Star Wars III. rész – A Sith-ek bosszúja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Star Wars III. rész –
A Sith-ek bosszúja
(Star Wars Episode III: Revenge of the Sith)
2005-ös amerikai film

Revengeofthesith-logo.svg
Anakin és Obi-Wan összecsapása a Mustafaron (az irányítóközpontban)
Anakin és Obi-Wan összecsapása a Mustafaron (az irányítóközpontban)
Rendező George Lucas
Producer
Vezető producer Rick McCallum
Műfaj akció, kaland, fantasy, sci-fi, űropera
Forgatókönyvíró George Lucas
Főszerepben
Zene John Williams
Operatőr
Vágó
Jelmeztervező Trisha Biggar
Díszlettervező Richard Roberts
Gyártás
Gyártó Lucasfilm Ltd.
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Forgatási helyszín
Játékidő 143 perc
Költségvetés 113 millió $
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó
BemutatóEarth flag PD.jpg 2005. május 19.
Korhatár
  • USA PG-13
  • Magyarország Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel
  • USA 380 270 577 $
  • Earth flag PD.jpg 849 997 605 $
Kronológia
ElőzőStar Wars II. rész – A klónok támadása
KövetkezőSolo: Egy Star Wars-történet
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Star Wars III. rész –
A Sith-ek bosszúja
témájú médiaállományokat.

A Star Wars III. rész – A Sith-ek bosszúja (eredeti cím: Star Wars Episode III: Revenge of the Sith) 2005-ben bemutatott egész estés amerikai film, amelyet George Lucas írt és rendezett. Ez a hatodik film a Csillagok háborúja sorozatból, amely a cselekmény alapján sorrendben a harmadik.

A film három évvel a Klónháborúk megkezdése után játszódik. A Jedi lovagok galaxisszerte harcolnak a Galaktikus Köztársaság klónhadseregének élén a Független Rendszerek Konföderációjának droidhadserege ellen. Palpatine kancellár elrablása után Obi-Wan Kenobi Jedi mestert a galaktikus fővárosba rendelik vissza, hogy kiszabadítsa a kancellárt, és legyőzze a gonosz Grievous tábornokot. A Jedi rendet nyugtalanítja Anakin Skywalker Jedi lovag egyre szorosabb kapcsolata Palpatine-nal, amely magára a Jedire is kezd veszélyessé válni. Mikor Darth Sidious, a kegyetlen Sith nagyúr felfedi kilétét és terveit a galaxis uralására, Anakin, a Jedi rend és az egész galaxis sorsa kockán forog.

A filmet a mozik 2005. május 19-én mutatták be, és pozitív visszajelzéseket kapott a kritikusoktól a két előző filmmel szemben. Már az első hét alatt számos rekordot döntött meg. Ez az epizód a Csillagok háborúja sorozat második legnagyobb bevételt elért része; az Egyesült Államokban 2005-ben ez a film állt a bevételi listák élén, a világon csak a Harry Potter és a Tűz Serlege előzte meg.

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Három évvel A klónok támadása után (19 YE) a polgárháború még mindig folyik a Galaktikus Köztársaság és a Dooku gróf vezette szeparatisták között. Miután Dooku és egyik rettegett tábornoka, Grievous váratlanul betörnek Coruscantra és elrabolják Palpatine főkancellárt, menekülésük során hatalmas űrcsata veszi kezdetét.

Az ütközetbe Obi-Wan Kenobi és Anakin Skywalker is bekapcsolódik, akik feladata, hogy kiszabadítsák a főkancellárt. Siklóikkal sikerül behatolniuk Grievous parancsnoki hajójára, és kiszabadítaniuk Palpatine-t, közben pedig Anakin végez Dookuval. Grievous egy mentőkabinnal elhagyja a hajót, és a Konföderáció ideiglenes főhadiszállására, az Utapau bolygóra repül, míg Obi-Wanék visszaszállítják Coruscantra Palpatine-t, ahol vészleszállással érnek földet.

Padmé Amidala elmondja Anakinnak, hogy gyermekük lesz. Később Anakinnak rendszeresen lidérces álma van, melyben Padmé halálos veszélyben van, és a segítségét kéri. Anakin tanácsot kér Yodától, aki azt mondja neki, hogy távolítsa el magától a személyes kötődéseket, akkor elmúlnak a rémálmok.

Palpatine Anakint nevezi ki, hogy helyettesítse őt a Jedi Tanácsban. A Tanács elfogadja Anakint, de nem nevezik ki Jedi Mesterré. A Jedi Tanács és Palpatine is azt kéri Anakintól, hogy kémkedjen a másik ellen. Palpatine azt meséli Anakinnak, hogy egy Sith nagyúr képes volt visszahozni az életbe azt, aki meghalt, továbbá megemlíti, hogy ez a képesség megtanulható, de nem a Jediktől. Később már nyíltan felajánlja Anakinnak, hogy segít neki megmenteni Padmét a biztos haláltól.

A tanács Kenobit küldi a kegyetlen Grievous tábornok után. Obi-Wan Kenobi titokban landol az Utapaun (az akciót a köztársasági hírszerzés előkészítette), és a bolygó segítőkész kormányzójával, Tion Medonnal találkozik, aki megerősíti, hogy Grievous ott van, és fogva tartja őket. A Jedi-tábornok elrendeli a támadást, majd végigüldözi Grievous tábornokot Utapau barlangjain. A végső párbajban Grievous négy fénykarddal harcol. Végül Obi-Wan Kenobinak sikerül Grievoust lelőnie egy energiafegyverrel, a kiborg-tábornok szerves részei szénné égnek.

A Jedi-rend épphogy fellélegezhet a hír hallatán: az annyi lovagot meggyilkoló szörnyeteg halott - azonban Anakin Skywalker rájön a szörnyű valóságra: a klónháború értelmi szerzője, Darth Sidious nem más, mint maga Palpatine, aki feltárja neki kilétét, és azt kéri, hogy csatlakozzon hozzá. Anakin először visszautasítja, és megosztja az igazságot Mace Winduval is. Windu, néhány másik jedi-lovaggal együtt (Kit Fisto, Saesee Tiin és Agen Kolar) megpróbálják letartóztatni a főkancellárt, aki ekkor előttük is felfedi igazi énjét: valóban ő a Sithek sötét ura. Azonban esze ágában sincs megadni magát, sőt arra hivatkozik, hogy a Jedik támadása a Köztársaság elleni árulás. Megöli Windu kísérőit és Mace Windu egyedül marad a harcban. A harc közben Palpatine energiavillámokkal támad ellenfelére, hasztalanul, miközben hirtelen és látványosan megöregszik (ennek pontos oka, ill. értelme a film egyik meglehetősen vitatott részlete). Anakin a Windu és Palpatine közti párbaj közben érkezik meg. Olyan választásra kényszerül, ami a galaxis sorsát örökre megváltoztathatja: teljesítse-e a Köztársaság őreinek kötelességét, régi barátja és mentora, az életéért könyörgő kancellár életét védve, vagy Jedi-lovag mivoltában Mace Windu oldalára álljon? Windu arra hivatkozik, hogy nem szabad életben hagyni Palpatinet, mivel a markában tartja a Szenátust.

Végül a választás elkerülhetetlen és mikor Windu épp megölné Sidioust, Anakin levágja a Jedi kezét, a sötét nagyúr pedig az Erő-villámokkal kirepíti Windut az ablakon a mélybe. Anakin elhatározza, hogy a sötét oldalra áll, csak azt szabja feltételül, hogy mentsék meg Padmé életét. Palpatine ezt elfogadja, és a Darth Vader nevet adja újdonsült tanítványának. Első feladataként a Jedi Templomban tartózkodó ifjú padavanokat kell megölnie (ennek kivitelezését a filmben nem mutatják). Anakin a feladatot nagyrészt teljesíti, és egy megtévesztő szignál sugárzását állítja be a templom technikai berendezésein, amik a Templomba hívják a Galaxis-szerte szolgáló Jediket, akiket a klónoknak nem sikerül megölniük. A templomban véres harc bontakozik ki a Jedi-rend maradéka és a klónkatonák között. Közben Palpatine kiadja a Köztársaság és a kancellárja életét fenyegető árulók elleni 66-os parancsot: a klónbeosztottaknak mindegyik Jedi-tábornokukat meg kell ölniük. A klónok végrehajtják az utasításokat, sok Jedi meghal szerte a Galaxis csatamezőin. Yoda mester, a vuki anyabolygó, a Kasshyyk felszínén vezetve egy hadműveletet, elszörnyedve érzi, hogy valami szörnyű dolog történik. Ekkor két klón őt is megpróbálja megölni, de lefejezi őket, majd a Coruscantra szökik, hogy megállítsa a sitheket.

Közben a Coruscant bolygón Anakin azt a feladatot kapja, hogy a Szövetség utolsó vezéreit is eltávolítsa, akik a Mustafar bolygóra menekültek. Anakin teljesíti a feladatot, újabb tömegmészárlást hajtva végre mestere parancsára.

Palpatine új világrendje sikeres, mert a Galaktikus Köztársaság átalakul a Galaktikus Birodalommá. Palpatine a szenátusban kikiáltja az Első Galaktikus Birodalmat, és magát a birodalom uralkodójának. A Szenátus többsége ujjongva fogadja a bejelentést, Padmé Amidalát és Bail Organát kivéve, akik megértik, hogy egy zsarnok felemelkedésének voltak tanúi.

Obi-Wan, egy Padméval való rövid párbeszéd után, ahol elárulja, Anakin gyerekeket gyilkolt, és átállt Palpatine oldalára, követi volt tanítványát, Anakint a Mustafar bolygóra. Azonban, mielőtt szembesíthetné tetteivel, Padmé rohan elő az űrhajóból, és kérdőre vonja, igazak-e azok a szörnyű hírek, amiket hallott róla. Anakin elárulja neki, hogy Sith lett, és Palpatine oldalán a Galaxis urai lehetnek. Padménak azonban ez egyáltalán nem tetszik, és nem hajlandó követni ezen az úton. Mikor a nő megfordul, hogy elhagyja, Anakin az Erő segítségével meg akarja állítani, és addig fojtogatja, amíg eszméletlenül el nem terül.

Ekkor előjön Kenobi is, és szembesíti tetteivel, de a sötét oldal már teljesen magához ragadta a fiatal lovagot. Anakin, azzal vádolva, hogy ellene fordította Padmét, megtámadja a Jedi-mestert, és kemény csata kezdődik a lávamezők fölött. Kenobinak egy alkalmas pillanatban sikerül szilárd talajra ugrania, és Anakin, képességeiben elbizakodva, követni akarja, de ugrása közben Kenobi levágja a végtagjait. Skywalker a fortyogó lávapartra zuhan megcsonkítva, teste lángra kap. Bal karja és lábai térdtől lefelé hiányoznak. Ám ekkor sem hajlandó elismerni, hogy vesztett. Visszaszerezve Anakin fénykardját az elkeseredett Obi-Wan elhagyja a bolygót, de nem öli meg Anakint.

Ezalatt Padmé Amidala ikreket szül, Luke és Leia Skywalkert, de a szülés közben fokozatosan elveszti az erejét, és (valószínűleg az Anakin okozta sérülés szándéktalanul túl súlyos volta miatt, bár az orvosdroidok a jelenséget érthetetlennek minősítik) meghal. Obi-Wan Kenobi és Bail Organa terveket szőnek, hogy elrejtsék az ikreket. A fiatalabb lány, Leia, az Organa-családhoz kerül, és alderaani hercegnőként nő fel, az idősebb fiú, Luke, jóval nehezebb körülmények közé, Anakin családjához, a sivatagos és buckalakók járta, vad Tatuin egyik párafarmjára, Anakin mostohaapjához, Clieg Larshoz. Luke-ot Lars fia, Anakin mostohatestvére, Owen és felesége, Beru neveli fel párafarmerként.

Palpatine megtalálja a megégett és megcsonkított Anakint, akiben még pislákol az élet, és, hogy életben maradhasson, orvosdroidjaival egy fájdalmas műtéttel átalakíttatja. Ezután Darth Vader egészen a haláláig már csak a sisakjában látható, ami teljesen elfedi és innentől kezdve jellemző rá a légzésekor hallható jellegzetes hang. Amikor Anakin (illetve most már: Darth Vader) magához tér és Padmé felől kérdezi, Palpatine elárulja neki, hogy Padmé halott, és azt mondja neki, hogy maga Vader ölte meg.

A jedik most már a Birodalom ellenségei és Obi-Wannak fel kell vennie a Ben Kenobi álnevet. Hasonlóan Bail Organa szenátor is menekülésre kényszerül és Kenobival találkozik.

Ezalatt egy szupertitkos helyen Darth Sidious egy különleges tervet felügyel. Egy új harcos születik, egy hatalmas sötét Úr, aki képes az utolsó jedilovagokat is kiirtani. Az új veszély neve Darth Vader. Valamikor Anakin Skywalker volt a neve, de a hajdani jó embert már teljesen elemésztette a sötét oldal.

A Skywalkereket közben elrejtik. Leiát az Organa-család fogadja örökbe az Alderaan bolygón, míg Luke-ot Owen és Beru Lars neveli a Tatuinon. Ben megfogadja, hogy vigyázni fog a fiúra és visszavonul a Jundland sivatagba. Yoda eltűnik a Dagobah bolygón, hogy megvárja az időt, amikor az utolsó jedit felkészítheti, Kenobi mester pedig a Tatuin sivatagjában rejtőzik el, hogy vigyázzon Luke-ra, és tanítványává fogadja, ha majd eljön az ideje.

Közben a Coruscant bolygótól nem messze egy Venator osztályú, de már Birodalmi felségjelű csillagromboló parancsnoki hídjáról az épülő Halálcsillagot szemléli Palpatine császár és Darth Vader egymás mellett állva. A galaxis egy új, sötét időszakába érkezett.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
Anakin Skywalker
Darth Vader
Hayden Christensen
James Earl Jones (hangja)
Moser Károly
Kránitz Lajos
Obi-Wan Kenobi Ewan McGregor Anger Zsolt
Padmé Amidala Natalie Portman Zsigmond Tamara
Yoda Frank Oz Versényi László
Mace Windu Samuel L. Jackson Kőszegi Ákos
Sheev Palpatine / Darth Sidious Ian McDiarmid Gruber Hugó
Cody parancsnok Temuera Morrison Berzsenyi Zoltán
Klónkatonák Bodie Taylor
Dooku gróf / Darth Tyranus Christopher Lee Szilágyi Tibor
Bail Organa Jimmy Smits Sörös Sándor
Grievous tábornok Matthew Wood Holl Nándor
Csubakka Peter Mayhew Eredeti hang
Tarfful Michael Kingma Eredeti hang
R2-D2 Kenny Baker Eredeti hang
C-3PO Anthony Daniels Józsa Imre
Jar Jar Binks Ahmed Best Bicskey Lukács
Typho kapitány Jay Laga'aia Szabó Sipos Barnabás
Tion Medon Bruce Spence Kristóf Tibor
Owen Lars Joel Edgerton Nem beszél
Beru Whitesun-Lars Bonnie Piesse Nem beszél
Ki-Adi-Mundi Silas Carson Dobránszky Zoltán
Nute Gunray Horányi László
Sio Bibble Oliver Ford Davies Szélyes Imre
Mas Amedda David Bowers Konrád Antal
Wilhuff Tarkin Wayne Pygram Nem beszél
Mon Mothma Genevieve O'Reilly Nem beszél
Antilles kapitány Rohan Nichol Seder Gábor
Colton kapitány Jeremy Bulloch n. a.
Apailana királynő Keisha Castle-Hughes Nem beszél
Breha Organa királynő Rebecca Jackson Mendoza Nem beszél
Droidok Katona Zoltán

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Televíziós megjelenések[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Fájl:Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak Star Wars III. rész – A Sith-ek bosszúja témában.