X-Men: Endangered Species

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Endangered Species
KiadóMarvel Comics
Nyelvangol
Alkotók
ÍróMike Carey, Chris Yost és Christos Gage
RajzolóScot Eaton, Mark Bagley és Mike Perkins

Az X-Men: Endangered Species, magyarul „Veszélyeztetett fajok” egy jelenleg is futó képregényfolyam az X-Men mutáns szuperhőscsapat főszereplésével. 2007 júniusától 2007 októberéig tart. A történet a House of M és a Decimation eseményei után zajlik, Bestiára fókuszálva és azt kutatja, néhány mutáns miért állt sikeresen ellen a megtizedelésnek, amelynek során a Föld mutánsainak nagy része elvesztette különleges képességét. Tulajdonképpen 17 visszatekintő történetből áll, amik az X-Men, Uncanny X-Men, X-Factor és a New X-Men újságokban jelentek meg.

A cselekmény végül a 2007 októberében indítandó X-Men: Messiah Complex eseményeihez vezet.[1]

Találgatások[szerkesztés]

Mikor az X-Men: Messiah Complex felé vezető útról kérdezték Peter David előrebocsátotta az X-Factor-ból az Isolationist nevű karakter visszatérését, akit először nemrégiben ismerhettek csak meg az olvasók. Higanyszál visszatérésére ugyancsak igennel válaszolt. David hozzátette, hogy Pietrónak még lesz egy találkozása Layla Millerrel.[2]

Sosem találják ki, ki fog győzni.
– Peter David[2]

A rövid cselekmény[szerkesztés]

Az X-Men és más mutánsok Landru, egy fiatal mutáns temetésén vesznek részt, aki egy közúti balesetben vesztette életét. A Bestia azon tűnődik, hogy az M day eseményeire mivel lehetne megoldást találni. Miután ő még Reed Richards, Henry Pym és Tony Stark segítségével is képtelen volt a sikerre rászánja magát, hogy „eladja a lelkét” a világ kilenc legveszélyesebb bűnözőjének (Pandemic, MODOK, Kavita Rao, Spirál, Sugar Man, Mister Sinister, Az Evolúció Mestere, Arnim Zola, és Fátum Doktor) a segítségükért cserébe. A Bestia Transiába utazik (egy kitalált hely a Marvel Univerzum Európájában, Románia, Szerbia és Erdély között), az Evolúció Mesteréhez, akinek rejtélyes jegyzetei felkeltették a figyelmét. Wundagore hegyei között rá és útitársaira támadnak Wundagore lovagjai, a Mester testőrsége.

Az Evolúció Mestere röviden meghallgatja a Bestia kérelmét, és azt válaszolja, hogy a tudomány nem oldhat meg olyasvalamit amit mágia okozott. Végső soron közömbösnek bizonyult, mint aki személyében nem érintett a problémában, így a megoldása sem sürgető számára. Több más jel is utalt arra, hogy Bestia nem az első aki Wundragore-ba utazott az M day miatt, és elégedetlen azzal amit kapott.

Kavita Raótól kap egy ajánlatot: egy, az etikáról szóló vita után a nő átadja feljegyzéseit és laborját a Bestiának, hogy ő maga visszatérhessen Indiába. Míg feljegyzéseiben böngész észrevesz egy fájlt, aminek nevét felismeri: Neverland. Miután megvitatja az X-Mennel, Bestia odamegy információért és minden várakozását felülmúlja amit ott talál: tömegsírt az udvarban és az erről szóló feljegyzéseket, és graffitiket. Kutatásai közben felfedezi, hogy a kertben heverő testeket elmozdították, nincs sok ideje ezt mérlegelni mert lesből rátámad a Sötét Bestia (Dark Beast) alias Henry Philip McCoy, aki minden jel ellenére azért van ott, hogy felajánlja a szolgálatait.. A Bestia vonakodva de elfogadja a segítséget.

A Neverland az X-fegyver (Weapon-X) program része, volt. A tömegsírok pedig a végső tisztogatás eredményei, mikor a létesítményt bezárták. Neverlandtől távol a Sötét Bestia meggyőzi Hank-et, hogy vizsgálja meg a laborjában a saját "folyékony memóriájának" egy szérumát. Hank a Sötét Bestia emlékei közül sokakat megtapasztal, úgyis mint a Power testvérek szétválasztását;[3] Jamie Madrox klónjainak megsemmisülését, stb… Az utolsó emlékben a Sötét Bestia rájön, hogy Nate Grey egy hibrid: Jean Grey és egy másik mutáns génjeinek elegye, aki erjesztőkádban érte el a felnőttkort. Mikor a Sötét Bestia érdeklődik Nate és Jean iránt Hanek elmondja, hogy már meghaltak.

Kiadások[szerkesztés]

2007. június[szerkesztés]

  • Endangered Species
  • X-Men #200

2007. július[szerkesztés]

  • Uncanny X-Men #488
  • X-Factor #21
  • New X-Men #40
  • X-Men #201

2007. augusztus[szerkesztés]

  • Uncanny X-Men #489
  • X-Factor #22
  • New X-Men #41
  • X-Men #202

2007. szeptember[szerkesztés]

  • Uncanny X-Men #490
  • X-Factor #23
  • New X-Men #42
  • X-Men #203

2007. október[szerkesztés]

  • Uncanny X-Men #491
  • X-Factor #24
  • New X-Men #43
  • X-Men #204

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Richard George. "Endangered X-Men Build to Fall Event" Archiválva 2007. március 22-i dátummal a Wayback Machine-ben, IGN, 2007-03-18. Hozzáférés ideje: 2007-03-19.
  2. a b CCI LIVE: X-MEN: ENDANGERED SPECIES. [2008. január 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. augusztus 16.)
  3. Exiles #61 (az a szuperhőscsoport, amelynek tagja lett az X-Menből Mázlista -Exiles #18-19 és Pszihé is -Exiles #90)