Star Wars I. rész – Baljós árnyak

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Star Wars I. rész –
Baljós árnyak
(Star Wars Episode I: The Phantom Menace)
1999-es amerikai nagyjátékfilm

Sw-ep1-logo.svg
Rendező George Lucas
Producer
Vezető producer George Lucas
Műfaj akció, kaland, fantasy, sci-fi, űropera
Forgatókönyvíró George Lucas
Főszerepben
Zene John Williams
Operatőr David Tattersall
Vágó
  • Ben Burtt
  • Paul Martin Smith
Jelmeztervező Trisha Biggar
Díszlettervező Gavin Bocquet
Gyártás
Gyártó Lucasfilm
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Forgatási helyszín
Játékidő 133 perc
Költségvetés 115 000 000 $
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár12 II. kategória (F/2672/J)
Bevétel 1 027 082 707 amerikai dollár (39, világszerte)
Kronológia
KövetkezőStar Wars II. rész – A klónok támadása
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Star Wars I. rész –
Baljós árnyak
témájú médiaállományokat.

A Star Wars I. rész – Baljós árnyak (eredeti cím: Star Wars Episode I: The Phantom Menace) 1999-ben bemutatott egész estés amerikai film, amely George Lucas űroperájának, a Csillagok háborúja című mozifilm-sorozatnak negyedikként megjelent epizódja, a cselekmény alapján azonban az első.

A film alapkonfliktusa, hogy a Kereskedelmi Szövetség, egy kapzsi nagyvállalat a Naboo bolygó biztonságát és függetlenségét veszélyezteti, és haderejével a megszállására készül. A Galaktikus Szenátus vezetője titokban két Jedit (akiket Liam Neeson és Ewan McGregor alakít) küld ki, hogy közvetítsen, azonban sikertelenül járnak, és menekülniük kell a bolygó királynőjével együtt. Útközben, hogy sérült űrhajójukat megjavítsák, leszállnak a félreeső Tatuin bolygón, ahol megismerkednek Anakin Skywalkerrel, az ifjú rabszolgafiúval, akiben szokatlanul nagy az Erő. Közben rejtélyes fenyegetéssel szembesülnek, egy harcossal, akiről gyanítani kezdik, hogy a feltámadt gonosz Sith rend tagja. Amidala királynő és a lovagok mégis visszatérnek a Naboora, hogy szembenézzenek a Szövetség robothadseregével és a mögöttük rejtőző sötét erőkkel...

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

A film cselekményének időpontja 32 YE.

A Galaxis közigazgatási központjától messzire eső Naboo bolygó és a Kereskedelmi Szövetség közti vita elmérgesedik, a Szövetség hadihajói blokád alá veszik a meglehetősen védtelen bolygót. A konfliktus megoldásáért Finis Valorum főkancellár két Jedi-lovagot küld tárgyalni: Qui-Gon Jinnt és annak tanítványát, Obi-Wan Kenobit.

Miután azonban a két lovag átszáll a Kereskedelmi Szövetség vezérhajójára, Nute Gunray, a Szövetség helytartója (vezetője) titkos szövetségese, Darth Sidious Sith Nagyúr ösztönzésére elrendeli a Naboo megszállását, és a Jedik megölését. Ennek ellenére azok megmenekülnek a megölésükre küldött droidoktól, és elbújva egy csapatszállító hajón, eljutnak a Naboo erdős, mocsaras felszínére.

Itt találkoznak egy helybélivel, a gungan Jar Jar Binksszel, akit megmentenek a droidoktól, ő pedig hálából a szolgálatukba szegődik: száműzöttsége ellenére elvezeti őket fajának víz alatti fővárosába, ahol segítséget kérnek a gunganek vezetőjétől, Nass főnöktől. Az nem hajlandó sokat segíteni, pusztán egy vízalatti járművet ad nekik, amivel a bolygó fővárosa, Theed felé veszik az irányt, hogy értesítsék a királynőt a tárgyalások sikertelenségéről. Miközben az óceán mélyén keresztül átvergődnek a bolygó ellentétes oldalán fekvő emberi településekhez, a Kereskedelmi Szövetség droid-hadereje csaknem befejezi a bolygó leigázását: elfogja a Naboo királynőjét, Padmé Amidalát. Gunray és társai gyűjtőtáborokba deportálják a lakosságot, és megfenyegetik a királynőt: ha nem írja alá a megszállást törvényesítő egyezményt, akkor éhhalálra ítélik az embereket.

A városban Qui-Gon és Obi-Wan kiszabadítják Amidala királynőt, és a királyi űrsiklóval kimenekítik a megszállt Nabooról. A blokádot alkotó hadihajók súlyos találatokat ejtenek a siklón, megsérül a hiperhajtómű, ám egy hősies kis asztrodroidnak, R2-D2-nak sikerül ideiglenesen működésre bírnia addig, amíg el nem jutnak egy viszonylag közeli bolygóra. A társaság a Tatuin nevű, félreeső bolygó területén leszáll, hogy megjavítsa a sérüléseket.

Gunray időközben értesíti Sidious Nagyurat a történtekről, nevezetesen, hogy a királynő megszökött. A nagyúr tanítványát, Darth Mault küldi a fogoly előkerítésére.

Míg Amidala egyre több segélykérő hologram-felvételt kap helytartójától, Sio Bibble-től, Qui-Gon, Jar Jar, egy Padmé nevű szolgálólány és R2-D2 a tatuini Mos Espa városába indul, hogy új hiperhajtómű-alkatrészeket vásároljanak. Azonban csak egy helyi kereskedőt találnak, a toydari Watto, akinek ócskavastelepén vannak a Nubiai siklókhoz alkatrészek. Ő viszont nem fogadja el a Qui-Gonn által kínált köztársasági pénzt, ami a Tatuinon értéktelen valutának számít. Így úgy néz ki, a társaság a Tatuinon reked.

Wattonál találkoznak egy Anakin Skywalker nevű fiúval és anyjával, Shmivel, akik a toydari kereskedő rabszolgái. Anakin még kisfiú, de remekül ért a gépekhez, nemcsak remekbe szabott protokolldroidot (C-3PO) készít roncsokból, de versenyfogatokat is (igaz, ezek egy részét össze is töri a versenyeken), és éppen van egy elfogadható állapotban lévő fogata. Mivel látja, hogy a jediknek nincs elég pénzük, Anakin - anyja nehézkes beleegyezésével - azt az ötletet veti fel, hogy indul a legközelebbi fogatversenyen, és ha nyer, nekik adja a díjat, ami elegendő lenne ahhoz, hogy megvásárolják a hajóhoz szükséges alkatrészt. Watto beleegyezik a fiú indításába, sőt Qui-Gonn még egy fogadásba is beleviszi: ha a fiú nyer a versenyen, akkor felszabadul a rabszolgaság alól. Ebbe Watto belemegy, de a fiú anyjától már nem hajlandó megválni, mivel a fogadás ellenértéke, Anakin versenyfogata, nem ér fel két rabszolga árával.

Amikor eljön a verseny ideje, a fiú fogatát egy Sebulba nevű versenyző (a közönség favoritja és a versenyek állandó nyertese) megrongálja, így Anakin súlyos hátránnyal indul. Ennek ellenére beéri a mezőnyt, és míg társai sorban kiesnek, ő megnyeri a futamot. Wattonak nincs mit tennie, az alku szerint szabadon engedi, és az alkatrészt is odaadja.

Mivel Qui-Gon felfedezi, hogy Anakinnak nagyon magas a midiklorián szintje és valószínűleg ő a jóslat szerinti Kiválasztott, elhatározza, hogy a Jeditanács elé viszi, hogy ítéljék meg, érdemes-e jedinek kitanítani. A fiú elbúcsúzik anyjától és tolmácsdroidjától, ám mikor a megjavított és felszálláshoz készülődő hajóhoz érnek, Darth Maul, a Sidious küldte rejtélyes sötét lovag rájuk támad. Qui-Gon feltartja egy darabig támadóját, ám végül a siklóra menekül, ami innen egyenesen Coruscantra repül. Az úton Anakin megszereti Padmét (aki szokása szerint udvarhölgyi inkognitóban utazik, míg szerepét biztonsági intézkedésként egy hasonmása alakítja), és egy általa faragott nyakláncot ajándékoz neki.

A társaság végül a Coruscantra érkezik, hogy a Galaktikus Szenátustól kérjen segítséget a Kereskedelmi Szövetség megregulázásához. Azonban ez politikai okok miatt igen nehéznek bizonyul, mert a Szövetség és hasonló vállalatok és szervezetek igen nagy befolyással vannak az egyre inkább korrumpálódó szenátusra, és számos képviselő a zsoldjukban áll, Valorum főkancellárnak pedig nincs felettük valódi hatalma. Végül a Szenátus a korrupt szenátorok időhúzó indítványát fogadja el, azt javasolja a királynőnek, állítsanak fel egy bizottságot, ami kivizsgálja a helyzetet. Ismerve az ilyen bizottságok működésének lassúságát, Amidala királynő elutasítja ezt az ajánlatot, és enged a Naboo szenátora, Palpatine sugalmazásának, miszerint indítványozzák Valorum leváltását, hogy helyére egy erős Főkancellár kerülhessen, aki gyorsabb megoldásokat hozhat a Naboo problémáira. Valorum Főkancellárt valóban leváltják, és helyére Palpatine szenátort teszik, Amidala királynő pedig a Szenátusban csalódva, úgy dönt, hazautazik, hogy a saját eszközeivel vegye fel a harcot a megszállók ellen. A két jedi úgy dönt, továbbra is segítenek neki, így vele utaznak a Naboora.

Közben a Jedi Tanács nem engedélyezi Qui-Gonnak, hogy Anakin a tanítványa legyen, és erősen kételkednek abban, hogy a tatuini támadója Sith lovag lett volna. Ebben főként Yoda mester játszik szerepet, mert valami rosszat érez a fiúval kapcsolatban.

Miután Amidala titokban a Naboora érkezik, megkeresi Nass főnököt, hogy az egyetlen megmaradt számottevő szárazföldi haderő, a gungan sereg a segítségükre legyen. Mivel a Kereskedelmi Szövetség elűzte őket otthonaikból, a gunganek hajlandóak segíteni az általuk egyébként nem túlságosan kedvelt embereknek. Amidala terve az, hogy a gungan sereg maga után csalja az inváziós erőket, így az emiatt kevésbé őrzött városokban sikerül felkelést kirobbantani. Ha Theedben sikeres a felkelés, akkor kiszabadíthatják a királyi légierő pilótáit a fogságból, akik megtámadhatják és megsemmisíthetik a droidvezérlő űrhajót, miáltal a gunganeknek esélye lesz győzni, feltéve, ha sikerül addig kitartaniuk. Másrészt egy kommandó megpróbálja majd elfogni a Theedben székelő Gunray helytartót és helyettesét, és - őket túszul ejtve - véget vethetnek az egész további háborúskodásnak.

Ami a terv első részét (a csalogatást) illeti, az túl jól is sikerül: a gunganek egy síkságra csalogatják a Kereskedelmi Szövetség haderejének fő részét - ami azt illeti, sokkal nagyobb részét, mint amire számítottak. Derekasan harcolnak a Szövetség haderejéhez képest ósdinak számító eszközeikkel, a nagy túlerő azonban végül megfutamodásra készteti őket. De ha nem is aratnak győzelmet, legalább elérik az eredetileg kitűzött célt: a theedi felkelés és a pilóták kiszabadítása ugyanis közben sikerül az embereknek. Több század modern nabooi N-1-es vadászgép száll fel, és veszi fel a harcot a Kereskedelmi Szövetség űrhaderejével. A droidvezérlő hajó energiapajzsa azonban túl erősnek bizonyul, így nem tudnak benne komoly kárt tenni.

A légierő aktiválása közben kemény harc bontakozik ki a hangárban a királyi testőrség és a harci droidok között. Anakin a lövöldözés elől Qui-Gonn utasítására elbújik, de éppen egy vadászgép fedélzetén. Igaz, hogy annak ágyújával lelövi a legerősebb droidokat, és így a csapat folytathatná az útját Gunray trónterméig, ám ekkor aktiválódik a robotpilóta, és a kisfiút egyenesen az űrcsata kellős közepébe repíti. Közben a társaságnak újabb akadály kerül az útjába: Darth Maul feltűnik a színen, és jelenlétével párbajra hívja a jediket.

Amidala a Panaka kapitány által vezetett embereivel egy kerülő úton kénytelen hozzáfogni a feladata végrehajtásához. Végül így is elfogják Gunray helytartót, Anakinnak pedig sikerül belülről felrobbantania a droidvezérlő hajót, így a gunganek ellen harcoló és a várost védő droidok mind leállnak. A hangár mellett azonban hosszú harc után Maulnak sikerül leszúrnia Qui-Gont, Obi-Wan-t pedig egy aknába löki. De vak gyűlölete miatt súlyos hibát követ el: esze csak a fiatal jedi elpusztításán jár, és semmi másra nem figyel. Obi-Wan így az Erő használatához folyamodik: egy alkalmas és Maul számára váratlan pillanatban magához veszi mestere fénykardját, és derékban kettészeli a sötét harcost. A haldokló Qui-Gonn mester utolsó szavaiban arra kéri meg Obi-Want, tanítsa ki Anakint akár a Tanács akarata ellenére is, és faragjon belőle kiváló jedit.

Qui-Gon testét később elhamvasztják, Obi-Wannak engedélyezik Anakin kiképzését, a Jedi Tanács két tagja, Yoda és Windu mester pedig azon kezdenek tanakodni, hogy az eddig kihaltnak hitt Sithek visszatértek, ez pedig hatalmas fenyegetést jelenthet a Köztársaság és a jedik számára. Theedben az emberek és a gunganek küldöttsége együtt ünnepli a megszállók feletti győzelmet. Nute Gunray és Rune Haako, a Szövetség vezetői, leforrázva kullognak a siklóba, ami a bíróság elé viszi majd őket, hogy feleljenek a törvénytelen invázióért. Palpatine kancellár pedig szintén a Naboora érkezik, hogy együtt ünnepelje népével szülőbolygójuk felszabadulását, és biztosítsa a Qui-Gonn halálával "árván" maradt Anakint arról, hogy támogatni fogja a jövőben.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Filmforgatás[szerkesztés]

A film költségvetése 115 millió USD volt. A legnagyobb részét az angol Leavesden Studios forgatta, néhány részt a tunéziai sivatagban, a Naboo bolygón játszódó jelenetek egy részét az olaszországi Casertai királyi palota termeiben filmezték.

A közönség reakciója[szerkesztés]

Egy hatalmas marketing kampány után (Drew Struzan készítette a film plakátját) a közönség példa nélküli lelkesedéssel fogadta a sorozat első részét.

A drága pénzbe került speciális effektusok nem tűntek annyira látványosnak, mint amennyire a közönség elvárta volna. A konkurens film, a Mátrix nyerte el abban az évben az Oscar-díjat az effektusokért. Ez volt az első alkalom, hogy egy Csillagok háborúja film vesztett ebben a kategóriában. Sok kritika érte az Anakin Skywalkert játszó Jake Lloydot. Különlegesen nagy kritika érte a Jar Jar Binks karaktert, a kritikusok szerint nem volt egy komoly karakter sem a filmben. A nézők között megoszlottak a vélemények.

Az elégedetlenség másik forrása az volt, hogy az Erő forrását megpróbálták tudományosan megmagyarázni (bevezették a midiklorián fogalmát). Sok rajongó szerint ez felesleges volt és tönkretette a monda egyik részét, ami különlegessé tette a többi sci-fi filmmel szemben.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
Anakin Skywalker Jake Lloyd Kováts Dániel
Qui-Gon Jinn Liam Neeson Kovács István
Obi-Wan Kenobi Ewan McGregor Anger Zsolt
Padmé Amidala Natalie Portman Zsigmond Tamara
Yoda Frank Oz Versényi László
Mace Windu Samuel L. Jackson Kőszegi Ákos
Sheev Palpatine / Darth Sidious Ian McDiarmid Gruber Hugó / Melis Gábor
Darth Maul Ray Park Zágoni Zsolt
Valorum főkancellár Terence Stamp Varga T. József
Shmi Skywalker Pernilla August Spilák Klára
Watto Andrew Secombe Besenczi Árpád
Jar Jar Binks Ahmed Best Bicskey Lukács
C-3PO Anthony Daniels Józsa Imre
R2-D2 Kenny Baker Eredeti hang
Panaka kapitány Hugh Quarshie Földi Tamás
Ric Olié Ralph Brown Cs. Németh Lajos
Rugor Nass főnök Brian Blessed Koroknay Géza
Tarpals kapitány Steven Spiers Vizy György
Ki-Adi-Mundi Silas Carson Dobránszky Zoltán
Sio Bibble kormányzó Oliver Ford Davies Szélyes Imre
Mas Amedda Jerome Blake Konrád Antal
Nute Gunray helytartó Silas Carson Horányi László
Daultay Dolfine Chris Sanders Pataky Imre
Tey How Amanda Lucas Zsolnai Júlia
Beed Greg Proops Orosz István
Fode Scott Capurro n. a.
Sabé, a királynő dublőre Keira Knightley Zsigmond Tamara
Saché Sofia Coppola n. a.
Kitster Dhruv Chanchani Borbíró András
TC-14 Nyírő Beáta
Névtelen palotaőr Dominic West n. a.
Bravo 5 vadászrepülő-pilóta Celia Imrie n. a.
Radiant VII kapitány Bronagh Gallagher n. a.
További magyar hangok n. a.

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Televíziós megjelenések[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Fájl:Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak Star Wars I. rész – Baljós árnyak témában.