Ready Player One (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ready Player One
(Ready Player One)
2018-as amerikai 3D-s film

Ready Player One logo.png
Rendező Steven Spielberg
Producer
Vezető producer
 • Adam Somner
 • Daniel Lupi
 • Chris deFaria
 • Bruce Berman
AlapműReady Player One
Műfaj
Forgatókönyvíró
Főszerepben
Zene Alan Silvestri
Operatőr Janusz Kamiński
Vágó
 • Michael Kahn
 • Sarah Broshar
Jelmeztervező Kasia Walicka Maimone
Díszlettervező Adam Stockhausen
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Játékidő 140 perc
Költségvetés 175 000 000 amerikai dollár
Képarány 2,39:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
 • 2018. március 11. (South by Southwest)[1]
 • 2018. március 28. (Franciaország)[2]
 • 2018. március 29. (Dánia, Amerikai Egyesült Államok, Hongkong, Oroszország, Magyarország)[1][3]
 • 2018. március 30. (Bulgária, Kanada, Kína, Észtország, India, Srí Lanka, Litvánia, Mexikó, Románia, Törökország, Vietnám)[1]
 • 2018. április 5. (Németország)[4]
Korhatár12 III. kategória (NFT/24709/2018)
Bevétel 582 890 172 amerikai dollár (168, világszerte)
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Ready Player One témájú médiaállományokat.

A Ready Player One 2018-ban bemutatott sci-fi kalandfilm, mely az azonos című könyv alapján készült Steven Spielberg rendezésében.

A film egy disztópikus jövőben játszódik 2045-ben, ahol már mindennapos a virtuális valóság használata, sőt szinte az az egyedüli szórakozási és kitörési lehetőség a fiataloknak. A mű számos popkulturális utalást tartalmaz korábbi sci-fi művekre, így láthatjuk benne a Vissza a jövőbe filmtrilógia időgépét, vagy a Szuper haver robotját is.

Cselekmény[szerkesztés]

Az Oasis a legnagyobb virtuális tér, melyet az emberek nap mint nap használnak. Miután az alapítója meghal, különös végrendeletet hagy az utókor számára: a játékon belül elrejtett három kulcsot, mellyel meg lehet szerezni egy ún. „húsvéti tojás”-t. Aki mindhárom kulcsot és a tojást megszerzi, azé lesz a játékot birtokló cég vezetése.

Mivel a fődíj rendkívül értékes, az egyik konkurens cég is szeretné megkaparintani. Ők nem a tudásukat, hanem szinte végtelen erőforrásaikat vetik be.

Már öt év telt el, de még egyetlen kulcsot sem sikerült meglelni, csak az első pályát, mely egy autóverseny New Yorkban. A verseny nehéz, rengeteg akadály nehezíti a versenyzők életét, az autósokra hatalmas bontógolyók, dinoszaurusz, óriási gorilla is rátámad, az úton végigmenni lehetetlen. Egy fiatal és szegény játékos (akinek avatárja Parsifal) azonban talál egy rejtett föld alatti utat és sértetlenül célba ér. A verseny kulcsát továbbadja barátainak, így öt embernek sikerül célba érnie.

A második kulcs a Ragyogás című film hotelében lett elrejtve, a harmadik pedig az Adventure ATARI videójátékban.

Nyilatkozatok[szerkesztés]

 • Steven Spielberg: A megfelelő szereposztás összerakása intuíción és ösztönösségen múlik. Nem hiszek abban, hogy előre ki tudnám gondolni a legjobb szereposztást, csak a meghallgatáson jövök rá, ki a legalkalmasabb színész. Ha valakit nagyszerűnek tartok a szerepre, legyen akár teljesen más típus, mint amilyennek a karaktert megírták, de úgy vélem, hogy abból a szerepből valami többet, jobbat ki tud hozni, mint ami a forgatókönyvben szerepel, akkor annak a színésznek helye van a filmemben. Nagyszerű volt olyan fiatalokkal dolgozni, akik még nem sok filmben szerepeltek. Pár filmen már túl vannak, de nincs évtizedes karrierjük, így a szereplőválogatás nagyon szórakoztató volt.
 • Philip Zhao: Online láttam egy felhívást nyílt szereplőválogatásra. Én meg kipróbáltam magam, leginkább brahiból.
 • Olivia Cooke: Nem kaptam forgatókönyvet, mert nagyon vigyáztak, hogy ki ne szivárogjon. Elolvastam egy rövid leírást, hogy miről szól, aztán meg láttam, hogy Spielberg rendezi és úgy éreztem, életem meghallgatásán vagyok túl. De nem akartam előre inni a medve bőrére.
 • Lena Waithe: Felhívtak, hogy menjek be, mire felröhögtem. Ezt gondoltam: Tényleg Spielberg filmre hívtak? Ez komoly?

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]