Időgép

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Vissza a jövőbe filmtrilógia időgépe

Az időgép egy olyan kitalált gépezet, amely tárgyak, állatok vagy emberek számára lehetővé teszi az időutazást.

Története[szerkesztés]

Az időutazás régóta nagyon népszerű téma mind az irodalomban, mind a filmművészetben. Az első utalás időutazásra a Memoirs of the Twentieth Century című műben volt 1700-ban.

Az első film, mely a témában készült, Az időgép című.[1]

A téma napjainkban is népszerű, rengeteg filmben, filmsorozatban, könyvben tűnik fel. Leggyakrabban a jövőt mutatja be. Az időutazás egy lehetőség arra, hogy az író egy jövőbeli világot bemutathasson egy ma élő ember szemén át.

A hibernáció és a közel fénysebességgel történő utazás is felfogható egyfajta "időutazásnak". Ilyen utazás szerepel Arthur C. Clarke 3001. Végső űrodisszeia című regényében, ahol 3001-ben egy 2001-ben megfagyott űrhajóst megtalálnak és felélesztenek, vagy a Futurama című sorozatban, ahol a főszereplő lefagyasztva tölt el 1000 évet.

Tudományos elméletek[szerkesztés]

A tudósok állítása szerint, bár csak atomi méretekben, elméletileg lehetséges az időutazás.[2]

Az utolsó pár évtized fejleménye a tudósok körében az időutazás lehetőségének elemzése. A tudósok nem foglalkoznak (legalábbis még nem) időgépek kifejlesztésével laboratóriumaikban, de Einstein általános relativitáselméletének egyenleteit tanulmányozva arra a megállapításra jutottak, hogy semmilyen fizikai törvény nem sérti meg az időutazás lehetőségét.

Időgépek a filmekben[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]