Ugrás a tartalomhoz

Drakensberg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Drakensberg
Magasság3482 m
Hely Dél-afrikai Köztársaság,  Lesotho,
HegységGreat Escarpment
Legmagasabb pont3842 m
Típusvulkanikus
Hosszúság1000 km
Elhelyezkedése
Drakensberg (Dél-afrikai Köztársaság)
Drakensberg
Drakensberg
Pozíció a Dél-afrikai Köztársaság térképén
d. sz. 29°, k. h. 29°29.000000°S 29.000000°EKoordináták: d. sz. 29°, k. h. 29°29.000000°S 29.000000°E
Térkép
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Drakensberg témájú médiaállományokat.

Drakensberg (afrikaans nyelv: Drakensberge, jelentése: Sárkány-hegység) mintegy 1000–1100 km hosszan elnyúló hegység a Dél-afrikai Köztársaság és Lesotho területén át egészen Szváziföldig. Dél-Afrika összefüggő magasföldjei a tenger felé meredek, majdnem függőleges fallal szakadnak le. Ennek a leszakadásrendszernek a Nagy-lépcső (vagy másképp Rodgers-lépcső) a neve. A Drakensberg ennek a része és egyben a keletre néző fala a Nagy-lépcső legmonumentálisabb része. A hegységrendszer a Dél-Afrika délkeleti-keleti részén húzódik.

Nevét egy afrikai legenda nyomán kapta, amely a sárkányok lakhelyeként említi. Az afrikaiak guathlamba néven is ismerik, jelentése a lándzsák gátja.

A hegység területén található Ukhahlamba-Drakensberg Nemzeti Park a természeti és kulturális világörökség része, amely számos endemikus és veszélyeztetett növény- és állatfaj, továbbá a hely régészeti maradványait védi. A hegységben a szan (busman) nép ősi sziklarajzai, barlangrajzai fedezhetők fel.

A Royal Natal Nemzeti Parkban található Tugela-vízesés a világ 2. legmagasabb vízesése.

Földrajzi adatok[szerkesztés]

  • Legmagasabb pont: Thabana Ntlenyana, 3482 méter - Lesotho területén található
  • További csúcsok: Mafadi (3450 m), Makoaneng (3416 m), Njesuthi (3408 m), Champagne Castle (3377 m), Giant's Castle (3315 m), Ben MacDhui (3001 m)
  • Kőzete: bazalt, homokkő

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Drakensberg című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.