Luke Skywalker

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Luke Skywalker
Csillagok háborúja-szereplő
Luke Skywalker.jpg
Megszemélyesítője Mark Hamill (IV-VI.)
Aiden Barton (III.)
Luke Skywalker adatai
Faja ember
Neme férfi
Született YE 19 Polis Massa bolygón
Elhunyt Valamikor a Második Galaktikus Háború és a Sith-Birodalmi Háború között
Képességei Erő használata
Foglalkozása X-Wing pilóta, a Szövetség tagja, Jedi lovag
Szülei Anakin Skywalker (Darth Vader) Padme Amidala
Testvérek Leia Organa(Skywalker) Solo
Házastársa Mara Jade
Gyermekei Ben Skywalker
Anyabolygó Tatuin
Frakció Jedi rend, Szövetség
Luke Skywalker az IMDb-n

Luke Skywalker kitalált szereplő George Lucas Csillagok háborúja univerzumában. Először a Csillagok háborúja III: A Sith-ek bosszúja című részben tűnik fel, mint Anakin Skywalker és Padmé Amidala újszülött fia és Leia Organa ikertestvére.

Luke a Tatuin bolygón nőtt fel, nagybátyja családjánál. Apjához, Anakinhoz hasonlóan ő is rendkívül érzékeny volt az Erőre, és nagyon értett a repüléshez is. Igazi szüleiről semmit sem tudott, ahogyan arról sem, hogy édesapja átállt a sötét oldalra. Idővel belőle is jedi lovag válik, és ő lesz majd az Új Jedi Rend megalapítója is.

A Csillagok háborúja VI: A jedi visszatér című részben Luke segítségével apja, Darth Vader, (az egykori Anakin Skywalker) visszatér a Fény oldalára.

Később feleségül veszi Mara Jade-et, akitől egy fia születik: Ben Skywalker.

A karaktert Mark Hamill alakítja az eredeti trilógiában, a Csillagok háborúja III: A Sith-ek bosszúja című részben pedig Aiden Barton.

Életútja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Sithek bosszúja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Luke a távoli Polis Massán született, tizenkilenc évvel a yavini csata előtt. Obi-Wan Kenobi és Yoda ideszállította a súlyosan megsebesült Padmé Amidalát, aki belehalt a szülésbe, de életet adott a két újszülöttnek: Luke-nak és Leiának (érdekesség, hogy a 3. részben Luke születik előbb, mint Leia, de a film képregénykiadásában Leia született előbb). Mikor a két testvér a világra jött, Obi-Wan és Yoda elhatározta, hogy a két gyermeket egymástól elválasztva kell felnevelni, az Uralkodó és Darth Vader miatt. Leia az Alderaani hercegségben nevelkedett, míg Luke a bácsikája és nénikéje Tatuini farmján nőtt fel.

Egy új remény[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Luke húszéves koráig a bácsikája, Owen Lars párafarmján élt, nagyon egyszerű körülmények között. Csak álmodozni tudott az Akadémiáról, ahová pilótának jelentkezhetne. Luke barátai ugyanis már mind elhagyták a Tatuint. Csakhogy őt a bácsikája nem engedte el, mert féltette. Az apjáról sem mondott neki semmit, titokban tartotta kilétét.

Fordulat akkor következik be Luke életében, amikor bácsikájával megvásárolják a jawáktól R2-D2-t és C-3PO-t. A két robot ugyanis a birodalmiak elől menekült a Tatuinra, miután Leia Organa alderaani szenátornő hajóját Darth Vader megtámadta és elfogta. R2-D2 a memóriájában tárolja a Halálcsillag teljes tervrajzát. Luke megtalálja benne a szépséges Leia Organa üzenetét, pontosabban kétségbeesett segélykérését, amely Obi-Wan Kenobi tábornoknak szól. Éjszaka a kis robot elszökik Luke-éktól a sivatagban élő Ben Kenobihoz. A robotot hajnalban követő Luke-nak Kenobi elárulja, hogy valaha együtt harcolt az édesapjával. Remek harci pilótaként és kiemelkedő jedi lovagként jellemzi őt, akit Darth Vader elárult és megölt. Átadja Luke-nak az édesapja fénykardját. Ezalatt Luke nevelőszüleit lemészárolják az R2-D2-t és C-3PO-t kereső birodalmi rohamosztagosok. Luke ennek hatására döntésre jut: megismeri az Erőt, és Kenobival tart az Alderaanra, ahova az öreg Jedi mester Leia Organa szenátornő kérésére R2-D2-t, pontosabban a Halálcsillag tervrajzát el akarja juttatni. Mos Eisley űrkikötőben alkut kötnek a csempész Han Solóval, a Millennium Falcon tulajdonosával, és elindulnak az Alderaan felé. Ben útközben minden percet kihasznál, hogy Luke-ot a jedik életszemléletére és harcművészetére tanítsa.

Ám közben Tarkin, a Birodalom kormányzója, a Halálcsillaggal szétlövette a békés bolygót, hogy Leia Organa szenátornőből kiszedje, hol van a lázadók búvóhelye. Így Luke-ék csupán az Alderaan maradványait találják meg. Egy TIE vadász tőrbe csalja őket, és a Halálcsillag vonósugarában találják magukat. A Halálcsillagon kimentik a birodalmi börtönből Leia hercegnőt, akire már kimondták a halálos ítéletet. A hercegnő és társai megmenekülése érdekében Ben Kenobi feláldozza magát: Darth Vaderrel folytatott kardpárbajának végén lehunyt szemmel várja a halálos csapást, így Luke biztonságban elhagyhatja a hajót, ahelyett, hogy őt próbálná megmenteni. Miután Luke-ék a Millennium Falconnal kicsúsznak a birodalmiak karmaiból, a Yavin IV felé veszik az irányt, a lázadók titkos támaszpontjára. Luke egyre mélyebb vonzalmat érez Leia hercegnő iránt.

Darth Vader jeladót helyeztetett el a Millennium Falconon, s a birodalmiak követik őket. Mikor megérkeznek, a felkelők az R2-D2-ban elrejtett dokumentáció alapján szerencsére rájönnek, hogyan lehet elpusztítani a Halálcsillagot. Luke hivatalosan is csatlakozik a lázadókhoz, hogy mint harci pilóta (Vörös 5) segítsen a Halálcsillag elpusztításában. Az ütközetet – hála a Millennium Falcon váratlan felbukkanásának és Han Solo hathatós segítségének – a felkelők megnyerik. A Luke-ot üldöző Darth Vader sérült gépével kisodródik az űrbe. Luke a Halálcsillagot lélegzetelállító pontossággal kilőtt protontorpedók segítségével pusztítja el.

A lázadók oldalán[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Luke évekkel később még mindig a Lázadók oldalát erősítette és gyakorolta a jedi kiképzést. A Jazbiniára ment, ahol ki kellett menekítenie Syayna királynőt, Prepridenko lányát, a bolygó rebelliseitől. Csakhogy Prepridenko a Birodalom híve volt és mélységesen tisztelte Darth Vadert, aki időközben a bolygóra érkezett, hogy felkutassa az ott lévő Luke-ot. Időközben Luke egy ügyes csellel és Syaynával elpusztította Vader cirkálóját, amivel a nagyúr a bolygóra érkezett, Vader azonban megmenekült. Luke és Darth Vader ugyanazt a kristályt kereste egy távoli bolygón, ahol egy ősi szentély állt, amit Pomojema isten dicsőítésére emeltek fel. Vader szembetalálkozott Leiával és vele küzdött meg, majd Luke-kal, aki levágta Vader jobb kezét. Vader egy verembe esett, egy aprócska véletlenségnek köszönhetően. A levágott karjába botlott.

A Birodalom visszavág[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Újabb évekkel később Luke a Hoth bolygóra utazott, ahol Dodonna a Rogue Squardon legfőbb parancsnokává emelte Luke-ot. A birodalmiak észlelték a fagybolygót és bevetést kezdeményeztek ellene: Luke segített csapatának legyőzni a megérkező AT-AT lépegetőket, aztán, mikor Vader személyesen érkezett a bolygóra, evakuáltak a lázadók. Luke is elmenekült, mégpedig a Dagobah-ra, hogy felkeresse az utolsó élő jedi mestert, Yodát, aki remeteként élt a mocsárbolygón. Luke eldöntötte, hogy alaposabban megismeri a Jedi harcművészetet.

Han Solo, Leia és csapata a Bespini Felhővárosba utazott, hogy ott bújhassanak el biztonságban. A bolygót Lando Calrissian, Han barátja vásárolta meg. Szívesen invitálta a városba, de később kiderült, hogy Vader megbízottja. Luke megérezte a bajt és odautazott, ahol megkereste elrabolt barátait és megküzdött újra Vaderrel, aki levágta a fél karját majd tőle tudta meg a szörnyű igazságot: ő az apja.

A Jedi visszatér[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Solót befagyasztva tartották a Tatuin bolygón, ahol Jabba fogságába került. Luke immár jedi lovag, és a csapattársai segítségével kiszabadította barátját. Ezután ismét visszatért a Dagobahra, ahol Yoda már halálosan beteg volt, de halála előtt még elmondta: Leia az ikertestvére. Ezután elindult az Endorra, amelynek a közelében épült a második Halálcsillag. A nagy ütközetben megküzdött az apjával, akit sikerült a jó oldalra téríteni és aki így megölte az Uralkodót. A második Halálcsillag is felrobbant, de Luke megmenekült és az apja holttestét is sikerült megmenekítenie. Apja tetemét az ünneplő ewokok körében, az Endoron égette el. Mindenki úgy hitte, hogy az Uralkodó halálával a Galaxis ismét felszabadult. Az Új Köztársaság idejében Obi-Wan szelleme utoljára megjelent Luke-nak, és elmondta neki, hogy Luke a jövő reménye és hogy barátjaként, fiaként szerette.

Az Új Köztársaság idején[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Időközben Thrawn főadmirális háborút kezdeményezett az Új Köztársaság ellen. Itt Luke megismerte Mara Jadét, akit később elvett feleségül. Jadéről kiderült, hogy a Császár jobbkeze és Luke életére tör; bosszúból, amiért megölte az Uralkodót. Később Luke elindult Waylandre, felkeresni az öreg, remete Jorus C'baoth-ot (C'baoth jedi mester klónját), aki megpróbálta a Sötét Oldalra terelni Luke-ot. Csakhogy Jade rájött magától, mit akar elérni C'baoth és Luke segítségével megölte. A Birodalmi Flotta, sikeres csapást mérve az Új Köztársaságra, kiűzte a Köztársaságiakat Coruscantról és a kormányzóság – ideiglenesen – a Da Soocha egyik holdjára került. Luke egy birodalmi cirkálón találta magát, egy börtönblokkban, ahol ráakadt Palpatine klónjára, akivel összecsapott, de a Palpatine-klón áttérítette Luke-ot a Sötét Oldalra. Leia sietett a segítségére, elpusztította a klónt és visszaállította a jó oldalra testvérét.

Luke figyelembe vette Kenobi szellemének szavait és az Új Köztársasági Szenátustól engedélyt kérve egy Jedi Akadémiát nyitott a Yavin IV-en. Sith Exar Kun megölte Gantorrist és elcsalta Kyp Durront, akit megbabonázva a saját oldalára állított. Exar Luke halálát akarta, de Leia és a tanítványok megvédték, és közös erővel legyőzték Exart. Kyp, Exar halálával elszabadult a Sötét Oldal erejétől, és Luke utasítására elment elpusztítani a legyőzhetetlen Sun Crushert, amit az akkori admirális, Daala tervezett meg. Luke akadémiájához egyre többen csatlakoztak: Solo és Leia gyermekei, Jacen és Jaina, Tenel Ka és Corran Horn.

Időközben a rettegett Yuuzhan Vongok a Galaxis letarolására törekedtek. Bolygókat, népeket és fajokat tizedeltek meg, és elérkezett Coruscant ostroma. Több milliárd polgár meghalt, de Mara Jade, Luke felesége és tanítványai kiálltak a vongok ellen, akiket visszaűztek saját, ismeretlen galaxisukba. Jade-ről később kiderült, hogy gyereket vár, akinek a neve Ben Skywalker lesz.

Amikor a harcnak vége volt, Luke akadémiát nyitott, ahol Marát tanítja, akivel egy harcban ismerkedett meg. Egy a nagy csata közben Luke megkéri Mara kezét, aki azonnal igent mond. Egy csendes esküvőn összeházasodnak. Egy másik harcban Marát halálosan megfertőzik, így Luke elviszi őt egy menekülttáborba. Hannak sikerül ellenszert szereznie, így Mara meggyógyul és arra is rájön, hogy terhes. Nyolc hónappal később megszületik Ben Skywalker, aki apja, Luke Skywalker és anyja, Mara Jade Skywalker kitűnő génjeit örökli, így ő lesz az univerzum leghatalmasabb jedije.

Ezek után szembe kell nézniük a Sötét Fészekkel, akit sikerül legyőzniük. 40.Y.U.-ban Lumiya felbukkan és átállítja Jacen Solo-t a Sötét Oldalra, aki megöli Marát. Luke halálának idejét nem lehet pontosan meghatározni, körülbelül a Galaktikus Szövetség és a 2. Sith Birodalom megalakulása között halhatott meg.

Filmográfia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Felhasznált irodalom[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]