2012 (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
2012
(2012)
2009-es amerikai–kanadai film

Rendező Roland Emmerich
Producer Roland Emmerich
Larry J. Franco
Harald Kloser
Vezető producer Roland Emmerich
Műfaj
  • sci-fi film
  • katasztrófafilm
Forgatókönyvíró Roland Emmerich
Harard Kloser
Főszerepben John Cusack
Amanda Peet
Chiwetel Ejiofor
Thandiwe Newton
Oliver Platt
Woody Harrelson
Zene Harald Kloser
Thomas Wanker
Operatőr Dean Semler
Vágó David Brenner
Peter S. Elliot
Jelmeztervező Shay Cunliffe
Gyártás
Gyártó
Ország USA
 Kanada
Nyelv angol
Forgatási helyszín Vancouver
Játékidő 158 perc
Költségvetés 280 000 000 $
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó USAColumbia Pictures
Magyarország Intercom
BemutatóUSA 2009. november 13..
Magyarország 2009. november 12.
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel USA $ 769 653 595
További információk
SablonWikidataSegítség

A 2012 egy 2009-es amerikaikanadai katasztrófafilm John Cusack és Amanda Peet főszereplésével.

Történet[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

2009-ben dr. Adrian Helmsley, az amerikai geológus meglátogatja dr. Satnam Tsurutanit Indiában, aki felfedezte, hogy egy hatalmas napkitörésből származó neutrínók miatt a Föld magjának hőmérséklete gyorsan növekszik. Adrian tájékoztatja a Fehér Ház kabinetfőnökét, Carl Anheusert és az Amerikai Egyesült Államok elnökét, Thomas Wilsont, hogy ez természeti katasztrófák sorozatát idézi elő.

2010-ben Wilson a G8 találkozón megosztja információit a világ más vezetőivel és közösen elindítanak egy titkos projektet, amelynek célja az emberiség fennmaradásának biztosítása. A Himalája hegységben, a tibeti Cho Mingben bárkák építésébe kezdenek. A projektet a magánszektor is támogatja: jegyeket árulnak a bárkákra.

2011-ben dr. Laura Wilson, az amerikai elnök lányának vezetésével a világ műemlékeinek egy részét elkezdik összegyűjteni egy egy titkos svájci bunkerbe szállítani. Az elnök lánya abban a hiszembe vezeti a projektet, hogy azzal terrorista támadásoktól menti meg a kincseket, később kiderül, hogy a cél a bárkákra szállítás.

2012-ben Jackson Curtis egy tudományos-fantasztikus író Los Angelesben, aki részmunkaidőben limuzinsofőrként dolgozik az orosz milliárdos, Jurij Karpovnál. Jackson volt felesége, Kate és gyermekeik, Noah és Lily Kate barátjával, Gordon Silbermannel élnek. Jackson Noah-t és Lilyt elviszi kirándulni a Yellowstone Nemzeti Parkba, ahol megismerkednek Charlie Frosttal, a rádiós műsorvezetővel. Charlie utal Charles Hapgood professzor elméletére, miszerint a földkéreg elmozdulhat, pólusváltás történhet, valamint arra, hogy a maja naptár szerint 2012. december 21-én apokalipszis fog történni. Charlie információkat is kapott kormányközeli tudósoktól, köztük egy térképet is arról, hol épülnek a hajók, melyről azt hiszi, hogy űrhajók. Azokat, akik a világot figyelmeztetni próbálták volna a katasztrófára, kiiktatták, köztük azt a NASA-tudóst is, akit Curtis személyesen ismert.

A család idő előtt visszatér a nyaralásból a fokozódó földrengések miatt. Jackson gyanakvóvá válik, hogy valóban a világvége közeledik, ezért bérel egy repülőgépet, hogy megmentse családját. Összegyűjti családját és Gordont, és elmenekülnek Los Angelesből a Cessna 340 segítségével, amikor a város elsüllyed a Csendes-óceánba. A gépet Gordon vezeti.

Jacksonék Yellowstone-ba repülnek, hogy megszerezzék Charlie térképét. Charlie meghal, amikor a kaldera kitör. A térkép szerint Kínába kell eljutniuk, de a kitörés miatt Las Vegasban landolnak, ahol találkoznak Karpovval, annak ikerfiaival, barátnőjével, Tamarával – akinek a plasztikai műtétjét Gordon végezte – és Sashával, a pilótájával. A csoport egy Antonov 500 repülőgépen menekül el és Kínába indul. A kaldera kitörése miatt megkezdik a Fehér Ház kiürítését. Wilson elnök úgy dönt, hogy Washington D. C.-ben marad. Anheuser lesz az Amerikai Egyesült Államok átmeneti vezetője, mivel sem az alelnök, se a házelnök nem száll fel az Air Force One-ra.

Jacksonék megérkeznek – köszönhetően a földkéreg elcsúszásának – Kínába, a landolás során Sasha életét veszíti. Karpovot és fiait, akik beszállókártyával rendelkeznek, elszállítják a rájuk találó kínaiak. A Curtis családot, Gordont és Tamarát Nima, egy buddhista szerzetes veszi fel autójára, akinek testvére, Tenzin a bárkaépítésen dolgozik és titkokban fel akarja csempészni a családját a hajóra. Miközben a hidraulikus kamrán keresztül próbálnak feljutni a bárkára, egy rengés miatt a csoport ketté szakad, Gordon életét veszíti, Tenzin pedig megsérül. A hidraulikus kamrában a fogaskerekek közé szorult tárgy miatt a bárka ajtaja nem zárható be, emiatt a motor sem indítható be. Mivel az elkészült bárkákból egy nem tudott elindulni, sok utas rekedt kint. Az embertelenség ellen felszólaló Adrian javaslatára a bárkák ajtait kinyitják, hogy mindenki felszállhasson. Eközben óriási árhullás közeledik a bárkák fel, de a nyitott ajtó miatt a víz betör a bárkába, és elárasztja azokat a kamrákat, ahol Curtisék tartózkodnak, Tamara életét veszíti. A bárka elsodródik, félő, hogy a Mount Everestnek ütközik, ezért Curtis vállalja, hogy kiszedi a beszorult tárgyat, így a motor beindítható lesz.

Az 1. év 1. hónap 27. napjára a szökőárból származó globális árvizek visszahúzódnak, és a három bárka a dél-afrikai Jóreménység foka felé indul. Kiderül, hogy már a Drakensberg-hegységben található a világ legmagasabb pontja. Jackson újra együtt van Kate-tel és családjával, és Adrian randira hívja Laurát.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]