Kincsvadászok (film, 1985)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kincsvadászok
(The Goonies)
1985-ös amerikai film

RendezőRichard Donner
Producer
Vezető producerSteven Spielberg
Műfaj
Forgatókönyvíró
Főszerepben
ZeneDave Grusin
OperatőrNick McLean
VágóMichael Kahn
Gyártás
GyártóAmblin Entertainment
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínKalifornia
Játékidő
  • 114 perc
  • 112 perc
Költségvetés19 000 000 $
Forgalmazás
Forgalmazó
BemutatóUSA 1985. június 7.
Bevétel63 980 721 $ (világszerte)
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Kincsvadászok témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Kincsvadászok (eredeti cím: The Goonies) 1985-ben bemutatott amerikai kalandfilm-vígjáték, melyet Richard Donner rendezett. A forgatókönyvet Steven Spielberg története alapján Chris Columbus írta.

Cselekmény[szerkesztés]

Az Oregon állambeli Astoria kisváros Goon Docks nevű városrészében egy golfklub terjeszkedni kíván és le akarja romboltatni a területen lévő házakat. Az itt élő gyerekek utolsó közös hétvégéjüket töltik. A banda tagjai az örök optimista Mikey, a bátyja, Brandon, a feltalálózseni Data, a dumagép Malac, és a túlsúlyos ügyetlen Tuskó. Miközben Walshék padlásán kutakodnak, találnak egy 1632-ből származó térképet, ami szerint Félszemű Willy, a hírhedt kalóz kincse valahol a közelben rejtőzik. A gyerekek kicselezik Brandont és egy, a térkép mellett található forma segítségével kikövetkeztetik, hogy a lejárat valahol a tengerparti vendéglőben lehet. Brandon utánuk ered, és vele együtt Andy, aki titokban szerelmes belé, és a barátnője, Stef.

Hamar felfedezik, hogy az étteremben a Fratelli család vert tanyát, a fiúkat, Francist és Jake-et nemrég szöktette meg az anyjuk a börtönből és tűzpárbajba is keveredtek. A fiúk az épületben találnak is egy lejáratot, ahová kénytelenek bemenekülni, mikor megérkeznek Fratelliék. Tuskó fent marad, mikor beragad a hűtőházba, és utána hiába próbálja meg értesíteni a rendőrséget, elfogják, megkötözik, és a harmadik Fratelli-testvér, a szellemileg visszamaradott és torz, de erős Lajhár mellé teszik. Kiszedik Tuskóból, hol vannak a többiek és a nyomukba erednek a kincs ígéretével. Lajhár és Tuskó összebarátkoznak, majd kiszabadulnak mindketten és ők is utánuk erednek – de előbb telefonálnak a rendőrségnek.

A kis csapat számtalan nehézségen és csapdán átjutva végül elér egy hatalmas sziklaüregbe, ahol Félszemű Willy hajója csapdába esett évszázadokkal korábban. Megtalálják a kincseket és elkezdik megtölteni a zsebeiket – Mikey kérésére azonban nem nyúlhatnak a Félszemű Willy előtti mérlegen található aranyhoz, mert az őt illeti. Nemsokára megérkeznek a Fratelliék is, és elszedik tőlük a kincseket, majd egyesével a vízbe dobálják őket. Az utolsó pillanatban érkezik Tuskó és Lajhár, akik megmentik a fiúkat és ellátják a Fratelliék baját. Ők erre kétségbeesnek és annyi aranyat akarnak felmarkolni, amennyit csak bírnak – többek közt a Félszemű Willy előtti mérlegről is. Erre rögtön beindul egy csapda és az egész sziklaüreg elkezd beomlani – a bent lévők egy kis lyukon, Lajhár segítségével jutnak csak ki.

A tengerparton lyukadnak ki, ahol már várnak rájuk a szüleik és a rendőrség. Fratelliéket letartóztatják, Lajhár kivételével, akivel Tuskó közli, hogy mától velük lakik. A gyerekek elmesélik kalandjaikat, és ekkor kiderül, hogy hiába vettek el tőlük minden kincset, egy zsák drágakő valahogy mégis megmaradt. Ez elég ahhoz, hogy Mikey apja összetépje a kilakoltatási végzést, mert most már van elég pénzük, hogy ott maradhassanak, ahol laknak. Miközben ünnepelnek, Félszemű Willy hajója kifut a tengerre.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[1]
Mikey Walsh Sean Astin Minárovits Péter
Brand Walsh Josh Brolin Bolba Tamás
Lawrence `Tuskó` Cohen Jeff Cohen Petrik Péter
Clark `Malac` Devereaux Corey Feldman Hajdu Attila
Andy Carmichael Kerri Green Somlai Edina
Stef Steinbrenner Martha Plimpton Zsigmond Tamara
Richard `Data` Wang Jonathan Ke Quan Kolovratnik Krisztián
Lotney `Lajhár` Fratelli John Matuszak Dózsa László
Jake Fratelli Robert Davi Maros Gábor
Francis Fratelli Joe Pantoliano Usztics Mátyás
Fratelli mama Anne Ramsey Győri Ilona

Magyar bemutató[szerkesztés]

Magyarországon a Cartoon Network sugározta.[forrás?]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a The Goonies című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Kincsvadászok - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. december 19.)

További információk[szerkesztés]