Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag
(Indiana Jones and the Last Crusade)
1989-es amerikai film

Rendező Steven Spielberg
Producer Robert Watts
Műfaj
Forgatókönyvíró George Lucas (történet)
Menno Mejes (történet)
Jeffrey Boam (forgatókönyv)
Főszerepben Harrison Ford
Sean Connery
Denholm Elliott
Alison Doody
John Rhys-Davies
Julian Glover
Zene John Williams
Operatőr Douglas Slocombe
Vágó Michael Kahn
George Lucas
Jelmeztervező Joanna Johnston
Anthony Powell
Díszlettervező Elliot Scott
Gyártás
Gyártó Lucasfilm
Paramount Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Forgatási helyszín
Játékidő 127 perc
Költségvetés 48 000 000 $
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó Paramount Pictures
BemutatóEgyesült Államok 1989. május 24.
Magyarország 1989. október 26.
Korhatár12 II. kategória (F/8014/J)
Bevétel
  • 474 200 000 $ (világszerte)
  • 197 171 806 $ (Amerikai Egyesült Államok)
Kronológia
ElőzőIndiana Jones és a végzet temploma
KövetkezőIndiana Jones és a kristálykoponya királysága
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag (Indiana Jones and The Last Crusade) egy 1989-ben bemutatott, Steven Spielberg által rendezett kalandfilm Harrison Ford főszereplésével. A filmben ismét Az elveszett frigyláda fosztogatói és az Indiana Jones és a végzet temploma vakmerő kalandora, Indiana Jones a főszereplő. A film 1938-ban, az első rész eseményei után játszódik.

Történet[szerkesztés]

A film első jeleneteinek helyszíne, a Utah állambeli Arches Nemzeti Parkban található Double Arch
A film első jeleneteinek helyszíne, a Utah állambeli Arches Nemzeti Parkban található Double Arch

A történet 1912-ben, Utah államban veszi kezdetét, amikor a még kamasz Indiana Jones szemtanúja lesz, amint néhány sírrabló egy barlangban megtalálja Coronado régóta elveszettnek hitt keresztjét. Indy az őt kísérő barátját megkéri, értesítse a seriffet, majd elorozza a keresztet a rablók elől, akik aztán üldözőbe veszik. Menekülés közben a lováról felkapaszkodik egy cirkuszvonatra, ahol veszélyes állatokkal megtöltött kocsikon keresztül próbál egérutat nyerni, sikeresen. Hazaérve az apjától akar segítséget kérni, ám az csak a naplója írásával van elfoglalva. Ekkor állít be hozzájuk a seriff, akinek Jones átadja a keresztet. A seriff azonban a háta mögött megjelenő rablók kezébe nyomja a műkincset, azt állítva, hogy ők a jogos tulajdonosok. A rablók egy panamakalapos üzletembernek adják át a keresztet, a vezérük azonban, mivel tetszett neki Indy elszántsága, biztató szavak kíséretében a fejére nyomja saját kalapját – amely a későbbiekben Jones ruházatának elmaradhatatlan részévé válik.

1938-ban, a portugál partok közelében Indiana ismét a keresztért küzd, s bár elfogják, a viharban hánykolódó hajón lerázza fogvatartóit, s visszaszerzi a műkincset az ezúttal is jelenlévő panamakalapos férfitől. Némi dulakodás után sikerül leugrania a hajóról, amelynek szállítmánya néhány másodperccel később felrobban, s minden utasa meghal. Indy egy mentőövnek köszönhetően menekül meg.

A munkahelyéről, az egyetemről néhány titokzatos férfi Walter Donovan műgyűjtőhöz viszi Jonest. Donovan egy félbetört homokkőtáblát mutat meg neki, amelynek 12. századi latin szövege a Szent Grál megtalálásának helyét írja körül, de túlzottan homályosan, és a letört darab miatt hiányosan. A Grál egy kehely, amelyről a párbeszéd során kiderül, hogy a legenda szerint Jézus ebből ivott az utolsó vacsorán, keresztre feszítése után pedig Arimathiai József ebben fogta fel a sebeiből kifolyó vért; ezer éven át elveszettnek hitték, a keresztes hadjáratok során azonban három keresztes lovag, három testvér megtalálta. Egyikük ott maradt a kőtábla szerint örök életet adó Grált őrizni, ketten pedig 150 év elteltével visszaindultak Frankhonba, de csak egyikük ért haza; ő a történetet elmesélte egy ferences rendi szerzetesnek, aki egy – immár Donovan birtokában lévő – könyvben meg is örökítette a beszámolót. Donovan szerint az írás felfedheti azt a két, a hazatérő lovag által hátrahagyott „útjelzőt”, amelyekből fény derülhet a Grál helyére. Az egyik útjelző a félbetört tábla, a másik pedig az útközben meghalt lovag koporsójában van, a kutatás vezetőjének feltételezése szerint valahol Velencében. Kiderül, hogy a kutatás vezetője nem más, mint a Grált már 40 éve kereső idősebb Henry Jones, Indy apja, aki azonban a kutatási anyagával együtt nyomtalanul eltűnt. Donovan ezért Indianát kéri meg a keresés folytatására.

Jones apja házához hajt munkatársa, Marcus Brody társaságában. Valakik azonban jártak ott előttük, mert a berendezést feldúlva találják. Indy rájön, hogy azt a csomagot keresték, amelyet néhány órával korábban az egyetemen kapott kézhez: apja Velencéből elküldte neki a Grál-naplóját, a teljes kutatási anyagot. Indy úgy dönt, utána indul Velencébe.

Marcus is vele tart, Indy zsebében pedig ott van a Grál-napló. A lagúnák városában a fiatal és csinos Dr. Elsa Schneider várja őket, az idősebb Jones korábbi munkatársa. Elmondja nekik, hogy Indy apja egy könyvtárban tűnt el, s csak egy római számokat tartalmazó papírfecni maradt utána. Visszamennek a könyvtárba, ahol a papíron és a teremben látható három római szám (III., VII., X.) alapján Indy rájön, hogy a lovag sírjának valahol az épület alatt kell lennie. Az X által jelzett helyen felnyitják a kőpadlózatot, s találnak egy katakombát, amelybe Schneider és Jones lemásznak. Az őrködő Brodyt rövid idő múlva hátulról leüti néhány férfi, Indyék pedig egy patkányoktól hemzsegő, petróleummal teli folyosóra érnek. Sikerül megtalálniuk a koporsót, benne a pajzzsal, amelyről lemásolják a felirat hiányzó részét, de üldözőik rájuk gyújtják a petróleumot, s csak a koporsó alatt találnak menedéket. Végül meglelik a kijáratot, de továbbra is menekülni kényszerülnek. Motorcsónakba ugranak, s a szerencsének is köszönhetően sikerül lerázniuk üldözőiket. A vezetőjüket, Kazimot foglyul is ejtik, s megtudják tőle, hogy a Keresztes Kard Testvéri Társaság tagjaként a Grál védelmezése az egyetlen célja. Úgy döntenek, elengedik őt, mert elárulja nekik, hogy az idősebb Jonest a német-osztrák határ közelében található brünwaldi kastélyban tartják fogva.

A velencei hotelban Indy és Marcus a felirat másolatából megtudják, hogy a keresett város neve Alexandretta (a mai İskenderun), annak a közelében találják majd meg a Grált. Indy és Elsa szobáját eközben valaki feldúlja. A nő csak ekkor tudja meg, hogy a napló a férfinál van, veszekedés tör ki közöttük, amely végül szeretkezésbe fordul.

Ausztriába már csak Elsa kíséri el Indyt, s miután a kastélyba könnyen bejutnak, felfedezik, hogy egy náci főhadiszálláson vannak. Megtalálják Henry szobáját, Indy az ablakon keresztül be is jut hozzá, mindeközben azonban Elsát elfogja egy Vogel nevű SS-tiszt. Indiana leteszi a fegyverét, hiába figyelmezteti az apja, hogy a nő is náci: Elsa maga veszi ki a naplót a férfi zsebéből, s adja át Vogelnek. A kastélyban feltűnik Donovan is, aki tehát szintén a nácikkal együttműködve kutat a Grál után. A naplóban azonban hiába keresi a kulcsfontosságú térképet, mivel az Marcusnál maradt, aki közben már İskenderunba utazott. Ott találkozik Sallah-val, Indy régi barátjával, de mindössze néhány perc után elrabolják.

A Németország nyugati részén, Sankt Johannban található Bürresheim-kastély, amely a filmben a német-osztrák határ menti brünwaldi kastélyként jelenik meg[1]

A két Jonest a kastély egyik termében egymáshoz kötözik, majd magukra hagyják. Egy öngyújtó segítségével próbálnak kiszabadulni, de az idősebb Jones ügyetlenségében felgyújtja a szobát. A tűz elől egy kandallónak látszó, valójában a szomszéd szobába nyíló titkos forgóajtóhoz vonszolják magukat; véletlenül megfordítják az ajtót, és egy nácikkal teli rádiós szobában találják magukat, de miután leoldozzák a kötelet, sikerül megszabadulniuk tőlük, majd a kastélyból is kijutnak. Oldalkocsis motoron folytatják a menekülést, de négy motoros üldözőbe veszi őket. Miután őket is lerázzák, egy útelágazáshoz érnek, ahol vita alakul ki köztük, mert a fiatalabb Jones Marcus után akar menni, az idősebb szerint viszont szükség van a naplóra, mert abban van leírva, hogy milyen csapdák várnak a Grál megtalálóira. Berlinbe indulnak tehát, ahol a Führer jelenlétében éppen könyvégetés és katonai parádé folyik. A náci egyenruhába bújó Indy visszaszerzi a naplót Elsától, aki hagyja elmenekülni a két Jonest, a tömeg azonban éppen az aláírásokat osztogató Hitler útjába sodorja őket; a váratlan találkozás eredményeként ők is kapnak egy autogramot a naplóba.

Ezután a reptér felé veszik az irányt, ahol sikerül jegyet szerezniük az első olyan léghajóra, amely elhagyja Németországot. Vogel itt is a nyomukban van ugyan, de az ezúttal egy jegyellenőr egyenruháját magára öltő Indy egyszerűen kidobja őt az éppen indulni készülő hajó ablakán. Útközben a Grál megtalálása előtt rájuk váró három csapdát tanulmányozzák, a hajó azonban egyszercsak megfordul, hogy visszatérjen Berlinbe. Indyék ezért ellopják a zeppelinhez rögzített dupla szárnyú kisrepülőt, de nem sokáig tudnak a levegőben maradni, mert két Messerschmitt a nyomukba ered, s bár ők nem találják el a gépüket, az ismét ügyetlenkedő idősebb Jones géppuskával szétlövi a saját repülőjük függőleges vezérsíkját. A kényszerleszállást követően autóval folytatják a menekülést. Az egyik vadászgéptől egy alagútban sikerül megszabadulniuk, ahova egy rossz manőver következtében követi őket. A másik repülőgépnek az ezúttal hasznossá váló idősebb Jones okozza vesztét: esernyőjével felzavarja a tengerparton összegyűlt sirályokat, éppen a közeledő vadászgép légcsavarjai közé, amely emiatt irányíthatatlanul csapódik a közeli sziklafalba.

Donovant és Vogelt İskenderunban fogadja a Hatay Köztársaság vezetője, akivel a kutatás és a Grál elszállításának engedélyezéséről tárgyalnak. Ellentételezésként egy láda kincset ajánlanak fel, a szultánnak azonban az a Rolls-Royce Phantom II tetszik meg, amellyel Donovanék érkeztek. Elragadtatásában fegyveres kíséretet, lovakat, tevéket és egy első világháborús tankot ajánl fel Donovannak.

A két Jones szintén megérkezik a városba, és Sallah társaságában a Marcust és Elsát is szállító konvoj nyomába erednek. Feltűnik Kazim is, aki hittársaival sikertelen támadást indít a nácik és kísérőik ellen. A kavarodásban Indy lovakat, Sallah tevéket szerez, az idősebb Jonest azonban foglyul ejtik, amikor meggondolatlanul bemászik a tankba Marcus után.

A harckocsi Vogel parancsnoksága alatt üldözőbe veszi a lovon menekülő Indyt, a nehezen manőverező jármű azonban képtelen eltalálni őt a pontatlanul célzó ágyúival. Jones felkapaszkodik a tankra, egy lövéssel megöl három katonát, de Vogel hátulról elkapja a nyakát egy vastag lánccal. Egy alkalmas pillanatban az idősebb Jones és Brody is rátámad fogvatartóikra, és – többek között egy töltőtoll segítségével – sikerül ártalmatlanítani őket, amit Henry arra használ fel, hogy belelő a mellettük haladó, katonákkal teli teherautóba. A robbanás miatt a még mindig Vogellel verekedő Indy leesik a tank tetejéről, és csak az egyik oldalsó ágyúcsőben tud megkapaszkodni. Vogel ásóval ütni kezdi a kezét, ami miatt elengedi a csövet, de táskájának a szíja fennakad, így nem képes leugrani. Éppen egy sziklafal közvetlen közelében haladnak – Indy is ezen az oldalon lóg –, néhány méterre egy nagy kiszögelléstől, ezért Vogel kiadja a parancsot a tankvezetőnek (aki a dulakodásból mindvégig kimaradt, ezért Henryék nem foglalkoztak vele), hogy tartsa a járművet a szikla felé. Marcusék eközben megpróbálnak kimászni, az egyik magához térő náci azonban az idősebb Jonesra veti magát. Brody egy lövedékkel hátulról leüti a katonát, akinek a fegyvere ettől elsül, a golyó pedig gellert kapva homlokon találja a jármű vezetőjét; holtteste éppen úgy dől rá a botkormányra, hogy azzal a sziklafaltól távolabbra irányítja a tankot. A váratlan manővertől Vogel elveszti az egyensúlyát, ami időt ad Indynek, hogy visszakapaszkodjon a harckocsira. Henry és Marcus végre kimásznak, de Vogel ismét rájuk támad. Indy véletlenül lelöki a járműről Brodyt, de nem történik baja, az idősebb Jones azonban a lánctalpakra esik az ásóval csapkodó Vogel miatt, s Indy csak az ostorával tudja elkapni a lábszárát, hogy ne essen a tank elé. Sallah épp jókor érkezik lovon, lesegíti Henryt a tankról, amelyet már csak néhány méter választ el egy mély szakadéktól. Indy és Vogel tovább verekszik, nem észlelve a veszélyt, az utolsó pillanatban azonban Jones le tud ugrani a Vogellel együtt mélybe zuhanó járműről.

A nácik, Donovannal és Elsával, megtalálják a Grált rejtő, sziklába vájt templomot, de már az első csapdán sem tudnak átjutni. A szultán katonáit kényszerítik próbálkozásra, de többjüket lefejezi egy hatalmas penge. Közben megérkeznek Indyék, és a háttérből figyelik egy darabig az eseményeket, ám felfedezik őket. Donovan hasba lövi az idősebb Jonest, így kényszeríti Indyt, hogy saját maga induljon útnak. Neki – a napló segítségével – sikerül átjutnia az első próbán, a csapdát hatástalanítja, így a többiek követni tudják őt. A második és a harmadik próbán szintén túljut, majd megérkezik egy aranykelyhekkel teli helyiségbe, benne a Grált őrző lovaggal. A lovag rátámad Indyre, de kardjának súlya lehúzza öreg testét, így legyőzöttként át akarja adni fegyverét Indynek, hogy ő őrizze tovább a Grált, ebben a pillanatban azonban belép Donovan és Elsa. A lovag figyelmezteti őket, hogy amíg a Grál életet ad, addig a többi kehely megöli azt, aki iszik belőle, és maguknak kell választaniuk. A tanácstalan Donovan Elsára bízza a döntést, a nő azonban szándékosan rossz kelyhet ad a férfi kezébe, akinek a teste a vízbe kortyolást követően néhány másodperc alatt megöregedik, majd elporlad. Indy is keresgélni kezd, s egy fából készült kehelyre esik a választása. Miután iszik belőle, a lovag megerősíti döntése helyességében, azonban figyelmezteti őt, hogy a templomból nem lehet kivinni a Grált: ez a halhatatlanság ára.

Indy apjához igyekszik, és a Grál vizével másodpercek alatt begyógyítja a súlyos sebet. Elsa ezután kezébe veszi a kelyhet, majd a lovag figyelmeztetése ellenére átlépi a határt jelző nagy pecsétet, amitől a templom omladozni kezd, a föld pedig megnyílik alattuk. Elsa belecsúszik a kinyíló szakadékba, Indy kapja el a kezét, ám ahelyett, hogy kimászna, a nyílás szélén megakadó Grált próbálja elérni, de hiába, a keze kicsúszik Indyéből és lezuhan. A tovább omló föld miatt Jones is majdnem utána esik, apja fogja meg a kezét, ám először ő sem felkapaszkodni próbál, hanem a Grált elérni, végül mégis hallgat apja figyelmeztető szavára, a Grált pedig ott hagyják. Miután kimenekülnek az épületből, Marcus és Sallah társaságában lovaikon távoznak a naplementében.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep 1. szinkron (eredeti) 2. szinkron (DVD)
Harrison Ford Indiana Jones Csernák János Csernák János
Sean Connery Henry Jones professzor Sinkovits Imre Sinkovits Imre
Denholm Elliott Dr. Marcus Brody Makay Sándor Tolnai Miklós
Alison Doody Dr. Elsa Schneider Fehér Anna Balázs Ági
John Rhys-Davies Sallah Kézdy György Gesztesi Károly
Julian Glover Walter Donovan Tolnai Miklós Barbinek Péter
River Phoenix a fiatal Indy Rudolf Péter Markovics Tamás
Michael Byrne Vogel ezredes Buss Gyula Áron László
Kevork Malikyan Kazim Vogt Károly Németh Gábor
Robert Eddison Grál lovag Szoó György Kun Vilmos
Alexei Sayle Szultán Pákozdi János Cs. Németh Lajos
Paul Maxwell Panamakalapos férfi Varga Tamás Varga Tamás
J.J. Hardy Herman Kerekes József Minárovits Péter
Bradley Gregg Roscoe Forgács Péter Szokol Péter
1. szinkron (eredeti) 2. szinkron (DVD)
készítő Magyar Szinkron- és Videovállalat Balog Mix Stúdió
készítési év 1989 2000
stáblista felolvasása Bozai József Kovács M. István
magyar szöveg Résch Éva
hangmérnök Hargitai János Gyapjas Károly
rendezőasszisztens Lengyel László
vágó Kiss László Kocsis Éva
gyártásvezető Miklai Mária
szinkronrendező Kosztola Tibor Kiss Lajos, Balog Mihály

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Schloss Bürresheim als Schloss Brunwald: wo Indiana Jones seinen Dad befreite. burgerbe.de, 2014. február 9. (Hozzáférés: 2020. február 21.)

További információk[szerkesztés]