X-Men: Az elsők

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
X-Men: Az elsők
(X-Men: First Class)
2011-es amerikai–brit film

RendezőMatthew Vaughn
Producer
Vezető producerStan Lee
AlapműX-Men
Műfajakció, kaland, sci-fi, szuperhős
Forgatókönyvíró
Főszerepben
ZeneHenry Jackman
OperatőrJohn Mathieson
Vágó
JelmeztervezőSammy Sheldon
DíszlettervezőChris Seager
Gyártás
Gyártó
Ország
 • Egyesült Államok
 • Egyesült Királyság
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő130 perc
Költségvetés140[1]–160[2] millió USD
Képarány2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
 • 2011. június 1. Nagy-Britannia
 • 2011. június 3. Egyesült Államok
Korhatár
 • USA PG-13
 • magyar Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel343 473 071 dollár[2]
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz X-Men: Az elsők témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az X-Men: Az elsők (eredeti cím: X-Men: First Class[3]) 2011-ben bemutatott misztikus sci-fi akciófilm. Rendezője Matthew Vaughn. Az eredeti szereplőket a Marvel Comics alkotta meg. Az ötödik X-Men-film időben azok előtt játszódik.

Bemutatója 2011. június 1-jén volt az Egyesült Királyságban és 2011. június 3-án az Egyesült Államokban.

Magyarországi bemutató: 2011. június 2.

A film a fő-trilógia előzménye.[4] A film főszereplői James McAvoy mint Xavier professzor és Michael Fassbender mint Erik / Magneto; további szereplők Kevin Bacon, January Jones, Rose Byrne, Jennifer Lawrence, Zoë Kravitz, Nicholas Hoult és Lucas Till.

Rövid történet[szerkesztés]

A történet nagy része 1962-ben játszódik, a kubai rakétaválság idején. A fő fókuszban Charles Xavier és Magneto kapcsolata áll (ami eleinte baráti, a történet végén ellenfelekké válnak) és a mutánsok csapatának kialakulása.

Cselekmény[szerkesztés]

A második világháború alatt, 1944-ben az elfoglalt Lengyelországban létesített koncentrációs táborban Dr. Schmidt[5] észreveszi, amint a fiatal Erik Lensherr dühében meggörbíti a fémből készült kaput, amikor elválasztják a szüleitől. Erik olyan erős vonzóerőt kelt, amivel négy katonát magával vonszol. Az irodájában Schmidt azt az utasítást adja a fiúnak, hogy mozgasson egy pénzdarabot, ami az asztalon van. Erik próbálkozik vele, de nem sikerül. Schmidt behozatja a fiú anyját, majd lelövi, amikor továbbra sem sikerül a produkció. Anyja halála dühkitörést vált ki a fiúból, a fémtárgyak meggörbülnek és a levegőben repülnek. Schmidt örömmel fogadja ezt és megígéri a fiúnak, hogy a szövetségese lesz.

Egy nagy családi házban (Westchester County, New York állam) egy fiatal telepata, Charles Xavier találkozik az otthon nélküli alakváltóval, a kék bőrű Ravennel. Mindketten örülnek, hogy a másik különbözik a „normális” emberektől.

1962-ben a felnőtt Lensherr Genfben van, ahová Schmidtet követte, mert bosszút akar rajta állni. Egy bankban megszerzett bizalmas információ szerint Schmidt Argentínában van.

Angliában az Oxford University-n Xavier befejezi a tanulmányait és megjelenteti tanulmányát a mutációról; Raven a féltestvéreként vele él. Las Vegasban a CIA-ügynök Moira MacTaggert követi Hendry ezredest egy Hellfire Club nevű szórakozóhelyre, ahol meglátja Sebastian Shaw-t, Emma Frostot és Azazelt. Miután Shaw megfenyegeti Hendry-t, Azazel eltűnik az ezredessel; pár pillanattal később Hendry az amerikai elnök válságcentrumában ül az asztalnál, és korábbi véleményével ellentétben támogatja, hogy az USA atomrakétákat telepítsen Törökországba. Shaw nem sokkal később megöli Hendry-t; felfedi, hogy ő Schmidt, és az a mutáns tulajdonsága, hogy energiát tud elvonni a környezetéből és irányítottan ki is tudja azt bocsátani. Ez a tulajdonsága egyúttal fiatalon tartja.

MacTaggert meggyőzi Xaviert és Ravent, hogy csatlakozzanak a CIA csapatához, ugyanakkor meggyőzi a CIA-igazgató McCone-t arról, hogy nem a mutánsok jelentik a fenyegetést, hanem Shaw. A mutánsokat egy titkos CIA-bázisra viszik.

Xavier meghatározza Shaw tartózkodási helyét, és időben megmenti Eriket a megfulladástól, miközben az Shaw tengeralattjáróját próbálja a felügyelete alá vonni. Xavier elviszi Eriket a titkos bázisra, ahol találkozik Hank McCoy-jal, a fiatal tudóssal (aki szintén mutáns, a lábujjait kézként tudja használni). Hank és Raven között szimpátia alakul ki. Hank megígéri neki, megoldást talál rá, hogy a megjelenésük „normális” legyen.

Xavier teszteli Hank egyik találmányát, a Cerebrót, amivel a mutánsok fizikai helyzetét lehet meghatározni. Ennek segítségével találják meg a sztriptíztáncosnő Angel Salvadore-t; a taxisofőr Armando Muñozt (későbbi neve: Darwin); a hadsereg börtönében a később Havoknak nevezett egyént, és Banshee-t/Sean Cassidyt. Egy névadás során Raven a Mystique nevet veszi fel, Charles a „Prof. X” nevet kapja, Erik pedig „Magneto” lesz.

Amikor Frost találkozik egy orosz tábornokkal Oroszországban, Xavier és Erik elkapják. Ezalatt Azazel, Shaw és Riptide megtámadják a CIA titkos bázisát, ahol a fiatal mutánsok tartózkodnak, és mindenkit megölnek, aki az útjukba áll. A mutánsokat Shaw csatlakozásra szólítja fel, mivel szerinte a társadalom ellenséges velük szemben. Angel rögtön csatlakozik. Amikor Darwin megpróbál ellenszegülni, Sahw megöli.

Miután a titkos CIA-bázis megsemmisült, Xavier a családi kastélyukba invitálja a mutánsokat, ahol kiképzést ígér nekik.

Hank McCoy védőöltözetet és egy lopakodó repülőgépet tervez. Moszkvában Shaw meggyőz egy orosz tábornokot arról, hogy Oroszországnak válaszként atomrakétákat kell telepítenie Kubába.

A kubai rakétaválság idején John F. Kennedy, az Egyesült Államok elnöke többször beszél az amerikai néphez. Első lépésként tengeri blokádot hoz létre Kuba körül, így az orosz rakéták nem juthatnak el a tervezett helyükre.

Shaw az orosz flotta közelében, a tengeralattjáróján tartózkodik és egy különleges sisakot visel, ami leárnyékolja a gondolatait, így Xavier nem tudja felderíteni a helyzetét. Shaw célja a harmadik világháború kirobbantása, hogy az emberek elpusztuljanak, és a radioaktív sugárzás miatt több mutáns jöjjön létre.

Raven bebújik Erik ágyába, ő azonban azt mondja neki, fontosabb lenne, hogy önmagát elfogadja. McCoy kidolgoz egy szert, amit injekcióban beadva megváltozna a külsejük, Raven azonban már nem akar „normálisan” kinézni. McCoy beadja magának, de annak hatására egész külsejét kék színű szőr borítja be és kezei helyett mancsai lesznek. Ennek ellenére képes az általa tervezett lopakodó repülőgépet vezetni, amivel társait a tengeri konfliktus várható helyére viszi. Itt hanglokáció segítségével meghatározzák Shaw tengeralattjárójának helyét, Erik pedig kiemeli a víz alól és a partra teszi. Erik behatol a tengeralattjáró belsejébe, és megöli Shaw-t: a gyermekkora óta nála lévő pénzdarabot lassan keresztülvezeti az agyán.

Az amerikai és az orosz kormány is fenyegetést lát a mutánsokban, ezért azonnali elpusztításukra adnak parancsot: a hajók ágyúkkal és rakétákkal lőnek rájuk. Erik azonban könnyedén megállítja a lövedékeket a levegőben, és Xavier tiltakozása ellenére visszafordítja azokat. Amikor MacTaggert rálő Erikre, ő ezeket a golyókat is elhárítja magától. Az egyik Xavier gerincét találja el. Közben a visszafordított lövedékek felrobbannak a levegőben. Xavier lábai lebénulnak. Az addig egységes csapat kettéválik, egy részük úgy gondolja, hogy az emberek ellen harcolni kell, ők Erikhez csatlakoznak: Mystique, Angel, Riptide és Azazel. A többiek Xavier mellett maradnak, aki tanítani akarja őket és a békés egymás mellett élés híve.

A kerekes székben közlekedő Xavier és a mutánsok visszatérnek a kastélyba, ahol Xavier iskolát akar nyitni a számukra. MacTaggert megígéri neki, hogy sohasem fedi fel az iskola helyét és megcsókolják egymást. Később a CIA értekezletén azt mondja, hogy csak halvány emlékei vannak arról, hogy mi is történt vele az elmúlt időszakban. Magneto (=Erik) és a többiek kiszabadítják Frostot, aki csatlakozik hozzájuk.

Szereplők[szerkesztés]

James McAvoy 2010-ben
Michael Fassbender
(2009-es Cannes-i filmfesztivál)
 • James McAvoy – mint Dr. Charles Xavier: Az X-Men alapítója és telepata vezetője. Erik/Magneto legjobb barátja, de konfliktus támad köztük az emberekkel való kapcsolat miatt.[6] McAvoy elismerte, hogy gyerekként nem olvasott képregényeket, de a rajzfilmeket szerette. Érdekesnek találta a szerepet, mert „a fiatal Xavier viselkedése nagyban eltér az idősebb Xavier szerzetesszerű, szexualitás- és érzelemmentes viselkedésétől”.[7] McAvoy meglátása szerint van hasonlóság a Xavier/Magneto és Martin Luther King/Malcolm X kapcsolatok között, „A képregényekben Erik sokat jön és megy; látjuk, hogy miben hisz, mit és hogyan akar elérni. A filmben az életük kulcsjeleneteit látjuk, ami kialakította őket, de nem csak gyerekkorukban, hanem az egyenlő jogokért folytatott harcukban is. (magyar hangja Hevér Gábor).[8]
  • Laurence Belcher – mint Charles Xavier (12 éves korában)[9]
 • Michael Fassbender – mint Magneto / Erik Lensherr: A „Mutánsok szövetségének” alapítója, Xavier legjobb barátja, de konfliktus támad köztük az emberekkel való kapcsolat miatt.[10] Fassbender elmondása szerint Matthew Vaughn látta őt egy másik filmjének meghallgatásán és úgy gondolta, megfelelő lesz erre a szerepre. Miután Fassbender elolvasta a forgatókönyvet, próbálta meggyőzni a producereket, hogy őt válasszák a szerepre. Fassbender megfigyelte Ian McKellen alakítását, de elhatározta, hogy a saját elképzelései alapján formálja meg a figurát.[11] (magyar hangja Hujber Ferenc)
*Megjegyzés: A stáblistában a név „Lensherr” formában szerepel, de a film hivatalos oldalán, a Marvel Comics weboldalán és a korábbi X-Men filmekben „Lehnsherr”-nek van írva.[13][14]

A stáblistában nem szereplő, kameo-megjelenések:

A film készítése[szerkesztés]

Előkészületek[szerkesztés]

2006 áprilisában, egy hónappal az X-Men: Az ellenállás vége megjelenése előtt Zak Penn író nyilvánosságra hozta, hogy leszerződött egy spin-off megírására.[28][29][30] Matthew Vaughn 2010 májusában szerződött le a filmhez. Nem sokkal a csatlakozása után a Fox bejelentette a film megjelenési dátumát: 2011. június 3.[31] és Jane Goldmant szerződtették egy újabb átírásra.[32] Vaughn az X-Men: Az elsőket a 2009-es Star Trek film mintájára szerette volna elkészíteni, amiben friss, új arcok jelennek meg a korábban ismert szereplők helyett.[33] Egy jelenetet, amiben egy álomban forgó szobák jelennek meg, törölni kellett, miután az Eredet című film megjelent.[34] A film 1960-as évekbeli környezetének kialakítására hatottak a James Bond filmek. Az X-Men ruhák jobban megfelelnek az eredeti képregényben megjelent ruháknak, a korábbi három filmmel ellentétben.[35]

Matthew Vaughn ezt nyilatkozta: „Az elvarratlan szálak izgattak. Rendkívül lelkes voltam, amikor az X3-at közösen megírtuk Simon Kinberggel és Zak Penn-nel. Hat nap alatt csináltuk meg, a vázlatkönyvvel együtt. Aztán, mint egy idióta, azt gondoltam, nem lesz elég időm megcsinálni a filmet, amit szeretnék, ezért kiléptem a produkcióból. Ezt azóta is bánom. Amikor a Fox-tól felhívtak, hogy meg akarom-e csinálni az X-Men: Az elsők filmet, azt hittem, viccelnek velem.”[36] „A fő célom az volt, hogy ez a film önmagában is megálljon, a többi filmtől függetlenül. Ugyanakkor, ami a többi filmben működött, azt átvettem, vagy utaltam rájuk. Ez jó móka volt.”[37]

A film költségei megközelítőleg 160 millió dollárra rúgtak az adó levonása előtt.[38] A tényleges költség 140 millió dollár lett.[1]

Forgatás[szerkesztés]

A film forgatása 2010. augusztus 31-én kezdődött Oxfordban (Anglia). A helyszínek között volt a St Aldate's utca és az Oxford egyetem néhány épülete. A forgatás itt mindössze két napig tartott.[39] A produkció átvonult a Pinewood Studios-ba,[40] és októberben Georgia államba (USA). Itt a lehetséges helyszínek között volt Jekyll Island, Thunderbolt (Georgia állam) és Savannah (Georgia állam).[41] Valamint Louisiana állam, Észak-Karolina[42] és Nyugat-Michigan is szóba került.[43] A Jekyll Islandet azért választottuk a Tybee Islanddel szemben (Georgia állam), mert az egyik producer megnézte mindkettőt a Google Föld nevű programban, és úgy találta, hogy Jekyll közelében kékebb a víz színe.[42] Additional location shooting took place in Russia.[35] A történet szerint Argentínában lévő partmenti kisváros, Villa Gesell kocsmai jelenetét máshol vették fel.[44]

Zenei anyaga[szerkesztés]

A film hivatalos dalát, a Love Love-ot, ami a film végén látható stáblista alatt szól, a brit Take That zenekar játssza. A dal 2011. május 11-én jelent meg.[45]

Fogadtatás[szerkesztés]

Bevételek[szerkesztés]

Az X-Men: Az elsők filmet megközelítőleg 6900 moziban mutatták be 3641 helyszínen az Egyesült Államokban. Nyitóhétvégéjén 55,1 millió dollár bevételt szerzett és ezzel felkerült a amerikai és kanadai bevételi lista élére.[46][47] A péntek éjszakai bemutatója alatt 3,37 milliós bevétele volt.[48] Ez a nyitás összességében alacsonyabb volt, mint az X-Men: Az ellenállás vége (102,7 millió), az X-Men 2 / X2: X-Men United (85,5 millió) és az X-Men kezdetek: Farkas (85,0 millió) első heti bevétele, de valamivel magasabb, mint az eredeti X-Men filmé (54,5 millió).[47] A 20th Century Fox igazgatósága elégedett volt az eredménnyel.[46] A film a külföldi piacokon 61 millió dollár bevételt produkált az első hete alatt.[49]

2011. július 10-i adatok szerint a film összbevétele 142 090 071 dollár az Egyesült Államokban és 200 300 000 a nemzetközi piacokon.[50]

Kritikai reakciók[szerkesztés]

A film többnyire pozitív kritikákat kapott. A filmkritikusok véleményét összegző Rotten Tomatoes 87%-ra értékelte 218 vélemény alapján (2011-06-14).[51] A hasonló működésű Metacritic 65/100-ra értékelte 37 vélemény alapján.[52]

Frank Lovece a Film Journal International filmkritikusa üdvözölte „a film szellemes forgatókönyvét és a több szálon futó cselekményt, amiben egymásba fonódnak az érzelmektől fűtött akciók.” Ugyanakkor megjegyezte: „Nem gyerekeknek való film. A film kezdő, szívszorító percei a második világháború egyik fogolytáborában játszódnak, ahol végig németül beszélnek és a feliratot olvasni kell.”[27]

Peter Howell a Toronto Startól „eszes kasszasiker film”-nek nevezte, és hozzátette: „Vaughn hasonló frissességet visz ebbe a filmbe, mint amit korábbi alkotásában, a HA/VERban is tett, és egy úgy éri el, hogy a drámai tartalom is megmarad.”[53]

Roger Ebert filmkritikus habozva „high-tech és jól eljátszott film”-nek nevezi, de hozzáteszi: „hétvégi szórakozásnak jó, de nem igazi képregény-film”.[54]

Érdekességek[szerkesztés]

 • Amikor Xavier kipróbálja az új találmányt, a Cerebrót, látható a fiatal Vihar/Ciklon is.
 • A képregénnyel ellentétben, ahol Xaviert Azazel letaszítja egy szikláról és akkor bénul meg, a filmben ezt Moira MacTaggert CIA-ügynök eltévedt golyója okozza.

Különbségek más X-Men filmekhez képest[szerkesztés]

 • Az első X-Men filmben Professzor X elmondja Farkasnak, hogy a Cerebrót Magneto készítette – ebben a filmben Hank McCoy.
 • Az X-Men kezdetek: Farkas-ban (aminek ideje e film után van) egy jelenetben Professzor X tolószék nélkül látható.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b McClintock, Pamela. „Box Office Preview: 'X-Men: First Class' Expected to Bump 'Hangover II' From Top Spot”, The Hollywood Reporter, 2011. június 2. (Hozzáférés: 2011. június 10.) 
 2. a b X-Men: First Class at BoxOfficeMojo.com
 3. A first class kifejezés szójáték, egyik jelentése: „az első osztály”, utalva arra, hogy a szereplők Xavier első tanítványai, másik jelentése: „első osztályú”
 4. /Film Interview: ‘X-Men: First Class’ Director Matthew Vaughn | /Film. Slashfilm.com (2011-05-25). Hozzáférés ideje: 2011-06-13.
 5. Dargis, Manohla. "Movie Review: X-Men: First Class (2011): Born That Way, and Proud Of It", The New York Times, June 2, 2011
 6. James McAvoy Cast as Charles Xavier”, Superhero Hype!, 2010. május 28. (Hozzáférés: 2010. november 22.) 
 7. Tilly, Chris: X-Men: First Class: James McAvoy Interview. IGN, 2011. március 30. (Hozzáférés: 2011. május 13.)
 8. Tilly, Chris: X-Men: First Class: James McAvoy Interview pt. 2. IGN. (Hozzáférés: 2011. május 28.)
 9. Johnston, Rich: SCOOP: Laurence Belcher Cast As The Young Charles Xavier. bleedingcool.com, 2010. szeptember 7. (Hozzáférés: 2010. szeptember 11.)
 10. Friedman, Roger. „Michael Fassbender to appear in "X Men: First Class"”, hollywoodnews.com, 2010. június 24.. [2020. február 22-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2010. június 24.) 
 11. Tilly, Chris: X-Men: First Class – Michael Fassbender Interview. IGN. (Hozzáférés: 2011. május 13.)
 12. a b c McClintock, Pamela. „January Jones joins 'X-Men'”, Variety, 2010. augusztus 17.. [2010. augusztus 21-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2010. augusztus 18.) . .
 13. http://www.x-menfirstclassmovie.com/#/characters. [2012. július 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. június 18.)Official movie website.
 14. http://marvel.com/universe/Magneto_(Magnus). (Hozzáférés: 2011. június 18.)Official Marvel website.
 15. Kit, Borys. „'Winter's Bone' star cast in 'X-Men: First Class' (exclusive)”, Heat Vision, 2010. július 15.. [2010. július 22-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2010. július 16.) 
 16. Kevin Bacon Playing Sebastian Shaw in X-Men: First Class”, forcesofgeek.com, 2010. július 16.. [2010. július 20-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2010. július 20.) 
 17. Wells, Jeffrey. „Lawrence on the Line”, Hollywood Elsewhere, 2010. október 24.. [2010. október 28-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2010. november 22.) 
 18. Dorn, Alex: Oliver Platt will be The Man In Black in 'X-Men: First Class'. HitFix.com, 2010. augusztus 16. (Hozzáférés: 2010. augusztus 17.)
 19. Beast and Banshee Cast for X-Men: First Class”, Superhero Hype!, 2010. július 8. (Hozzáférés: 2010. július 8.) 
 20. Goldman, Eric. „Wise Casting for X-Men: First Class”, IGN, 2010. november 30. (Hozzáférés: 2010. december 1.) 
 21. Sperling, Nicole. „'X-Men: First Class': Matthew Vaughn fills his cast with up-and-comers”, Entertainment Weekly, 2010. július 8.. [2014. november 6-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2010. július 8.) 
 22. Fleming, Mike. „'X-Men: First Class' Drafts Twilight Vampire Edi Gathegi To Play Biracial Mutant Darwin”, Deadline.com, 2010. július 27. (Hozzáférés: 2010. július 28.) 
 23. Mortimer, Ben. „Jason Flemyng Joining X-Men: First Class”, Superhero Hype!, 2010. augusztus 15. (Hozzáférés: 2010. augusztus 15.) 
 24. Janos Questad. Characters. x-menfirstclassmovie.com. [2012. július 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. június 3.)
 25. Keyes, Rob: Relative Unknown Mutant Named Riptide Joins X-Men: First Class. screenrant.com, 2010. szeptember 19. (Hozzáférés: 2010. szeptember 20.)
 26. Johnston, Rich: That Big Spoiler Cameo Scene In The Middle Of X-Men: First Class (SPOILERS). BleedingCool.com, 2010. május 25.
 27. a b Lovece, Frank. "Film Review: X-Men: First Class" Archiválva 2011. augusztus 3-i dátummal a Wayback Machine-ben, Film Journal International, June 2, 2011
 28. Douglas, Edward. „Zak Penn on His Potential X-Men Spin-off”, Superhero Hype!, 2006. április 11. (Hozzáférés: 2010. december 18.) 
 29. Davis, Erik. „Zak Penn Talks X-Men Spin-Off, Incredible Hulk Casting”, Moviefone, 2007. május 1. (Hozzáférés: 2008. február 9.) 
 30. Ullrich, Chris. „Interview: Zak Penn on The Grand, X-Men Fans and Co-Writing Hulk”, ComicMix, 2008. április 15. (Hozzáférés: 2008. április 16.) 
 31. McClintock, Pamela. „'X-Men' prequel to open June 4, 2011”, Variety, 2010. május 5.. [2012. november 8-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2010. december 10.) 
 32. McClintock, Pamela. „Fox cast 'X-Men' mutants”, Variety, 2010. július 8.. [2011. május 28-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2010. december 11.) 
 33. White, Cindy. „X-Men Following Star Trek's Lead”, IGN, 2010. augusztus 2.. [2010. augusztus 6-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2010. augusztus 3.) 
 34. Boucher, Geoff: 'Inception' wake-up call – 'X-Men: First Class' director jettisons similar dream-time scenes. Los Angeles Times, 2010. augusztus 2. (Hozzáférés: 2010. szeptember 2.)
 35. a b Knowles, Harry. „So Bryan Singer just called regarding Matthew Vaughn's X-Men: First Class... I'm quite excited now”, Ain't It Cool News, 2010. augusztus 20. (Hozzáférés: 2010. december 18.) 
 36. Douglas, Edward: Exclusive Interview with X-Men: First Class Director Matthew Vaughn. Superhero Hype
 37. /Film Interview: 'X-Men: First Class' Director Matthew Vaughn. /Film
 38. Zeitchik, Steven. "With 'X-Men: First Class' Fox tries a new mutation", Los Angeles Times, June 4, 2011
 39. Lees, Rebecca. „When the X-Men met the Ox-Men”, The Oxford Student, 2010. október 7. (Hozzáférés: 2010. október 7.) 
 40. Dawtrey, Adam. „Snaring the big Hollywood pictures”, Variety, 2010. november 27.. [2010. december 8-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2010. december 10.) 
 41. Conn, Lesley. „X-Men may be landing in Savannah”, Savannah Morning News, 2010. szeptember 9.. [2010. szeptember 12-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2010. december 11.) 
 42. a b Conn, Lesley. „X-Men pick Jekyll Island over Tybee Island”, Savannah Morning News, 2010. október 20.. [2010. október 24-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2010. december 11.) 
 43. X-Men: First Class Scouting Locations in Michigan”, Superhero Hype!, 2010. június 7. (Hozzáférés: 2010. szeptember 10.) 
 44. Scholz, Pablo: ¿Villa Gesell? (spanyol nyelven). Clarín, 2011. május 28.: "A alguien ... se le ocurrió que el villano que interpreta Kevin Bacon en la Segunda Guerra Mundial, se refugiaba en los ‘60 en la Argentina. 'Villa Gesell', dicen, y en el plano siguiente se lee que están en 'Villa Gesell'. Pero se ve un lago con montañas de fondo. Y la música tiene ritmo español. Y el cantinero dice, 'cabrón'. ¿O será como el París, Texas, de Wenders? Muchachos, paremos la mano. Haber entrado en Google Maps...." Translation: "Somebody thought that the villain played by Kevin Bacon during WWII takes refuge at 1960s Argentina. 'Villa Gesell', they say, and on the next screen it is read that they are in 'Villa Gesell'. But a lake with mountains in the background can be seen. And the music has a Spanish rhythm. And the barman says, 'cabrón'. Or is it like [Wim] Wenders' Paris, Texas? Hold on a little, people. If you just checked with Google maps...."
 45. Smart, Gordon. "Take That are the X-man band ", The Sun, April 29, 2011
 46. a b Germain, David. "'X-Men' mutants weaken with $56M prequel debut" Archiválva 2011. június 8-i dátummal a Wayback Machine-ben, Associated Press via MSNBC, June 5, 2011..
 47. a b "Weekend Report: 'First Class' Ranks Last Among 'X-Men'", BoxOfficeMojo.com, June 6, 2011. WebCitation archive.
 48. Gray, Brandon. "Friday Report: 'X-Men: First Class' Gets Tripped Up", BoxOfficeMojo.com, June 4, 2011. WebCitation archive.
 49. Archive of Segers, Frank. Archiválva 2011. július 14-i dátummal a Wayback Machine-ben, The Hollywood Reporter, June 5, 2011. Original page.
 50. X-Men: First Class Box Office
 51. X-Men: First Class (2011) at Rotten Tomatoes
 52. X-Men: First Class at Metacritic.com.
 53. Howell, Peter. "X-Men: First Class: Brainy blockbuster" Archiválva 2011. július 6-i dátummal a Wayback Machine-ben, Toronto Star, June 1, 2011
 54. Ebert, Roger. "X-Men: First Class" Archiválva 2013. március 12-i dátummal a Wayback Machine-ben (movie review), Chicago Sun-Times, June 2, 2011

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a X-Men: First Class című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként. Ez a szócikk részben vagy egészben a X-Men: Erste Entscheidung című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]