Ugrás a tartalomhoz

X-Men: Az ellenállás vége

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
X-Men: Az ellenállás vége
(X-Men: The Last Stand)
2006-os amerikai–brit–kanadai film

RendezőBrett Ratner
Producer
Vezető producerKevin Feige
AlapműX-Men
Műfaj
Forgatókönyvíró
Főszerepben
ZeneJohn Powell
OperatőrDante Spinotti
VágóMark Goldblatt
JelmeztervezőJudianna Makovsky
Gyártás
Gyártó
 • 20th Century Fox
 • Marvel Entertainment
 • The Donners' Company
 • Dune Entertainment
 • Ingenious Film Partners[1]
Ország
Nyelv
Forgatási helyszín
Játékidő104 perc[3]
Költségvetés210 millió dollár
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár
 • USA PG-13
 • magyar Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
BevételUSA $ 234 362 462
$ 460 400 000[4]
Kronológia
ElőzőX-Men 2.
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz X-Men: Az ellenállás vége témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az X-Men: Az ellenállás vége (eredeti cím: X-Men: The Last Stand) 2006-ban bemutatott egész estés britamerikai szuperhősfilm mely a Marvel Comics X-Men-sorozatának harmadik filmadaptációja. A filmet Brett Ratner rendezte, a forgatókönyv Simon Kinberg és Zak Penn munkája. A főbb szerepekben Hugh Jackman, Halle Berry, Ian McKellen, Patrick Stewart és Kelsey Grammer látható.

A bemutató 2006. május 26-án volt az Egyesült Államokban és Kanadában, Magyarországon 2006. május 2-én.[5]

A film központi témája a „mutációs ellenszer” (ami megszünteti a különleges tulajdonságokat), ez komoly ellentéteket vált ki a mutánsok és az emberek között. A másik cselekményszál Jean Grey titokzatos feltámadása X-Men 2-beli elhalálozása után. A produkció alapjait Chris Claremont és John ByrneA Főnix halála” és Joss Whedon „Gifted” című képregénye ihlette.

Cselekmény[szerkesztés]

Egy gyógyszerészeti vállalat bejelenti, hogy kifejlesztettek egy oltóanyagot az X-gén visszaszorítására, amely a mutánsok különleges erejét adja és amely megkülönbözteti őket az emberektől. Vannak mutánsok, akiknek felkelti érdeklődését a gyógyír, köztük az X-Men Vadócot, ám a legtöbbeket megrémíti a bejelentés. A hírekre válaszul az X-Menek ellenlábasa, Magneto hadsereget toboroz, figyelmeztetve követőit, hogy a gyógyírt erőszakkal fogják alkalmazni a mutánsképességek eltörlésére.

Küklopsz, Jean Grey halálának emlékétől kísértve visszatér oda, ahol Jean az életét áldozta az X-Menekért. Jean megjelenik Küklopsz előtt, csókolóznak, s eközben Jean megváltozik és megöli Küklopszot. Érezve a baljós jeleket, X professzor felderítésre küldi Farkast és Ciklont. Odaérve telekinetikusan lebegő sziklákra, Küklopsz szemüvegére és az eszméletlen Jeanre bukkannak.

Xavier elmagyarázza, hogy mikor Jean feláldozta magát, szabadjára engedte hatalmas erővel rendelkező alternatív énjét, akit Főnixnek nevez. Farkast elborzasztja, mikor rájön, Xavier telepatikus úton megfigyelés alatt tartotta Jeant, ám mikor a nő magához tér, Farkas előtt világossá válik, hogy ez nem az a Jean, akit ismert. Jean kéri Logant, hogy végezzen vele, s mikor az ezt megtagadja, Főnix felszínre tör és telekinetikusan a falhoz löki Farkast. Ezután gyermekkori otthonába megy.

Magneto, aki szintén tisztában van Jean hatalmával, találkozik Xavierrel Jean házában. A két férfi versenyez Jean hűségéért, mígnem Főnix feltör és szabadjára engedi erejét. Lerombolja családja házát, megsemmisíti Xaviert és távozik Magnetóval.

Xavier elvesztését követően az X-Menek újra egyesülnek és szembeszállnak Magneto seregével, akik a gyógyszerészeti vállalatot készülnek megtámadni. A harc hevében Beast beadja a gyógyírt Magnetónak, megfosztva őt mutánserejétől. A csata végén Főnix felemelkedik, s környezete pusztításába kezd. Egy pillanatra Jean átveszi az irányítást felette, s könyörög Farkasnak, hogy mentse meg. Farkas szerelméről biztosítja Jeant és kétségek között vergődve megöli őt fémkarmaival.

Az X-Menek veszteségei ellenére az élet megy tovább. Magneto, most egyszerű öregemberként egy parkban üldögélve sakkozik, s az egyik fémbábu felé nyúlva gyengén megrezegteti azt. A végefőcímet követően dr. Moira McTaggert ellenőriz egy kómás beteget, aki Xavier hangján szól hozzá. A nő megdöbbenve reagál rá: "Charles?".

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang Leírás[6]
Logan / Farkas Hugh Jackman Sinkovits-Vitay András Kanadai mutáns, aki hiperéles, állatszerű érzékekkel, karmokkal a kezén és egy gyorsított gyógyulási faktorral született, amely lehetővé tette, hogy az elpusztíthatatlan fémötvözetből, az adamantiumból készült bevonatot ültessen a csontvázába.
Ororo Munroe / Ciklon Halle Berry Németh Borbála Mutáns, aki Xavier egyik korábbi tanítványa, és Küklopsz távollétében az X-Men vezetője. Képes manipulálni az időjárást.
Eric Lehnsherr / Magneto Ian McKellen Helyey László A Testvériség vezetője és alapítója, a holokausztot túlélő mutáns, aki a mutáns felsőbbrendűség nevében háborút folytat az emberiség ellen. Képes irányítani és manipulálni a fémet, ami az egyik legerősebb mutánssá teszi.
Charles Xavier / X professzor Patrick Stewart Horányi László Telepatikus képességekkel rendelkező mutáns, az Intézmény alapítója. Genetikai mutáció szakértője és az ember és a mutánsok közötti békés kapcsolatok szószólója.
Jean Grey / Főnix Famke Janssen Fehér Anna Mutáns, az X-Men egykori tagja, 5-ös osztályú mutáns, aki potenciálisan korlátlan telepatikus és telekinetikus képességekkel rendelkezik.
Haley Ramm (fiatalon) Talmács Márta
Marie / Vadóc Anna Paquin Szénási Kata Fiatal mutáns, akinek ereje arra készteti, hogy átmenetileg átvegye bárkinek az erejét, akit megérint, így áldozatai (mutánsok vagy emberek) eszméletlenek maradnak; nem tudja kontrollálni erejét, ami nagyon megterheli kapcsolatát Jégemberrel.
Dr. Henry "Hank" McCoy / Bestia Kelsey Grammer Gesztesi Károly Mutáns, a Xavier iskolájának egykori diákja, aki most az amerikai kabinet tagja, mint a mutáns ügyek minisztere, egy briliáns tudós és államférfi. Kék bunda borítja, és felfokozott erővel, reflexekkel és mozgékonysággal, valamint hegyes agyarakkal és oroszlánszerű üvöltéssel rendelkezik.
Scott Summers / Küklopsz James Marsden Crespo Rodrigo Mutáns, aki az X-Men terepvezetője, hatalmas energiakitöréseket bocsát ki a szeméből, és speciálisan készített szemüveget kell viselnie, hogy megakadályozza mindannak a megsemmisülését, amire ránéz. Bár elkötelezett kapcsolatban él Jean Grey-nel, a nő Főnix-személyisége megöli őt.
Raven Darkholme / Mystique Rebecca Romijn Orosz Helga Kék bőrű mutáns, aki képes alakot váltani, hogy bárkinek a külsejét utánozza, valamint hihetetlen ügyességgel, reflexekkel és erővel harcoljon. A Magnetónak szánt gyógyító nyilak elé ugrik, és miután ennek következtében elveszíti mutáns képességeit, Magneto elhagyja őt.
Bobby Drake / Jégember Shawn Ashmore Simonyi Balázs Fiatal mutáns, képes jégből készült szerkezeteket vagy hidegrobbanásokat létrehozni.
John Allerdyce / Piró Aaron Stanford Moser Károly Mutáns, aki a Xavier iskolájának diákja volt, és haragudott egykori barátjára, Bobby Drake-re, képes manipulálni a tüzet, amelyet csuklóra szerelt öngyújtókon keresztül állít elő.
Cain Marko / Buldózer Vinnie Jones Bognár Tamás A Testvériség által egy börtönkocsiban beszervezett mutáns bűnöző, hihetetlenül erős, gyors és ha lendületbe jön, szinte megállíthatatlan.
Kitty Pryde / Árnymacska Elliot Page Zsigmond Tamara Mutáns, aki képes áthaladni az anyagon és szilárd tárgyakon, a Jégember iránti egyértelmű vonzalma tovább növeli a Jégember és Vadóc között már meglévő feszültséget.
Peter Rasputin / Kolosszus Daniel Cudmore Barbinek Péter Mutáns, aki képes a testét szerves acéllá alakítani, miközben emberfeletti erővel és fizikai sérülésekkel szembeni ellenálló képességgel rendelkezik ebben a formában.
Warren Worthington III / Angyal Ben Foster Zámbori Soma Egy iparmágnás mutáns fia, akinek tollas szárnyai vannak, amelyek lehetővé teszik számára a repülést.
Cayden Boyd (fiatalon) Penke Bence
Warren Worthington II Michael Murphy Fülöp Zsigmond A Worthington Labs, a "gyógymódot" kifejlesztő vállalat vezetője, aki arra számít, hogy megszabadítja fiát mutáns képességeitől.
Kallisztó Dania Ramírez Bogdányi Titanilla Az Omegák vezetője, egy emberfeletti érzékekkel rendelkező mutáns, aki érzékeli a mutánsokat és erejüket, valamint emberfeletti sebességgel rendelkezik és szakértő közelharcos.
Dr. Kavita Rao Sohre Ágdáslu Menszátor Magdolna Tudós, aki a Worthington Labs-ben dolgozik a mutáns gyógymódon, Kid Omega megöli.
Elnök Josef Sommer Versényi László Az Egyesült Államok elnöke toleráns a mutánsokkal szemben, de fél a Testvériség fenyegetéseitől.
Bolivar Trask Bill Duke Bodrogi Attila A Nemzetbiztonsági Minisztérium vezetője, segíti az Egyesült Államok elnökét a mutánsok elleni háborúban.
James Madrox / Multiple Man Eric Dane Magyar Bálint A testvériség által egy börtönkocsiban beszervezett mutáns és tolvaj, képes nagyon sok másolatot készíteni magáról.
Elisabeth Braddock / Psziché Meiling Melançon Mutáns, aki képes teleportálni magát az árnyékos területeken keresztül.
Philippa Sontag / Arclight Omahyra Mota Mutáns, aki képes megrázó erejű lökéshullámokat generálni.
Quentin Quire / Kid Omega Ken Leung Kossuth Gábor Mutáns, aki képes tüskéket kilökni a testéből, leginkább az arcából.
Jimmy / Leech Cameron Bright Jelinek Márk Mutáns, aki képes semlegesíteni a közelben lévő mutánsok erejét.
Phat Via Saleaumua (nagydarab)
Richard Yee (vékony)
Nem szólal meg Mutáns, aki egy nagyon nagy ember, aki képes lefogyni, hogy kisebb térben is elférjen.
Spike Lance Gibson Nem szólal meg Mutáns, aki úgy harcol Rozsomák ellen az erdőben, hogy csontos tüskék nőnek ki a húsából.
Glob Herman Clayton Dean Watmough Nem szólal meg Átlátszó bőrű mutáns.
Jubilitation Lee / Jubilee Kea Wong Peller Anna Az iskola tanulói.
Theresa Rourke / Szirén Shauna Kain Nem szólal meg
Moira McTaggert Olivia Williams Orvos, Charles Xavier kollégája és régi ismerőse.
Mr. Grey Adrian Hough Forgács Péter Jean apja.
Locsoló férfi Chris Claremont Nem szólal meg Jean szomszédja.
Fűnyíró férfi Stan Lee Nem szólal meg
Őrmester R. Lee Ermey Lukácsi József Őrmester, aki a védelmi előkészületeket irányítja, mielőtt a Testvériség megtámadja az Alcatraz-szigetet.

A film készítése[szerkesztés]

Az első két X-Men film direktora, Bryan Singer otthagyta a produkciót az előkészületi fázisnál, hogy a Superman visszatért rendezhesse.[7] Csatlakozott hozzá az X-Men 2 forgatókönyvírópárosa, Dan Harris és Michael Dougherty, illetve a zeneszerző/vágó John Ottman is. Ezután Matthew Vaughn-t kérték fel a feladatra.[8] Ő kiválasztotta Kelsey Grammert Beast és Vinnie Jonest Buldózer szerepére, de családi okokra hivatkozva visszalépett a forgatás kezdete előtt.[9] Vaughn-t Singer jóbarátja, Brett Ratner váltotta, aki egyike volt azoknak, akik eséllyel pályáztak az első film rendezésére; s éppen Ratnert képzelte el a Warner Bros. a 2006-os Superman rendezésére, mielőtt a filmterv Superman visszatér-ré lépett elő.[10]

2005. június 13-án egy korai forgatókönyvváltozat nem végleges vázlata Drew McWeeny, az Ain't It Cool News munkatársa jóvoltából napvilágot látott, és heves vitákat váltott ki rajongói körökben. Ez a verzió azonban kezdetleges volt, és több tucat változatot követően jelentősen módosult a cselekmény.[11]

"Nagyon mozgalmas, nagyon érzelemdús, nagyon személyes az előző filmekben megismert karakterekkel. Van benne pár különlegesen akciódús jelenet. Van benne pár igencsak jelentős haláleset. Amennyit eddig láttam belőle, abból úgy vélem, igazán nem mindennapi lesz."Patrick Stewart egy rajongói spekulációkat kiváltó nyilatkozata a projektről

A forgatásról[szerkesztés]

Az X-Men: Az ellenállás vége forgatása 2005 augusztusában kezdődött és 2006 januárjáig tartott, nagyrészt a kanadai Vancouverben. Dave Gordon associate producer szavai szerint "Ez a legnagyobb produkció, amit valaha is Kanadában forgattak". Eddig az X-Men 2 volt, most már az X-Men 3. Az X-Menek és az ellenséges mutánsokból álló Testvériség végső összecsapására a szkript szerint Washingtonban került volna sor, de Ratner úgy döntött, hogy változtat a helyszínen.

A film készítésének akad néhány érdekes momentuma. A Golden Gate híd egy 2500 láb magas másolatát készítették el az egyik jelenethez, mely eredetileg a film közepén szerepelt volna, de a rendező úgy döntött, sokkal drámaibban hatna a tetőponton, a mozi végén. A több mint 65 éves Patrick Stewart és Ian McKellen arcát fiatalabbá varázsolták "complex keyframing" technikával (nem használtak CGI-t, csak fotografált bőr/csont strukturát). Ezt a "digitális bőr-hamisítás"-nak nevezett eljárást a két színész 20 évvel való megfiatalítására használták az első flashback-jelenethez. Angel szárnyai kezdetben túl nehezek voltak Ben Fosternek, így habszivacsból újraalkották őket.

Több színész is maga végezte a kaszkadőrmunkát. A "forgószél" rögzítőköteles jelenetét Halle Berry maga csinálta az egyik harci jelenetben, s úgy megszédült belé, hogy hányt is. A stábnak vödröket kellett hoznia elé, mielőtt a felvételt elkezdték.

Fogadtatás[szerkesztés]

Az X-Men: Az ellenállás vége első napján 45,5 millió dollárt hozott, s ez minden idők negyedik legnagyobb nyitónapja a Pókember 3 ötvenkilencmilliója, A Karib-tenger kalózai: Holtak kincse ötvenötmilliója és a Star Wars III. rész: A Sith-ek bosszúja ötvenmilliója után. A Memorial Day négynapos hétvégéjén összesen 122,9 millió dollárt gyűjtött össze, s háromnapos 102,8 milliójával a nyolcadik a legnagyobb első hétvégék listáján. Mindössze három nap kellett a filmnek a százmillió dollárt elérésére, ám második hétvégéjén egy szignifikáns 66,9%-os esést kellett elkönyvelnie. 234,4 millió dollárt termelt Észak-Amerikában és 459,3-et összességében (s ezzel a 7. a 2006-os listán).

A film kritikái általánosságban vegyesek, a Rottentomatoes.com 57%-ra értékeli. A Metarcritic oldala hasonló véleményen áll, 58/100-as besorolással. Ebert & Roeper (a Chicago Sun-Times elismert kritikusai) two thumbs up-ot adott a filmnek, vagyis jónak találták. Ebert véleménye: „Tetszett az akció, tetszett az abszurditás, tetszett a mutánsképességek össze nem illő és túlzott használata, s különösképpen tetszett a mód, ahogy a politikai felhangok megjelennek és speciális effektekkel döntik el őket”. Néhány filmkritikus szerint azonban a harmadik rész minőségi csökkenést ért meg az előző kettőhöz képest. Justin Chang a Varietytől úgy véli, a film egy "dirr-durr folytatás észrevehetően kevésbé széles közönségnek, nélkülözve a borongós atmoszférát és az emócionális súlyt, ami az első két Marvel-adaptációt oly sikeressé tette". A Film Journal International munkatársa, Frank Lovece szerint „a kockázatvállaló forgatókönyv eredeti következményei felülemelkednek Brett Ratner szürke rendezésén, akinek elegendő mechanikája hatásosan kerekíti a sztorit, de igazi lélek nélkül”.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. X-Men The Last Stand (2006). British Film Institute. [2016. március 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. április 7.)
 2. X-Men: The Last Stand. American Film Institute. [2021. február 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. április 7.)
 3. X-Men – The Last Stand (12A). British Board of Film Classification, 2006. május 11. [2016. október 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. április 7.)
 4. X-Men: The Last Stand (2006). Box Office Mojo . [2016. december 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. április 7.)
 5. Keilman, Robert: X-Men Visit Kearsarge. United States Department of Navy, 2006. május 27. [2014. február 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. április 7.)
 6. X-Men: Az ellenállás vége az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
 7. Supe's on with 'X' man”, Variety, 2004. július 18.. [2019. június 11-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2024. április 7.) 
 8. McNary, Dave. „Next 'X-Men' firms up”, Variety, 2005. március 21.. [2012. november 7-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2024. április 7.) 
 9. Director quits X-Men 3 for family”, BBC Online], 2005. június 1.. [2020. június 10-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2024. április 7.) 
 10. B, Brian: John Moore or Brett Ratner Up For Directing X-Men 3?. MovieWeb, 2005. június 2. [2019. április 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. április 7.)
 11. McWeeny, Drew: AICN EXCLUSIVE! X3 Script Review! Plus An Open Letter To Tom Rothman And Fox Stockholders!!. Ain't It Cool News, 2005. június 13. [2007. április 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. április 7.)

További információk[szerkesztés]