LEGO

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A vállalat logója
A klasszikus 2x4-es piros építőkocka
LEGO DUPLO

A LEGO egy világszerte igen sikeres építőjáték védjegyzett neve. Története 1932-ben kezdődött, mára szinte nincs olyan dolog, amit ne lehetne megépíteni a több mint tízezerféle LEGO alkatrész segítségével. A LEGO alkatrészek kulcsfontosságú tulajdonsága, hogy kezdettől fogva egyazon rendszer elemeit képzik: minden egyes sorozat, újonnan megjelenő készlet kompatibilis a már megjelent készletekkel. A LEGO alkatrészek – mérettől, formától, színtől és funkciótól függetlenül – valamilyen módon biztosan összeépíthetők a többi alkatrésszel. Neve a dán „Leg godt!” kifejezésből származik, ami azt jelenti: „Játssz jól!”. A ma ismert, műanyagból készült legó 2008-ban ünnepelte 50. születésnapját.

Története[szerkesztés]

1932-ben Ole Kirk Christiansen asztalosmester megalapította vállalkozását Billund községben (Dánia). A cég fajátékokat gyártott és két évvel később vette fel a „LEGO” nevet. 1947 után kezdett a ma is ismert műanyagból játékokat készíteni pénzügyi okokból. A játék legfőbb újdonsága az volt, hogy a többnyire négyszögletes építőelemek tetején „bütykök” helyezkedtek el, aljuk pedig lyukas volt. Ezzel az eljárással az egészen kis gyermekek is könnyen össze tudták őket nyomni, épp annyira, hogy ne essenek szét, de könnyen szét lehessen őket szedni. A korai időkben a szállítmányok legtöbbje visszatért, a helyi gyártósorok bezártak; az emberek úgy gondolták, hogy a műanyag játékok sohasem tudják felváltani a fából készülteket. 1954-ben az alapító fia, Godtfred Christiansen lett a LEGO cég igazgatóhelyettese. Az ő javaslatára vizsgálták felül az akkor még problémás, gyakran nehezen kapcsolódó rendszert. 1958-ban született meg az igazi legó, aminek a minőségével már elégedett lehetett mind a vásárló, mind a gyártó. Sikerességét bizonyítja, hogy 50 év után az akkori elemekkel a ma gyártottak is kompatibilisek. Közben nyílt egy csomagoló és összeszerelő üzem Svájcban, és egy üzem Jütlandban (Jylland), ahol a LEGO gumiabroncsokat gyártják. A „Light & Sound” („fény és hang”) készletek 1986-ban jelentek meg, ezekhez elemtartó, lámpák, szirénák és egyéb hangkeltők tartoztak, melyek segítségével újabb részletekkel bővíthettük LEGO alkotásainkat. Brazíliában is ebben az évben nyílt meg egy LEGO gyár. 1970-re a dániai székhelyű cégnél több mint 900 alkalmazott dolgozott. A következő évtizedek jelentős bővülést és új kihívásokat hoztak mind a játékgyártás, mind a marketing területén. A lányokat először 1971-ben, a babaházak megjelenésekor célozták meg. 1972-ben a közlekedési lehetőségek is kibővültek a vízen úszó hajótestek megjelenésével. Két évvel később az Amerikai Egyesült Államokban nyílt egy gyáregységük. 1990-ben a LEGO cég bekerült a tíz legnagyobb játékgyártó közé, egyetlen európai cégként. Üzemei vannak még Csehországban is.

Magyarországon[szerkesztés]

A LEGO cég a hetvenes évek óta van jelen Magyarországon.[1] A LEGO Csoport 1992 óta van jelen a magyar piacon, a nyíregyházi székhelyű LEGO Manufacturing Kft. 2008 óta működik a Nyíregyházi Ipari Parkban 1250 fővel. 2012-ben a Nyíregyházán jelen lévő LEGO-gyártó üzem tulajdonosa a gyártás bővítésébe kezdett. Az elkészült és 2014. március 25-én felavatott gyár területe 122 ezer négyzetméter, a kapacitás növelésével 250 új munkahelyet hozott létre a társaság. A fejlesztéssel a világ összes duplóját itt gyártják majd, és a termelés mérete (Nyíregyházán) 18 millió dobozról 30 millióra nő. Ekkor 1550 dolgozóval és 80 ezer négyzetméter alapterülettel számolnak.[2]

Oktatási szerepe[szerkesztés]

A LEGO építőkockák mindig is magukban hordozták az oktatási segédeszközként történő felhasználást, számos oktató gondolta úgy, hogy a gyermekek alkotóerejét és problémamegoldó képességét fejlesztő játékban nagy lehetőség van. Már a korai '60-as években is voltak olyan tanárok, akik különféle módon használtak LEGO kockákat az osztályteremben. Végül 1980-ban a LEGO cég megalapította a LEGO Educational Products Department-et (LEGO Oktatási Termékek), melynek feladata a LEGO játékok oktatási célokra történő felhasználásának elősegítése. Jelenleg a LEGO „DACTA” néven (az elnevezés a görög διδακτικός (didaktikós) szóból ered, mely körülbelül annyit tesz, hogy „a tanításra való alkalmasság”) hozza forgalomba a kifejezetten iskoláknak, óvodáknak szánt készleteit: ezek segítségével a gyerekek megismerhetik a kerék működését, vagy akár a különböző foglalkozásokat.

A cég emellett más úton is bekapcsolódott az oktatásba. 2015 júniusában 4 millió fontos adománnyal támogatta a Cambridge-i Egyetem projektjét, melynek keretein belül professzúrát hozott létre az egyetem vezetése.[3] A Tanárképzési Karon a Research Centre on Play in Education, Development, and Learning keretében létrejövő projekt céljaként a játék szerepének vizsgálatát tűzték ki az oktatás, a fejlesztésben és a tanulás területein.[4]

Témák[szerkesztés]

Témák (2020. augusztus 9-i állapot)
Architecture A világ nevezetességeit, városait és építészetét mutatja be. 2008–
Batman
Boost
BrickHeadz
City Főként 5–12 éves fiúknak szánt téma. Többek között rendőrös, tűzoltós, építkezéses, járműves, vasutas, repülős, kutatós készletek jelennek meg.
Classic
Creator 3-in-1 Épületek, járművek, robotok, élőlények építhetők meg belőle. Sajátossága, hogy minden készlet 3-az-1-ben, tehát az alapmodellen kívül két egyéb építmény is megépíthető ugyanabból a készletből. A három építmény nem építhető meg egyszerre egy készletből!
Creator Expert A LEGO cég exkluzív termékeket megjelentető témája. Moduláris épületek, valódi járművek (Volkswagen, Mini, Ferrari, londoni busz, Aston Martin, Ford, Harley-Davidson, Fiat), valódi épülete, télifalu-készletek jelennek meg.
DC
Disney
DOTS
DUPLO
Friends
Jégvarázs II
Harry Potter
Hidden Side
Ideas
Jurassic World
LEGO ART
LEGO Brick Sketches
LEGO Education
LEGO Originals
LEGO Super Mario LEGO elektromos szett a kezdő készletben van Super Mario figura. Élvezetes játékélmény kb 7 éves kortól. Átépítheted a pályákat, és még extrákat is tehetsz bele.
Marvel
MINDSTORMS LEGO Technic robot programozó játék 10 éves kortól.
MInecraft
Minifigurák
Minions
Monkie Kid
NINJAGO
Overwatch
Energiaellátás
Powered UP
SERIOUS PLAY
Speed Champions LEGO City-re emlékeztető autósversenyzős szettek. Egyszerűen összerakható színes versenyautókkal játszhatsz, és (néhány készletnél) trófeákat nyerhetsz.
Spider-Man
Star Wars
Stranger Things
Technic
THE LEGO MOVIE 2
Trolls World Tour
Toy Story 4
Xtra
LEGOLAND Deutschland

Az elemi LEGO kocka[szerkesztés]

Különböző méretű LEGO kockák

A LEGO kocka – csalóka módon – nagyon egyszerűnek tűnhet. A számtalan alkatrész többsége látszólag nem igényel túl sok magyarázatot, mivel gyermekek számára készülnek: úgy tervezték őket, hogy használatuk magától értetődő legyen. Hogy ezt az átláthatóságot elérjék, alapos tervezés és igényes gyártástechnológia szükséges minden egyes LEGO alkatrész előállításához.

A tizenévesek számára tervezett Technic készletek motorjai és fogaskerekei gond nélkül összeépíthetők akár a háromévesek számára készült DUPLO kockákkal. A LEGO kockák eme tulajdonsága lehetővé teszi a LEGO rendszer számára, hogy mindig alkalmazkodjon a növekedő gyermek igényeihez, sőt, ez a fajta végtelen lehetőség a felnőtteket is gyakran rabul ejti.

A LEGO kockák gyártása a világ számos pontján történik. 2003-ban a fröccsöntés két gyárban zajlott: Dániában és Svájcban, 2009. január 23-tól pedig Nyíregyházán is. A kockák esetleges mintákkal történő ellátása lehetséges Dániában, Svájcban, Dél-Koreában, Csehországban és az Egyesült Államokban. Évente körülbelül 20 milliárd kocka készül, ami óránként 2,3 millió kockát jelent.

A kockáknak, tengelyeknek, minifiguráknak és a teljes LEGO rendszer összes többi elemének ugyanolyan szigorú minőségi követelményeknek kell megfelelniük. Az összerakásukhoz és szétszedésükhöz szükséges erő pontosan meghatározott, maguktól nem eshetnek szét az összerakott darabok. Ha túl könnyű lenne szétszedni őket, az alkotások nem lennének elég stabilak, ha túl nehéz lenne, az ellentmondana a rendszer alapkoncepciójának, miszerint a modellek szétszedésével újabb modellek építhetők. A megfelelő összetartó erő eléréséhez ezredmilliméteres pontossággal készülnek az alkatrészek (az eltérés legfeljebb 0,002 mm lehet).

Az egyik technológiai fogás, ami lehetővé teszi ezt a nagyfokú pontosságot, az a korlátozás, hogy az öntőformáknak kicsi a kapacitása. Más játékgyártók a költségek alacsonyan tartása miatt akár 60 öntvényt is képesek egy időben önteni. A LEGO öntőformák ennél sokkal kisebb darabszámot tesznek lehetővé, és precíziós módon vannak beállítva, ami miatt áruk akár több tízezer dollár is lehet. A fröccsöntéshez használt formákban beépített érzékelők vannak, amik a nyomás és a hőmérséklet ingadozásait figyelik, mivel a tűrésen túl mindkettő selejtet eredményezhet. Minőségellenőreik a lehető legaprólékosabban ellenőrzik a készterméket, hogy semmilyen jelentős szín- vagy méretbeli eltérés ne fordulhasson elő. A LEGO cégtől származó információ szerint a fröccsöntési eljárásuk annyira pontos, hogy minden elkészült egymillió kockából csak 18 bizonyul selejtnek, annak ellenére, hogy nagyon szigorú követelményeknek kell megfelelniük. Ennek az évtizedes tapasztalatokon alapuló igényes gyártási technológiának köszönhető az a csúcsminőség, ami lehetővé teszi, hogy a harminc évvel ezelőtt és a ma gyártott LEGO kockák minden gond nélkül összekapcsolódjanak.

A kockák anyagaként 1963 óta akrilnitril-butadién-sztirolt (ABS) használnak, ami egy nagy keménységű és szilárdságú, jó hő- és vegyszerállóságú, hőre lágyuló műanyag. 2015-ben a cég kutatóközpont létrehozását tervezi, amelyben 100 alkalmazott új, környezeti szempontból fenntartható alapanyagot keres.[5]

A LEGO a mai kultúrában[szerkesztés]

LEGO jelmezes gyerekek
 • A LEGO játék mostanra túlmutat az egyszerű játék felhasználási területein. Valóságos kultusza van, követői LEGO szobrokat, mozaikokat alkotnak, összetett gépeket készítenek. Némelyik szobor több százezer darabból készül és több tíz kilogrammot nyom. A mozaikok akár falnyi méretűek lehetnek. Sikerült már LEGO lakatot és ingaórát is konstruálni. Mike Dobson és David Gilday olyan LEGO gépet készített, ami ki tudja rakni a Rubik-kockát.[6][7]
 • Terjedőben vannak a brickfilmek (vitatható jogtisztaságú magyar nevükön legófilmek), amelyeknél az animáció LEGO játékelemekből indul ki.
 • Mivel a LEGO kockák extrém pontossággal készülnek, olyan területeken is használhatók, mint a mesterséges látás kutatása, ahol pontos méreteik miatt nagyon jól használhatóak ilyen rendszerek teszteléséhez.
 • A LEGO alkatrészeket ma már képzőművészek is használják műalkotásaik elkészítéséhez. Szélsőséges példa erre a lengyel Zbigniew Libera, aki LEGO koncentrációs tábort készített, amivel annak idején igen nagy vihart kavart.
 • Ezen felül a legó számos más módon inspirál embereket, például vannak, akik a társadalomelméletet kombinálják a legóval.
 • A világ több pontján is működik már LEGO vidámpark. Az első, billundi LEGOLAND parkot sorra követte a windsori Angliában, a carlsbadi az Egyesült Államokban, és a günzburgi Németországban.

LEGO reklámok Magyarországon[szerkesztés]

A LEGO reklámok szinkronhangjai hazánkban Szatmári Attila és Bogdányi Titanilla.

Sorozatok[szerkesztés]

Sorozat Évad Epizódok Eredeti sugárzás Eredeti adó Magyar sugárzás Magyar adó
Első Rész Befejező Rész Első Rész Befejező Rész
Lego: Hero Factory 4 11 2010. szeptember 20. 2014. január 9. Nickelodeon 2011. május 14. 2017. január 24. Cartoon Network
Lego Ninjago Tv Sorozat 13 160 2011. január 14. 2011. január 14. Lego Honlap 2011. 2011. Lego Honlap
2011. december 11. Cartoon Network 2012. november 25. 2012. december 20. Megamax
2014. október 7. 2014. október 17. RTL Klub
2015. március 23. TBA Cartoon Network
Lego Ninjago Webizódok 9 73 2011. január 14. 2011. január 14. Lego Honlap 2011. 2011. Lego Honlap
2015. július 16. TBA YouTube 2016. május 11. TBA YouTube
Lego Friends: Friends of Heartlake City (TV) 1 19 DEU 2012. május 5.
USA 2013. november 3.
DEU 2017. december 16.
USA 2017. december 2.
USA Disney Channel
DEN Super RTL
Netflix,
YouTube
2013. augusztus 10. (RTL Klub)
2015. május 30.(Minimax)
2018. április 14.(RTL Klub)
2017. november 4. (Minimax)
RTL Klub; Minimax
Lego Friends: The Power of Friendship (Netflix) 1 4 2016. március 4. 2016. március 4. Netflix 2016. szeptember 11.(RTL Klub)
2016. december 27.(Minimax)
2016. október 2. (RTL Klub)
2016. december 30.(Minimax)
RTL Klub; Minimax
Lego Friends Web Sorozat 4 2013. december 31. 2017. május 24. YouTube 2014. július 10. 2017. október 11. YouTube
Chima legendái 3 41 2013. január 16. 2014. november 22. Cartoon Network 2013. június 17. (RTL Klub)
2014. június 27. (Megamax)
RTL Klub; Megamax
Mixelek 2 31 2014. február 12. 2016. október 1. Cartoon Network 2014. február 2. 2016. október 22. Cartoon Network
Lego Elves 1 4 DEU 2015. március 5.
USA 2015. március 8.
DEU 2016. március 26.
USA 2016. augusztus 14.
USA Disney Channel
DEN Super RTL
Netflix
YouTube
2016. október 9. (RTL Klub)
2017. július 27. (Minimax)
2017. július 22.(RTL Klub)
2017. július 30. (Minimax)
RTL Klub; Minimax
Lego Elves: Secrets of Elvendale 1 8 2017. szeptember 1. 2017. szeptember 1. Netflix TBA TBA TBA
Lego Elves Websorozat 1 33 2015. július 6. 2017. augusztus 11. YouTube TBA TBA TBA
Lego Nexo Knights 4 40 2015. december 13. 2017. szeptember 1. Cartoon Network 2015. december 17. 2017. augusztus 25. Cartoon Network
Lego Star Wars: A Freemaker család kalandjai 2 26 2016. június 20. 2017. augusztus 16. Disney XD 2016. október 17. 2017. december 24. Disney Channel
Csoda Kitty (televíziós sorozat) 2 70 2017. október 27. TBA Cartoon Network 2018. március 26. TBA Cartoon Network
Lego Friends: Lányok bevetésen 3 AUS 2018. május 28.
USA 2018. március 16.
DEU 2018. május 23.
TBA AUS 9Now
USA Now TV,
YouTube
DEU Kividoo,
Super RTL
2018. november 5. TBA Minimax
LEGO Jurassic World 1 13 CAN 2019. július 6.
USA 2019. szeptember 14.
CAN 2019. október 30.
USA 2020. március 1.
Nickelodeon 2020. július 22. 2020. augusztus 7. Nickelodeon
Lego Hidden Side 2 19 2019. október 23. TBA YouTube 2019. december 2. TBA YouTube

Különkiadások[szerkesztés]

Eredeti Cím Magyar Cím Eredeti Bemutató Magyar Bemutató Eredeti adó Magyar adó
Lego Ninjago: Masters of Spinjitzu – Day of the Departed Lego Ninjago: A Spinjitzu mesterei – Az Ősök napja CAN 2016. október 21.
USA 2016. október 29.
2016. október 29. Cartoon Network
Lego Friends: Guided Tour TBA 2016. január 7. TBA YouTube TBA
Lego Friends: Finding the Pets Lego Friends: Elveszett kedvencek 2016. december 16. 2017. február 26. YouTube
Lego Friends: Girlz 4 Life Lego Friends: Irány a színpad 2016. február 2. (DVD)
2016. március 26. (Super RTL)
2016. augusztus 28. (Disney Channel)
2016. január 20. (DVD)
2016. november 1. (Minimax)
Disney Channel Minimax
Lego Ninjago: Master of the 4th Dimension TBA 2018. TBA Legoland TBA
Lego Jurassic World: The Secret Exhibit LEGO Jurassic World: A titkos tárlat USA 2018. november 29.
CAN 2018. december 1.
2020. július 20/21. Nickelodeon Nickelodeon
Lego Jurassic World: Double Trouble TBA USA 2020. augusztus 23/30. TBA TBA
Lego Hidden Side: Face Your Fears Lego Hidden Side: Nézz szembe a félelmeiddel! 2019. október 16. 2019. augusztus 26. YouTube
Hidden Side: Night of the Harbinger 2020. október 31. Cartoon Network

DC szuperhősök[szerkesztés]

Mozifilmek[szerkesztés]

Legtöbb elemet tartalmazó készletek[szerkesztés]

Az évek során egyre nagyobb és összetettebb készletek jelentek meg, nem is a gyerekeket, hanem inkább már a felnőtteket megcélozva. Áruk és bonyolultságuk miatt nem kimondottan gyerekjátékok már.

Rekorder készletek[8]
Helyezés Név Elemszám Téma Megjelenés éve
1. Colosseum 10276 9036 a római Colosseum 2020[9]
2. Millenium Falcon 75192 7541 Millennium Falcon űrhajó 2017
3. Taj Mahal 10189 / 10256 5922 / 5923 Taj Mahal 2008 / 2017
4. Harry Potter Hogwarts Castle 71043 6020 Harry Potter 2018
5. Harry Potter Diagon Alley 75978 5544 Harry Potter 2020
6. Star Wars Ultimate Collectors Millennium Falcon 10179 5197 Millennium Falcon űrhajó 2007
7. NINJAGO City 70620 4867 LEGO Ninjago 2017
8. Star Wars Ultimate Collectors Imperial Star Destroyer 75252 4784 Star Wars Csillagromboló 2019
9. Ghostbusters Firehouse Headquarters 75827 4634 Szellemirtók irodaház 2016
10. Tower Bridge 10214 4287 A londoni Tower Bridge 2010

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Külföldön és Magyarországon is egyre több ember kezdett el úgynevezett brickfilmeket készíteni, amik stop-motion technikával készülnek.

Források[szerkesztés]

 • Bagnall, Brian. "Maximum LEGO NXT: Building Robots with Java Brains". Variant Press. 2007. ISBN 0-9738649-1-5
 • Bagnall, Brian. "Core LEGO Mindstorms". Prentice-Hall PTR. 2002. ISBN 0-13-009364-5
 • Bedford, Allan. The Unofficial LEGO Builder's Guide. San Francisco: No Starch Press, 2005. ISBN 1-59327-054-2.
 • Clague, Kevin, Miguel Agullo, and Lars C. Hassing. LEGO Software Power Tools, With LDraw, MLCad, and LPub. 2003. ISBN 1-931836-76-0
 • Courtney, Tim, Ahui Herrera and Steve Bliss. Virtual LEGO: The Official LDraw.org Guide to LDraw Tools for Windows. San Francisco: No Starch Press, 2003. ISBN 1-886411-94-8.
 • McKee, Jacob H. Getting Started with LEGO Trains. San Francisco: No Starch Press, 2003. ISBN 1-59327-006-2.
 • Ferrari, Mario, Giulio Ferrari, and Ralph Hempel. Building Robots With LEGO Mindstorms: The Ultimate Tool for Mindstorms Maniacs. 2001. ISBN 1-928994-67-9.
 • Kristiansen, Kjeld Kirk, foreword. The Ultimate LEGO Book. New York: DK Publishing Book, 1999. ISBN 0-7894-4691-X.
 • Wiencek, Henry. The World of LEGO Toys. New York: Harry N. Abrams, Inc., Publishers, 1987. ISBN 0-8109-2362-9.
 • Pilegaard, Ulrik, and Dooley, Mike. "Forbidden LEGO". San Francisco: No Starch Press, 2007. ISBN 1-59327-137-9
 • Rampini Paolo , 1995 , The Golden Book of modelcars 1900-1975
 • Willicense, "The LEGO Incorporation: How LEGO Started" (a katalógusokban formailag hibás ISBN-nel szerepel) ISBN 0-18361-46372

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Magdalena, Dzindzisz: Felavatták a Lego magyarországi gyárát (magyar nyelven). index.hu, 2009. január 23. (Hozzáférés: 2020. július 10.)
 2. Magyarok gyártják az egész világra a Duplót. [2014. március 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. október 25.)
 3. Reports - Cambridge University Reporter 6390. www.admin.cam.ac.uk. (Hozzáférés: 2017. szeptember 24.)
 4. LEGO professzort keres Cambridge. (Hozzáférés: 2017. szeptember 24.)
 5. Leszámol a műanyag kockákkal a Lego - Origó, 2015.06.24.
 6. "Lego Robot Beats Human World Record For Solving the Rubik’s Cube!". Singularity Hub, 10/19/2011.
 7. Andrew Liszewski. "Rubik’s Solving CubeStormer II Finally Bests Humanity". Gizmodo, 10/17/2011.
 8. [1]
 9. A Lego kijön a valaha volt legnagyobb szettel Black Friday alkalmából The 30 biggest LEGO sets ever - 2020

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:LEGO
A Wikimédia Commons tartalmaz LEGO témájú médiaállományokat.