Ugrás a tartalomhoz

X-Men: Az eljövendő múlt napjai

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
X-Men: Az eljövendő múlt napjai
(X-Men: Days of Future Past)
2014-es amerikai–brit 3D-s film

RendezőBryan Singer
Producer
Vezető producerStan Lee
AlapműA jövendő múlt napjai (Chris Claremont, John Byrne)
Műfajakció, kaland, fantasy, sci-fi, thriller, szuperhős
Forgatókönyvíró
Főszerepben
ZeneJohn Ottman
Operatőr
VágóJohn Ottman
DíszlettervezőJohn Myhre
Gyártás
Gyártó
Ország
Nyelv
Forgatási helyszínMontréal
Játékidő131 perc
Költségvetés200 millió $[1]
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
KorhatárMagyarország Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel
Kronológia
ElőzőX-Men: Az elsők (2011)
KövetkezőX-Men: Apokalipszis (2016)
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz X-Men: Az eljövendő múlt napjai témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az X-Men: Az eljövendő múlt napjai (eredeti cím: X-Men: Days of Future Past) 2014-ben bemutatott egész estés amerikai film, a Marvel Comics képregényekből ismert X-Men szereplőkkel. Az X-Men: Az ellenállás vége, és az X-Men: Az elsők folytatása. Az X-Men filmek sorában ez a hetedik. Története Chris Claremont és John Byrne A jövendő múlt napjai című, 1981-ben megjelent képregényén alapszik. Az események két idősíkban játszódnak, amelyben Farkast visszaküldik 1973-ba, hogy megmentse a mutánsokat a jövőbeni kiirtástól. Folytatása 2016-ban jelent meg X-Men: Apokalipszis címmel. Nagy-Britanniában és Magyarországon 2014. május 22-én, Amerikában 2014. május 23-án mutatták be.

Cselekmény[szerkesztés]

Az események a jövőben indulnak, ahol a Bolivar Trask által létrehozott Őrrobotok pusztítják a mutánsokat, illetve mindenki mást is, akinek genetikája alapján egyszer még mutáns utódja lehet. Xavier, Magneto, Ciklon, Blink, Harcos, Kolosszus és Jégember Kitty Pride segítségével visszaküldik Farkas tudatát 1973-ba, ahol meg kell akadályoznia, hogy Mystique megölje Trasket, mivel ez az esemény indította el akkor a mutánsok gyilkolását. Farkasnak meg kell találnia Xavier és Magneto fiatalkori énjét, és meggyőznie őket, hogy segítsenek neki. Xavier és Higanyszál segítségével kiszabadítják a Pentagonban raboskodó Magnetót, és Párizsba utaznak a békekonferenciára, ahol Mystique el akarta követni a gyilkosságot. Magneto ellenük fordult, és Mystique életére tört, mivel Trask a lány DNS-e segítségével tökéletesítette a robotokat. Közben Nixon elnököt is meg akarta ölni, és mivel Xavieréknek sikerült megakadályozniuk ezt, a mutánsellenes programot leállították.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[3] Leírás
Logan / Farkas Hugh Jackman Sinkovits-Vitay András Egy mutáns, aki gyorsított gyógyulással, fokozott, állatszerű érzékekkel és - 1973-ban - visszahúzható csontkarmokkal rendelkezik; a jövőben a csontvázát és a karmait adamantiummal látják el a testében, ami gyakorlatilag sebezhetetlenné teszi. A gyógyulási faktor lassítja az öregedését is, így egy átlagos ember élettartamát meghaladóan élhet.
Charles Xavier James McAvoy (fiatalon) Hevér Gábor Mutáns pacifista és a világ legerősebb telepatája. Ő a Xavier iskolája a tehetséges fiataloknak alapítója és az X-Men vezetője is.
Patrick Stewart Horányi László
Erik Lehnsherr / Magneto Michael Fassbender (fiatalon) Hujber Ferenc Erős mutáns, aki képes manipulálni a mágneses mezőket. Bár Xavierrel nem ért egyet, mert be akarja bizonyítani a mutánsok felsőbbrendűségét, újra szövetségesek lesznek, mivel az idősebb Erik segít az X-Meneknek a jövőben az Őrrobotok elleni harcban.
Ian McKellen Fülöp Zsigmond
Raven / Mystique Jennifer Lawrence Bogdányi Titanilla Alakváltó képességgel rendelkező mutáns, Xavier gyermekkori barátja és fogadott nővére.
Ororo Munroe / Ciklon Halle Berry Németh Borbála Mutáns, aki képes manipulálni az időjárást, és az egyik legharcedzettebb és legerősebb X-Men.
Marie / Vadóc Anna Paquin Nem szólal meg Mutáns, aki képes volt magába szívni bárki életerejét és mutáns képességeit, akit megérintett, amíg gyógymódot nem kapott.
Kitty Pryde / Árnymacska Elliot Page Zsigmond Tamara Mutáns, aki át tud hatolni szilárd tárgyakon. Az X-Men legfiatalabb tagjaként fontos szerepet játszik a túlélésért folytatott harcukban.
Bolivar Trask Peter Dinklage Rosta Sándor Katonai tudós és a Trask Industries vezetője, aki egy sor Őrrobotot készít, amelyeket arra terveztek, hogy megtalálják és elpusztítsák a mutánsokat.
Hank / Bestia Nicholas Hoult (fiatalon) Előd Botond Mutáns leóni tulajdonságokkal, szupererővel, mozgékonysággal, reflexekkel és fokozott gyorsasággal.
Kelsey Grammer Csankó Zoltán
Bobby Drake / Jégember Shawn Ashmore Simonyi Balázs Mutáns, aki képes jeget létrehozni és manipulálni.
Lucas Bishop / Bishop Omar Sy Varga Rókus Mutáns, aki képes energiát elnyelni és kinetikus lökésekben átirányítani.
Peter Maximoff / Higanyszál Evan Peters Gacsal Ádám Mutáns, aki szuperszonikus sebességgel tud mozogni, beszélni és gondolkodni.
William Stryker Josh Helman Fehér Tibor Katonatiszt, aki utálja a mutánsokat.
Peter Rasputin / Kolosszus Daniel Cudmore Sarádi Zsolt Mutáns, aki képes testét szerves acéllá alakítani, ami emberfeletti erőt, állóképességet és tartósságot biztosít neki ebben a formában.
Clarice Ferguson / Blink Fan Bingbing Mutáns, aki képes portálokat létrehozni a teleportáláshoz.
Roberto da Costa / Napfolt Adan Canto Mutáns, aki képes napenergiát kivetíteni és lángokat létrehozni, miközben napenergiával működő erővel és repüléssel rendelkezik.
James Proudstar / Harcos Booboo Stewart Baráth István Bowie-késsel hadonászó mutáns és szakértő nyomkövető, aki szuper mozgékonysággal, reflexekkel, állóképességgel, éles érzékekkel és fokozott erővel rendelkezik.
Jean Grey / Főnix Famke Janssen Fehér Anna Mutáns, az X-Men tagja, potenciálisan korlátlan telepatikus és telekinetikus képességekkel rendelkezik.
Scott Summers / Küklopsz James Marsden Crespo Rodrigo Mutáns, aki az X-Men terepvezetője, hatalmas energiakitöréseket bocsát ki a szeméből, és speciálisan készített szemüveget kell viselnie, hogy megakadályozza mindannak a megsemmisülését, amire ránéz. Elkötelezett kapcsolatban él Jean Grey-nel.
Alex Summers / Plazma Lucas Till Czető Roland Mutáns, aki képes energiát elnyelni és lövések formájában kibocsátani.
Mortimer Toynbee / Varangy Evan Jonigkeit Orosz Ákos
Brickman Michael Lerner Szélyes Imre Szenátor.
Richard Nixon Mark Camacho Varga T. József Az Amerikai Egyesült Államok elnöke.
En Sabah Nur / Apokalipszis Brendan Pedder Nem szólal meg Ősi mutáns.

Fogadtatás[szerkesztés]

A film egyhangúlag pozitív fogadtatásra talált a Los Angeles Times szerint.[4] A Rotten Tomatoes oldalán 92%-ra értékelték a kritikusok 10-ből 7,6-os átlagpontszámmal (207 vélemény alapján). Szerintük Az eljövendő múlt napjai ötvözi a sorozat legjobb elemeit és egy olyan kellően pörgős eredményt hozott, amely az X-Men franchise legjobbjai közé emeli a filmet.[5] A Metacritic oldalán 74 pontot kapott 43 vélemény alapján.[6]

A bemutató hétvégéjén az észak-amerikai mozik legjobb bevételét érte el a film 90,8 millió dolláros eredményével, amely az X-Men-filmek közül a második legsikeresebb nyitóbevétel az X-Men: Az ellenállás vége után.[7] 2014 májusáig világszerte több mint 346 millió dollárt hozott.[1]

Folytatás[szerkesztés]

2013 decemberében Bryan Singer jelentette be a folytatást X-Men: Apokalipszis címmel, aminek tervezett bemutatója 2016. május 27.[8] Singer szerint a folytatás a mutánsok eredetére fókuszál,[9] inkább az X-Men: Az elsők folytatása,[10] és az 1980-as években játszódik.[11] Singer mellett Simon Kinberg, Dan Harris és Michael Dougherty dolgoznak a filmen.[12] McAvoy, Fassbender, Hoult, Lawrence és Peters[13][14] feltűnnek a folytatásban is, Küklopsznak, Jean Greynek és Ciklonnak a fiatalabb verziójával találkozunk.[15] Channing Tatum alakítja Gambit szerepét.[16][17][18]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b c X-Men: Days of Future Past (2014). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2014. május 26.)
 2. Jancsó Orsolya. „Te ölted meg a mozit”, PC World, Project 029 Media & Communications Kft., 2015. augusztus 6., 74. oldal. ISSN 1785-4717 (Hozzáférés: 2015. augusztus 24.) 
 3. X-Men: Az eljövendő múlt napjai az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
 4. Gettell, Oliver. „'X-Men: Days of Future Past': Singer, super cast succeed, reviews say”, Los Angeles Times, 2014. május 23. (Hozzáférés: 2014. május 29.) 
 5. X-Men: Days of Future Past. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2014. május 29.)
 6. X-Men: Days of Future Past. Metacritic. (Hozzáférés: 2014. május 29.)
 7. Weekend Report: 'X-Men' Rules Memorial Day, Falls Short of Franchise Record. Box Office Mojo, 2014. május 25. (Hozzáférés: 2014. május 27.)
 8. Lesnick, Silas: X-Men: Apocalypse Set for May 27, 2016, 2013. december 5. (Hozzáférés: 2013. december 6.)
 9. X-Men: Apocalypse: Bryan Singer teases new film ‘will address mutant origins’ — EXCLUSIVE. [2015. január 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. május 29.)
 10. Perry, Spencer: Singer and Kinberg Talk Days of Future Past, Tease X-Men: Apocalypse, 2014. január 30. (Hozzáférés: 2014. január 30.)
 11. Lussier, Germain: ‘X-Men Apocalypse’ Is An ’80s Period Piece, Will Feature Mass Destruction. Slash Film. (Hozzáférés: 2014. március 14.)
 12. Perry, Spencer: Bryan Singer Assembles X2 Writers for X-Men: Apocalypse, 2013. december 19. (Hozzáférés: 2013. december 20.)
 13. 'X-Men: Apocalypse': Who will return? What new mutants may appear? Scoop on the next X-Men film -- Exclusive. Entertainment Weekly, 2014. április 11. [2014. november 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. április 11.)
 14. QUICKSILVER WILL HAVE EXPANDED ROLE IN X-MEN: APOCALYPSE. IGN, 2014. május 21.
 15. X-MEN: APOCALYPSE WILL STAR CYCLOPS, JEAN GREY AND STORM. Sci-Fi Now, 2014. május 7. (Hozzáférés: 2014. május 7.)
 16. Lauren Shuler Donner confirms Channing Tatum Gambit casting. Total Films, 2014. május 13. (Hozzáférés: 2014. május 13.)
 17. Channing Tatum to Play Gambit in X-Men Spinoff. The Hollywood Reporter, 2014. május 13. (Hozzáférés: 2014. május 13.)
 18. Pierce, Scott: Simon Kinberg Says He'll Bring An Extinction Level Event to X-Men: Apocalypse. Movie Pilot, 2014. május 24. [2014. május 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. május 24.)

További információk[szerkesztés]