Catherine Hicks

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Catherine Hicks
Catherine Hicks2005.jpg
Életrajzi adatok
Születési név Rosemary Catherine Hicks
Született 1951augusztus 6. (70 éves)
New York, Amerikai Egyesült Államok
Házastársa Kevin Yagher (1990–)
Pályafutása
Iskolái
Aktív évek 1976
Híres szerepei Annie Camden
Hetedik mennyország

Catherine Hicks weboldala
Catherine Hicks IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Catherine Hicks témájú médiaállományokat.

Rosemary Catherine Hicks (New York, 1951. augusztus 6. –) amerikai színésznő. Legismertebb szerepe Annie Camden a Hetedik mennyország című sorozatban és dr. Gillian Taylor a Star Trek IV: A hazatérésben.

Élete[szerkesztés]

Kisgyerekkorában nem igazán figyeltek fel se tehetségére, se szépségére. Valójában nem volt egy exhibicionista jellem. Talán az egyetlenegy szereplése, gimnazista korában az egyik baseballmeccsen beállt pom-pom lánynak. Ebből a szürke egér figurából akkor bújt ki, amikor lediplomázott teológia szakon az egyik neves arizonai egyetemen, nevezetesen a Saint Mary's College-ban és kitalálta, hogy színésznő akar lenni. Felvették egy színművészeti főiskolára és rögtön első évében megkapta a Ryan's Hope című sorozat egyik főszerepét, ahol két évig játszott.

1978 után sorra kapta a feladatokat, előbb két sorozatszerepet, aztán két Tv-film a Sparrow és a Love for rent. Első komoly szerepe 1980-ban a Verseny a széllel című film, amiért Emmy-díjra jelölték, ám ezt nem kapta meg. Azonban ez sem váratott sokáig magára, még ugyanebben az évben megkapta a Marilyn: The untold story című film főszerepét, melyben Marilyn Monroet alakította. Ezért már meg is kapta az Emmy-díjat.

1982-es filmje, a Death Valley ugyan csúnyát bukott, de Catherine-t még így is Emmy díjra jelölték, mint legjobb színésznőt. Tehetségét minden körülmények között maximálisan elismerte a szakma. 1984-ben végre az egész világ megismerte a nevét a Borotvaélen című filmmel, amivel betört Hollywoodba. A film két Golden Globe jelölést kapott, csakúgy mint a következő sikeres filmje az És megszólal Garbo, melyben ismét remekül alakít. Catherine ezért már nem csak jelölést, hanem Golden Globe-díjat is bezsebelt, mint legjobb női mellékszereplő. Ezután olyan közepes filmekben szerepelt, mint a Hőség a Laguna-Beachen vagy a Vissza a múltba, mígnem kap egy szerepet a negyedik Star Trek-filmben, a Star Trek IV: A hazatérésben.

Igazi világhírt azonban az 1988-as Gyerekjáték című horrorfilm hoz neki, ez volt Catherine első filmje, ami Oscar-díjat kapott, ez a film "Legjobb rendezés" kategóriában. A film világszerte nagy siker lett és mára már nagy horrorklasszikussá nőtte ki magát. Jól is jött neki a siker, hiszen talán elfeledtette velünk az előző évi Apja fia című film bukását. 1989-ben újabb nagyszerű alakítást nyújtott a Papa én nő vagyok című filmben, melyben egy cserfes tinédzser lány anyját alakítja. Ezért a filmért újabb Emmy-díjat kapott. 1990-ben szerepelt a hatalmas sikerű Időutazó című sci-fi-ben, amiért 2 Emmy jelölést kapott, azonban egyiket sem nyerte el. Ezután egy ideig csönd honolt körülötte. Szerepelt a Hé, drágám meghaltam című vígjátékban és a Kém című thrillerben, azonban ezek a filmek megbuktak, így Catherine egy darabig munka nélkül maradt, mígnem 1995-ben elvállalta a Dillinger és Capone című krimi egyik mellékszerepét. Ez a film hatalmas siker lett, és Catherine megkapta élete első (és eddig sajnos utolsó) Oscar-díját, Legjobb női mellékszereplő kategóriában. 1 évvel később felkérték egy 13 epizódos sorozatra melynek címe a Hetedik mennyország volt, a sorozat azonban akkora siker lett, hogy már 10 éve folyamatosan új részekkel fut. Catherine Annie-t, az anyát alakítja.

1990-ben férjhez ment Kevin Yagherhez és 1992-ben megszületett Catie nevű lányuk.

Filmjei[szerkesztés]

Év Cím Eredeti cím Szerep
2000 Mindörökké For All Time Kristen
19962007 Hetedik mennyország 7th Heaven Annie Jackson Camden
1995 Dillinger és Capone Dillinger and Capone Abigail
1991 Szervusz, drágám, meghaltam Hi Honey - I'm Dead Carol
1990 Időutazó Running Against Time Laura Whittaker
1989 A kém The Spy Angela Berk
Papa, én nő vagyok! She's Out of Control Janet Pearson
1988 Gyerekjáték Child's Play Karen Barclay
1987 Apja fia Like Father, Like Son Dr. Amy Larkin
Hőség Laguna Beach-en Laguna Heat Jane Algernon
1986 Star Trek IV: A hazatérés The Voyage Home Gillian
Előre a múltba Peggy Sue Got Married Carol Heat
1984 Borotvaélen The Razor's Edge Isabel Bradley
És megszólal Garbo Garbo Talks Jane Mortimer
1983 Happy Endings Lisa Sage
1982 Death Valley Sally
1980 Verseny a széllel To Race the Wind

További információk[szerkesztés]