Ugrás a tartalomhoz

Blöff (film, 2000)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Blöff
(Snatch)
2000-es brit–amerikai film
RendezőGuy Ritchie
ProducerMatthew Vaughn
Vezető producer
 • Peter Morton
 • Trudie Styler
 • Steve Tisch
 • Stephen Marks
Műfaj
 • krimikomédia
 • boxfilm
ForgatókönyvíróGuy Ritchie
FőszerepbenJason Statham
Stephen Graham
Brad Pitt
Alan Ford
Dennis Farina
Vinnie Jones
Mike Reid
Rade Šerbedžija
Benicio del Toro
ZeneNoel Gallagher
Massive Attack
John Murphy
Tom Rowlands
OperatőrTim Maurice-Jones
VágóJon Harris
Gyártás
GyártóColumbia Pictures
Ország USA
 Egyesült Királyság
Nyelvangol
orosz
Játékidő104 perc
Költségvetés6 000 000 dollár
Forgalmazás
ForgalmazóColumbia Tri-Star (USA)
BemutatóEgyesült Királyság 2000. augusztus 23.
magyar 2001. január 11.
USA 2001. január 19.
KorhatárUSA R
magyar 16 év
Bevétel83 557 872 $
További információk
SablonWikidataSegítség

A Blöff (eredeti cím: Snatch) Guy Ritchie brit rendező és forgatókönyvíró csavaros történetű, 2000-ben bemutatott gengszterfilmje, amelyben többek között Dennis Farina, Brad Pitt, Benicio del Toro, Vinnie Jones és Jason Statham is szerepel. A történet maga amolyan sötét tévedések vígjátéka.

Rövid történet[szerkesztés]

Gátlástalan boksz-meccs szervezők, erőszakos bukmékerek, egy orosz gengszter, hozzá nem értő amatőr rablók és állítólagos zsidó ékszerészek küzdenek egy felbecsülhetetlen értékű lopott gyémánt felkutatásáért.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A londoni alvilágban játszódó Blöff története két szálon fut, amelyek csak néha kapcsolódnak össze. Az egész filmet Török, a kisstílű illegális bokszmanager narrációja keretezi, aki nevét annak a lezuhant török repülőgépjáratnak köszönheti, amelynek túlélőiként szülei megismerkedtek. Töröknek a nyerőgépeket tartó, kissé ügyefogyott Tommy a társa, és – mint többször is kijelenti a kezdet kezdetén – nem ért a gyémántokhoz… márpedig a film cselekménye egy 86 karátos gyémánt körül forog.

A film kezdetén az amerikai Avi kuzin megbízásából tevékenykedő, egyébként szerencsejáték-függő Négyujjú Franky három társával együtt elrabolja az ominózus követ számos kisebb gyémánttal együtt Antwerpenből. Utóbbiakon Londonban kíván túladni, hogy utána leszállítsa a nagy követ Amerikába. Az akcióban részt vevő egyik társa orosz, aki fegyverért a hajdani üzbég KGB-ügynökhöz, Penge Boriszhoz irányítja őt, ugyanakkor titokban megbízza Boriszt, hogy valakikkel lopassa el a fiútól a gyémántot, vigyázva, nehogy kiderüljön, hogy ők voltak a dologban. A Golyóállónak is nevezett Borisz két pitiáner feketét, Solt és Vincentet bízza meg a feladattal, akik a lassú felfogású és igen testes Tyrone-nal kiegészülve fel is készülnek az akcióra. Borisz ingyen fegyverért cserébe arra kéri Franky-t, hogy fogadjon helyette egy illegális bokszmeccsen. Ő a hazardírozás lehetőségén kapva oda is megy a fogadóiroda elé, de Tyrone gyenge vezetési képességeinek köszönhetően a kirablására küldött feketék tudtukon kívül bezárják a furgonja hátuljába. A sokáig hiába váró trió végül egy gyanús, aktatáskás ember nyomában betör az irodába, amivel óriási hibát követnek el: nem elég, hogy nem a célpontot követték, még zsákmányolható pénz sincs az irodában, a riasztó megszólalt, ráadásul a zárt ajtótól elcsüggedve még a kamerának is felfedték arcukat. A türelmetlenné váló Tyrone menti ki őket a zárt helyiségből, és ő figyel fel az indulás után az addig elzárt furgonból kikászálódó Frankyre. A feladatot végül sikerül teljesíteni, csak éppen túl sokan szereztek tudomást az akcióról.

Közben Törökék a Georgie baba nevű bokszoló számára szerveznek meccset, de azt váratlanul kiüti egy vézna cigánygyerek (eredetileg „ír utazó”), Mickey, aki korábban egy selejtes lakókocsit sózott rájuk a cigánytáborban. Ez nagy baj, ugyanis a meccs a folyton teázó, ellenfeleit a disznókkal megetető Bunkó Polford érdekeltségébe tartozott. Bár Polford dühös, Török és társa megígéri neki, hogy Mickey beáll Georgie baba helyett, és a maffiózó kérésének megfelelő időben és módon kiütteti magát. Mickey vállalja a meccset, ám a megállapodással ellentétben mindjárt az első ütéssel KO-s győzelmet arat. Törökék még egy esélyt kapnak Bunkótól, aki közben, Mickey-t motiválandó, annak imádott „anutájára” (azaz anyukájára) gyújtatja lakókocsiját. A meccs előtti napon ezért Mickey öntudatlanra issza magát.

Ezalatt kiderül, hogy a Solék által megtámadott fogadóiroda is Bunkóé, aki a feketék keresésére küldi embereit. Az emberrablók időközben felfedezték a gyémántot, és értékét felismerve, alkudozni próbáltak a megjelenő Borisszal. Mivel ennek során elhangzott az üzbég neve, az fejbe lőtte Frankyt. Ezért aztán kénytelen volt levágni Négyujjú kezét a hozzábilincselt aktatáskával együtt, mivel a kódot csak ő tudta. A döbbent trióra hagyja a levágott kezű hullát, és nagylelkűen még kárpótolja is őket 10 000 fonttal, amiért nem szereztek zsákmányt a fogadóirodában. Nemsokára aztán betoppan Bunkó, aki elmeséli nekik, milyen gyorsan is tüntetik el a disznók a hullákat. Darabolásra végül nem kerül sor, mert a rettegő Vincenték felajánlják, hogy két napon belül megszerzik a gyémántot.

Közben Avi kuzin aggódni kezd Frankyért és a gyémántért, ezért az álzsidó Fejhez utazik Londonba „biztonsági szekrényével”, Rózsabimbóval. A Fej ajánlására felbérli Golyófogú Tonyt (aki Penge Boriszhoz hasonlóan golyóálló), hogy keresse meg Franky-t. Ő egy informátortól mindent megtud, ám mielőtt tervezni kezdhetnék a továbbiakat, Borisz maga érkezik hozzájuk, hogy túladjon a gyémánton. Némi, csak véres következményeiből elképzelhető harc árán az üzbéget sikerül ártalmatlanítva a csomagtartóba tenni.

Ezután ismét sorsszerű lépés következik: Török és Tommy közvetlenül Avi, Tony és Rózsabimbó előtt autózik, mögöttük pedig a három néger pisztolymásolatokkal felszerelkezve. Tyrone-ék a „csomagtartóban héderelő” Boriszt követik, Törökék pedig az üzbéghez tartanak, hogy Tommy reklamálhasson tőle kapott, nem működő pisztolya miatt. A kemény fellépésre készülő fiú kidobja az ablakon az „evolúciós szempontból káros” tejet, amit társa kortyolgatott. A tej Aviék autóján toccsan szét, ezért felfutnak egy oszlopra, a Borisz feldarabolására készülő Rózsabimbó pedig magával végez… A volt KGB-s bilincsekben és fejre húzott zsákkal kikászálódik az út közepére, ahol a hangosan dörrenő pisztolymásolatokkal elfoglalt Solék elütik.

Avi és Tony komolyabb baj nélkül száll ki a roncsból, és egy kocsmába veszik be magukat, a feketékkel a nyomukban. Tony rövid úton megfutamodásra készteti őket, amikor leleplezi a másolatokat, de a menekülők a hátsó ajtó felé tartva beleütköznek a gyémántos bőröndöt tartó Aviba. A másik oldalon pedig hamarosan megjelenik Borisz, aki közben hazament, ahol (Tommy-n keresztülgázolva) fegyvert vett magához. Tony a folyosó vékony falán keresztül lelövi Boriszt, akiről bebizonyosodik, hogy nem golyóálló, de egy egész tár elkél, mire végleg elhallgat. Solék viszont a kavarodásban megszerzik a gyémántot, és elmenekülnek. Tony és Avi megtalálja őket, de a cigányoktól egy üzletkötés során „ráadásként” kapott kutya lenyeli a drágakövet, az utána lövöldöző Avi pedig véletlenül a szintén nem golyóállónak bizonyuló Tonyt teszi el láb alól. Ez már sok az amerikainak, aki, ahogy jött, olyan gyorsan haza is tér.

Mickey-be az „anuta” felgyújtását követő lerészegedés után sikerül lelket verni a meccsre. Úgy tűnik, most végre hagyja magát kiütni a negyedik menetben, de váratlanul megint kiüti az ellenfelét. Bunkó tajtékzik a dühtől, és felhívja a cigánytábor kiirtására odarendelt embereit, de a kiszemelt áldozatok időközben már végeztek velük – sőt, még őt is megölik az emberei helyét a mérkőzés alatt elfoglaló romák.

A cigánytábor másnap üres, ami nem csoda a tizenkét elföldelt hullát tekintetbe véve. Török és Tommy itt akad rá a folyton hazaszökő kutyára, aki egy lenyelt gumimalac miatt még csipog is. Ezt megszüntetendő, állatorvoshoz fordulnak, aki a műtét során egy 84 karátos gyémántot is talál. Márpedig lopott kőhöz a Fej kell. Török ugyanis nem ért a gyémántokhoz. Avi pedig ismét repülőre száll London felé…

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang
Török Jason Statham Epres Attila
Tommy Stephen Graham Szőke András
Mickey O'Neil Brad Pitt Kaszás Gergő
Bunkó Polford Alan Ford Kézdy György
Abraham „Avi kuzin” Denovitz Dennis Farina Tordy Géza
Doug „a Fej” Denovitz Mike Reid Kristóf Tibor
Négyujjú Franky Benicio del Toro Rajkai Zoltán
Golyófogú Tony Vinnie Jones Thuróczy Szabolcs
„Penge” Borisz Jurinov Rade Šerbedžija Végvári Tamás
Vinny Robbie Gee Kálid Artúr
Sol Lennie James Rába Roland
Tyrone Ade Scherer Péter
Georgie baba Adam Fogerty Csonka Valter
Rózsabimbó Sam Douglas ifj. Jászai László
Rosszfiú Lincoln Goldie Fekete Ernő

Filmzene[szerkesztés]

various artists
Snatch: Stealin' Stones and Breakin' Bones
Filmzene
Megjelent2001. január 9.
StílusRock
Pop
Brit pop
Reggae
KiadóUniveral International
TVT Records
ProducerMatthew Vaughn
Kritikák
various artists-kronológia
Lock, Stock and Two Smoking Barrels
(1998)
Blöff
(2000)
Swept Away
(2002)
SablonWikidataSegítség

Számok[szerkesztés]

 1. Diamond – Klint
 2. Vere Iz da Storn? – Benicio del Toro
 3. Supermoves – Overseer
 4. Hernando's Hideaway
 5. Zee Germans – Jason Statham
 6. Golden BrownThe Stranglers
 7. Dreadlock Holiday10cc
 8. Kosha Nostra Theme
 9. Avi Arrives – Dennis Farina
 10. Cross the Tracks (We Better Go Back) – Maceo & the Macks
 11. Disco Science – Mirwais
 12. Nemesis – Alan Ford
 13. Hot Pants (I'm Coming Coming I'm Coming) – Bobby Byrd
 14. Lucky StarMadonna
 15. Come Again – Alan Ford
 16. Ghost TownThe Specials
 17. Shrinking Balls – Vinnie Jones
 18. Sensual WomanThe Herbaliser
 19. Angel – Massive Attack
 20. RRRRR… Rumble
 21. Fuckin' in the BushesOasis
 22. Avi's Declaration – Dennis Farina
 23. Don't You Just Know It – Huey "Piano" Smith

További információk[szerkesztés]

Fájl:Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak Blöff témában.