Gyerekjáték (film, 1988)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gyerekjáték
(Child's Play)
1988-as amerikai film
Rendező Tom Holland
Producer David Kirschner
Vezető producer Barrie M. Osborne
Műfaj
Forgatókönyvíró Don Mancini
John Lafia
Tom Holland
Főszerepben Catherine Hicks
Chris Sarandon
Brad Dourif
Alex Vincent
Zene Joe Renzetti
Operatőr Bill Butler
Vágó Roy E. Peterson
Díszlettervező Daniel A. Lomino
Gyártás
Gyártó United Artists
Ország  Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
magyar (szinkron)
Forgatási helyszín Chicago
Játékidő 88 perc
Költségvetés 9 000 000 dollár
Képarány 1,85:1
Forgalmazás
Forgalmazó USA United Artists
Magyarország UIP-Duna Film (mozi, 1990)
Bemutató USA 1988. november 9.
1. szinkron
Magyarország 1990. július 26.
2. szinkron
Magyarország 2005. november 8. (TV, TV2)
3. szinkron
Magyarország 2011. július 1. (TV, MGM)
Magyar adó 1. szinkronnal
RTL Klub
2. szinkronnal
TV2
3. szinkronnal
MGM
Bevétel 44 196 684 dollár
Kronológia
Következő Gyerekjáték 2.
További információk

A Gyerekjáték (eredeti cím: Child's Play) 1988-as amerikai horrorfilm, melyet Tom Holland rendezett. A főbb szerepekben Catherine Hicks, Chris Sarandon, Alex Vincent és Brad Dourif látható.

A történet középpontjában egy játékbaba, Chucky áll, amelybe egy sorozatgyilkos lelke költözik bele, könyörtelen gyilkológéppé változtatva a játékfigurát. Az 1988. november 9-én bemutatott film mérsékelt sikert ért el, a későbbiekben azonban a horrorfilmek rajongói körében kultuszfilmmé vált. Az eredeti filmet öt további folytatás követte, melyek már az Universal Pictures forgalmazásában jelentek meg.

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Egyik éjjel a hírhedt sorozatgyilkos fojtogatót, Charles Lee Ray-t üldözőbe veszik a rendőrök és néhány lövést adnak le rá, melynek következtében Lee Ray egy játékboltban bezuhan egy tucatnyi Jófiú-baba közé. Ezután érthetetlen varázsigét kántálva pokoli vihart kelt, majd meghal. Néhány nappal később elérkezik a kis Andy Barclay (Alex Vincent) hatodik születésnapja, aki ajándéknak a TV-ben látott, népszerű játékot, a beszélő Jófiú-babát szeretné megkapni. Gyermekét egyedül nevelő édesanyja, Karen (Catherine Hicks) azonban anyagi okok miatt nem veheti meg kisfiának a hőn áhított ajándékot. Azonban a sors közbeszól: Karen egy hajléktalantól megvásárol egy hibátlan állapotú babát (melybe tudtán kívül pár nappal korábban Lee Ray lelke beleköltözött).

Otthon Andy nagyon megörül a meglepetésnek, amely be is mutatkozik, Chuckynak hívják. Még aznap este Karen-nek túlóráznia kell a munkahelyén, így ismerősét, Maggie Petersont (Dinah Manoff) kéri meg, hogy vigyázzon Andy-re. Miután Andy elalszik, Chucky rátámad Maggie-re, aki kizuhan az ötödik emeletről, és szörnyethal. A rendőrség Andyt gyanúsítja meg a nő halála miatt.

Andy hiába bizonygatja, hogy Chucky él, senki nem hisz neki. Chucky hamarosan megkéri a fiút, hogy segítsen neki, így a baba Andy segítségével áruló partnere nyomába ered, és a férfit a házával együtt felrobbantja. A kiérkező rendőrök Andy-t beviszik az őrszobára, ahol a kisfiú újfent makacsul kitart amellett, hogy minderre a baba kérte meg őt. Karen már nem bírja tovább, és otthon megtámadja Chucky-t, aki Karen előtt is felfedi magát, majd elmenekül. Ámokfutását tovább folytatná azzal, hogy az eredeti testét elpusztító rendőrtiszttel is végez, az azonban rálő, így Chucky kénytelen elmenekülni. Megkeresi régi ismerősét, John-t, a woodoo-papot, hogy választ kapjon arra, hogy a műanyag test miért vérzik. A válasz egyszerű: minél több időt tölt a műanyag testben, annál inkább ember lesz, azaz ezentúl ebben a testben kell élnie. Az egyetlen megoldás az, ha átviszi a lelkét a babából abba az emberbe, akinek először fedte fel magát, azaz Andy-be.

Chucky elindul Andy után az intézetbe, azonban a fiú kicselezi a babát, és elmenekül. Hazaérve megpróbálja elbarikádozni a házat, azonban Chucky mégis bejut, leüti és elkezdi a lélekátvivő-éneket. Csakhogy ebben a pillanatban ront be a szobába Karen és a nyomozó. Andy-t megszabadítják a rémtől, akit bezárnak a kandallóba, így Andy megragadja az alkalmat, és felgyújtja Chucky-t. Nem sokkal később megjelenik David, a nyomozó barátja, és észreveszi a szénné égett testet. A leszakadt fejet beviszi a szobába, azonban Chucky áttöri a falat. Karen még időben szedi le róla, és a sarokba dobja. A nyomozó felhúzza pisztolyát, célba veszi és keresztüllövi Chucky szívét, így a baba véglegesen megsemmisül.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
1. szereposztás (1990) 2. szereposztás (2005) 3. szereposztás (2011)
Chucky Brad Dourif (hang) Zana József Breyer Zoltán Szokol Péter
Andy Barclay Alex Vincent Szentesi Gergő Koroknai Norbert Dimény Eszter
Karen Barclay Catherine Hicks Frajt Edit Kiss Virág Sallai Nóra
Mike Norris nyomozó Chris Sarandon Dörner György Holl Nándor Vári Attila
Maggie Peterson Dinah Manoff Mányai Zsuzsa Ősi Ildikó Dudás Eszter
Jack Santos (Mario) Tommy Swerdlow Kautzky Armand ? Markovics Tamás
Dr. Ardmore Jack Colvin Makay Sándor Móni Ottó Bolla Róbert
John Simonsen (Dr. Death) Raymond Oliver Márton András Bolla Róbert Haagen Imre
Mr. Criswell Alan Wilder Hankó Attila Kapácsy Miklós Garai Róbert
Eddie Caputo Neil Giuntoli (néma szereplő)
Barátságos Chucky Lippai László ? Kiss Csaba
George, idős férfi a liftben Kenderesi Tibor ? ?
Jófiú TV reklám bemondó Perlaki István ? ?

Folytatások[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]