Arimathiai József

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Arimathiai József
Descent AgiaMarina.jpg
Születése
1. század
Halála
1. század
Tisztelete
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Arimathiai József témájú médiaállományokat.
William Blake: Among the Rocks of Albion

Arimathiai vagy Arimatheai József (Kr. u. 1. század, Arimathæa/Ramathem) zsidó/esszénus tanácsúr.

Élete[szerkesztés]

Arimathiai József Jézus belső köreihez tartozó tanítvány volt, aki a keresztre feszítés után egy kehelyben fogta fel Jézus vérét. Ez a kehely, melyből Jézus megkínálta tanítványait az Utolsó Vacsorán, a Szent Grál[forrás?].

Bibliai források[szerkesztés]

József, mestere halála után személyesen kérte ki a holttestet Poncius Pilátustól, és saját sírboltjába helyezte, ahol azt bebalzsamozták. Nikodémussal együtt temette el Jézust. Arimathiai Józsefet a Feltámadás után megvádolták a holttest eltulajdonításával. Börtönbe zárták, étel és ital megvonásával.

Ezoterikus források illetve legendák[szerkesztés]

Életben maradását a kehelynek köszönheti, melyet angyalok hoztak le számára. A kehely ettől fogva viseli a Szent Grál nevet. Arimathiai József kiszabadulása után egy tizenkét fős csapattal elvitte a kelyhet Angliába. Ott megépítették az Utolsó Vacsora asztalának pontos mását. Ez az első Grál-asztal, mely tizenkét ember számára készült. Felépítették az első Grál-templomot, melyet Szűz Máriának szenteltek. Ez a szent hely vált a Grál-kehely őrzőjévé.

Arimathiai József halála előtt húga férjének, Bronnak adta át a Grál-királyságot. József lett az első Grál-király.

Michelangelo: Pietà
(1557)

Emlékezete[szerkesztés]

A pálosok hazánkban egyedül tartották számon Arimathiai József ünnepét.

Arimathiai József a művészetben[szerkesztés]

Michelangelo már életében kifaragta saját sírjára szánt szobrát, melyen Mária álló helyzetben tartja halott fiát a karjában, és Arimathiai József alakjában saját magát mintázta meg. Ez a művész 1557-ben készült szobra, a Pietà.

További információk[szerkesztés]