New Mutants

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
New Mutants
első sorozat
Kiadó Marvel Comics
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Formátum puhaborítós
Megjelent számok 100
Alkotók
Megalkotta Chris Claremont
Bob McLeod
Író Chris Claremont
Louise Simonson
Rob Liefeld
Fabian Nicieza
Rajzoló Bob McLeod
Sal Buscema
Bill Sienkiewicz
Jackson Guice
Bret Blevins
Rob Liefeld
Színező Glynis Wein
Glynis Oliver
Betűk Tom Orzechowski
Joe Rosen

A New Mutants egy, a Marvel Comics által kiadott képregénysorozat volt, melynek első sorozata 1983 és 1991 között, második sorozata 2003 és 2004 között jelent meg az Amerikai Egyesült Államokban. A New Mutants egyike volt az Uncanny X-Men spin-off-jainak. A képregény címszereplői az X-Men utánpótlását képező Új Mutánsok csapata.

A megjelenés története[szerkesztés]

Első sorozat[szerkesztés]

Az 1980-as években az Uncanny X-Men sorozata addig nem tapasztalt népszerűségre tett szert Chris Claremont írói közreműködése alatt. Ebben az időben, a sorozat népszerűségét kihasználva a Marvel több spin-off sorozatot is indított a népszerű kiadványból. A New Mutants egyike volt ezeknek a sorozatoknak. Az Új Mutánsok csapat először 1982-ben, a Marvel Graphic Novel sorozat negyedik részében tűnt fel, mely történet írója szintén Chris Claremont volt. Az X-Men csapatának tagjai első, 1963-as szereplésük óta felnőttek, így a sorozat visszatért az Uncanny X-Men gyökereihez; egy új, kamaszokból álló csapat kalandjainak bemutatásához.

A sorozat első száma 1983 márciusában jelent meg. Írója Chris Claremont, rajzolója Bob McLeod volt. A történet szerint a csapatot, mint egykor az X-Ment is, Xavier professzor hívta életre. Az alapító tagok Ágyúgolyó, Farkas, Psziché (később Délibáb), Karma és Napfolt voltak. A csapathoz számos új tag is csatlakozott. Elsőként a 8. számban Magma, majd őt követte Varázs (Kolosszus kishúga, aki az Uncanny X-Men-ben már korábban többször is feltűnt), Tolmács és a földönkívüli Techno. Az ifjú szuperhőscsapat ellenfelei legtöbbször démonok és a Pokoltűz Klub mutánskülönítménye, a Pokolfajzatok voltak.

Bob McLeod már a harmadik szám után otthagyta a sorozatot, helyére Sal Buscema került, majd a 18. számmal Bill Sienkiewicz. Claremont igen sötét hangulatot adott a sorozatnak, vegyítve azt a kamaszkor félelmeivel és viszontagságaival. Igen gyakoriak voltak a misztikus elemek is. A képregény ugyan nem érte el az eredeti X-Men sorozat népszerűségét, de stabil olvasói bázisra tett szert.

1985 októberében, a 32. szám után Sienkiewicz is megvált a képregénytől, őt néhány szám erejéig Steve Leialoha, majd Mary Wilshire követte. Wilshire után a sorozat rendszeres rajzolója Jackson Guice lett, de mellette alkalmanként több más rajzoló is közreműködött. Mikor X Professzort 1986-ban kiírták a sorozatból, a mutánsiskola vezetését Xavier régi barátja, az egykori szuperbűnöző, Magneto vette át akit előélete miatt a tanítványok nem fogadtak el mentoruknak.

Az 55. számban, 1987-ben Louise Simonson váltotta fel Claremontot a sorozat írói székében. Simonson a Mutánsok végzete című crossover során megölte Tolmácsot, Madáragyút és Gosamyrt pedig beléptette a csapatba. Az Infernó eseményei után az X-Terminátorok csapata beleolvadt az Új Mutánsokéba. Ezt követően a képregényre jellemző misztikus légkör szertefoszlott Simonson 1989-es története után, melyben az Új Mutánsok csapata meglátogatta a skandináv mitológia isteneinek otthonát, Asgardot.

1990-ben a 86. számtól Rob Liefeld lett a sorozat rajzolója. A 87. számban bemutatkozott a csapat leendő új mentora, a rejtélyes múltu zsoldos, Kábel, majd ezt követően az Új Mutánsok csapatának összes régi tagját, Ágyúgolyó kivételével kiírták a sorozatból. Az új, inkább katonai jellegű csapat tagjai olyan harcedzett veteránok lettek mint Dominó, Csillagtörő, Hadiösvény és Vadon. Az utolsó számokban Fabian Nicieza és Rob Liefeld vette át az írói munkát. A drasztikus mértékeben megváltozott sorozat a századik számmal, 1991 áprilisában véget ért, de a kicserélődött szuperhőscsapat története tovább folytatódott az X-Force nevű képregényben.

A sorozat megjelenése alatt szorosan kapcsolódott az Uncanny X-Men cselekményéhez és része volt az X-kiadványokat érintő több crossovernek, így a Mutáns mészárlás, a Mutánsok végzete és az Infernó című történeteknek is.

Második sorozat[szerkesztés]

New Mutants
második sorozat
Kiadó Marvel Comics
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Formátum puhaborítós
Megjelent számok 13
Alkotók
Író Nunzio DeFilippis
Christina Weir
Rajzoló Keron Grant
Mark A. Robinson
Carlo Barberi
Khary Randolph
Tusrajz Rob Stull
Wayne Faucher
Rich Perotta
Színező Avalon Studios
Betűk Virtual Calligraphy
Dave Sharp

A sorozat majd 12 év után, 2003 júliusában újraindult. Az új sorozat írója Nunzio DeFilippis és Christina Weir, rajzolója Keron Grant. A legnagyobb változás a képregényben az volt, hogy míg az eredeti sorozatban Xavier professzor iskolája csupán néhány, az X-Men leendő utánpótlását képző kamasszal foglalkozott, addig az új sorozatban az iskolát már csaknem kétszáz diák látogatta. A történetek nem egy szuperhőscsapat kalandjait voltak, hanem nem hétköznapi kamaszok, nem hétköznapi napjai élete az iskola falain belül és kívül. Az X-Men tagjai gyakran vendégszerepeltek a sorozatban, elsősorban mint az iskola oktatói. Az eredeti Új Mutánsok csapatából Danielle Moonstar állandó szereplője lett az új sorozatnak is.

A negyedik szám után Mark A. Robinson vette át a sorozat rajzolójának munkakörét, majd két általa rajzolt két szám után Carlo Barberi. A képregény nyolcadik számában feltűnik egy új tanár, Emma Frost, az X-ek egykori ellensége.

A sorozat ugyan 2004 júniusában véget ért a 13. számmal, de az iskola diákjainak kalandjai a New X-Men: Academy X című sorozatban folytatódtak.

Magyarul[szerkesztés]

  • Új világ X-men. Új mutánsok; szöveg Brian Michael Bendis, rajz. David Finch, ford. Kvaszta Ádám; Goodinvest, Bp., 2008