LucasArts

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
LucasArts
Lucas arts wordmark.jpg
Hivatalos név Lucasarts Entertainment Company, LLC
Típus
 • videójáték-fejlesztő
 • videójáték-kiadó
Alapítva 1982. május
Névadó George Lucas
Megszűnt 2013. április
Székhely Amerikai Egyesült Államok, San Francisco
Alapító George Lucas
Iparág videójáték-ipar
Tulajdonos The Walt Disney Company
Forma korlátolt felelősségű társaság
Termékek Videójátékok (kalandjátékok, Star Wars játékok)
Alkalmazottak száma 10-nél kevesebb[1]
Anyavállalata Lucasfilm

LucasArts (USA)
LucasArts
LucasArts
Pozíció az USA térképén
é. sz. 37° 48′ 02″, ny. h. 122° 26′ 59″Koordináták: é. sz. 37° 48′ 02″, ny. h. 122° 26′ 59″
A LucasArts weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz LucasArts témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A LucasArts Entertainment Company, LLC[2] videójáték-licenc tulajdonos amerikai cég.[3] 2013-ig videójáték fejlesztéssel és kiadással is foglalkozott. A LucasArts leginkább grafikus kalandjátékairól, illetve a Csillagok háborúja és az Indiana Jones franchise-ba tartozó játékairól ismert. A vállalat központja a kaliforniai San Franciscóban van.

A céget 1982 májusában alapította George Lucas, Lucasfilm Games néven, filmstúdiója, a Lucasfilm Ltd. játékfejlesztő részlegeként. Kezdetben Lucas töltötte be az igazgató szerepét is. Lucas vállalatainak 1990-es átszervezésekor a Lucasfilm Games LucasArtsra változtatta nevét.

Miután 2012-ben a The Walt Disney Company felvásárolta a Lucasfilmet, 2013. április 3-án a LucasArts felhagyott a játékfejlesztő tevékenységével, és az alkalmazottak nagy részét elbocsátották.[4][5][6] A Csillagok háborújára épülő játékok licencét a Disney Interactive Studios és az Electronic Arts kapta meg. Előbbi az alkalmi játékosoknak szánt játékokat, utóbbi pedig a komolyabb játékosoknak készülő programokat fejleszti.[7][8] A többi, Lucasfilmhez kapcsolódó témában készített játék a Disney Interactive Studios, vagy licencelés után egy harmadik fél fejlesztése lesz.[9]

Története[szerkesztés]

A céget 1982 májusában alapították George Lucas filmstúdiójának, a Lucasfilm Limitednek játékfejlesztő részlegeként. Lucas azt szerette volna, hogy cége a szórakoztatóipar más területein is jelen legyen, ezért az Atarival együttműködve belekezdtek a játékfejlesztésbe.

Az együttműködés első eredményei olyan különleges akciójátékok voltak, mint például a Ballblazer és a Rescue on Fractalus!.[10] Mindkét játék béta verziója kiszivárgott, pontosan egy héttel azután, miután az Atari megkapta a játékok védelem nélküli másolatát marketing vizsgálatra, így azok hónapokkal az eredeti megjelenés előtt elterjedtek. 1984-ben ezek a játékok megjelentek Atari 5200-ra is a Lucasfilm Games neve alatt. Otthoni számítógépekre nem jelentek meg egészen 1985-ig, amikor is az Epyx kiadta őket. A Lucasfilm ezt követő játékai a Koronis Rift és a The Eidolon voltak. Első játékaiknál a Lucasfilm csak fejlesztőként vett részt a munkában, a programok terjesztéséről egy külön kiadó gondoskodott. Atari rendszerek esetén az Atari volt a kiadó, a számítógépes forgalmazást pedig az Activision és az Epyx végezte. Első játékuk a Maniac Mansion volt, amelynél a fejlesztésért és a kiadásért is a Lucasfilm Games volt a felelős.

1990-ben – Lucas cégeinek átszervezésekor – a Lucasfilm játékrészlege az újonnan alapított LucasArts Entertainment Company részévé vált, csakúgy mint az Industrial Light & Magic és a Skywalker Sound. Később az ILM és a Skywalker Sound Lucas Digital Ltd. néven egyesült, és az egykori játékrészleg hivatalos neve LucasArts lett. 1993-ban a LucasArts úgy döntött, hogy belevág egy Csillagok háborúja témájú játék fejlesztésébe.[11]

Logó[szerkesztés]

A Lucasfilm Games által eredetileg használt logó az anyacég kissé megváltoztatott logója volt.

A sokáig használt LucasArts logó, amit gyakran "Gold Guy"-nak (Arany Srácnak) hívtak, 1991-ben mutatkozott be. A logón egy aranyszínű barlangrajzszerű figura volt látható, amint egy lila "L" betűn állt, amelyben a cég neve volt olvasható. A figura a kezeit az égbe emelte és látszólag a felkelő nap volt mögötte. Egyesek szerint inkább egy szemre hasonlított, és a napsugarak inkább szempillák voltak. A logót 2005 végén megváltoztatták, így eltűnt a lila "L" betű, valamint az aranyszínű figurának is egy kerekebb változata szerepel rajta. A játékokban a figura néha cselekvéseket is végez, például fénykardot dob, vagy villámokat szór. A logó akár utalás is lehet George Lucas első filmjének a THX-1138-nek a zárójelenetére, ahol a főszereplő sziluettje látszik, amint felemeli kezeit napnyugtakor.

1998-ban a LucasArts megvádolta az egyik finn játékfejlesztő céget, a Remedy Entertainmentet, hogy a logójuk a LucasArts logójának felső részének másolata, és perrel fenyegették meg őket.[12] Ekkor a Remedy már a logójuk áttervezésén dolgozott, így engedtek a LucasArts-nak, és nem sokkal később lecserélték a régi logójukat.

Kalandjátékok[szerkesztés]

Bővebben: LucasArts kalandjátékok

A Lucasfilm Games első kalandjátéka az 1986-os Labyrinth volt, amely a Lucasfilm Fantasztikus labirintus című filmjén alapult. 1987-ben a Maniac Mansionben mutatkozott be a SCUMM scriptnyelv, amelyet a cég későbbi kalandjátékainak nagy része is használt. Az ezt követő években olyan kalandjátékok jelentek meg, mint a Zak McKracken and the Alien Mindbenders (1988), az Indiana Jones and the Last Crusade: The Graphic Adventure (1989), a LOOM (1990), vagy a kritikusok által is dicsért, The Secret of Monkey Island (1990), melyek a Lucasfilm Games-t a vezető kalandjáték-készítők közé emelték. Általában a Sierra On-line mellett a LucassArts-ot tartották a legnevesebb kalandjáték-készítőnek. A vállalat kalandjátékai az 1990-es évek elején élték virágkorukat, amikor olyan játékokat jelentettek meg, mint a Monkey Island 2: LeChuck's Revenge (1991), az Indiana Jones and the Fate of Atlantis (1992) és a Maniac Mansion folytatása a Day of the Tentacle (1993).

A '90-es évek második felében a kalandjátékok népszerűsége csökkenni, a játékfejlesztés költsége pedig emelkedni kezdett, mivel a nagyfelbontású grafika, és a CD minőségű hang alapkövetelménnyé vált. A PC-s piac olyan játékokat akart, amelyek kihasználják az új és drága grafikus kártyákat. Ennek oka az volt, hogy az új otthoni konzolok – mint például a PlayStation, a Sega Saturn és a Nintendo 64 – is egyre erősebb 3D-s teljesítménnyel bírtak, így az ilyen platformokra megjelenő programok többsége is egyre szebb grafikával rendelkezett, a PC pedig nem akart lemaradni ezektől. A kalandjátékok – melyek főként kétdimenziós grafikájú, történet- és fejtörőorientált játékok voltak – elvesztették népszerűségüket az új játékosok tömegeinek körében.

A LucasArtsnak még ebben az időszakban is sikerült kereskedelmileg viszonylag sikeres játékokat kiadniuk: az 1997-es The Curse of Monkey Island volt a cég utolsó kalandjátéka, amely megőrizte a hagyományos kétdimenziós grafikát és point-and-click kezelőfelületet. Az 1998-ban megjelent Grim Fandango volt a LucasArts első próbálkozása, hogy a 2D-s kalandjátékokat 3D-s környezetbe helyezze át. A stílusos grafikával, nagyszerű szinkronnal, és mesterien megírt történettel a Grim Fandango számos elismerést söpört be, többek közt a GameSpot "Az év játéka"-díját.[13]

A Monkey Island sorozat negyedik része – a 2000-ben megjelent Escape from Monkey Island – ugyanazt az irányítást használta mint a Grim Fandango, és általában jó fogadtatásban is részesült. Ez volt az utolsó eredeti kalandjáték, amit a cég kiadott. Bejelentették két meglévő franchise folytatásának készítését is – a Full Throttle: Hell on Wheelst és a Sam & Max: Freelance Policet – de a projekteket 2003-ban és 2004-ben, – a programok elkészülése előtt – végül törölték. 2005-ben a Sam and Max franchise jogai lejártak a LucasArtsnál, így Steve Purcell – a címszereplő karakterek alkotója – visszakapta a jogokat. Ezt követően a Sam and Max licencet átadta a Telltale Gamesnek, akik egy epizódikus játéksorozatot készítettek az alapján. A Telltale Games főként olyan egykori LucasArts alkalmazottakból állt, akik dolgoztak a Sam and Max folytatásán, de a játék elkaszálását követően távoztak a cégtől.[14]

A következő öt évben a LucasArts felhagyott a kalandjáték-készítéssel, és inkább Csillagok háborúja témájú játékok fejlesztésére fókuszált. A többi fejlesztővel ellentétben a LucasArts nem próbálkozott régi játékainak digitális terjesztésen keresztüli újrakiadásán. Mindezt annak ellenére, hogy 2002-ben a vállalat megfogadta, hogy kiadott játékaik legalább ötven százalékának semmi köze nem lesz a Csillagok háborújához.[11] A cég egészen 2009-ig nem tért vissza a kalandjátékokhoz. 2009. június 1-jén bejelentették a The Secret of Monkey Island Special Editiont, ami a Monkey Island sorozat első részének remake-je volt felújított grafikával, zenével és szinkronnal; valamint a Tales of Monkey Islandet, egy Telltale Games által fejlesztett, epizódikus, új Monkey Island játékot.

Ezt követően, 2009. július 6-án beharangozták számos régi játékuknak – többek közt az Indiana Jones and the Fate of Atlantisnak és a LOOM-nak – Steames újrakiadását. Ezek az kiadások az eredeti játékok Microsoft Windowsra átírt változatai voltak. Sok év után, ez volt az első alkalom, hogy a LucasArts bármiféle terméktámogatást nyújtott klasszikus kalandjátékaihoz.

2010-ben a Monkey Island sorozat második része is feljavított remake-et kapott, ez lett a Monkey Island 2: LeChuck's Revenge Special Edition. A sorozat első és második részének feljavított kiadását 2011-ben együtt is kiadták Monkey Island Special Edition Collection néven, de kizárólag csak Európában.

A nem hivatalos SCUMM virtuális számítógép, a ScummVM megjelenése a LucasArts kalandjátékok újjáéledését hozta el a mai játékosok körében. A ScummVM használatával az egykori kalandjátékokat könnyedén futtathatjuk modern számítógépeken, sőt még játékkonzolokon, mobiltelefonokon, vagy akár PDA-kon is.

Katonai szimulátorok[szerkesztés]

az 1980-as évek végén, és a '90-es évek elején a Lucasfilm Games fejlesztett egy sor katonai járműszimulátor-programot. Ezek közül az elsők az 1986-os PHM Pegasus, és az 1987-es Strike Fleet voltak.[15] Ezeket a játékokat az Electronic Arts adta ki különböző platformokra, például PC-re, Commodore 64-re, vagy Apple II-re.

Az 1988-ban kiadott Battlehawks 1942 egy második világháborús légiharcszimulátor-trilógia első része volt, melyben a játékos a Csendes-óceáni hadszíntéren harcolhatott, amerikai vagy japán pilótaként. A Battlehawks 1942-t 1989-ben követte a trilógia második része, a Their Finest Hour: The Battle of Britain, ahol a Luftwaffe és a Brit Királyi Légierő, a brit légtérért folytatott küzdelmét élhettük át. A trilógia befejező része az 1991-es Secret Weapons of the Luftwaffe volt, ahol amerikai vagy német pilótát alakíthattunk. A trilógiát sokan dicsérték történelmi hűsége, és részletes kiegészítő anyagai miatt. A Secret Weapons of the Luftwaffe mellé például egy 224 oldalas történelmi leírást is adtak.

A második világháborús trilógiát a Lawrence Holland vezette csapat készítette. Lawrence Holland volt az a játékfejlesztő, aki később megelapította a Totally Gamest. A Totally Games a későbbiek során is szinte csak a LucasArts számára fejlesztett játékokat. Együttműködésük egyik legfigyelemreméltóbb eredménye az X-Wing sorozat volt. Szintén ők fejlesztették a 2003-ban megjelent Secret Weapons Over Normandy-t, ahol ismét második világháborús légicsatákban vehettünk részt. A LucasArtsot a légiharcokhoz visszatérítő játékot PC-re Xbox-ra és PlayStation 2-re is kiadták.

Az első Csillagok háborúja játékok[szerkesztés]

Bár a LucasArts korábban is csinált Lucasfilmes mozifilmek (pl.: Labirintus, Indiana Jones) alapján készült programokat, a '90-es évek elejéig a Csillagok háborújával nem foglalkoztak ilyen értelemben. Ekkor viszont a Nintendo konzoljain kezdtek feltűnni a Star Warsos akciójátékok, igaz, azokat külsős cégek készítették a LucasArtsnak. Az első házon belüli fejlesztés az X-Wing című űrcsata-szimulátor volt, melyet Larry Holland független csapata készített. Később ez a program egy sikeres játéksorozat alapja lett.

A kizárólag CD-ROM-on megjelent Rebel Assault a vállalat egyik legsikeresebb játéka lett, és az 1990-es évek elején jelentős szerepe volt a CD-ROM meghajtók iránti kereslet megnövekedésében.

2005 és 2007 közt a LucasArts három játékot adott ki a Lego Star Wars sorozat keretében.

First-person shooterek[szerkesztés]

Az id Software 1993-as Doom című játékának soha nem látott sikerét követően a PC-s játékpiac a háromdimenziós, belső nézetű lövöldözős játékok (first person shooterek) irányába mozdult el. A LucasArts is csatlakozott ehhez az irányhoz, mikor 1995-ben kiadta a Star Wars: Dark Forces-t, amely sikeresen ötvözte a Doom receptjét és a Star Warsos környezetet. A The Dark Forces kézikönyve szerint a játék fejlesztése már a Doom polcokra kerülése előtt is folyt, de a Doom megjelenését követően a LucasArts inkább visszatartotta a játékot, hogy tovább fejleszthesse azt. A Dark Forces pozitív fogadtatásban részesült, így egy új sorozat, a Jedi Knight kezdődarabja lett. A játék folytatása 1997-ben jelent meg Jedi Knight: Dark Forces II néven. A folytatáson már jól látszott a PC-játékok változása, mivel egyike volt az első játékoknak, amelyeknél a 3D grafikus kártyák – például a 3dfx Voodoo kártyái – valóban ki voltak használva. 1998-ban a játékhoz kiadták a Mysteries of the Sith kiegészítést, 2002-ben pedig megjelent a folytatás, a Star Wars Jedi Knight II: Jedi Outcast. A 2003-ban polcokra kerülő Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy inkább a sorozat spin-offjának tekinthető, de ezt a részt valamivel rosszabbul fogadták mint elődeit. Legtöbben arra panaszkodtak, hogy a sorozat részei egy kaptafára készülnek.

A Csillagok háborújás lövöldözős játékokon kívül a LucasArts készített egy vadnyugati környezetben játszódó FPS-t is, az 1997-es Outlawst; valamint a Planet Moon Studios-zal együttműködve elkészítették a 2003-as Armed and Dangeroust.

Az új évezredben[szerkesztés]

Ahogy a Star Warsos játékok száma növekedett, a kritikusok panaszkodni kezdtek azok minőségének csökkenése miatt. Ezek a hangok a Csillagok háborúja I: Baljós árnyak megjelenése után még inkább felerősödtek.

2002-ben a LucasArts is belátta, hogy a túl sok Csillagok háborúja témájú játék készítése rontott a színvonalon, ezért bejelentették, hogy leendő játékaik minimum 50%-a nem ezt a témát fogja feldolgozni. Ennek ellenére legtöbb eredeti játékuk vagy sikertelen lett, vagy még a megjelenés előtt törölték, így a cég mégis visszatért a zömében Star Wars alapú játékokhoz.

2003-ban kezdődött a LucasArts és a BioWare gyümölcsöző együttműködése, a meglehetősen pozitívan fogadott szerepjátékkal, a Knights of the Old Republic-kal. A játék korszerű grafikájával, színvonalas történetével, és mesteri szerepjáték rendszerével új lendületet adott a Star Wars franchise-nak. A program azonos sémára épülő folytatása 2004-ben érkezett, Knights of the Old Republic II: The Sith Lords címen, de ez esetben a LucasArts komoly kritikákat kapott, mivel siettette a fejlesztőt, az Obsidian Entertainment-et, így a játékot kvázi befejezetlenül adták ki. Ennek eredményeképp a tartalom egy része kimaradt, a játék vége kiábrándító volt, és számos bug (programhiba) is megkeserítette a játékosok életét.

2003-ban a LucasArts és a Csillagok háborúja franchise a Star Wars Galaxies-zal új irányok felé indult, az MMORPG-k felé. A sikeres indulás után 2004-ben megjelent az első kiegészítő, a Jump to Lightspeed, amely valós idejű űrcsatákat hozott a játékba. A következő kiegészítőben a Rage of the Wookiesban egy új bolygót fedezhettek fel a játékosok. A 2005. november 1-jén megjelenő kiegészítő, a Trials of Obi-Wan egy sor új küldetést tartalmazott, melyek a Csillagok háborúja 3. részének bolygójára, a Mustafarra fókuszáltak. A Star Wars Galaxies bár lelkes rajongótáborral bírt, ugyanakkor sok játékost elidegenített. A játék semmibevette a filmekben létrejött kronológiát, és lehetővé tett, hogy a játékosok Jediként játszanak. A játékot számos alkalommal felújították, ami elég vegyes fogadtatást kapott a játékosoktól.

Átalakítás[szerkesztés]

2004 áprilisában a Lucasfilm marketing és terjesztési ossztályának alelnökét, Jim Wardot nevezték ki a LucasArts élére.[16] Ward fentről lefelé haladva átvizsgálta a LucasArts infrastruktúráját, és megállapította, hogy a cégnél elég nagy a fejetlenség.[17] A 2003-as évben az NPD szerint a LucasArts alig 100 millió dollárt keresett, főként Star wars játékainak köszönhetően. Ez jóval elmaradt az év slágerének számító Halo bevéteéátől, pedig az csak egyetlen játék volt.[16] Ward készített egy 5 éves beruházási tervet, hogy azzal rendbe tegye a cég anyagi helyzetét. A korábbi Csillagok háborúja játékok főként külső fejlesztők – például a Raven Software, a Bioware és az Obsidian – munkái voltak, Ward viszont azt tűzte ki célnak, hogy a LucasArts saját fejlesztőivel, hatékonyan és a kor követelményeihez alkalmazkodva készítsen játékokat. Az alkalmazottak létszámát 450-ről 190 főre csökkentették, így számos fejlesztés alatt álló címet elkaszáltak, de néhány játék – mint a Star Wars: Battlefront, a Star Wars: Republic Commando, és a Star Wars: Episode III – ezt túlélte és végül meg is jelent.[17]

A 2004-ben megjelent Star Wars: Battlefront a népszerű Battlefield játéksorozat receptjét használta fel, amivel eladások tekintetében az addigi legsikeresebb Star Wars játékká vált. Ebben szerepe lehetett annak a marketingfogásnak is, hogy az eredeti Csillagok háborúja trilógia DVD-kiadását is a játék mellé adták.[18] A játék folytatása, a Star Wars: Battlefront II 2005. november 1-jén jelent meg. A játékban számos új helyszín szerepelt (például a harmadik rész bolygói, a Mustafar, Mygeeto, stb), megjelent az űrcsata, valamint Jedi, vagy valamilyen más különleges egység bőrébe is bújhattunk, mint például a bothani kém, vagy a birodalmi tiszt. Szintén ebben az évben jelent meg a Knights of the Old Republic második része is. A kiadó LucasArts sürgette a fejlesztőcsapatot, az Obsidian Entertainment-et, hogy a játékot be kell fejezni az év ünnepi szezonjára, ezért a fejlesztő kénytelen volt egy nagy adag tartalmat kivenni a játékból, ami egy összecsapott, befejezetlen programot eredményezett.

2005 májusában a vállalat kiadta a Revenge of the Sith-et, amely egy, A Sith-ek bosszúja alapján készült, külsőnézetes akciójáték (Third-person shooter) volt. Szintén 2005-ben jelent meg a Star Wars: Republic Commando, valamint a nem Star Wars témájú, Pandemic Studios által fejlesztett Mercenaries is.

A LucasArts 2006. február 16-án dobta piacra a Petroglyph által fejlesztett valós idejű stratégiai játékát, a Star Wars: Empire at Wart. 2006. szeptember 12-én került a boltokba a népszerű Lego Star Wars: The Video Game folytatása, a Lego Star Wars II: The Original Trilogy. A folytatás az első játékhoz hasonló játékmenettel rendelkezett, de ahogy a címéből is következik, az Csillagok háborúja előzménytrilógiát dolgozta fel. 2008. szeptember 16-án jelent meg a kritikusok által vegyesen értékelt, de mégis minden idők legjobban fogyó Csillagok háborúja játékává váló Star Wars: The Force Unleashed.

2007 májusában a LucasArts bejelentette a Fracture-t, és azt nyilatkozta, hogy az új szellemi termékek létfontosságú szereppel bírnak a cég növekedésének tekintetében. 2005-ben a Mercenaries: Playground of Destructiont tekintették első szmú szellemi terméknek, 2006-ban pedig a gyermekeknek szóló Thrillville-t.[19] Fracture was released on 7 October 2008 to average reviews.[20] A 2008. október 7-én megjelenő Fracture átlagos értékeléseket kapott. A 2007. január 11-én kiadott Mercenaries: Playground of Destruction kritikai szempontból és kereskedelmileg is sikeres volt, így folytatást kapott, a Mercenaries 2: World in Flames személyében. A Thrillville 2006. november 21-én jelent meg, folytatása a Thrillville: Off the Rails pedig szűk egy évvel később, 2007. október 16-án.

A LucasArts házon belüli projektjeinek csökkenése, jól tükröződött a külső fejlesztőkkel való viszonyban is. Jim Ward vezetése alatt a Free Radical volt felelős a 2 évig készülő Battlefront 3 fejlesztéséért. A Free Radical társalapítója, Steve Ellis leírta, hogy változott a LucasArts-szal való kapcsolat, a kezdeti jó viszonytól,[21] a fejlesztői pénzek fél éves visszatartásáig, és a fejlesztők becsapásáig, ami végül a Free Radicalt csőd közeli helyzetbe sodorta.[21][22]

A Rodriguez-éra fejlesztései[szerkesztés]

2008 februárjában Jim Ward személyes okok miatt távozott a cég éléről. Helyét ideiglenesen Howard Roffman vette át, akit 2008 áprilisában, az Electronic Artstól érkező Darrell Rodriguez váltott.[23][24] Körülbelül egy hónappal a Star Wars: The Force Unleashed II megjelenése előtt, a LucasArts belső fejlesztőrészlegénél létszámcsökkentést hajtottak végre.[25] A fent említett játék közepes értékeléseket kapott az ezzel foglalkozó médiától, mint például az IGN, a Gamespot vagy a GameTrailers.[26][27][28] A megjelenést követően újabb átszervezésre került sor, ami újabb elbocsátásokat hozott magával.[29]

A Star Wars: Knights of the Old Republic II: The Sith Lords folytatásának szánt, szintén a BioWare által fejlesztett MMORPG-t,[30] a Star Wars: The Old Republic-ot 2008. október 21-én jelentették be, egy meghívásos sajtótájékoztató keretében.[31] A program 2011 decemberében jelent meg.

2009-ben adták ki a Star Wars: The Clone Wars – Republic Heroes-t a kor összes platformjára.[32] A 2009. október 6-án kiadott, főként negatív kritikákat kapott játék alapjául a Klónok háborúja tv-sorozat szolgált.[33]

A G4 tv-csatorna, 2006-os E3-ról szóló összeállításában az egyik LucasArts vezetőt megkérdezték, hogy visszatérnek-e az olyan népszerű franchise-ok, mint például a Monkey Island. A vezető azt válaszolta, hogy a vállalat jelenleg új franchise-okra fókuszál, de talán 2015 körül újra előveszik a classzikus sorozatokat is. Ebből nem lehetett egyértelműen megállapítani, hogy ezalatt egy tényleges dátumot értett, vagy csak hasraütésszerűen bemondott egy dátumot.[34] Valószínűleg az utóbbi történhetett, mert 2009-ben a LucasArts és a Telltale Games közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy új kalandjátékokon dolgoznak. Az új játékok a Telltale által fejlesztett Tales of Monkey Island, valamint a LucasArts által fejlesztett The Secret of Monkey Island: Special Edition volt, mely a Monkey Island sorozat 1990-ben megjelent első részének felújított változata.[35] A LucasArts szerint ez csak az első lépés volt azon az úton, hogy fetámasszák szeretett játékaikat. A játék sikerén felbuzdulva, a vállalat felújította a második részt is, amely 2010 nyarán jelent meg, Monkey Island 2 – Special Edition néven.[35]

2010-ben a cégnél az újabb elbocsátások következtében elég nagy lett a felfordulás. Két évvel az igazgatói szék elfoglalása után, 2010 májusában Darrell Rodriguez otthagyta a LucasArtsot. A megüresedett helyre ideiglenesen Lucasfilm igazgatótanyácsának egy tagja, a videójáték-ipar veteránja, Jerry Bowerman került.[36][37] Júniusban Bowermant Paul Meegan váltotta. Meegan a Gears of Wart is fejlesztő Epic Gamestől érkezett.

2010 júliusában, Haden Blackman, aki az utóbbi évek legsikeresebb házon belül fejlesztett LucasArts játékának, a Star Wars: The Force Unleashednek a kreatív igazgatója volt, váratlanul kilépett a cégtől. Vigaszképp 2010 augusztusában Clint Hocking a Ubisoft egyik elismert játékigazgatója bejelentette, hogy a LucasArtshoz szeretne igazolni. Hocking nem sokáig dolgozott a LucasArtsnál, 2012 júniusában továbbállt, még azt sem várta meg, hogy megjelenjen a program, melyen ő is dolgozott.[38] 2010 szeptemberében a cég dolgozóinak egyharmadát elbocsátották.[39]

2011 márciusában a LucasArts kiadta a népszerű Lego Star Wars sorozatának következő részét, a Traveler's Tales által készített Lego Star Wars III: The Clone Warst, amely alapjául A klónok háborúja animációs sorozat szolgált. 2011 júniusában a Sony Online Entertainment bejelentette, hogy az kízárólag online játszható Star Wars Galaxies szervereit 2011 végén leállítják,[40] ami december 15-én be is következett.[41]

2011. április 26-án bejelentette, hogy licencet szerzett az Epic Gamestől, mely alapján az Unreal Engine 3 játékmotort használhatják, jövőbeli játékaiknál.[42] Nem sokkal később bejelentették a frissen szerzett motorra épülő Star Wars 1313-at, amely egy coruscanti fejvadász történetét mesélte volna el, akció-kalandjáték formájában. A LucasArts fejlesztőrészlegének nem sokkal későbbi bezárása miatt, azonban a projektet végül elkaszálták.[43]

2012 áprilisában a Lucasarts kiadta Xbox 360-ra a Terminal Reality gondozásában készült Kinect Star Warst. A program gyange osztályzatokat kapott a kritikusoktól, példaként a GameRankings 53,32%-ot,[44] a Metacritic pedig 55/100 pontot adott a játékra.[45]

2012 augusztusában – a Rodriguezt 2010-ben felváltó – Paul Meegan, két évvel pozíciója elfoglalását követően, egyhagyta a LucasArtsot. Ezt követően Kevin Parker és Gio Corsi közösen vezették a céget, amíg állandó elnököt nem választottak. Közös vezetésük alatt Parker az üzleti ügyekért felelt, Corsi pedig a termelést irányította.[46]

A Disney általi felvásárlás[szerkesztés]

2012. október 30-án a The Walt Disney Company 4,05 milliárd dollárét megvásárolta a Lucasfilmet, így annak leányvállalatai – köztük a LucasArts-szal – szintén a Disneyhez kerültek. Az új tulajdonos akkor azt állította, hogy a Lucasfilmnél és leányvállalatainál minden alkalmazott tovább végezheti munkáját. A LucasArt egyik képviselője is pozitívan nyilatkozott, mondván egyelőre minden a szokásos módon zajlik.[47]

Az első játék, melyet az immár Disney tulajdonban lévő LucasArtson keresztül adtak ki, a 2012. november 8-án megjelenő Angry Birds Star Wars volt.[48] A játékot a Rovio Entertainment készítette és adta ki, a LucasArts licenceit használva.[49]

2013 márciusában olyan információk láttak napvilágot, melyek szerint több fejlesztés alatt álló Csillagok háborúja világában játszodó játék fejlesztését is felfüggesztették, hogy jobban tudjanak fókuszálni a Star Wars 7. részének készítésére.[50] Ebben az időben a LucasArts három, addig név nélküli játékot fejlesztett, köztük egy nyílt világú szerepjátékot,[51] egy FPS-t és egy légiharc játékot.[52] Egy, a Lucasfilm weboldalán felbukkanó álláshirdetés szerint a LucasArts olyan új online szolgáltatáson is dolgozott, amely forradalmasította volna az ipart.[53]

2013. április 3-án a Disney megerősítette, hogy a LucasArts felhagy a játékfejlesztői tevékenységgel. A jövőbeli videójátékok, melyek jogai a LucasArtshoz tartoznak, vagy a Disney Interactive Studios vagy kívülálló fejlesztők gondozásában fognak megjelenni.[4] A jövőbeli fejlesztések törlése következtében a vállalat szinte összes alkalmazottját elbocsátották. A megmaradt alkalmazottak száma kevesebb mint tíz fő, akik a játékok jogainak licencelésével foglalkoznak majd a jövőben.[1][54] A Disney szerint az új üzleti modell minimalizálja a vállalat kockázatait, miközben minőségi Star Wars játékok széles palettáját valósítják meg.[5][6] A bezárás következtében körülbelül 150 alkalmazott vesztette el állását.[55] A LucasArts fejlesztőrészlegének bezárásával a Lucasfilm vizuális effektekért felelős leányvállalatánál, az Industrial Light & Magicnél is leépítések következtek, mivel a LucasArtsos dolgozók egy része az ILM-nek is besegített, így a cégnél munkaerőfelesleg lett volna.[56]

2013. május 6-án kiderült, hogy a főáramú Csillagok háborúja játékokat kizárólagos licenc alapján az Electronic Arts fogja fejleszteni. Az alkalmi játékosoknak szánt Star Wars játékok viszont a megegyezés értelmében a Disney Interactive Studios gondozásában készülnek majd.[7][8]

Egyéb kiadványok[szerkesztés]

1995 és 1998 között a LucasArts évente kiadott egy játékválogatást mely sorozat a LucasArts Archives nevet kapta. Minden válogatás három-hat játékot tartalmazott valamint néhány jövőbeli játékuk demo változatát. A LucasArts Archives második és negyedik kiadása a Csillagok háborúja körül forgott. A későbbi, LucasArts Archives sorozat keretein belül kiadott programok főként egy-egy régebbi játék leárazott újrakiadásai voltak.

1996-ban a LucasArts kiadta az Afterlife című – viccekkel és poénokkal teletűzdelt – szimulátorát, amelyben a játékos saját mennyországát, vagy poklát építhette meg. 2002-ben a vállalat megjelentetett egy válogatás CD-t, melyen korábbi játékainak zenéit találhatták meg a vásárlók. Az album a The Best of LucasArts Original Soundtracks címet viselte, és olyan játékok zenéit tartalmazta, mint a Monkey Island, a Grim Fandango, az Outlaws, vagy a The Dig.

A LucasArts bejelentett egy Traxion című, PlayStation Portable-re fejlesztett ritmus játékot, melyet eredetileg 2006 utolsó negyedévében adtak volna ki. A brit Kuju Entertainment által fejlesztett programot azonban 2007 januárjában törölték. A játék egyébként számos minijátékot tartalmazott volna, valamint az előre megadott zenék mellett lehetőség lett volna saját mp3-ainkat is használni a játékban.

iMUSE[szerkesztés]

Az iMUSE (Interactive MUsic Streaming Engine) egy interaktív zenei rendszer volt, melyet számos LucasArts játék használt. A rendszer lényege az volt, hogy a zenét összehangolja a játékban éppen történő eseményekkel, valamint a zenék közti váltásokért is felelt. Az iMUSE-t az akkor a LucasArtsnál dolgozó Michael Land és Peter McConnell fejlesztette ki az 1990-es évek elején.[57] A rendszert a vállalat levédette, és 1991-ben a SCUMM motor részévé tette.[58] Az első iMUSE-t használó játék a Monkey Island 2: LeChuck's Revenge volt, és azóta is az összes LucasArts kalandjátékban jelen volt. A rendszer néhány, nem a kalandjáték műfajba tartozó programban is helyet kapott, többek közt a Star Wars: X-Wing DOS-os változatában, a Star Wars: TIE Fighter DOS-os változatában, vagy a Star Wars: Dark Forces-ban.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b Disney to Shut LucasArts Videogame Unit. The Wall Street Journal, 2013. április 3. (Hozzáférés: 2013. április 18.)
 2. LucasArts (June 20, 2000). "LucasArts Entertainment Company Names New Director Of Business Affairs". Sajtóközlemény. Elérés: 2009-08-30.
 3. LucasArts vet turns to Kickstarter to revive a ‘Vampyre Story’. Los Angeles Times, 2013. június 21. (Hozzáférés: 2013. június 23.)
 4. a b Terdiman, Daniel: Disney shuttering LucasArts, moving to licensed games model. CNET. (Hozzáférés: 2013. április 3.)
 5. a b Shaw, Lucas. „LucasArts to Cease Making Games, Will Lay Off Most of Staff”, 2013. április 3. (Hozzáférés ideje: 2013. április 3.) 
 6. a b Neal, Ryan W.. „Disney Closes LucasArts, Video Game Arm of LucasFilm, Cancels Star Wars Games”, 2013. április 3. (Hozzáférés ideje: 2013. április 3.) 
 7. a b EA takes helm from LucasArts, will exclusively develop future 'Star Wars' games. The Verge, 2013. május 6. (Hozzáférés: 2013. május 6.)
 8. a b We're probably all about EA. The International House of Mojo, 2013. május 6. (Hozzáférés: 2013. május 6.)
 9. Game Over For LucasArts Studio. USA Today, 2013. április 3. (Hozzáférés: 2013. június 23.)
 10. About Us. LucasArts.com. (Hozzáférés: 2010. április 22.)
 11. a b A Short History of LucasArts. Edge Online, 2006. augusztus 28. [2012. augusztus 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 22.)
 12. Siegler, Joe: Remedy Entertainment & Lucasarts. 3D Realms, 1998. július 17. [2011. február 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 30.)
 13. Game of the Year. GameSpot, 1998. [2013. október 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 30.)
 14. Morganti, Emily: Telltale Games secures rights to Sam & Max. Adventure Games, 2005. szeptember 15. (Hozzáférés: 2009. augusztus 30.)
 15. Game History. LucasArts. (Hozzáférés: 2009. augusztus 30.)
 16. a b Cohen, David S.. „Is the force still with him? As 'Wars' end, Lucas empire is at a crossroads”, Daily Variety, Reed Business Information, 2005. február 13. 
 17. a b Smith, Rogue Leaders, 176.
 18. Smith, Rogue Leaders, 177–179.
 19. LucasArts and Day 1 Studios Reshape Next-Generation Entertainment With Fracture. LucasArts, 2007. május 2. (Hozzáférés: 2009. augusztus 30.)
 20. Fracture. Metacritic, 2008. október 7. (Hozzáférés: 2012. június 10.)
 21. a b Rich Stanton: Free Radical vs. the Monsters. Eurogamer, 2012. május 4. (Hozzáférés: 2012. június 10.)
 22. Matt Martin: The Collapse of Free Radical Design. Games Industry, 2012. április 26. (Hozzáférés: 2012. június 10.)
 23. LucasArts (April 2, 2008). "Darrell Rodriguez Named President of LucasArts". Sajtóközlemény. Elérés: 2009-08-30.
 24. Ling, Frank: LucasArts president, Jim Ward, quits. Gamernode, 2008. április 2. [2009. március 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 30.)
 25. Magrino, Tom: LucasArts scales down internal dev staff – Report. GameSpot
 26. Anthony Gallegos: Star Wars: The Force Unleashed 2 Review – Xbox 360 Review at IGN. IGN, 2010. október 26. (Hozzáférés: 2012. június 10.)
 27. Kevin VanOrd: Star Wars: The Force Unleashed II Review. GameSpot, 2010. október 26. (Hozzáférés: 2012. június 10.)
 28. Star Wars: The Force Unleashed II Video Game, Review. GameTrailers, 2010. október 26. (Hozzáférés: 2012. június 10.)
 29. Brendan Sinclair: Layoffs hit LucasArts. GameSpot
 30. Klepek, Patrick: LucasArts, BioWare Confirm MMO 'Star Wars: The Old Republic'. MTV Multiplayer, 2008. október 21. (Hozzáférés: 2009. augusztus 30.)
 31. Nguyen, Thierry: Star Wars KOTOR MMO Announcement Liveblog. 1UP.com, 2008. október 21. (Hozzáférés: 2008. október 21.)
 32. LucasArts (May 11, 2009). "Star Wars The Clone Wars: Republic Heroes Comes to the Rescue This September". Sajtóközlemény. Elérés: 2009-05-16.
 33. Nunneley, Stephen: Star Wars The Clone Wars: Republic Heroes announced, trailered. VG247, 2009. május 9. (Hozzáférés: 2009. május 16.)
 34. LucasArts Jim Ward talks Indiana Jones and Empire. G4Tv, 2006. május 11. [2007. szeptember 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. május 28.)
 35. a b Meer, Alec: LeChuck Me: Monkey Island Returns. Rock, Paper, Shotgun, 2009. június 1. (Hozzáférés: 2009. június 1.)
 36. Reilly, Jim: LucasArts President Darrell Rodriguez Resigns. Gamespot, 2010. május 7. (Hozzáférés: 2010. május 7.)
 37. Tom Magrino: LucasArts president resigns. Gamespot
 38. Clint Hocking Exit Shocking. The International House of Mojo, 2012. június 29. (Hozzáférés: 2012. augusztus 3.)
 39. Company Town”, Los Angeles Times 
 40. Star Wars Galaxies Shutting Down Dec. 15
 41. Haas, Pete: Star Wars Galaxies Shuts Down For Good. Cinema Blend
 42. LucasArts Signs Multi-Year, Studio-Wide Unreal Engine 3 Licensing Agreement. LucasArts.com, 2011. április 26. (Hozzáférés: 2011. május 28.)
 43. Star Wars 1313 running on Unreal Engine 3 on PC at E3, will be linear and light on Jedi. PC Gamer, 2012. június 7. (Hozzáférés: 2012. november 1.)
 44. Kinect Star Wars (X360). GameRankings. (Hozzáférés: 2012. április 24.)
 45. Kinect Star Wars Critic Reviews for Xbox 360 at Metacritic.com. Metacritic. (Hozzáférés: 2012. április 24.)
 46. The LucasArts we know is back: Paul Meegan steps down. Layoffs incoming?. The International House of Mojo, 2012. augusztus 2. (Hozzáférés: 2012. augusztus 3.)
 47. LucasArts acquired by Disney. Shacknews, 2012. október 30. (Hozzáférés: 2012. október 30.)
 48. Angry Birds Star Wars Is Coming November 8th. The International House of Mojo, 2012. október 9. (Hozzáférés: 2013. április 20.)
 49. Disney shutting San Francisco’s LucasArts, laying off employees. The San Francisco Examiner, 2013. április 3. [2013. április 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. április 20.)
 50. Star Wars 1313 May Be "On Hold". IGN. (Hozzáférés: 2013. április 3.)
 51. Bertz, Matt: LucasArts Working On An Open-World RPG. GameInformer, 2011. augusztus 23.
 52. Sinclair, Brendan: LucasArts hiring for FPS, aerial combat games. GameSpot, 2011. szeptember 15.
 53. Serrels, Mark: Is Lucasarts Working On A Project That Will ‘Revolutionise The Industry’?. Kotaku, 2012. február 13.
 54. RIP LucasArts: Disney Shutters Games Development At Iconic Studio. The Huffington Post, 2013. április 4. (Hozzáférés: 2013. április 18.)
 55. Disney closing down LucasArts”, 3 News NZ, 2013. április 4. 
 56. LucasArts Shutdown Triggers Layoffs at ILM”, Variety, 2013. április 4. 
 57. Jesse Harlin and Wilbert Roget Interview. The International House of Mojo, 2011. március 4. (Hozzáférés: 2012. augusztus 3.)
 58. Patent US5315057 (Method and apparatus for dynamically composing music and sound effects using a computer entertainment system) (angolul)

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a LucasArts című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]