Yoda

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Yoda
Csillagok háborúja-szereplő
Yoda mester 900 éves kora körül
Yoda mester 900 éves kora körül
Megjelenési információk
Első megjelenése Csillagok háborúja I: Baljós árnyak
Megalkotta George Lucas
Megszemélyesítője Frank Oz (hang)
Yoda adatai
Faja ismeretlen
Neme hímnemű
Életkora 900
Született Y.e. 896
Elhunyt Y.u. 4 Dagobah
Képességei Erő használata
Yoda az IMDb-n
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Yoda témájú médiaállományokat.

Yoda (896 YE – 4 YU) kitalált szereplő George Lucas Csillagok háborúja univerzumában.

Valamennyi részben szerepel, kivéve az Egy új remény című epizódot. Eredeti hangja Frank Oz volt, az előzmény trilógiában is. Az eredeti trilógiában és a Baljós árnyakban még bábfigura volt, mozgatását Frank Oz irányította, a II. és III. részben viszont már számítógépes grafikával jelenítették meg (a bluray kiadásban az I. részben is számítógépes grafikára cserélték a bábot).

Yoda megjelenését eredetileg Stuart Freeborn brit sminkművész tervezte, aki Yoda arcát részben a saját, részben pedig Albert Einstein arcára alapozva készítette el. A Baljós árnyakban kissé újradolgozva, fiatalabb személyként jelenítették meg.

Az eredeti trilógia során A Birodalom visszavág c. epizódban szerepel először, mint egy ismeretlen Jedi mester, aki visszavonultan, a Dagobah bolygón él. Itt ő képezi ki Luke Skywalkert Jedi lovaggá. Az előzmény trilógiában mint Jedi mester képezi ki az ifjú Jedi-jelölteket. Igazából a filmek cselekményét követő alkotásokban tudhatunk meg többet az életéről. Békében és nyugalomban halt meg, miután Luke Skywalkert kitanította. Körülbelül 900 évet élt.

A Dagobah rendszer nem az anyabolygója, hanem oda vonult vissza száműzetésbe - a vágatlan rendezői változatban úgy mondja: "vezekelni" - miután (a harmadik részben) a Sith-ek ellencsapást mértek a lázadókra és majdnem teljesen kiirtották a Jedi rendet A Sith-ek bosszúja.

Nevének eredete a héber „Yodeah” szó, mely annyit tesz: aki tud.

Élete[szerkesztés]

Yoda, aki mindössze 66 cm magas volt, a Jedi Tanács de facto vezetője, s - vitathatatlanul - a valaha élt legnagyobb Jedi Lovagja volt. Yoda számtalan Jedi lovagot képzett ki az idők során. Ezek között a nevesebbek: Dooku gróf, Mace Windu, Obi-Wan Kenobi (őt csak addig tanította, amíg Qui-Gon Jinn át nem vette tőle), Ki-Adi-Mundi és Luke Skywalker. Valójában azonban majdnem minden Jedinek a mestere, hiszen a Jedi Templomban ő tanította csoportosan az ifjoncokat.

Yoda faja és származási bolygója ismeretlen, mivel George Lucas azt szándékosan titokban tartja. Yoda fajából a filmekben csak Yaddlet láthatjuk a Baljós árnyakban, aki szintén a Jedi Tanács tagja. Yoda életéről a Baljós árnyak eseményei előtti időkből keveset lehet tudni. A különböző könyvek alapján, egyesek szerint, Yoda 50 évesen vált Jedi lovaggá, 100 évesen pedig Jedi mesterré. Yoda egyike volt azon Jedi Mestereknek, akik a Chu'unthor nevű űrhajón vezették a mozgó Jedi Akadémiát kb. 200 YE. Mikor a hajó lezuhant a Dathomir bolygón, Yoda a hajó információ adathordozóit az egyik helyi lakosra bízta, mondván neki, hogy egy nap eljön majd valaki, akinek szüksége lesz rá.

Baljós árnyak[szerkesztés]

32 YE Qui-Gon Mester egy Anakin Skywalker nevű fiatal rabszolgafiút hoz a Jedi Tanács színe elé, azt állítva, hogy ő a Kiválasztott, aki egyensúlyt fog hozni az Erőben és egyben arra kéri a Tanácsot, hogy engedélyezzék neki a fiú kitanítását, miután Obi-Wan elvégezte a próbákat, melyek a Jedi lovaggá váláshoz szükségesek (hiszen a Jedi Kódex szerint egy mesternek egyszerre csak egy tanítványa lehet). Yodának, aki a tanács legtöbb tagjának a mestere volt, és mint a tanács legnagyobb tiszteletben levő tagja, komoly szerepe volt abban, hogy a testület elutasítsa a kérést. Yoda szerint a fiú sokat gondol az édesanyjára, s félelmek gyötrik, így pedig jövője ködbe burkolódzik.

Miután Qui-Gon Jinnt megölte a Sith Darth Maul, a Tanács újragondolta ezt a döntését, és engedélyezte a most már Jedi Lovag Obi-Wan Kenobinak a fiú kitanítását, bár az nem világos, hogy konkrétan mi volt a motiváció. Yoda nem is értett egyet igazán e döntéssel. Egy lehetséges magyarázat szerint Yoda mindenesetre jobban bízott Kenobiban mint a lázongó természetű mesterében. Egy másik változat szerint Anakin Skywalker, azzal hogy elpusztította a droid vezérhajót, bizonyított a Tanácsnak és az ezek után úgy gondolta, hogy veszteség és hiba lenne (talán még veszélyes is), ha nem képeznének ki olyasvalakit, akivel ennyire vele van az Erő.

A klónok támadása[szerkesztés]

Yoda Dooku gróffal harcol

A Köztársaságból egyre több rendszer lépett ki és csatlakozott az egykori Jedi Lovag: Dooku gróf által vezetett Konföderációhoz. Yoda és Mace Windu mesterek a megoldás eshetőségeit tárgyalták kancellárral. Yoda tisztán érezte a terjeszkedő sötétséget, ami egyre inkább homályba borította a jövőt. Közben a Szenátusban is súlyos viták tárgyát képezte a kérdés, hogy fölállítsanak-e egy állandó hadsereget, ami egyet jelentene a polgárháború kitörésével. E javaslat nagy ellenzője volt Padmé Amidala szenátornő is, s így mikor merényletet kíséreltek meg ellene, a Jedi Tanács maga foglalkozott a helyzettel. Yoda javaslatára a Padawan Anakin Skywalkerre bízták, mint első önálló feladatot, hogy kísérje el a szenátornőt vissza a Naboora és védje meg őt bármi áron. Obi-Wan Kenobi szerette a tanítványát, de úgy látta, hogy még nem elég felkészült: tisztában van az erejével és ez beképzeltté tette. Yoda közölte vele, hogy sajnos ez a probléma sok Jedinél előfordul, még az idősebbek és tapasztaltabbak között is. Yodát és Mace Windut megdöbbentette Obi-Wan jelentése, miszerint a kaminóiak már 10 éve készítenek egy klónhadsereget, Sifo-Dyas mester megrendelése alapján. Yoda és Windu mesterek belátták, hogy már nem tudnak úgy élni az Erő hatalmával mint eddig, de Yoda javaslatára ezt eltitkolták a Szenátus előtt, hisz akkor még több rendszer lépne ki a Köztársaságból.

Obi-Wan Geonosisi jelentése, és a Kancellár az állandó köztársasági hadsereg felállítására kiadott rendelete után, maga látogatott el a Kaminóra, hogy pontosan megismerhesse a helyzetet. Nem sokkal később Yoda vezetésével az egyik Klón Hadsereg megindította a támadást a Geonosis ellen – még épp időben, hogy kimentsék az arénából a még élő Jediket. Yoda, mikor látta, hogy a csata már eldőlt, maga is a főhangárba ment, hogy szembenézzen egykori Padavanjával: Dooku gróffal. Mivel az Erő hatalmával egyikük sem gyűrhette le a másikat, így fénykarddal való küzdelembe bocsátkoztak. Miután a gróf látta, hogy Yoda ellen nincs sok esélye, egy csellel biztosította a menekülését és elmenekült a bolygóról.

Bár a csatát megnyerték, a tény, hogy elkezdődött a Klónok Háborúja, mélységesen letörte Yodát.

Források[szerkesztés]