkját találja.

A bérgyilkosok, akik Michael nyomában vannak, hívják a rendőrséget, amikor az belép a lakásba. Elfogják és letartóztatják birtokháborításért, de Gene leteszi érte az óvadékot. A fénymásoló üzlet nyugtája segítségével Michael rájön, hogy Arthur kétezer példányt rendelt a bizalmas U-North-feljegyzésből. A bérgyilkosok is szereznek egy példányt, amit átadnak Karennek. Marty azt hiszi, hogy Michael zsarolja a céget, ezért felajánlja neki szerződése meghosszabbítását és a kért nyolcvanezer dollárt azzal a feltétellel, hogy aláír egy titoktartási nyilatkozatot. Michael rájön, hogy Marty és Barry Grissom, a cég másik ügyvédje tud az U-North-feljegyzés eltussolásáról. Miután kifizette Timmy adósságát, elmegy pókerezni.

A bérgyilkosok bombával szerelik fel Michael autóját, miközben az pókerezik. Később Michael otthagyja a partit, hogy találkozzon egy ügyféllel. Útközben, egy mező mellett haladva meglát néhány lovat és kiszáll a kocsiból, hogy megközelítse azokat. Miközben a mezőn van, a bomba felrobban. Michael az erdőbe menekül.

Az U-North igazgatótanácsának ülésén Karen azt javasolja, hogy az igazgatótanács hagyjon jóvá egy új egyezséget a perben. Michael szembeszáll vele az előcsarnokban és ráveszi, hogy ajánljon fel neki tízmillió dollárt a hallgatásáért. Karen vonakodva beleegyezik; Michael ekkor elárulja, hogy be van drótozva, Gene és más NYPD-nyomozók pedig lehallgatják. Miközben Karent és Dont letartóztatják, Michael taxiba száll és elhúz a naplementébe.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[3]
Michael Clayton George Clooney Szabó Sipos Barnabás
Arthur Edens Tom Wilkinson Végvári Tamás
Karen Crowder Tilda Swinton Nagy-Kálózy Eszter
Marty Bach Sydney Pollack Szersén Gyula
Barry Grissom Michael O’Keefe Balázsi Gyula
Gene Clayton nyomozó Sean Cullen Beratin Gábor
Timmy Clayton David Lansbury Janovics Sándor
Don Jeffries Ken Howard Kajtár Róbert
Anna Merritt Wever Dögei Éva
Henry Clayton Austin Williams Penke Bence
Mr. Greer Denis O’Hare Tarján Péter
Mrs. Greer Julie White
Gabe Zabel Bill Raymond Konrád Antal
Mr. Verne Robert Prescott Juhász György
Mr. Iker Terry Serpico Holl Nándor

Bemutató[szerkesztés]

A film premierje 2007. augusztus 31-én volt a Velencei filmfesztiválon, de vetítették a torontói mustrán is szeptember 7-én. Az Egyesült Királyság mozijaiba szeptember 28-án került, rá egy héttel pedig Észak-Amerika kiválasztott filmszínházai kezdték játszani, majd október 12-étől országszerte bemutatták. Magyarországra már többszörös Oscar- és Golden Globe-jelöltként érkezett 2008. február 21-én.

Fogadtatás[szerkesztés]

A Michael Claytont kedvezően fogadták a kritikusok. A Rotten Tomatoes-on a több, mint 175 vélemény 91%-a számol be elégedetten Tony Gilroy filmjéről.[4]

Az Entertainment Weekly munkatársa, Owen Gleiberman a lehető legmagasabb értékelést azzal kommentálta, a film „jobb, mint jó, egyszerűen visszaadja a hited.”[5] Roger Ebert, napjaink legnevesebb kritikusa szintén maximális pontszámmal jutalmazta a produkciót.[6] Kollégája, Richard Roeper és Richard Schnikel a Time-tól egyaránt az év legjobb filmjének nevezte a Michael Claytont.[7]

Jelentősebb díjak és jelölések[szerkesztés]

Díj Kategória Jelöltek Eredmény
Oscar-díj legjobb film Jennifer Fox, Kerry Orent és Sydney Pollack Jelölve
legjobb rendezés Tony Gilroy Jelölve
legjobb színész George Clooney Jelölve
legjobb mellékszereplő színész Tom Wilkinson Jelölve
legjobb mellékszereplő színésznő Tilda Swinton Elnyerte
legjobb eredeti forgatókönyv Tony Gilroy Jelölve
legjobb eredeti filmzene James Newton Howard Jelölve
Golden Globe-díj legjobb film (dráma) Jelölve
legjobb színész (dráma) George Clooney Jelölve
legjobb mellékszereplő színész Tom Wilkinson Jelölve
legjobb mellékszereplő színésznő Tilda Swinton Jelölve
BAFTA-díj legjobb színész George Clooney Jelölve
legjobb mellékszereplő színész Tom Wilkinson Jelölve
legjobb mellékszereplő színésznő Tilda Swinton Elnyerte
legjobb eredeti forgatókönyv Tony Gilroy Jelölve
legjobb vágás John Gilroy Jelölve

A film további nyolc díjat nyert el különböző kritikusi és szakmai szervezetektől.[8]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Michael Clayton - box office/business IMDb
  2. a b Michael Clayton Box Office Mojo
  3. Michael Clayton az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  4. Michael Clayton Rotten Tomatoes
  5. Michael Clayton-kritika Archiválva 2007. december 29-i dátummal a Wayback Machine-ben Entertainment Weekly
  6. Michael Clayton-kritika Archiválva 2013. március 16-i dátummal a Wayback Machine-ben rogerebert.com
  7. Filmkritikusok Top 10-es listái Archiválva 2009. január 23-i dátummal a Wayback Machine-ben Metacritic
  8. Michael Clayton - Díjak és jelölések IMDb

További információk[szerkesztés]