X-Men: Az ellenállás vége

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
X-Men: Az ellenállás vége
(X-Men: The Last Stand)
2006-os amerikai–brit–kanadai film

Rendező Brett Ratner
Producer
Vezető producer Kevin Feige
AlapműX-Men
Műfaj
Forgatókönyvíró
Főszerepben
Zene John Powell
Operatőr
Vágó Mark Goldblatt
Jelmeztervező Judianna Makovsky
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok

Egyesült Királyság

Kanada
Nyelv
Forgatási helyszín
Játékidő 100 perc
Költségvetés 210 millió dollár
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár
  • USA PG-13
  • magyar 16
Bevétel USA $ 234 362 462
$ 459 256 008
Kronológia
ElőzőX-Men 2
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz X-Men: Az ellenállás vége témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az X-Men: Az ellenállás vége (eredeti cím: X-Men: The Last Stand) 2006-ban bemutatott egész estés britamerikai film mely a Marvel Comics X-Men-sorozatának harmadik filmadaptációja. A filmet Brett Ratner rendezte, a forgatókönyv Simon Kinberg és Zak Penn munkája.

A bemutató 2006. május 26-án volt az Egyesült Államokban és Kanadában, további 22 országban – köztük Magyarországon – két-három nappal korábban.

A film központi témája a „mutációs ellenszer” (ami megszünteti a különleges tulajdonságokat), ez komoly ellentéteket vált ki a mutánsok és az emberek között. A másik cselekményszál Jean Grey titokzatos feltámadása X-Men 2-beli elhalálozása után. A produkció alapjait Chris Claremont és John ByrneA Főnix halála” és Joss Whedon „Gifted” című képregénye ihlette.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang Leírás
Farkas / Logan Hugh Jackman Sinkovits-Vitay András Amnéziás mutáns, az X-Menek tagja.
Ciklon / Ororo Munroe Halle Berry Németh Borbála Az X-Menek tagja, aki az időjárást tudja befolyásolni. Magneto legyőzése után ő lesz a Xavier Magániskola vezetője.
X professzor / Charles Xavier prof. Patrick Stewart Horányi László Az X-Menek vezetője, aki telepatikus erejével képes mások gondolatába belátni. A Főnix – Jean Grey alternatív énje – öli meg Jean szülőházában.
Magneto / Eric Lehnsherr Ian McKellen Helyey László A Mutánsok Testvériségének vezetője, aki a fémeket tudja az akaratával befolyásolni. Bosszút fogad a mutánsokért a gyógymód miatt.
Főnix / Jean Grey Famke Janssen Fehér Anna Az X-Menek egykori tagja. Jean az életét áldozta fel az X-Menekért a Sóstónál, most visszatért, hogy káoszt hozzon. Ezúttal csatlakozik a Mutánsok Testvériségéhez.
Bestia / Dr. Henry "Hank" McCoy Kelsey Grammer Gesztesi Károly A Mutáns Minisztérium külügyminisztere, illetve az X-Menek tagja.
Vadóc / Marie Anna Paquin Szénási Kata Az X-Menek tagja, Jégember egykori szerelme. Örül, hogy végre van gyógymód. Később beoltatja magát a gyógymóddal.
Jégember / Bobby Drake Shawn Ashmore Simonyi Balázs Az X-Menek tagja, Vadóc egykori szerelme és Kitty Pryde mostani szerelme, a jég mestere.
Árnymacska / Kitty Pryde Elliot Page Zsigmond Tamara Az X-Menek tagja, Jégember szerelme, aki képes átmenni a falakon.
Küklopsz / Scott Summers James Marsden Crespo Rodrigo Az X-Menek tagja, aki a szeméből lézersugarakat lő ki, ezért napszemüveget kell hordania. Jean öli meg a Sóstónál.
Piró / John Allerdyce Aaron Stanford Moser Károly Az X-Menek egykori tagja és a Mutánsok Testvériségének tagja, aki a tüzet képes irányítani.
Mystique / Raven Darkholme Rebecca Romijn Orosz Helga A Mutánsok Testvériségének alakváltó tagja.
Buldózer / Cain Marko Vinnie Jones Bognár Tamás A Mutánsok Testvériségének tagja, aki olyan erős, mint az acél.
Angyal / Warren Worthington III Ben Foster Zámbori Soma Az X-Menek tagja, akinek szárnyai vannak. Apja neki fejlesztette ki a gyógymódot.
Kallisztó Dania Ramírez Bogdányi Titanilla A Mutánsok Testvériségének emberfeletti gyorsasággal rendelkező tagja.
Kolosszus / Peter Rasputin Daniel Cudmore Barbinek Péter Az X-Menek tagja, aki acéllá tud válni.
Quill Matt Weard Szvetlov Balázs A Mutánsok Testvériségének tagja, aki tüskéket tud növeszteni a testéből.
Warren Worthington II Michael Murphy Fülöp Zsigmond Angyal apja, a Worthington Labs vezetője és a gyógymód megalkotója.
Dr. Kavita Rao Sohre Ágdáslu Menszátor Magdolna Warren munkatársa és a Worthington Labs alkalmazottja.
Elnök Josef Sommer Versényi László Az Amerikai Egyesült Államok elnöke.
Multiple Man / James Madrox Eric Dane A Mutánsok Testvériségének tagja, aki képes megsokszorozni önmagát.
Leech / Jimmy Cameron Bright Jelinek Márk Mutáns, aki képes más mutánsok erejét elvenni.
Moira McTaggert Olivia Williams Orvos, Charles Xavier kollégája és régi ismerőse.

Cselekmény[szerkesztés]

Egy gyógyszerészeti vállalat bejelenti, hogy kifejlesztettek egy oltóanyagot az X-gén visszaszorítására, amely a mutánsok különleges erejét adja és amely megkülönbözteti őket az emberektől. Vannak mutánsok, akiknek felkelti érdeklődését a gyógyír, köztük az X-Men Vadócot, ám a legtöbbeket megrémíti a bejelentés. A hírekre válaszul az X-Menek ellenlábasa, Magneto hadsereget toboroz, figyelmeztetve követőit, hogy a gyógyírt erőszakkal fogják alkalmazni a mutánsképességek eltörlésére.

Küklopsz, Jean Grey halálának emlékétől kísértve visszatér oda, ahol Jean az életét áldozta az X-Menekért. Jean megjelenik Küklopsz előtt, csókolóznak, s eközben Jean megváltozik és megöli Küklopszot. Érezve a baljós jeleket, X professzor felderítésre küldi Farkast és Ciklont. Odaérve telekinetikusan lebegő sziklákra, Küklopsz szemüvegére és az eszméletlen Jeanre bukkannak.

Xavier elmagyarázza, hogy mikor Jean feláldozta magát, szabadjára engedte hatalmas erővel rendelkező alternatív énjét, akit Főnixnek nevez. Farkast elborzasztja, mikor rájön, Xavier telepatikus úton megfigyelés alatt tartotta Jeant, ám mikor a nő magához tér, Farkas előtt világossá válik, hogy ez nem az a Jean, akit ismert. Jean kéri Logant, hogy végezzen vele, s mikor az ezt megtagadja, Főnix felszínre tör és telekinetikusan a falhoz löki Farkast. Ezután gyermekkori otthonába megy.

Magneto, aki szintén tisztában van Jean hatalmával, találkozik Xavierrel Jean házában. A két férfi versenyez Jean hűségéért, mígnem Főnix feltör és szabadjára engedi erejét. Lerombolja családja házát, megsemmisíti Xaviert és távozik Magnetóval.

Xavier elvesztését követően az X-Menek újra egyesülnek és szembeszállnak Magneto seregével, akik a gyógyszerészeti vállalatot készülnek megtámadni. A harc hevében Beast beadja a gyógyírt Magnetónak, megfosztva őt mutánserejétől. A csata végén Főnix felemelkedik, s környezete pusztításába kezd. Egy pillanatra Jean átveszi az irányítást felette, s könyörög Farkasnak, hogy mentse meg. Farkas szerelméről biztosítja Jeant és kétségek között vergődve megöli őt fémkarmaival.

Az X-Menek veszteségei ellenére az élet megy tovább. Magneto, most egyszerű öregemberként egy parkban üldögélve sakkozik, s az egyik fémbábu felé nyúlva gyengén megrezegteti azt. A végefőcímet követően dr. Moira McTaggert ellenőriz egy kómás beteget, aki Xavier hangján szól hozzá. A nő megdöbbenve reagál rá: "Charles?".

A produkcióról[szerkesztés]

Az első két X-Men film direktora, Bryan Singer otthagyta a produkciót az előkészületi fázisnál, hogy a Superman visszatért rendezhesse. Csatlakozott hozzá az X-Men 2 forgatókönyvírópárosa, Dan Harris és Michael Dougherty, illetve a zeneszerző/vágó John Ottman is. Ezután Matthew Vaughn-t kérték fel a feladatra. Ő kiválasztotta Kelsey Grammert Beast és Vinnie Jonest Buldózer szerepére, de családi okokra hivatkozva visszalépett a forgatás kezdete előtt. Vaughn-t Singer jóbarátja, Brett Ratner váltotta, aki egyike volt azoknak, akik eséllyel pályáztak az első film rendezésére; s éppen Ratnert képzelte el a Warner Bros. a 2006-os Superman rendezésére, mielőtt a filmterv Superman visszatér-ré lépett elő.

2005. június 13-án egy korai forgatókönyvváltozat nem végleges vázlata Drew McWeeny, az Ain't It Cool News munkatársa jóvoltából napvilágot látott, és heves vitákat váltott ki rajongói körökben. Ez a verzió azonban kezdetleges volt, és több tucat változatot követően jelentősen módosult a cselekmény.

"Nagyon mozgalmas, nagyon érzelemdús, nagyon személyes az előző filmekben megismert karakterekkel. Van benne pár különlegesen akciódús jelenet. Van benne pár igencsak jelentős haláleset. Amennyit eddig láttam belőle, abból úgy vélem, igazán nem mindennapi lesz."Patrick Stewart egy rajongói spekulációkat kiváltó nyilatkozata a projektről

A forgatásról[szerkesztés]

Az X-Men: Az ellenállás vége forgatása 2005 augusztusában kezdődött és 2006 januárjáig tartott, nagyrészt a kanadai Vancouverben. Dave Gordon associate producer szavai szerint "Ez a legnagyobb produkció, amit valaha is Kanadában forgattak". Eddig az X-Men 2 volt, most már az X-Men 3. Az X-Menek és az ellenséges mutánsokból álló Testvériség végső összecsapására a szkript szerint Washingtonban került volna sor, de Ratner úgy döntött, hogy változtat a helyszínen.

A film készítésének akad néhány érdekes momentuma. A Golden Gate híd egy 2500 láb magas másolatát készítették el az egyik jelenethez, mely eredetileg a film közepén szerepelt volna, de a rendező úgy döntött, sokkal drámaibban hatna a tetőponton, a mozi végén. A több mint 65 éves Patrick Stewart és Ian McKellen arcát fiatalabbá varázsolták "complex keyframing" technikával (nem használtak CGI-t, csak fotografált bőr/csont strukturát). Ezt a "digitális bőr-hamisítás"-nak nevezett eljárást a két színész 20 évvel való megfiatalítására használták az első flashback-jelenethez. Angel szárnyai kezdetben túl nehezek voltak Ben Fosternek, így habszivacsból újraalkották őket.

Több színész is maga végezte a kaszkadőrmunkát. A "forgószél" rögzítőköteles jelenetét Halle Berry maga csinálta az egyik harci jelenetben, s úgy megszédült belé, hogy hányt is. A stábnak vödröket kellett hoznia elé, mielőtt a felvételt elkezdték.

Fogadtatás[szerkesztés]

Az X-Men: Az ellenállás vége első napján 45,5 millió dollárt hozott, s ez minden idők negyedik legnagyobb nyitónapja a Pókember 3 ötvenkilencmilliója, A Karib-tenger kalózai: Holtak kincse ötvenötmilliója és a Star Wars III. rész: A Sith-ek bosszúja ötvenmilliója után. A Memorial Day négynapos hétvégéjén összesen 122,9 millió dollárt gyűjtött össze, s háromnapos 102,8 milliójával a nyolcadik a legnagyobb első hétvégék listáján. Mindössze három nap kellett a filmnek a százmillió dollárt elérésére, ám második hétvégéjén egy szignifikáns 66,9%-os esést kellett elkönyvelnie. 234,4 millió dollárt termelt Észak-Amerikában és 459,3-et összességében (s ezzel a 7. a 2006-os listán).

A film kritikái általánosságban vegyesek, a Rottentomatoes.com 57%-ra értékeli. A Metarcritic oldala hasonló véleményen áll, 58/100-as besorolással. Ebert & Roeper (a Chicago Sun-Times elismert kritikusai) two thumbs up-ot adott a filmnek, vagyis jónak találták. Ebert véleménye: „Tetszett az akció, tetszett az abszurditás, tetszett a mutánsképességek össze nem illő és túlzott használata, s különösképpen tetszett a mód, ahogy a politikai felhangok megjelennek és speciális effektekkel döntik el őket”. Néhány filmkritikus szerint azonban a harmadik rész minőségi csökkenést ért meg az előző kettőhöz képest. Justin Chang a Varietytől úgy véli, a film egy "dirr-durr folytatás észrevehetően kevésbé széles közönségnek, nélkülözve a borongós atmoszférát és az emócionális súlyt, ami az első két Marvel-adaptációt oly sikeressé tette". A Film Journal International munkatársa, Frank Lovece szerint „a kockázatvállaló forgatókönyv eredeti következményei felülemelkednek Brett Ratner szürke rendezésén, akinek elegendő mechanikája hatásosan kerekíti a sztorit, de igazi lélek nélkül”.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]