Párbaj (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Párbaj
(Duel)
1971-es amerikai televíziós film

A Peterbilt 281-es kamion
A Peterbilt 281-es kamion
Rendező Steven Spielberg
Producer George Eckstein
AlapműRichard Matheson
Műfaj
Forgatókönyvíró Richard Matheson
Főszerepben Dennis Weaver
Carey Loftin
Zene Billy Goldenberg
Operatőr Jack A. Marta
Vágó Frank Morriss
Gyártás
Gyártó Universal TV
Ország USA
Nyelv angol
Forgatási helyszín
Játékidő 90 perc
Költségvetés 450 000 $ (becsült)[1]
Forgalmazás
Forgalmazó Cinéma International Corporation (CIC)
BemutatóUSA 1971. november 13.
Eredeti adó American Broadcasting Company
KorhatárUSA PG
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Párbaj témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Párbaj (Duel) 1971-ben bemutatott amerikai thrillerfilm.

Egy autósról szól, akit egy kevéssé forgalmas úton egy kamion sofőrje próbál egyre gyorsabb haladásra késztetni, majd később már megölni. A kamionos arcát a film során egyszer sem látjuk, csak az derül ki róla, hogy fehér ember.[2] A Párbaj volt Spielberg első jelentősebb filmje (25 évesen rendezte),[1][3] melynek forgatókönyvét Richard Matheson írta saját történetéből.

A film Magyarországon először VHS-en jelent meg a (UIP) Dunafilm forgalmazásában az első szinkronnal az 1990-es években, ezzel a szinkronnal mutatta be az RTL Klub is, DVD-n már a második szinkronnal került kiadásra a Universal (Pictures) (Hungary) forgalmazásában, 2014-ben pedig megjelent Blu Ray lemezen is.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

David Mann (Dennis Weaver) középkorú kereskedelmi utazó piros színű Plymouth Valiant autójával elindul hazulról.[2] Egy kétsávos úton a kaliforniai sivatagban haladva utolér egy lefutott Peterbilt 281-es kamiont,[4] ami üzemanyagot szállít, de jóval a sebességhatár alatt halad. Mann megelőzi, viszont a kamion visszaelőzi és ismét lelassít. Mann még egyszer megelőzi, mire a kamionos hosszú dudálással válaszol.

Mann hamarosan egy macska-egér játékban találja magát a kamionossal, aki követi őt egy benzinkútig. Az ügynök tankol és elindul. A kamion ott marad a kútnál. Mann felszabadultan megy tovább dolgára, mert azt hiszi, vége ennek az egésznek, viszont hamarosan rémisztő dolgot lát a visszapillantóban, a kamiont. Mannt megpróbálja leszorítani az őrült kamionos, de elérkeznek egy étteremhez, ahol Mann kocsija kipördül és kerítésnek csapódik. Az utazó ügynök betér az étterembe, ahol elmegy a mosdóba, és mire kimegy, a kamion az étterem előtt parkol üresen. Mann leül egy asztalhoz, és azt gondolja, hogy a kamionos is ott van valahol az étteremben. Az egyik vendégről azt gondolja, hogy ő az, aki megpróbálta megölni, ezért beleköt, majd verekedni kezd vele. A kamionos kimegy, de nem a Peterbiltbe száll be. Mann gondolja, hogy az ő kamionosa még bent van, és leül. De az ósdi kamion hirtelen beindul. A vigéc kiszalad, de a batár addigra elhajt.

A Plymouthot egy lerobbant iskolabusz sofőrje leinti, hogy tolja meg a buszt, mert elakadt egy árokban. A próbálkozások alatt a Peterbilt is megjelenik és Mann elhajt. A kamion viszont segít a buszosnak. Mann elérkezik egy vasúti átjáróhoz, ahol le van eresztve a sorompó, és a kamionos be akarja tolni az elrobogó vonat elé. Abban a pillanatban, ahogy felnyílik a sorompó, Mann gázt ad, majd egy homokbuckának ütközik. A kamion elhajt. Ahogy halad, beéri a kamiont, de Mann megáll egy útszéli benzinkutasnál, aki mérgeskígyókat tart terráriumokban az út mellett. Onnan megpróbálja felhívni a rendőrséget, de a kamionos nekimegy a telefonfülkének és a terráriumokat is összetöri. Mann elhajt és elrejtőzik egy roncstelepnél, és azt gondolja, hogy jobb, ha hagyja elmenni a kamiont. Elalszik és egy elhaladó vonat zajára ébred. Elindul, remélve, hogy többet nem találkozik a kamionnal, de az az út szélén vár rá. Mann egy arra közlekedő idős házaspártól azt kéri, hogy hívják fel a rendőrséget, de ők őrültnek tartják. A kamionos előreengedi a hősünket, és ismét elkezdődik a hajsza. Mann egy kanyonba veszi az irányt, ahol szembefordul a kamionnal, kitámasztja a gázpedált és kiugrik a kocsijából. A kamion lelöki az autót, de késve fékez, ezért maga is lezuhan a szakadékba. Ezzel véget ér a rémálom. Csak a kamion égnek álló kereke forog még egy ideig.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szereplő Magyar hang
1995 2004
Dennis Weaver David Mann Szakácsi Sándor Sörös Sándor
Jacqueline Scott Mrs. Mann Vándor Éva
Eddie Firestone kávézótulajdonos Izsóf Vilmos Vizy György
Lou Frizzel buszsofőr Imre István Besenczi Árpád
Gene Dynarski férfi a kávézóban Hankó Attila Szinovál Gyula
Lucille Benson nő a kígyós benzinkúton Győri Ilona Várnagy Kati
Tim Herbert benzinkutas Katona Zoltán
Charles Steel öreg Komlós András Kun Vilmos
Schirley O’Hara pincérnő Kassai Ilona Koffler Gizi
Alexander Lockwood idős férfi a kocsiban Pataky Imre Holl János
Amy Douglass idős nő a kocsiban Illyés Mari

Érdekességek[szerkesztés]

  • A két főszereplő jármű egy 1971-es Plymouth Valiant és egy 1955-ös Peterbilt 281-es.[5]
  • A Plymouth rendszáma 149 PCE. A kamionnak ugyanakkor hét rendszáma is van, amik állítólag a sofőr által már megölt autósok rendszámai.
  • Spielberg hét kamiont is megnézett, mielőtt kiválasztotta volna a Peterbiltet. Azért erre esett a választása, mert elölről arcra hasonlított.
  • Richard Matheson írónak 1963. november 22-én, Kennedy elnök meggyilkolásának napján jutott eszébe a történet, amikor beért egy lassú kamiont.
  • A kamionsofőr, Carey Loftin – aki a stáblistán Cary Loftinként szerepel – Hollywood egyik legfoglalkoztatottabb kaszkadőre volt, főleg autós jeleneteknél segédkezett.
  • Spielberg titkára a Playboyban olvasta Matheson történetét és hívta fel rá Spielberg figyelmét.
  • A filmben látható étterem, a „Chuck Cafe” ma is üzemel, jelenleg francia étteremként.

Díjak, jelölések[szerkesztés]

  • Avoriaz Fantastic Film Festival (1973)
    • díj: Nagydíj – Steven Spielberg
  • Golden Globe-díj (1972)
    • jelölés: Legjobb televíziós minisorozat vagy tévéfilm
  • Emmy-díj (1972)
    • díj: legjobb hangvágás
    • jelölés: legjobb operatőr (TV film) – Jack A. Marta

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]