Ugrás a tartalomhoz

THX-1138

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
THX-1138
(THX 1138)
1971-es amerikai film

RendezőGeorge Lucas
ProducerFrancis Ford Coppola
Vezető producerFrancis Ford Coppola
Műfaj
 • sci-fi film
 • filmdráma
 • disztópikus film
 • arthouse science fiction film
Forgatókönyvíró
Főszerepben
ZeneLalo Schifrin
OperatőrDavid Myers
VágóGeorge Lucas
DíszlettervezőMichael Haller
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő86 perc[1]
Költségvetés777 777 dollár[2][3]
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
 • 1971
 • 1971. március 11. (Amerikai Egyesült Államok)[4][5]
Korhatár16 III. kategória (F/0378/J)
Bevétel2,4 millió amerikai dollár
További információk
SablonWikidataSegítség

A THX-1138 1971-ben bemutatott amerikai társadalmi témájú sci-fi film, melyet George Lucas rendezett játékfilmes rendezői debütálásában. A film egy disztópikus jövőben játszódik, ahol a lakosságot androidrendőrökkel és az érzelmeket elnyomó drogok kötelező használatával irányítják. A Francis Ford Coppola által készített filmet Lucas és Walter Murch írta, a főszerepekben Robert Duvall és Donald Pleasence látható.

A THX 1138 Lucas Electronic Labyrinth című diákfilmjéből készült: THX 1138 4EB, amit akkor forgatott, amikor még 1967-ben a USC School of Cinematic Arts-ra járt. A játékfilm a Warner Bros. és az American Zoetrope közös vállalkozásában készült. Ben Bova regénye 1971-ben jelent meg.

A film vegyes kritikákat kapott a kritikusoktól, és az első bemutatásakor alulteljesített a kasszáknál; később azonban a filmet a kritikusok elismeréssel fogadták, és kultikus rajongótáborra tett szert, különösen Lucas 1977-es Csillagok háborúja sikere után. A Lucas által készített rendezői változat 2004-ben jelent meg.

Cselekmény[szerkesztés]

A 25. században vagyunk, egy totalitárius államban.

A szexualitás és a szaporodás tilos, míg a elmeállapotot megváltoztató drogok használata kötelező, hogy a polgárok körében kikényszerítsék az engedelmességet, és biztosítsák a veszélyes és megterhelő feladatok elvégzésére való képességüket. Az érzelmek és a család fogalma tabu. A munkások egyforma fehér egyenruhát viselnek, és az egységesség hangsúlyozása érdekében borotvált fejűek, hasonlóan a rendőrségi androidokhoz, akik fekete ruhát viselnek, és a szerzetesekhez, akik köntösbe öltöznek. Nevek helyett az emberek három tetszőleges betűből (ez az úgynevezett „előtag”) és négy számjegyből álló megnevezésekkel rendelkeznek, amelyeket egy állandóan viselt azonosító jelvényen mutatnak.

A központi videós megfigyelő irányítóközpontokban lévő munkahelyükön SEN 5241 és LUH 3417 felügyeli a várost. LUH-nak van egy férfi szobatársa, THX 1138, aki egy android rendőröket gyártó gyárban dolgozik. A történet elején THX befejezi a műszakját, miközben a hangszórók a „biztonság növelésére” buzdítják a munkásokat - és gratulálnak nekik, hogy az elmúlt időszakban csak 195 munkást veszítettek el - a konkurens gyár 242-t.

Hazafelé menet megáll egy gyóntatófülkénél a sok közül, elmondja aggodalmait, és imákat motyog a „pártról” és a „tömegről”, egy Jézus Krisztus-szerű „OMM 0000” arckép alatt. Egy megnyugtató hang üdvözli THX-et, és OMM búcsúzóul köszöntéssel fejezi be a gyónás: „Ön igaz hívő, az állam áldása, a tömegek áldása. Dolgozz keményen, növeld a termelést, előzd meg a baleseteket és légy boldog”.

Otthon THX beveszi a drogot és holoközvetítést néz, miközben egy maszturbáló eszközzel foglalatoskodik. LUH titokban a birtokában lévő tablettákkal helyettesíti THX gyógyszereit, aminek következtében hányingere, szorongása és szexuális vágyai támadnak. LUH és THX romantikus kapcsolatba kerülnek és szexelnek. THX később szembesül SEN-nel, aki megpróbálja elintézni, hogy THX legyen az új szobatársa, de THX panaszt tesz SEN ellen a törvénytelen műszakváltás miatt.

Drogok nélkül a szervezetében THX a munkája egy kritikus és veszélyes szakaszában megbicsaklik, és az irányítóközpont „agyzárat” kapcsol be THX-en, ami megnöveli a veszély szintjét. Az elmezár feloldása után THX elvégzi a szükséges korrekciót az adott munkafázisban.

THX-et és LUH-t letartóztatják, és THX-et gyógyszeres kezelésnek vetik alá. Rövid ideig újra találkozik LUH-val, ami röviddel azután szakad meg, hogy a nő felfedezi terhességét.

THX tárgyalásán THX-et börtönbüntetésre ítélik és SEN mellett helyezik el. A rabok többsége nem tűnik érdekeltnek a szökésben, de végül THX és SEN találnak egy kijáratot, és később csatlakozik hozzájuk a hologram színész SRT 5752, aki a holobemutatókban szerepelt. A menekülés során THX és SRT elválik SEN-től. A rendőrrobotok üldözik őket, THX és SRT egy irányítóközpontban rekednek, ahonnan THX megtudja, hogy LUH-t „felhasználták”, és a nevét egy növekedési kamrában a 66691-es számú magzathoz rendelték vissza.

SEN elszökik az OMM szerzeteseinek fenntartott területre, ahol egy magányos szerzetes észreveszi, hogy SEN-nek nincs azonosító jelvénye. SEN megtámadja őt. Később egy gyermeknevelési területre téved, beszélgetésbe elegyedik a gyerekekkel, és céltalanul üldögél, amíg a rendőrségi androidok el nem fogják. THX és SRT ellopnak két autót, de SRT nekicsapódik egy betonoszlopnak.

Két motoros rendőrségi android által üldözve THX a város határáig menekül, és egy szellőzőaknába mászik. A rendőrségi androidok motorkerékpárokon üldözik őt az aknán keresztül egy menekülő létráig, de a központi parancsnokság utasítja őket, hogy hagyják abba az üldözést, azzal az indokkal, hogy az elfogás költségei meghaladják a költségvetésükre szánt összeget. Az őrök tájékoztatják THX-et, hogy a felszín lakhatatlan, ezzel próbálják meggyőzni, hogy adja meg magát, de ő nem hagyja magát, és továbbmegy a szellőzőaknában.

Ekkor derül ki, hogy a város teljesen a föld alatt van, és THX a felszínre szökött, ahol szemtanúja lesz a naplementének.

Szereplők[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a THX 1138 című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. 'THX 1138 (X). British Board of Film Classification, 1971. május 28. [2016. november 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. november 19.)
 2.  Artifact from the Future: The Making of THX 1138 [DVD bonus disk accompanying THX 1138: The George Lucas Director's Cut]. USA: Warner Bros..
 3. Pollock 1983, p. 89.
 4. Freebase-adatdump. Google
 5. Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2022. április 22.)

További információk[szerkesztés]