X-Men 2.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
X-Men 2.
(X2)
2003-as amerikai film

Rendező Bryan Singer
Producer
Vezető producer Avi Arad
AlapműX-Men
Műfaj akció, kaland, sci-fi, thriller, szuperhős
Forgatókönyvíró
Főszerepben
Zene John Ottman
Operatőr Newton Thomas Sigel
Vágó
Díszlettervező Guy Hendrix Dyas
Gyártás
Gyártó

20th Century Fox

Marvel Enterprises
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Forgatási helyszín
Játékidő 133 perc
Költségvetés $110 millió
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató2003. május 2.
Korhatár12 II. kategória (F/6505/J)
Bevétel $407 557 613
Kronológia
ElőzőX-Men – A kívülállók
KövetkezőX-Men: Az ellenállás vége
További információk
SablonWikidataSegítség

Az X-Men 2 (eredeti cím: X2: X-Men United) 2003-ban bemutatott egész estés amerikai film, az X-Men – A kívülállók című film folytatása, mely ugyancsak az X-Men képregénysorozat alapján készült. A film rendezője az első részt is rendező Bryan Singer.

Történet[szerkesztés]

A második rész cselekménye a Fehér Házban kezdődik, ahol egy teleportáló mutáns megpróbál az Amerikai elnök életére törni. A merénylet azonban meghiúsul. Az eseményt követően feltűnik a színen William Stryker ezredes, az egykori hadúr és tudós, aki a támadás ürügyén engedélyt kér az elnöktől arra, hogy a mutánsok ellen radikálisabb eszközöket is bevethessen.

Ezalatt Farkas, azaz Logan a Sziklás-hegységnél próbál válaszokat találni múltjára; Xavier professzor diákjai pedig egy múzeumlátogatáson vesznek részt. Mikor visszatérnek az iskolába, szinte azonnal betoppan Logan is, akit a barátai boldogan fogadnak. Xavier arra kéri Logant, hogy aznap este vigyázzon a gyerekekre, mivel Jean és Ciklon Bostonba repülnek, hogy megkeressék az elnök merénylőjét, ő maga pedig Scottal meglátogat egy "régi barátot".

Mystique, Magneto szabadlábon járó alakváltó szolgája eközben titokban kézbe veszi a dolgokat. Mivel Kelly szenátor képében nem sikerült hatnia Stryker-re, ezért inkább kémkedni kezd a szemükben lévő szálka után. Az ezredes asszisztensének képében betör Stryker számítógépes rendszerébe, és kideríti, hogy Stryker egy olyan projekten dolgozik, amihez szüksége van egy Cerebro-másolatra, de nem tudni milyen célból.

Jean és Ciklon ezalatt rátalálnak az elnök merénylőjére egy bostoni, elhagyatott templomban. A mutánst Kurt Wagnernek hívják és Mystique-hez hasonlóan ő is elvesztette a normális emberi küllemét. Az istenfélő mutáns megesküszik Jeanéknek, hogy egyáltalán nem emlékszik a merényletre, és hogy ő senkit sem akart bántani. Valószínűleg irányították a gondolatait.

Mindeközben az iskolában teljes a nyugalom, Farkasnak azonban álmatlan az éjszakája. Szobájából kimozdulva az étkezőben összefut Vadóc új barátjával, Bobby Drakkel, akivel aztán hosszan beszélgetni kezdenek. Ezalatt Xavier meglátogatja Magnetot annak műanyag-cellájában, ahol szörnyű ténnyel szembesül: Eric gondolataiban olvasva rájön, hogy Stryker vallatásnak vetette alá Magnetot, melynek során az mindent elmondott Strykernek a mutánsiskoláról, és ezt Magneto nem is tagadja. Sryker emberei – akik Magnetot is fogva tartják – ekkor foglyul ejtik Xaviert és Küklopszot, Magneto pedig csak ennyit mond: "Kitört a háború". Ezzel párhuzamosan a mutánsiskolát kommandósok támadják meg, mivel az iskola a következő célpontja a Stryker által indított offenzívának. Logan felveszi a harcot a behatolókkal, egy részüket sikerül is likvidálnia. Közben a diákok egy részét sikerül kimenekíteni az iskolából, azonban hat tanulót foglyul ejtenek Stryker emberei. Strykernek sikerült bejutnia a Cerebroba is, mert szüksége van rá a saját terveihez. Logan Vadócot, Bobbyt és annak haverját, Johnt egy titkos átjárón át próbálja menekíteni, ám váratlanul szembetalálkozik magával Strykerrel miközben a többieket próbálja fedezni. Stryker úgy beszél az emlékeit vesztett Logannal, mintha egyszer régen már találkoztak volna, és ez az érzés Logan-nek sem idegen. A rejtélyes találkozásnak egy jégfal vet véget, amit Bobby emel kettejük közé. Logan ekkor csatlakozik a barátaihoz, akikkel a garázsba megy, onnan pedig Küklopsz kocsijával Bostonba indulnak.

Stryker ezután visszatér a titkos bázisára, ahol már várja őt a szigorúan őrzött Xavier professzor. A Strykerrel való beszélgetése során Charlesban összeáll a kép: az elnök elleni merényletet titokban Stryker rendezte meg, méghozzá azért, hogy így a mutánsellenes mozgalmát végre elfogadják. Stryker mindezt azzal magyarázza, hogy amióta a fia, Jason, aki Xavier egykori tanítványa volt, veszélyes, tudatbefolyásoló képessége miatt a felesége öngyilkos lett, azóta csak a mutánsok irtása lebeg a szeme előtt. Az ezredes ezután bemutatja Xaviernek a 143-as mutánst, akinek az agya által kiválasztott folyadékkal (Xavier kivételével) bárkit irányítani lehet (mint például Magnetot vagy Kurtot) és aki nem más mint Jason, Stryker agyhalott fia.

Logan és három barátja reggelre elérnek Bostonba, ahol Bobby családjának házában találnak menedéket. Amikor a lakók (Bobby apja, anyja és öccse) hazaérnek, Bobby kénytelen nekik elmondani hogy ő valójában mutáns, mivel erről a családja sosem tudott. Bobby öccse Ronnie azonban nem bírja ezt elviselni ezért kihívja a rendőrséget mondván, hogy mutánsok törtek be hozzájuk.

Amíg Loganék Bostonban időznek, addig Magneto megszökik a műanyag-börtönéből, mivel Mystique korábban egy bombanő képében vaskoncentrátumot csempészett a Magnetot rendszeresen ellenőrző őr vérébe. Magneto kiszívja a fémet az őr testéből, amiből kis vasgolyókat formálva szétzúzza maga körül a cellát.

Farkas és társai ezalatt távozni készülnek Bobbyéktól, ám a házból kilépve rendőrök fogadják őket. John, vagyis Piró, aki manipulálja a tüzet könnyedén hatástalanítja a fegyvereseket. A képességét azonban nem igazán tudja kordában tartani, ezért végül Vadóc fékezi meg. Ekkor érkezik meg Jean, Ciklon és Kurt repülővel, akiket Logan már értesített korábban. A csapat repülőbe száll és útnak indulnak, ám hamarosan társaságot kapnak, mivel a légierő vadászrepülői támadnak rájuk. Ciklon tornádókat gerjesztve próbálja őket fedezni, ám az utolsó pillanatban két célra tartó rakéta mégis a nyomukba kerül. Ciklon és Jean minden erejüket beleadva is csak az egyik rakétát sikerül hatástalanítania, a másik eltalálja a repülő egyik hajtóművét. A gép zuhanni kezd, mely során Vadóc kizuhan a gépből, ám a teleportáló Kurt megmenti az életét. A zuhanást csodával határos módon olyasvalaki fékezi meg, akire a csapat egyáltalán nem számít: Magneto, Mystique-kel az oldalán.

A csapat egykori ellenségeikkel az oldalán egy erdőben rejtőzik el, ahol Magneto megosztja az X-manekkel azt amit tud: Stryker lemásolta Cerebrot, amit arra akar használni, hogy megtaláltassa Xavierrel az összes mutánst a földön és ha a professzor eléggé rákoncentrál az összes mutáns agyára, akkor meg is öli mindet. Mystique korábban megszerezte Stryker bázisának a vázlatát, ám arról fogalmuk sincs, hogy a maga a bázis valójában hol van. Végül Kurt emlékeiből Jean megtudja, hogy a bázis a Sziklás-hegység lábánál lévő Sós-tó alatt található, ott ahol Logan már járt korábban. Az is kiderül, hogy Farkas is Strykernek köszönheti az adamantium-csontjait és az emlékei elvesztését. Az éjszaka folyamán Logan és Jean csókolóznak, amire Mystiqe is felfigyel. Az alakváltó már régóta szemet vetett Farkasra, és a helyzetet látva Jean képében megpróbálja elcsábítani Logant annak sátrában. Mikor azonban Farkas látja, hogy egy hamis Jean próbálkozott be nála, elzavarja.

Másnap reggel a csapat megjavított repülővel elindul a Sós-tóhoz, hogy megállítsák Strykert. Ezalatt Stryker fia, Jason agymosásának következtében Xavier akaratán kívül megteszi az első lépést a mutánsirtás felé. Amikor az X-men a bázishoz ér, először a behatolás módját kezdik kidolgozni.

Először Logan lép a föld alatti létesítménybe, hogy felhívja Stryker figyelmét, aki a kamerákon keresztül figyelve be is engedi őt, ám hamar kiderül, hogy az a Logannak látszó Mystique, aki hamar ártalmatlanítja az őröket, és bejutva a létesítmény központi vezérlőjébe, beengedi a társait is. Stryker a saját Cerebrójába sietve gyengéd hangon utasítja a fiát, hogy kényszerítse a tudatmódosult Xavier professzort az összes Földön élő mutáns megtalálására. Ezután parancsot ad az embereinek a Cerebro őrzésére, majd menekülőre fogja.

A beérkező csapat különválik, Magneto és Mystique megtalálja a Cerebrót, benne Xavierrel és Jasonnal. Hamar ártalmatlanítják az őröket és belépnek, de Magneto sisakja kivédi Jason elmetrükkjeit, aki ezután utasítja Mystique-et, hogy Stryker alakjában ugyanúgy utasítsa Jasont, csak most az emberek megtalálására és megölésére. A páros ezután angolosan távozik a létesítményből.

Közben Jean megtalálja a szintén befolyásolt Küklopszot, aki rátámad, de némi párharc után, amivel a létesítmény fölötti duzzasztógátat is meggyengítik, Scott visszaszerzi tudatát, és együtt menekülnek. Ciklon és Árnyék kiszabadítják a gyerekeket, majd ők is rátalálnak a Cerebróra. Nemsokára Jean és Küklopsz is csatlakozik hozzájuk.

Logan eközben rábukkan arra a laborra, ahol az adamantium csontvázat és karmokat beleültették, itt összefut Strykerrel, aki elmondja, hogy más is létezik a Loganéhez hasonló adottságokkal, majd rátámad az ázsiai nő, aki Stryker asszisztense, aki Halálcsapás, ugyanolyan képességekkel, mint Logan, és karmai is vannak, amiket az ujjaiból tud kinöveszteni. Kemény csata kezdődik, aminek a végére Logan csak a felforrósított adamantiummal tud pontot tenni, miután azt Halálcsapásba fecskendezi. Stryker eközben megszökik, de Logan utánaered.

Mivel nem tudják kinyitni a Cerebro ajtaját, Árnyék beteleportálja a helyiségbe Ciklont magával együtt. Ott azonban csak a gyerek Jason illúziójával találkoznak, de Ciklon fagyos vihart kavar, amitől a professzor kezd magához térni, és Jason képességei is gyengülnek. Miután sikerül megtörni az illúziót, Árnyék egyenként kiteleportálja Vihart és a professzort az összeomló helyiségből, amit a Jean és Küklopsz okozta harctól meggyengült gát és az amögött lévő víztömeg készül maga alá temetni. Jason a lehulló törmelék alatt vész.

Logan közben beéri Strykert, aki azzal akarja menteni az irháját, hogy megígéri, mindent elmond Logan múltjáról, ha most rögtön elindulnak, sorsukra hagyva a mutánsokat a bunkerben. Logan azonban Stryker helikopterének futóművéhez láncolja Strykert, és visszaindul kivezetni őket a létesítményből arra, amerre ő is kijutott. Miután a gát áttörik, a víz kész elárasztani a bunkert, ezért arra nem mehetnek, amerről jöttek, csak az időközben visszatérő Logant követhetik, aki kivezeti őket a másik kijáraton.

Közben Magneto és Mystique rábukkan Stryker helikopterére és a hozzáláncolt Strykerre, akit Magneto egy betondarabhoz láncol, majd a helikopterrel elrepülnek, közben pedig felveszik az X-ektől elváló Pirót. A kijáraton kijutó X-ek már csak hűlt helyét találják a helikopternek, de az X-ek repülőjét Vadóc nagy üggyel-bajjal hozzájuk vezeti, akik gyorsan be is szállnak és repülnének is el a feléjük hömpölygő víztömeg elől, de a gép a korábbi sérülésektől meghibásodik. Jean ezért kiszáll, hogy erejével távol tartsa a vizet a repülőtől és felreptesse azt a levegőbe. Miután ez sikerült, elengedi a vízfalat, ami magával ragadja. Küklopsz mindenáron ki akarja menteni, de erre nincs lehetősége, Jeant elragadja az ár.

Nem sokkal ezután a professzor és az X-ek meglátogatják az épp televíziós beszédre készülő elnököt, és a professzor az időt megállítva, hogy az elnökön kívül senki más ne tudjon róla, felvilágosítják az elnököt, hogy valójában Stryker magán-összeesküvése állt az ügy hátterében, ami alapjaiban változtatja meg a mutánsokhoz való hozzáállást.

Később az iskolában a professzor ismét tanítani kezd, de közben egy pillanatra egy erős tudat jelenlétét is érzi az átszakadt gát helyén lévő Sós-tó felől...

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang
Hugh Jackman Logan/Farkas Sinkovits-Vitay András
Patrick Stewart Charles Xavier professzor Horányi László
Halle Berry Ororo Munroe/Ciklon Tátrai Zita
Ian McKellen Eric Lensherr/Magneto Helyey László
Brian Cox William Stryker Papp János
Famke Janssen dr. Jean Grey Fehér Anna
James Marsden Scott Summers/Küklopsz Rékasi Károly
Rebecca Romijn Stamos Mystique/Grace Orosz Helga
Anna Paquin Marie/Vadóc Szénási Kata
Alan Cumming Kurt Wagner/Árnyék Forgács Péter
Shawn Ashmore Bobby Drake/Jégember Simonyi Balázs
Kelly Hu Yuriko Oyama/Halálcsapás Kökényessy Ági
Aaron Stanford John Allerdyce/Pyro Moser Károly
Andrew Stall Marcus Lyman Czánkó Zoltán
Michael-Reid Hogan Jason Stryker
Daniel Cudmore Peter Rasputin/Kolosszus Barbinek Péter
Katie Stuart Kitty Pryde/Árnymacska
Kay Wong Jubilitation Lee/Jubilee

Magyarul olvasható[szerkesztés]

  • Chuck Austen: X-men 2. A film hivatalos képregényváltozata; ford. Németh Attila; Adoc-Semic, Budapest, 2004

További információk[szerkesztés]