Jedik

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A jedi lovagok a Csillagok háborúja fiktív univerzumban levő, a középkori keleti harcművész-filozófus iskolák és a nyugati lovagrendek bizonyos jellegzetességeit ötvöző szervezet, melynek tagjai tanító, meditatív-spirituális és harci feladatokat is ellátnak. Önmeghatározásuk szerint a Galaktikus Köztársaság békéjének és rendjének őrei. A jedik misztikus képességek birtokosai, amelyeket egy rejtélyes és ellentmondásos dolog, az Erő ad nekik. Fő ellenfeleik a sithek.

Az Erő[szerkesztés]

A tudósok az idők kezdete óta tanulmányozzák azt, amit Erőnek neveznek. Pontosan nem tudják meghatározni vagy megmagyarázni, hogyan működik. Nem tudják, hogy az értelmes élet kialakulásával keletkezett, vagy éppen ellenkezőleg, az Erő segítette az értelmes élet kifejlődését. A erőhasználó számára ez nem is fontos: az Erő létezik, és ez az, ami számít. Ugyanolyan létfontosságú alkotóeleme a természetnek, mint az anyag és az energia, bár jóval nehezebb minősíteni. Az Erő bonyolult, összetett jelenség. Feltételezik, hogy egy energiamező, melyet az élőlények bocsátanak ki magukból. Mindnyájunkat körülvesz, irányítja a cselekedeteinket, és nem mi irányítjuk az Erőt. Az Erő a minden dolgok közt meglévő egyensúlyban gyökerezik, és az áramlásába való minden beleavatkozás magában hordozza az egyensúly felborulásának kockázatát.

A legtöbb ember előtt rejtve marad. Nem lehet ugyanúgy megérteni, mint az univerzum anyagi jellemzőit. A technológia kiszámítható és könnyen irányítható, de az Erőt nem lehet irányítani, szerves tartozéka magának az életnek.

Az Erő anyagi hordozói az élőlényekben mikroszkopikus szimbionta szervezetek, a midichloriánok. Kollektív öntudatot és intelligenciát formálva, a midichloriánok alkották az élőlények és az erő közötti összekötő kapcsot. Nélkülük nem létezne élet, és senkinek nem lenne tudomása az Erőről. Folyamatosan beszélnek a hordozóikhoz, tudatva velük az Erő akaratát. A midichloriánokat egyszerű vérvizsgálattal lehet kimutatni.

Volt egy prófécia, olyan ősi, hogy az eredete már rég homályba veszett, mely szerint egyszer majd felbukkan egy kiválasztott. Egy midichloriánokkal teli test, aki soha nem látott módon uralja és örökre megváltoztatja az Erőt, egyensúlyba hozva azt.

Amire az Erő képessé tesz[szerkesztés]

Semleges erőképességek (ezek megtanulása nem függ attól, a világos vagy sötét oldalon áll-e az erőhasználó):

 • Telekinézis: Tárgyak, élőlények mozgatása távolból. Használható óriási ugrások véghezvitelére (pl. a Darth Maul elleni harcban alkalmazzák), magasból való zuhanás sértetlen befejezésére, az ellenség tárgyakkal való hajigálására, vagy egy élőlény kivégzésére is a légcső távolból való összetörésével. Ez utóbbi hatás telekommunikációs eszközökön keresztül is közvetíthető, pusztán vizuális kapcsolat szükséges. A filmekben ugyan csak csekély utalás van arra (Yoda mutatványa a Dagoba mocsarába süllyedt X-szárnyúval), de számítógépes játékokban látható, hogy az erőhasználók akár gigantikus űrhajókat is tudnak mozgatni és harcképtelenné tenni (miközben azok hajtórendszere aktív).
 • Tökéletesített érzékelés: A külvilág érzékelhető dolgainak érzékelése érzékszervek nélkül, pusztán az erőre hagyatkozva. Az epizód végén Luke Skywalker az X-szárnyúja célzókomputere nélkül lő ki „protontorpedókat” a Halálcsillagra, mégis sokkal pontosabban céloz, mint a műszer (ez az előzőleg próbálkozó pilóták sorozatos sikertelenségéből sejthető), így a célpont megsemmisül.
 • Extraszenzoriális érzékelés (E.S.P.): A világ normál érzékszervek által elvileg elérhetetlen elemeinek az érzékelése, pl. jövőbelátás, a múlt korábban át nem élt eseményeinek feltárulása, távolbalátás (akár bolygóközi távolságokat is áthidalva), vagy más élőlények érzelmeinek és szándékainak telepatikus érzékelése. Darth Vader pl. így szerez tudomást a Csillagok háborúja VI: A Jedi visszatér c. részben arról fiától, Luke Skywalkertől, hogy annak nővére (és Vader lánya), Leia, életben van. Az Új remény c. film (a sorozat negyedik része) szerint az E.S.P. az egyik legalapvetőbb erőképesség, az egyik első dolog, amit egy jedi tanonc elkezd gyakorolni (Luke Skywalker az Ezeréves Sólyom fedélzetén az Alderaan felé tartva egy robotszonda lövéseinek kivédését gyakorolta betakart szemmel).
 • Telepátia: Részben átfed a kiterjesztett E.S.P.-vel, de nem csak érzékelés, hanem aktív üzenetküldés is lehetséges ily módon. A filmekben nagyon sokszor előfordul, például a Birodalom visszavág c. rész végén a Felhőváros alatti antennákon lógva a sebesült Luke Skywalker telepatikus üzenetet küld nővérének a bolygót elhagyó Ezeréves Sólyom fedélzetére, aki ennek alapján visszamegy, és ki tudja menteni.
 • Elmetrükk: Átmeneti hipnotikus jellegű hatás gyengébb akaratú élőlényekre, eredménye lehet pl. állatszelídítés (A klónok támadása: Anakin Skywalker megszelídít egy reek nevű, ölésre idomított vadállatot), humanoidok elaltatása (Jar Jar Binksszedálása” a Naboo óceánjának mélyén a tengeralattjáróban), információk kinyerése azok akarata ellenére, emlékezetelemek rövid távú törlése, stb. Az elmetrükk erősebb akaratú lényekre nem is hat megfelelően, de a jedik nem is szívesen alkalmazzák, mert maradandó agysérülést okozhat.[1]
 • Gyorsaság

Jedi erőképességek (csak a jedik használják őket, a sithek nem):

 • Energiaelnyelés (galaktikus alapnyelven: tutaminis): A sugárfegyverek lövedékei és hasonló plazma- és energiajelenségek ártó hatása elleni védekezés egyik módja, a test egyszerűen elnyeli az ártó energiát, jelentékeny sérülés nélkül. Ez a képesség nagyon magas rendű, koncentrációt, lélekjelenlétet és az Erő alapos ismeretét igényli, hiszen a rosszul sikerült éles gyakorlat vagy a harcban való sikertelen alkalmazás bére akár súlyos sérülés, vagy halál is lehet. A filmekben csak ritkán látható, Yoda alkalmazza Dooku gróf sith energiavillámai ellen (A klónok támadása). A jól alkalmazott technika nagyon hatékony, képzett jedi akár egy fénykard ellen is tud puszta kézzel védekezni egy ideig a segítségével (ez látható a Star Wars: The Old Republic online tömeg-szerepjátékhoz készített egyik hivatalos filmtrailerben, melyben Satele Shan jedi mesternő így küzd meg Darth Malgus sith úrral az Alderaanon), puszta ököllel védekezve egy fénykard pengéje ellen). (Darth Vader a Birodalom visszavágban képes alkalmazni ezt a technikát, amikor elnyeli Han Solo lézerfegyverének sugarait! Ennek alapján Sith-ek is képesek alkalmazni!)
 • Erő vitézség
 • Erő-szellem (doppelgänger): Az erőhasználó asztráltest-szerű, de más szemlélő számára valóságosnak tűnő, és ténylegesen is valóságos hatásokat produkáló, a létrehozójától megkülönböztethetetlennek látszó „másolatot” készít, általában saját magáról, de lehetséges tetszőleges tárgyról is. A másolat nem feltétlenül pontos: lehetséges a méretek vagy egyéb fizikai tulajdonságok radikális megváltoztatása is. Az erő-szellemet a droidok és elektronikus műszerek is valóságosnak érzékelik. A szellem több is lehet, mint puszta illúzió (ilyenkor erő-fantomnak hívják, bár ezt a technikát inkább a Sithek használják): az erőhasználó képességeitől és a körülményektől függően tárgyakat mozgathat, vagy akár harcolhat is, akár nagy távolságokból irányítva, sőt az Erőben legjáratosabbak által készített erő-fantomok a készítőik halála után is aktívak maradhatnak. Az eredeti filmsorozatban nincs utalás erre a képességre, az Új remény könyvváltozatában azonban „Ben” Kenobi alkalmazza figyelemelterelésre ezt a technikát, hogy az őrségtől észrevétlenül mozoghasson a Halálcsillagon. A kiterjesztett univerzumban jóval gyakoribb az említése. Az erő-szellem nem keverendő össze a jedik azon képességével, hogy haláluk után szellemként mutatkozhatnak. Az utolsó jedik-ben Luke Skywalker alkalmazza.
 • szellemként létezés: a test halála után szellemként való létezés. A filmek szerint, bár a jedik és a sithek évtízezredek óta kutatták a halhatatlanság titkát, a Jedi rendből elsőként Qui-Gon Jinn mester volt az (ráadásul halála után), aki elsajátította ezt a képességet, majd megismertette a többi jedivel. Ezt Yoda közli Kenobi mesterrel a Sithek bosszúja c. részben. A sithek elfelejtették ennek titkát (bár Exar Kun, az első sith nagyurak egyike még alkalmazta) ; de a Klónok háborúja c. animációs sorozat szerint mégsem speciális Jedi-képesség ez, pl. az éjnővérek vezetője, Talzin anya is meg tud szellemként jelenni.

A Jedi Kódex[szerkesztés]

 • Nincs érzelem, béke van.
 • Nincs tudatlanság, tudás van.
 • Nincs szenvedély, egyensúly van.
 • Nincs halál, Erő van.
 • A jedi nem keres hatalmat.
 • A jedi nem uralkodó, nem zsarnok.
 • A hatalmat keresni: elhagyni az Erő útját.
 • Elhagyni az Erőt a sötét oldalhoz vezet.
 • Az uralkodó és a zsarnok ellenség, de a Jedi nem használja fel a zsarnok erejét ellene.
 • Néha az ember rákényszerül, hogy öljön. Ölhet a jedi lovag is, de csakis önvédelemből, illetve mások (főleg a gyengék és a jók) védelmében. Ölhet, ha ezzel az élet fennmaradását szolgálja.
 • A jedi lovag sosem személyes hatalma vagy gazdagodása érdekében cselekszik. Tudást és megvilágosodást, békét és harmóniát keres. Ugyanakkor le akarja győzni azokat, akik ezzel ellentétesen cselekednek: halált, zsarnokságot és tudatlanságot terjesztenek.
 • A jedi lovag sosem cselekszik gyűlöletből, haragból, félelemből vagy agresszióból. Mindig akkor kell cselekednie, amikor higgadt, amikor összhangban van az Erővel. Ha dühös indulatból cselekszik, enged a sötét oldal kísértésének.
 • A jedi lovagnak minden helyzetben erőszakmentes megoldást kell keresnie, még ha nem is mindig találja meg. Néha nincs más kiút, harcolni kell és ölni. Olykor ez a legjobb lépés. Ám ez nem jelenti azt, hogy nem kellene más megoldást keresnie a dolgok intézésére
  • Megjegyzés: A Jedi kódex az idő múlásával többször változott, finomítottak, szerkesztettek rajta.[2]

A rend történelme és struktúrája[szerkesztés]

A jedi lovagok egy olyan egyénekből álló rend volt, amely érezni és használni tudta az Erőt. A jedik a fény oldalán álltak. A rend története 25 000 évvel a Galaktikus Birodalom megalapítása előtt kezdődött. A rend kiinduló bolygója ismeretlen, de több feltételezés is van: a Coruscant, az Ossus és a Corellia, vagy egy mitikus, eltűnt bolygó, mint például a Had Abbadon, az Ondos és az Utapau.

Először csak egy meditáló rend volt, majd később aktívabb szerepet vállalt a galaktikus konfliktusban, míg megállapodtak a Coruscant bolygón a katasztrofális ruusani csata után.

A jedi élete önfeláldozó volt. Akiknek valamennyire is adottságuk volt az Erővel szemben, születésük után nem sokkal a coruscanti jedi-templomba vitettek. Életük nagyon egyszerű volt, amely követte a jedi törvényeket (tilos volt a kötődés az anyagi javak és érzelmek iránt). Ezt a felkészítést az elején egy elismert, tapasztalt jedi csinálta, amíg az illető eléggé felkészült, hogy elinduljon a jedik útján. Néha voltak kivételek, mint Anakin Skywalker esetében, de a legtöbb esetben nem tértek el a szabályoktól.

A rend tagjainak rangja[szerkesztés]

 • Beavatott – nem hivatalos rang, 12 éves kor alattiakra vonatkozik
 • Padawan – az ifjak 12-13 évesen vizsgáztak a Jedi Tanács előtt, és ha sikerült nekik, átmehettek a vizsgán és megkapták a padawan (magyarul: apród) titulust, és megépítették fénykardjukat. A padawanok ekkor kerültek egy mester mellé, aki magához vette őket, és folytatta a kiképzést. Ezek után még sokévnyi tanulásra volt szükségük, míg elérték a Jedi lovag szintet azzal, hogy próbára küldte őket a Tanács és épségben tértek vissza.
 • Jedi lovag – aki már teljesítette a vizsgákat
 • Jedi mester – akinek legalább egy, sikeresen lovaggá vált tanítványa volt, ha nem volt, akkor ismét vizsgázhattak, csak nagyon nehéz próbákkal.

A Jedik típusai[szerkesztés]

 • Jedi védelmező
 • Jedi őrszem
 • Jedi konzul
 • Voltak még szürke jedik is. Ők azok a Jedi lovagok voltak, akik önszántukból léptek ki a Jedi Rendből. Bár ilyen nagyon kevés volt: Dooku gróf volt a huszadik mester, aki így tett.

A jedi védelmezők inkább a harcra koncentrálnak, ők voltak a Köztársaság védelmezői. A jedi konzuloknak nagy tudásuk van az erőről, de ritkán avatkoznak harcba. Általában ifjoncok elméleti oktatásában is szerepet kaptak. A jedi őrszemek a kettő közti átmenetet képezik és ők voltak rendszerint a Köztársaság követei. A jedi tanács volt a rend vezetősége, ugyanakkor tanácsadóként használt a Köztársaság Szenátusának is.

Egyebek mellett a jedik felelőssége volt a béke- és rendfenntartás a Galaktikus Köztársaságban. A hagyományos fegyverük a fénykard volt, amely a kezükben halálosan pontos és megbízható fegyver. A jedik egyik feladata volt a saját fénykard megépítése. Ezeket különböző fénykardkristályokból tehették, amelyeket kristálybarlangokból szerezhettek meg. Egy ilyen barlang található a Dantooine-on is, ahol a Jedi-tanács kiképzőközpontja működik.

A hagyomány szerint egy jedi mester csak egy tanítványt taníthatott egyszerre. Ez alól semmiféle kivételezés nem jöhet szóba.

A sötét oldal és a klónháború[szerkesztés]

Az erő tudása nem áldozattal jár, hanem nagy kísértéssel, hogy rossz irányba használják fel és a gyűlölködő érzelmek elősegítik a „sötét oldal”nak, hogy a jediket hatalmába kerítse. Az Erő sötét oldala első látásra könnyebb, simább útnak látszik, de csak rövid ideig.

Ha egy jedi átesett a sötét oldalra, ez súlyos következményekkel járt, nemcsak az illető jedire, hanem a környezetére is. Őket sötét jediknek nevezték, vagy Darth Bane idején sitheknek is. A régi időkben a sötét jedik nagyon sokat harcoltak a jedik ellen. A Nagy sith háború, amely 4000 évvel a yavini csata előtt történt, súlyos következményekkel járt a galaxis számára. Nagyon sok Jedi esett el abban a háborúban, bár a rend győzedelmeskedett.

Körülbelül 1000 évvel a yavini csata előtt a jedikkel és az egymással való állandó harcok miatt a sithek kivesztek az emlékezetből. A valóságban egy sith, Darth Bane túlélte a hetedik ruusani ütközetet, és megalapította az új sith rendet. Bane felvette a Rule of Two hozzáállást, ami azt mondja ki, hogy egy időben csak két sith lehet, egy mester és egy tanítvány. A következő 1000 évben a Sith Rend titokban létezett és várta, hogy eljöjjön az ideje.

32 évvel Yavin előtt a Sith-ek jelenléte ismét ismertté vált a jedik előtt. Darth Sidious Sith-mester és Darth Maul, a tanítványa segítették a Naboo bolygó blokádját. Hosszú idő után először kerülnek szembe egymással a jedik és a sithek. Két jedit, Qui-Gon Jinn Jedi-mestert és fiatal padawanját, Obi-Wan Kenobit küldik a Naboo bolygóra elsimítani az ügyet. Együtt megküzdenek Darth Maullal, aki a küzdelemben megöli Qui-Gon Jinnt, de Obi-Wan Kenobi legyőzi a sithet. A jedik tudták, hogy még maradt egy aktív sith valahol a galaxisban, de nem tudták a kilétét.

A következő tíz évben Dooku gróf jedi mester is átkerült a sötét oldalra és Darth Tyrannusként tanítványa lett a sith mesternek. Dooku és Darth Sidious rendezték meg a klónháborút, ami elősegítette Palpatine Legfelsőbb Kancellár uralmát a Galaxisban. A csaták kezdetekor Obi-Wan Kenobi és tanítványa, Anakin Skywalker megküzd Dookuval, de alulmaradnak mindketten, Anakin elveszíti egyik karját is. Yoda mester is megjelenik és majdnem legyőzi Dooku grófot, de az a sötét oldal erejét használva elmenekül.

A háború alatt még egy sötét jedit képeznek ki Asajj Ventress személyében, akit Anakin Skywalker meggyilkol. Ez az első útja a sötét oldal felé. Anakin legyőzi és meggyilkolja Darth Tyrannust. A háború vége felé már megfogyatkozik a jedik serege. Palpatine/Darth Sidious cselszövésekkel átállítja a sötét oldalra Anakin Skywalkert és felfedi a kilétét előtte. Négy jedi mester szembeszáll a Sith Nagyúrral. Csak Mace Windu mester éli túl a párbajt és legyőzi a sithet. De mielőtt lesújthatna rá, Anakin Skywalker levágja a kezét és így Darth Sidious legyőzi a sérült Jedi-mestert. Anakin átáll a Sötét oldalra, új nevet kap és sith tanítvány lesz belőle, Darth Vader néven.

Darth Sidious és Darth Vader megkezdi a Jedi Rend elleni mészárlást. Darth Vader, klónkatonák segítségével legyilkolja a Jedi Templomban tartózkodókat. Csak páran élik túl a támadást, és azok is elbujdosnak, míg Yoda mester és Obi-Wan Kenobi megpróbál szembeszállni a két sith-el. Ezután Darth Vader lemészárolja a csatlós szeparatistákat a Mustafar lávabolygón. A bolygón megküzd vele egykori mestere, Obi-Wan Kenobi is, aki legyőzi egykori tanítványát. Darth Vader súlyosan megsebesül és megég az egész teste. Ezalatt Darth Sidious, Yoda mesterrel küzd meg, kettejük harca eldöntetlen marad. Darth Sidious sith nagyúr Darth Vader segítségére siet és megmenti a biztos haláltól. Darth Vader fekete géptestbe zárva éli tovább életét.

Obi-Wan Kenobi és Yoda mester elbújnak a sithek elől és Anakin Skywalker/Darth Vader ikergyermekeit is elrejtik és azt tervezik, hogy titokban később felkészítik őket a sithek ellen. Darth Sidious és Darth Vader megszilárdítja az új Első Galaktikus Birodalmat és megkezdik a megmaradt Jedik kiirtását és a holdméretű Halálcsillag elkészítését.

A Birodalom és lázadás[szerkesztés]

A Galaktikus Polgárháború végén a megmaradt és elbújt jediket Darth Vader vezetésével és Darth Sidious háttérből való irányításával felkutatták és kiirtották. Csaknem két évtizedig a diktatúra uralma volt mindenütt jelen. Yoda mester a Dagobah bolygón, míg Obi-Wan Kenobi mester a Tatuin bolygón lelt menedéket. Itt a sithek nem keresték őket. A két jedi ez idő alatt teljesen az Erő újabb megismerésére törekedett. Egy teljesen új és a Sith-ek által elérhetetlen létet sajátítottak el. A két sith pedig vaskézzel és brutálisan irányította a Galaxist. De ezután egy új veszély jelent meg a sithekre nézve.

Húsz évvel a jedik lemészárlása után a Tatuin bolygón az ifjú Luke Skywalkert és Obi-Wan Kenobi öreg Jedi-mestert az erő egyesíti és közösen csatlakoznak a Birodalom elleni Lázadáshoz. A bolygóméretű Halálcsillagon találkozik újra Obi-Wan Kenobi és egykori tanítványa, Anakin Skywalker/Darth Vader és újra megküzdenek. A küzdelemben feláldozza magát Obi-Wan Kenobi, akinek eltűnik a teste halála pillanatában, eggyé válik az erővel. De immateriális síkon megtartja magát és később többször megjelenik az ifjú Skywalkernek. Ezzel a segítséggel és az igazi erő jelenlétével Luke Skywalker ifjú jedi padavan egymaga felrobbantja a Halálcsillagot. A Birodalom vereséget szenved és Darth Vader a Császárhoz kényszerül menekülni.

A háttérben újabb sitheket képez ki titokban Palpatine/Darth Sidious. Egyik ilyen tehetséges tanítványa lesz Mara Jade (aki a „Császár kezeként” híresül el). Ez a sith csoport teljesen titokban tevékenykedik, még Darth Vader sem tud róluk.

Pár évvel ezután Darth Vader az egész birodalmi flottát arra használja, hogy megtalálja Luke Skywalkert. A Hoth rendszerben vereséget szenvednek a Lázadók és Luke menekülni kényszerül. Obi-Wan Kenobi az Erő által megjelenik neki és Yoda jedi mesterhez vezeti a Dagobah bolygóra. Itt részesül igazi Jedi-kiképzésben az ifjú Skywalker.

Egy felhővárosban találkozik egymással Darth Vader és Luke Skywalker, a Sith Nagyúr legyőzi az ifjú jedi padavant és levágja a jobb kezét. Vader felfedi magát előtte és elárulja, hogy ő az apja. Megpróbálja átállítani a Sötét oldalra, de Luke megtagadja és elmenekül.

Időközben elkészül az újabb Halálcsillag, ami nagyobb és pusztítóbb, mint elődje. Luke Skywalker teljes kiképzést kap Yoda mestertől és jedi lovagként tér vissza.

A Halálcsillagon találkozik újra Darth Vaderrel, az apjával és a Császárral, Darth Sidiousszal. Itt a két sith nagyúr próbálja átállítani a jedit, de nem járnak sikerrel és Luke Skywalker legyőzi Darth Vadert, aki levágja a jobb kezét. Luke megtagadja a Sötét oldalt, ekkor a Császár pusztító villámokkal támadja, de az utolsó pillanatban Darth Vader megsajnálja fiát és a mesterét, Darth Sidioust lehajítja a mélységbe. Vader megölte a császárt, de ő maga is halálos sebet kapott. Utoljára azt kéri Luke-tól, hogy vegye le róla a maszkját, így apa és fia végre egymás szemébe nézhet. Vader tehát megszűnt létezni: Anakin Skywalkerként halt meg. Életműve, bár ellentmondásos, vitathatatlan, hogy a császár megölésével beteljesítette a próféciákat, és – a jövendöléseknek megfelelően – ő hozta el az egyensúlyt az erőbe. A sitheket és a Birodalmat legyőzve a lázadók szervezete visszaállítja a Régi Köztársaságot, immár Új Köztársaság néven.

Itt kezdi meg a jedik nevelését Luke Skywalker Jedi-mester a Yavin bolygón. Béke következik és a jedi lovagok védelmezik újra a Köztársaságot.

A polgárháború után[szerkesztés]

Skywalker fő feladata a háború után az volt, hogy a Jedi Rendet visszaállítsa új jedik kiképzésével. Mivel Palpatine teljesen el akarta a rendet pusztítani, szinte minden információ a rendről meg volt semmisítve. Csak néhány történet maradt meg propagandaként és ez sem tüntette fel kedvező színben a Jediket.

A császár halála után négy évvel Skywalker a Dathomir bolygón felfedezte a Chu'untor űrhajó roncsait. Ez az űrhajó valamikor egy mozgó jedi egyetemként működött. Yoda mester hátrahagyta a tanítási anyagot a hajón, mikor ez lezuhant. Ezen a bolygón a „boszorkányok” laktak, azoknak a Jediknek a leszármazottai, akik a sötét oldal felé fordultak. Miután legyőzte őket, egy ott lakó odaadta neki az információt, amit gondosan őrizgetett a lezuhanás óta.

Skywalker, bár már jedi lovag volt, tapasztalatlansága a jedi rendben egy új, teljesen más jedi rendet eredményezett. Az anyagi javak birtoklása nem volt tilos, szabad volt érzelmeket táplálni a családtagok iránt. A jelölteket sokkal később vették fel, mint a régi rendben. A legtöbb jedi már felnőtt volt, mikor a felkészülést megkezdte.

Az új akadémiát a Yavin 4 bolygón állította fel, ott, ahol a lázadók bázisa is volt a yavini csata kezdetéig. Amit Luke nem tudott, az volt, hogy a Yavin 4-en egy Sith mester, Exar Kun bázisa volt valamikor. Nem tudta, hogy Kun szelleme a templomokba volt bezárva egész idő alatt. Így Kunnak sikerült az egyik tanítványt befolyásolnia. Ez a tanítvány, Kyp Durron a sötét oldal fele fordult és több csillagrendszert is megsemmisített. Közben a tanítványoknak sikerült elpusztítaniuk Kun szellemét. Megszabadulva mesterétől, Durron feladta magát; majd visszatérve a fény oldalára az első jedik egyike lett.

Skywalker mester végül felépítette a Jedi kiképző központot.

Az új Jedi Rend[szerkesztés]

Az új rend lassan, de biztosan növekedett. Az első tanítványok már jedi mesterek lettek. A rend annyira nagy lett, hogy Skywalker mester újra bevezethette a Jedi Tanácsot. Az új Rend merőben más volt, mint a Régi Köztársaságbeli rend. Itt a jediknek meg volt engedve a tulajdon és a vonzódás. Ennek egyik törzspéldája az, hogy Skywalker mester feleségül vette Mara Jade-et, sőt, még gyermekük is lett. Mivel az Régi Köztársaságbéli rendből csak kódexek és elektronikusan rögzített adatok maradtak fent, a régi Rend tudásának nagy része megsemmisült. A vívótechnikák például elvesztek, tehát új metódusokat kellett kifejleszteni.

Nem sokkal ezután egy másik galaxisból való idegen faj megtámadta az Új Köztársaságot. Nagyon sok jedi meghalt harcolva az új fenyegetés ellen, de a Rend túlélte a háborút és újra növekedni kezdett.

A háború után Luke rájött, hogy a rendnek még jobban kell alkalmazkodnia ahhoz, hogy túlélje az ilyen időket. Szerinte az erő nem csak fény vagy csak sötét, hanem több szürke árnyalat. Ugyancsak szerinte minden ember képes használni az erőt, nem csak a jedik, és hogy minden jedinek joga van a saját útján járni.

Úgy érezte, hogy a jedik már nem lehetnek a kormány egyik eszköze és a jedik figyelmesek kell legyenek a szövetségeseik iránt, legyen az a Galaktikus Szövetség vagy bármelyik másik kormányzási forma.

A jedik felszerelése[szerkesztés]

 • Jedi-köpeny: a jedik általános viselete. A felszerelés nagy részét a köpeny alatt, az övre csatolva hordják.
 • Komlink: kapcsolattartásra használják. Ezen készülékek révén tudnak kommunikálni az utca túloldalán vagy akár szerte a galaxisban lévő más Jedikkel.
 • Légzőegység: levegőhöz juttatja a jedit a víz alatt.
 • Nyomkövető: ilyen szerkezetek révén tudnak észrevétlenül a gyanúsítottak nyomában maradni.
 • Fénykard: a jedik legfőbb fegyvere, az övükön, kikapcsolva hordják

Híres jedik[szerkesztés]

A régi rend[szerkesztés]

Az új rend[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. A klónok háborúja II. évad 3. rész. (Az Erő gyermekei/Children of the Force)
 2. Archivált másolat. [2017. augusztus 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. augusztus 1.)

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Commons:Category:Jedi
A Wikimédia Commons tartalmaz Jedik témájú médiaállományokat.