Rutger Hauer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Rutger Hauer
Rutger Hauer (2018).jpg
Született Rutger Oelsen Hauer
1944. január 23.[1][2][3][4][5]
Breukelen
Elhunyt 2019. július 19. (75 évesen)[6][5][7][8][9]
Beetsterzwaag[10]
Állampolgársága holland
Házastársa
 • Heidi Merz
 • Ineke ten Cate (1985–)
Gyermekei egy gyermek:
Aysha Hauer
SzüleiTeunke Mellema
Arend Hauer
Foglalkozása
Kitüntetései
 • Holland Oroszlán Rend
 • Golden Calf for Best Actor (1981)
 • Golden Globe-díj (1987)
 • Golden Calf Culture Prize (2008)

Magassága185 cm

A Wikimédia Commons tartalmaz Rutger Hauer témájú médiaállományokat.

Rutger Hauer (Breukelen, 1944. január 23. – Beetsterzwaag, 2019. július 19.)[11] holland színész. Teljes neve: Rutger Oelsen Hauer. Paul Verhoeven fedezte fel, és több korai holland filmjében foglalkoztatta. Az 1980-as évek elején Hauer Hollywoodban dolgozott. Ahogyan nőtt filmjeinek mennyisége, úgy esett vissza a minőségük: az 1990-es évektől kezdve a színész leginkább olcsó és nem túl igényes akció- és kalandfilmek főhőseként volt látható.

Pályafutása[szerkesztés]

A kezdetek[szerkesztés]

Hauer Amszterdamban nevelkedett. 15 éves korában megszökött otthonról, és egy évig a fedélzetet takarította egy teherszállító hajón. Hazatérése után több szakmával is próbálkozott. Dolgozott villanyszerelőként és ácsként, miközben egy esti iskolában színművészetet tanult. Három évvel később egy amatőr színtársulat tagja lett. Öt évig volt a társulat tagja, mígnem 1969-ben megkapta a Floris című kalandfilmsorozat címszerepét. Floris egy Robin Hoodhoz vagy Ivanhoe-hoz hasonlatos középkori hős volt, kalandos történetei izgalmat, humort és az akkori mérce szerint sok erőszakot tartalmaztak. A 12 részes sorozatot egy ígéretes fiatal rendező, Paul Verhoeven forgatta. Hauer és Verhoeven az első perctől remekül megértették egymást, és nyilvánvaló volt, hogy fognak még együtt dolgozni.

A holland sztár[szerkesztés]

Floris szerepében 1969-ben
A Török gyümölcs két főszereplője: Rutger Hauer és Monique van de Ven (1972. június 7.)

Négy évvel később Verhoeven Török gyümölcs (1973) címmel forgatott filmet Jan Wolkers kultikus regényéből. Erik, a szobrász szerepét bízta Hauerre. Az élvhajhász férfi megismerkedik az életvidám, kicsit infantilis Olgával: egymásba szeretnek, ám a lány anyja ellenzi kapcsolatukat. A tragikus szerelmi történetben Hauer és partnernője, Monique van de Ven ragyogó alakítást nyújtottak. Verhoeven rendezése friss volt és merész, főleg ami az erotikus jeleneteket illette. Hauer később bevallotta, hogy némi nehézséget okoztak számára ezek a képsorok, mivel alapvetően szemérmes alkat, de megbízott Verhoevenben, és tudta, hogy a filmhez a provokatív képsorok is nélkülözhetetlenek. A Török gyümölcs világszerte nagy feltűnést keltett, és a külföld is érdeklődni kezdett Hauer iránt. Ennek egyik jele volt, hogy folytatást rendeltek a Florishoz, ami közben Nyugat-Európában is népszerű lett. A Floris von Rosemund epizódjait javarészt Magyarországon forgatták (Verhoeven nélkül), de nálunk akkor még ismeretlen volt az új holland filmcsillag. A Wilby-összeesküvés az apartheiddel foglalkozó melodramatikus hangvételű film volt, melyben Michael Caine és Sidney Poitier játszották a fontosabb szerepeket. Verhoeven 1975-ben Forró verejték címmel egy XIX. században játszódó drámát forgatott egy nincstelen lány felemelkedéséről, és az egyik kisebb szerepet Hauerre bízta. A Futás az életért (1977) című kalandos elemekben bővelkedő, második világháborús témájú alkotásában ismét a főszerepet osztotta felfedezettjére. Igaz, eleinte ő is kételkedett abban, hogy pártfogoltja vajon el tudja-e játszani ezt a korábbi szerepeitől jócskán eltérő figurát. Hauer Gerrit Witkampot, a sikeres motorversenyzőt alakította Verhoeven egyik legvitatottabb filmjében, a Spettersben (1980).

Közben másokkal is filmezett. A Max Havelaar volt az első munkája, amely Magyarországra is eljutott. A Rejtélyekben és a Pastorale 1943-ban (mindkettő 1978-ból) egyaránt híres honfitársnője, Sylvia Kristel volt a partnere. A goethei hangvételű Rejtélyekben egy szerencsétlen sorsú férfit alakított, aki hiába vágyik a Kristel játszotta szépasszony szerelmére, és végül öngyilkos lesz. A Pastorale 1943-ban – amelyet négyrészes tévésorozatként is bemutattak – egy náci érzelmű szereplőt formált meg.

Hollywoodi sikerek[szerkesztés]

Hauer első hollywoodi filmje a Fantom az éjszakában (1981) volt, melyben Sylvester Stallone ellenfelét, a veszedelmes terroristát, Wulfgart játszotta. Ezután Ridley Scott kultikus sci-fijében kapott szerepet Harrison Ford partnereként: a Szárnyas fejvadász (1982) Philip K. Dick egyik műve alapján készült. Játszott Sam Peckinpah utolsó filmjében, Az Osterman-hétvége (1983) című thrillerben. Ezt követően két középkori témájú kalandfilmben vállalt szerepet. Az első, Richard Donner Sólyomasszony (1984) című alkotása romantikus húrokat pengetett. A rendező eredetileg a negatív figurát osztotta Hauerre, mire ő lemondta a szerepet, ezért végül rábízták a szerelmes főhős megformálását. Verhoeven holland–amerikai koprodukcióban készült fantasyje, a Hús és vér (1985) a sötét középkor kegyetlen világát eleveníti meg rendkívül érzékletesen, bőségesen adagolva a címben szereplő húst és vért. Hauer partnernője Jennifer Jason Leigh volt, akivel együtt játszott Az országút fantomja (1986) című nyomasztó thrillerben is. A '80-as évek egyik legemlékezetesebb sikerfilmjében Hauer egy pszichopata autóstoppost alakított, aki kegyetlen gyilkosságokat követ el, a gyanút pedig arra a fiatalemberre próbálja terelni, akinek sikerült megmenekülnie tőle. Figyelemre méltóak olaszországi szereplései is. Ermanno Olmi A szent iszákos legendája (1988) című drámájában egy szerencsétlen alkoholista férfit formált meg, akit halála megakadályoz abban, hogy lerója becsületbeli adósságát a templomnak. Lina Wertmüller Egy holdfényes éjszakán (1989) című alkotásában egy halálosan beteg férfit alakított olyan jeles színésznők partnereként, mint Nastassja Kinski, Faye Dunaway és Dominique Sanda. Nagy siker volt Magyarországon is a Vak végzet (1989) című akciófilm, amelyben Hauer egy világtalan vietnámi veteránt játszott, aki segít egy kisfiúnak édesapja megtalálásában.

A munkamániás[szerkesztés]

Az 1990-es évektől kezdve Hauer főleg kis költségvetésű, nem túl nagy igényű, futószalagon készült akciófilmek és tévés thrillerek sztárja lett. E produkciók egy része eleve el sem jutott a mozikba, hanem rögtön videón kerültek forgalomba. A magyar közönség is láthatta szinte mindegyiket, sőt például az Őrült Stone, avagy 2008 a patkány éve (1992) hazánkban is szűk, de lelkes rajongótábort mondhat magáénak. Az új évezredben Hauer néhány jelentősebb amerikai filmben is felbukkant – Egy veszedelmes elme vallomásai (2002), Sin City – A bűn városa (2005), Batman: Kezdődik! (2005) –, sőt sikeres tévésorozatokban is foglalkoztatták.

A filmvilágon túl[szerkesztés]

Hauer nem csak a mozivásznon volt aktív, hanem a közéletben is. Lelkes környezetvédőként részt vett a Greenpeace-mozgalomban, és alapítvánnyal támogatta az AIDS elleni küzdelmet. 1985-ben másodszor nősült, feleségével haláláig boldogan éltek. Első házasságából született lánya, Aysha ugyancsak a színi pályát választotta.

Magánélete és halála[szerkesztés]

Hauer környezetvédő volt.[12] Támogatta a Sea Shepherd Conservation Society-t, és tagja volt annak tanácsadó testületének. Emellett létrehozott egy AIDS-ellenes szervezetet is, a Rutger Hauer Starfish Association-t.[13] 2007 áprilisában jelent meg önéletrajzi könyve; All Those Moments: Stories of Heroes, Villains, Replicants, and Blade Runners (Patrick Quinlannal közösen írta), amelyben számos színészi szerepéről beszélt. A könyvből származó bevételt a Rutger Hauer Csillagászati Egyesület kapja.[14]

Hauer kétszer volt házas. Első feleségével, Heidi Merzzel kötött házasságából született egyetlen gyermeke, Aysha Hauer (szül. 1966) színésznő, aki 1987-ben adott életet Hauer unokájának.[15] 1968 óta volt együtt második feleségével, Ineke ten Cate-tel, akivel 1985. november 22-én zártkörű szertartáson házasodtak össze.[16] Bár Hauer Utrechtben született, mégis erős szálak fűzték Frízföldhöz:[17] Második felesége Laurens ten Cate, a frízföldi Leeuwarder Courant című újság főszerkesztőjének lánya volt,[16] és Hauer egyszer az Algemeen Dagbladnak adott interjújában azt nyilatkozta, hogy " szüksége van arra, hogy a frízföldi földet a lába alatt érezze".[17][18]

Hauer 2019. július 19-én hunyt el beetsterzwaagi otthonában, rövidebb betegség után.[19] 75 éves volt.[20] Zártkörű temetési szertartást tartottak július 24-én. 2020. január 23-án, amely Hauer 76. születésnapja lett volna, Beetsterzwaagban ünnepséget tartottak a tiszteletére. A rendezvényen részt vett többek között Sharon Stone, Miranda Richardson, Diederik van Rooijen és Pieter-Christiaan van Vollenhoven herceg.[21]

Filmjei[szerkesztés]

Fontosabb díjak és jelölések[szerkesztés]

Év Megnevezés Díj, kategória Film
Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films
1983 jelölés: Szaturnusz-díj – Legjobb férfi mellékszereplő Szárnyas fejvadász
Golden Globe-díj
1995 jelölés: Golden Globe-díjLegjobb férfi főszereplő (televíziós minisorozat vagy tévéfilm) A Harmadik Birodalom
1988 díj: Golden Globe-díjLegjobb férfi főszereplő (televíziós minisorozat vagy tévéfilm) Szökés Sobiborból
Párizsi Filmfeszivál
2001 díj: Legjobb rövid film (The Room)
Sant Jordi-díj
2001 jelölés: Sant Jordi-díjlegjobb külföldi színész A szent iszákos legendája
Seattle Nemzetközi Filmfesztivál
1989 díj: Legjobb férfi alakítás A szent iszákos legendája

Egyéb díjai[szerkesztés]

 • 2008: Holland Filmfesztivál – Arany Borjú-díj (Holland Kultúr-díj)
 • 2005: Sarasota Filmfesztivál – Életműdíj
 • 2004: Montecatini Filmvideo-Nemzetközi Rövid Filmfesztivál – Életműdíj
 • 1997: Rembrandt-díj – Közönség-díj
 • 1981: Holland Filmfesztivál – Arany Borjú-díj (Eddigi munkásságáért)

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Integrált katalógustár. (Hozzáférés: 2014. április 27.)
 2. SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 3. Discogs (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 4. filmportal.de. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 5. a b BnF források (francia nyelven)
 6. Rutger Hauer, ‘Blade Runner’ Co-Star, Dies at 75, 2019. július 24. (Hozzáférés: 2019. július 24.)
 7. Roglo
 8. Hrvatska enciklopedija (horvát nyelven), 1999
 9. CineChile
 10. https://nos.nl/artikel/2294924-acteur-rutger-hauer-75-overleden.html
 11. Meghalt Rutger Hauer”, index.hu, 2019. július 24. (Hozzáférés ideje: 2019. július 24.) 
 12. Howell, Peter. „Rutger Hauer prefers to shoot quips, not guns”, Toronto Star, 2011. március 21. (Hozzáférés ideje: 2015. augusztus 23.) 
 13. Rutger Hauer Starfish Association[halott link]. Accessed 30 May 2008.
 14. Todd Leopold. „'Blade Runner' actor on 'strange profession'”, CNN.com (Hozzáférés ideje: 2007. június 12.) 
 15. Acteur - Ayesha Hauer. Filmgek.nl, 1987. december 14. (Hozzáférés: 2017. október 6.)
 16. a b Akteur Rutger Hauer (75) ferstoarn (nyugati fríz nyelven). Omrop Fryslân , 2019. július 24.
 17. a b de Preter, Hans: Famed Dutch actor Rutger Hauer an honorary Frisian. The Northern Times , 2019. július 25.
 18. Zagt, Ab: Rutger Hauer was onze grootste internationale filmster (holland nyelven). De Gelderlander , 2019. július 24.
 19. Acteur Rutger Hauer (75) vrijdag in Beetsterzwaag overleden na kort ziekbed Leeuwarder Courant
 20. Rutger Hauer, 'Blade Runner' Co-Star, Dies at 75 (angol nyelven). Variety , 2019. július 24. [2019. július 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. július 24.)
 21. Vrienden herdenken Rutger Hauer in Beetsterzwaag Leeuwarder Courant

További információk[szerkesztés]