X-Men: Sötét Főnix

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
X-Men: Sötét Főnix
(Dark Phoenix)
2019-es amerikai film

A film moziplakátja
A film moziplakátja
Rendező Simon Kinberg
Producer Simon Kinberg
Hutch Parker
Lauren Shuler Donner
Todd Hallowell
Vezető producer Stan Lee
AlapműA Főnix halála
Műfaj
Forgatókönyvíró Simon Kinberg
Főszerepben James McAvoy
Michael Fassbender
Jennifer Lawrence
Nicholas Hoult
Tye Sheridan
Evan Peters
Jessica Chastain
Zene Hans Zimmer
Operatőr Mauro Fiore
Vágó Lee Smith
Jelmeztervező Daniel Orlandi
Gyártás
Gyártó 20th Century Fox
Marvel Entertainment
Kinberg Genre
OrszágUSA
Nyelv angol + magyar (szinkron)
Forgatási helyszín Montréal
Játékidő 114 perc
Költségvetés 200 000 000 amerikai dollár
Forgalmazás
Forgalmazó USA Walt Disney Studios Motion Pictures
Magyarország Fórum Hungary
BemutatóMagyarország 2019. június 6.
USA 2019. június 7.
Korhatár16 IV. kategória (NFT/25245/2019)
Bevétel 204,3 millió $
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz X-Men: Sötét Főnix témájú médiaállományokat.

Az X-Men: Sötét Főnix (eredeti cím: Dark Phoenix) 2019-es amerikai Marvel szuperhősfilm. Ez az X-Men filmsorozat tizenkettedik része, valamint az X-Men: Apokalipszis (2016) folytatása. A filmet Simon Kinberg írta és rendezte, és a főszereplők James McAvoy, Michael Fassbender, Sophie Turner Jennifer Lawrence, Nicholas Hoult, Sophie Turner, Tye Sheridan, Alexandra Shipp, Kod Smit-McPhee, Evan Peters és Jessica Chastain. A filmzenét ezúttal Hans Zimmer adja.

A filmet az Amerikai Egyesült Államokban 2019. június 7-én mutatja be a 20th Century Fox, míg Magyarországon egy nappal hamarabb szinkronizálva, június 6-án a Fórum Hungary.

Cselekmény[szerkesztés]

1975-ben a nyolcéves Jean Grey véletlenül arra használja a képességeit, hogy autó balesetet okozzon, ezzel megölve a szüleit. Ezután Charles Xavier elviszi őt az iskolájába (Xavier Iskolája Tehetséges Fiataloknak), ahol mentálisan torlaszokat épít Jean fejébe, hogy ne emlékezzen a balesetre és segít neki irányítani a képességeit.

1992-ben, kilenc évvel az En Sabah Nur által okozott világméretű pusztítás után az X-Menek egy vészjelzés kapnak az Endeavour nevű űrsiklótól, amit egy napkitörés súlyosan megsebesített. Miközben a csapat megmenti az asztronautákat, Jean megfeneklik és magába szívja a napkitörés erejét. Jean túléli az eseményt, de a képességei ennek eredményeképpen jelentősen megerősödtek. Eközben a torlaszok, amiket Charles mentálisan telepített Jean fejébe, elpusztultak és emiatt Jean véletlenszerűen megtámadja az X-Menek sikeres küldetését ünneplő mutánsokat, amitől elájul. Később Jean elmegy a new york-i Red Hook-ba, ahol felnőtt, miután megtudja, hogy az apja életben van. Az X-Menek megpróbálják hazavinni Jean-t, de megsebesíti Peter Maximoff-ot és véletlenül megöli Raven Darkhölme-ot és pár rendőrt mielőtt otthagyja a csapattársait.

Jean elutazik a Genosha nevű mutáns menekültek szigetére, hogy Erik Lehnsherr segítségével kordában tartsa a képességeit, de Erik eltanácsolja onnan, miután harcba keveredik az Amerikai Hadsereg katonáival, akiknek a feladata az volt, hogy letartóztassák Jean-t. Ezután Jean megismerkedik Vuk-kal, a D'Bari nevű alakváltó földönkívül faj vezérével, aki elmondja neki, hogy a kozmikus erő, ami megszállta Jean-t, évezredekkel elpusztította a D'Bari-k bolygóját. Az erő mindenkivel végzett, akivel találkozott, amíg rá nem talált Jean-re. Eközben Hank McCoy, aki elárulva érzi magát, amiért Charles manipulálta Jean memóriáját, csatlakozik Erik-hez és mutáns csapatához, hogy segítsen nekik megállítani Jean-t New York City-ben. Az X-Menek és Erik csapata megküzdenek egymással, mielőtt Erik szembeszáll Jean-nel, de Jean új képességei felülmúlják Erik képességeit. Jean megtámadja Charles-t, amíg Charles meg nem győzi őt, hogy olvasson a fejében, amitől a személyisége felszínre őt. Miután bűnbánónak érzi magát, Jean megkéri Vuk-ot, hogy elvegye tőle az erejét, csakhogy kiderül, hogy Jean emiatt akár meg is halna. Charles és Scott Summers megállítják Vuk-ot, hogy teljesen elvegye Jean erejét, mielőtt a hadsereg mindkét csapatot foglyul nem ejti és vonattal elviszik egy titkos elszigetelő létesítménybe.

Vuk és a D'Bari hadsereg megtámadják a vonatot. Miután felülkerekednek a katonákon, a mutánsok kiszabadulnak fogságukból és felveszik a kesztyűt a D'Bari-kal. Charles felruházza Jean-t az elméjében, amitől Jean személyisége újra kordában tartja a képességeit. Vuk ismét megpróbálja elvenni Jean képességeit, de Jean felszabadítja a valódi potenciálját és megöli Vuk-ot, mielőtt eltűnik az világűrben.

Az incidens után az iskola Jean Grey Iskolája Tehetséges Fiataloknak nevet kapja, ahol Hank lett az új dekán, miután Charles nyugdíjba vonul a mutáns jogokért való harca után. Erik találkozik Charles-szal Párizsban, ahol meginvitálja egy sakk játszámára. Amikor elkezdenek játszani, egy lángoló főnix jelenik meg az égen.


Szereplők[szerkesztés]

Karakter Színész Magyar hang
Charles Xavier / X Professzor James McAvoy Hevér Gábor
Erik Lehnsherr / Magneto Michael Fassbender Fekete Ernő
Raven Darkholme / Mystique Jennifer Lawrence Bogdányi Titanilla
Hank McCoy / Bestia Nicholas Hoult Előd Botond
Jean Grey / Sötét Főnix Sophie Turner Dögei Éva
Scott Summers / Küklopsz Tye Sheridan Előd Álmos
Ororo Munroe / Ciklon Alexandra Shipp Gáspár Kata
Kurt Wagner / Árnyék Kodi Smit-McPhee Molnár Levente
Peter Maximoff / Higanyszál Evan Peters Gacsal Ádám
Selene Kota Eberhardt
Paul Hark / Red Lotus Andrew Stehlin
Vuk Jessica Chastain Pálfi Kata
Ben Hammil / Match Lamar Johnson
John Grey Scott Shepherd Dózsa Zoltán
Jean Grey gyerekként Summer Fontana Kobela Kira

További információk[szerkesztés]