Ugrás a tartalomhoz

A Bourne-hagyaték

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Bourne-hagyaték
(The Bourne Legacy)
2012-es amerikai film
RendezőTony Gilroy
ProducerPatrick Crowley
Frank Marshall
Ben Smith
Jeffrey M. Weiner
AlapműBourne series
Műfaj
ForgatókönyvíróDan Gilroy
Tony Gilroy
FőszerepbenJeremy Renner
Rachel Weisz
Oscar Isaac
Edward Norton
ZeneJames Newton Howard
OperatőrRobert Elswit
VágóJohn Gilroy
DíszlettervezőLeslie E. Rollins
Gyártás
GyártóRelativity Media
OrszágUSA
Nyelvangol + magyar (szinkron)
Forgatási helyszín
Játékidő135 perc
Költségvetés125 millió $ (becsült)[1]
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Universal Pictures
Magyarország UIP-Dunafilm
BemutatóUSA 2012. augusztus 10. Magyarország 2012. szeptember 6.
KorhatárUSA PG-13 (mozi)
Magyarország Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott (mozi)
Bevétel276,1 millió $[2]
Kronológia
ElőzőA Bourne-ultimátum
KövetkezőJason Bourne
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz A Bourne-hagyaték témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Bourne-hagyaték (eredeti cím: The Bourne Legacy) 2012-ben bemutatott amerikai akció-thriller, melynek forgatókönyvírója és rendezője Tony Gilroy. Ez a negyedik film a Robert Ludlum által írt Jason Bourne regény alapján. A főszerepet Jeremy Renner, Rachel Weisz, Edward Norton és Oscar Isaac alakítja.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2012. augusztus 10-én mutatták be, Magyarországon egy hónappal később szinkronizálva, szeptember 6-án az UIP-Dunafilm forgalmazásában.

A címszereplő Jason Bourne nem jelenik meg a filmben: az őt megformáló Matt Damon úgy döntött, nem tér vissza a negyedik filmhez, mivel nem Paul Greengrass a rendező. A film Bourne-t pusztán csak képeken mutatja be, és többször említik a nevét. Az első három film forgatókönyvírója, Tony Gilroy folytatta a filmsorozat történetét anélkül, hogy megváltoztatta volna kulcsfontosságú eseményeit, és A Bourne-hagyaték részei ugyanabban az időben zajlanak, mint az előző film, A Bourne-ultimátum (2007).

A filmet 2016-ban követte a Jason Bourne, melyet ismételten Damon és Greengrass jegyeznek.

Cselekménye[szerkesztés]

Predator, egy pilóta nélküli légi jármű, mint amilyen a Hagyatékban is szerepelt.

Hat héttel azután, hogy Jason Bourne megszökött Moszkvából A Bourne-csapda című filmben, Aaron Cross, a Védelmi Minisztérium Operation Outcome nevű titkos műveleti programjának egyik ügynöke Alaszkába kerül egy kiképzési gyakorlatra. Büntetésként, amiért elmulasztotta a kiképzést és négy napig nem adott magáról életjelet, kénytelen túlélni az időjárási szélsőségeket és átkelni a zord terepen, hogy egy távoli faházhoz érkezzen. A kunyhót egy száműzött Outcome-ügynök, a Hármas ügynök működteti, aki tájékoztatja Crosst, hogy két nappal megdöntötte a küldetési rekordot. Az Outcome ügynökeként Cross olyan kísérleti tablettákat, úgynevezett „chem”-eket használ, amelyek fokozzák használóik fizikai és szellemi képességeit.

Eric Byer, a légierő nyugdíjazott ezredese azt a feladatot kapja, hogy fékezze meg a Treadstone és Blackbriar programok leleplezésének következményeit. Az interneten felfedez egy potenciálisan botrányos videót, amelyen a Treadstone és a Outcome orvosi igazgatói, Albert Hirsch és Dan Hillcott találkozója látható. Hogy megakadályozza, a szenátusi nyomozók tudomást szerezzenek az Outcome-ról, Byer elrendeli a programmal kapcsolatban állók megölését, mivel az áldozatot elfogadhatónak tartja a következő generációs „bétaprogramok”, köztük a LARX nevű szuperkatona program védelmében.

Byer egy drónt vet be Cross és Hármas alaszkai likvidálására. Hármas-sal végez a drónból kilőtt rakéta, míg Crossnak sikerül elmenekülnie a drón elől és rádiófrekvenciás azonosítóját egy farkasnak adja át, amelyet aztán egy másik, a drón által kilőtt rakéta felrobbant, elhitetve Byerrel Cross halálát. A Sterisyn-Morlanta biogenetikai vállalatnál, amely a „chem” támogatását végzi, Dr. Donald Foite kutató egy kivételével lelövi az összes kollégáját a kutatólaboratóriumban. Miután az őrök sarokba szorítják, Foite saját maga ellen fordítja a fegyverét, így Dr. Marta Shearing biokémikus marad az egyetlen túlélő. A többi Outcome-ügynököt akkor likvidálják, amikor kezelőik új chemnek álcázott, mérgezett sárga tablettákat adnak nekik.

Négy szövetségi ügynöknek álcázott „D-Trac” bérgyilkos meglátogatja Shearinget a vidéki házában. Amikor a nő kijelenti, hogy Foite meggyőződése szerint kémiai agymosással érzelem nélküli gyilkossá tették, a bérgyilkosok megpróbálják megrendezni az öngyilkosságát, de Cross megöli őket. Shearing felfedi, hogy Cross egy személyre szabott vírussal genetikailag módosította magát, képessé válva fizikai előnyeit tartósan megőrizni, anélkül, hogy a továbbiakban szüksége lenne a zöld chemre. Az intelligenciája fenntartásához még mindig szüksége van a kék chem rendszeres adagjára, de az lassan kifogy. Cross elárulja neki, ő Kenneth J. Kitsom közlegény, akit állítólag egy improvizált robbanószerkezet ölt meg az iraki háborúban, és a toborzója tizenkét pontot adott hozzá az IQ-jához, így Cross megfelelt az Egyesült Államok hadseregének követelményeinek. Cross úgy véli, megnövelt intelligenciája nélkül nincs esélyük a túlélésre.

Cross és Shearing Manilába utazik, ahol a vegyszereket gyártják. Céljuk megfertőzni őt egy másik vírussal, amely véglegessé teszi az intelligenciáját.

Cross és Shearing csellel bejutnak a Morlanta Pacific gyógyszergyárba és Shearing beadja Crossnak az élő vírustörzseket. Byer riasztja a gyár biztonsági szolgálatát, de elkerülik az elfogást. Byer ekkor utasítja a LARX-03-at, egy kémiailag agymosott szuperkatonát, hogy kövesse és ölje meg őket. Miközben Crossra a vírus által kiváltott influenzaszerű tünetek törnek rá, hallucinál az Outcome kiképzéséről. Amikor a rendőrség körülveszi a menedéküket, Shearing visszatér a gyógyszer vásárlásból, és látja a rendőrséget közeledni Crosshoz. Figyelmeztetést kiált Crossnak, aki ekkor elmenekül a rendőrök elől, majd később közbelép, mielőtt a rendőrök elfoghatnák a nőt és együtt ellopnak egy motorkerékpárt. Hosszas üldözés után Manila utcáin és piacterein keresztül lerázzák a rendőröket és megölik LARX-03-at. Shearing meggyőz egy filippínó hajóst, hogy segítsen nekik a tengeren keresztül elmenekülni.

New Yorkban Noah Vosen, a Blackbriar felügyelője hazudik a szenátusnak, azt állítva, a Blackbriart kizárólag Jason Bourne felkutatására hozták létre. Szerinte Pamela Landy igazgatóhelyettes árulást követett el, amikor Bourne-nak segített, és megpróbálta eladni a Treadstone-titkokat a sajtónak.

Szereposztás[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[3]
Aaron Cross / Kenneth J. Kitsom / Ötös Jeremy Renner Stohl András
Dr. Marta Shearing Rachel Weisz Hámori Eszter
Eric Byer ezredes Edward Norton Kaszás Gergő
Hármas Oscar Isaac Szabó Máté
Dr. Albert Hirsch Albert Finney
Noah Vosen David Strathairn Bolla Róbert
Pamela Landy Joan Allen Spilák Klára
Mark Turso Stacy Keach Barbinek Péter
Ezra Kramer Scott Glenn Kajtár Róbert
Terrence Ward Dennis Boutsikaris Sörös Sándor
Dita Mandy Donna Murphy Antal Olga

Fogadtatás[szerkesztés]

A film vegyes kritikákat kapott az értékelőktől, a kritikusok dicsérték a filmtörténetet, James Newton Howard pontszámát és Renner teljesítményét, de csalódást keltett Matt Damon hiánya a filmből, és a remegő kamerás munka hiánya (Greengrass rendezői stílusának egyik fontos eleme), melyet a második és harmadik filmben is használtak. A Metacritic oldalán a film értékelése 61% a 100-ból, ami 42 véleményen alapul.[4] A Rotten Tomatoeson A Bourne-hagyaték 55%-os minősítést kapott 232 értékelés alapján.[5]

Forgatási helyszínek[szerkesztés]

A forgatás elsősorban New Yorkban zajlott, néhány jelenet pedig a Fülöp-szigeteken, Dél-Koreában, Pakisztánban és Kanadában volt.

Médiakiadás[szerkesztés]

A Bourne-hagyaték DVD-n és Blu-ray lemezeken 2012. december 11-én jelent meg az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában. Magyarországon 2016. augusztus 5-én.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The Bourne Legancy. The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2018. április 2.)
  2. A BOURNE HAGYATÉK. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2018. április 2.)
  3. ISzDb – A Bourne hagyaték (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2018. április 2.)
  4. Bourne 4. Metacritic. (Hozzáférés: 2021. szeptember 22.)
  5. A Bourne hagyaték. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2021. szeptember 22.)

További információk[szerkesztés]