A függetlenség napja (film, 1996)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A függetlenség napja
(Independence Day)
1996-os amerikai film

Independence Day (film logo).svg
Steven Hiller kapitány szerepében Will Smith látható
Steven Hiller kapitány szerepében Will Smith látható
Rendező Roland Emmerich
Producer Dean Devlin
Vezető producer
Műfaj
  • akcióthriller
  • thrillerfilm
  • idegenek inváziója
  • katasztrófafilm
  • sci-fi film
  • akciófilm
Forgatókönyvíró Dean Devlin
Roland Emmerich
Főszerepben Will Smith
Bill Pullman
Jeff Goldblum
Zene David Arnold
Operatőr Karl Walter Lindenlaub
Vágó David Brenner
Gyártás
Gyártó 20th Century Fox
Ország USA
Nyelv angol
Forgatási helyszín
Játékidő 145 perc
(153 perc - bővített változat)
Költségvetés 75 millió $[1]
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó USA 20th Century Fox
Magyarország InterCom
BemutatóUSA 1996. július 2.
Magyarország 1996. október 24.
KorhatárMagyarország Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel USA $ 306 169 268
Earth flag PD.jpg $ 511 231 623[2]
Kronológia
KövetkezőA függetlenség napja – Feltámadás
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz A függetlenség napja témájú médiaállományokat.

A függetlenség napja (Independence Day) egy 1996-ban bemutatott amerikai akciófilm, melynek főszereplői Will Smith, Bill Pullman és Jeff Goldblum.

Cselekmény[szerkesztés]

Július 2. –A S.E.T.I. ( Idegen Értelmes Lényeket Kutató Központ ) emberei idegen rádiójeleket fognak, amiről meglepve tapasztalják, hogy azt egy 550 km átmérőjű űrhajóról, a Hold távolságából sugározzák. Néhány óra múlva a világ nagyvárosai felett kisebb, de a városokhoz képest óriási méretű űrhajók jelennek meg. Senki nem tudja, honnan jöttek és milyen céllal, így az emberek menekülni kezdenek. Az idegenek rádiójelei megzavarják a műholdak által közvetített TV-csatornákat. David Levinson, egy kábeltelevíziós cég alkalmazottja a műholdak segítségével befog egy jelet az űrhajókról, amelyet dekódol, rájön, hogy ez visszaszámlálás. Mivel Dave biztos abban, hogy az idő lejártakor az idegenek támadni fognak, apjával a Fehér Házba megy, hogy figyelmeztesse az elnököt, így azt kislányával és Davidékkel együtt kimenekítik repülőgépen. Dave újra találkozik exfeleségével, aki jelenleg az elnök mellett dolgozik. A határidő lejártakor az idegen űrhajók valóban támadni kezdenek, csapásukkal romba döntik Washingtont, New Yorkot és egész Los Angelest, ahol a First Lady is tartózkodik.

Július 3. – Az Amerikai Légierő ellentámadást indít. Az akció kudarcba fullad, mert az idegen űrhajókat egy láthatatlan pajzs védi, ráadásul a kisebb harci űrhajóik sorra megsemmisítik a vadászgépeket. Az ütközetben minden amerikai gép megsemmisül, csupán Steven Hiller kapitány éli túl, akinek sikerül elfognia egy élő – általa leütött – idegent. Ez idő alatt Hiller barátnője, Jasmine és annak fia néhány túlélővel együtt Los Angeles romjai közt rátalálnak a First Lady-re, aki nagyon rossz állapotban van. Az elnököt biztonságos helyre, az 51-es körzetbe szállítják, ahol meglepő dologba avatják be Davidékkel együtt: Okun professzor megmutatja nekik az 1947-ben Roswellnél lezuhant – már helyreállított – űrhajót és az ufók testeit, melyekkel állítása szerint hosszú ideje kísérleteznek.

Időközben a First Lady-t és Jasmine-ékat is a támaszpontra szállítják, Hillert pedig egy konvoj veszi fel, és az idegen testtel a bázisra viszik. A First Lady eközben belehal sérüléseibe, Okun professzort és néhány tudóst megöli a kísérleti alanyként használt idegen, vele végül néhány testőr és katona végez. Az elnök kirúgja védelmi miniszterét, mivel olyan hibákat követett el, amely több vadászpilóta, és polgári lakos életébe került.

Július 4. – David, - apja véletlen "sugallatára" - számítógépes vírust ír, amit az anyahajó központi számítógépébe töltve, majd onnan kisugárzott rádiójellel ki tudja iktatni az összes űrhajó védőpajzsát.

Míg az amerikaiak összehívják az összes ország légierejét, Steven és Jasmine összeházasodnak, és David is újra összejön volt feleségével. A két férfi magára vállalja, hogy a támaszponton lévő siklóval végrehajtják az akciót, időközben azonban kiderül, hogy egy űrhajó tart a bázis fölé, hogy végleg megsemmisítse azt. Az elnök beszédet mond a pilótáknak, majd ő is velük tart a harcba. Mialatt David és Hiller sikeresen megfertőzik és felrobbantják a főűrhajót, majd visszatérnek, egy Russell Casse nevű pilóta öngyilkos akciót hajt végre, ezzel pedig megsemmisíti a bázist fenyegető hajót. A férfit hősnek kiáltják ki, később pedig a világ összes tájáról üzenetek jönnek, hogy sikerült elpusztítani az idegeneket…

Szereplők[szerkesztés]

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Independence Day (angol nyelven). Box office/business. Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2010. február 15.)
  2. Independence Day (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2010. február 15.)

További információk[szerkesztés]